Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az m2-n: Izrael

israelTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Noa és Mira izraeli színekben lép fel Moszkvában. A különleges, izraeli-arab duó bízik abban, hogy el fogják bűvölni az európai szíveket a „There Must Be Another Way” című dalukkal. Noa, azaz Achinoam Nini Izrael egyik legtöbbet koncertező és legtöbb lemezt eladó művésze. 1969-ben született Tel-Avivban, majd 2 éves korától New Yorkban élt, amíg haza nem utazott egyedül 17 évesen. Szülei eredetileg Jemenből származnak. A két éves katonai sorkötelezettségének letelte után (amit egyébként a szórakoztatóipari szakaszban töltött el) zenét tanult a Rimon iskolában.

Ott találkozott a későbbi színpadi partnerével, Gil Dorral, akivel sokáig dolgozott együtt. Noa férjhez ment Dr. Asher Barakhoz, két gyermekük született, Ayehli és Enea. Noára a 60-as évek énekesei és szövegírói hatnak a legjobban. Ezeket a zenei és lírai elemeket kombinálta jemeni gyökereivel, illetve Gil Dor erős támogatásával, mivel ő otthonosan mozgott a dzsesszben, klasszikus zenében és a rockban is. Ez adta meg a duó különleges hangzását, ami több száz közös dalszerzeményben testesült meg, melyeket együtt adtak elő. Noa ütős hangszereken, gitáron és zongorán tud játszani. A 17 év közös munka során 10 albumot és különböző válogatáslemezt adtak ki, így összesen több mint 1,5 millió lemezt adtak el. Noa turnéjai során énekelt a rock szupersztár Stinggel, saját dalát a „Child of Man”-t Stevie Wonderrel adta elő az amerikai CBS televízióban, és több neves énekessel osztotta meg mikrofonját fellépései során, mint például Carlos Santana, Sheryl Crow, George Benson, Maurane, Eric Serra, Johnny Clegg, Pascal Obispo, Zucherro, Al Dimeola, Massimo Ranieri, Florent Pagny, Jean Jacques Goldman, Jorge Drexler, Joan Manuel Serrat és Miguel Bose. Több neves eseményen fellépett szerte a világon, énekelt már a római Kolosszeumban is és ő volt az első izraeli éneke, akit hivatalosan hívtak meg fellépni Marokkóba.

1998-ban a Notre-dame-i toronyőr filmzenéjében Esmeralda dalát franciául énekelte fel, ez később többszörös platinalemez lett. A Babel című film azonos című dalát angol nyelven írta meg, a következő évben felkerült a dal a francia slágerlistára. Az Experience Of Love című filmtől kezdve a James Bond krimi Goldeneye-ig több filmzene feléneklésében működött közre.

2004-ben Noa és Gil Rim egy palesztin énekessel, Banna-val írta és vette fel a Pace of Peace című animációs film zenéjét, ami a Velencei Filmfesztiválon 2005-ben különdíjat kapott.

Mira Anwar Awad színésznő, énekesnő, dalszövegíró. Az eurovision.tv statisztikai jellegű ismertetőt ad a duó másik tagjáról. Hát lássuk a rekordokat.

A BlArts és a British Council támogatásával különböző improvizációra alapuló előadásokon szerepelt Izraelben és az Egyesült Királyságban. Az Amerikai-Izraeli Kulturális Alapítvány ösztöndíjasaként alternatív színművészetet tanult. Arabul, héberül, angolul és bolgárul beszél. Színészi karrierjének állomásai:
Al’midan színház – Ad’kor című arab musical
New York – Dual Solitude, The Committee For Truth and Reconciliation, Antara, The Queen And The Soldier
Jaffo – The Voyages of Pergint (arab-héber színház)
Izraeli Operaház – My Fair Lady (Eliza Doolittle szerepében), Hold The Light For Me
Róma – The House of Spirits (olasz nyelven)
Jelenleg Tel-Avivban, a Hakameri színházban dolgozik a következő darabokban: Plonter, Shirat Hakameri, Makom Aher Ve Ir Zara, Ze Hayam Hagadol, and The Return To Haifa.
Televíziós munkái:
TV work:
Arabic Work (sorozat), Noah’s Ark (sorozat), Life Is Not Everything (vendégszereplés), Hasufim (vendégszereplés), televíziós műsorvezető az 1-es csatornán és az oktatási televízióban, a következő műsorokban: Sahtein, Yots’im mehakelim, Sabres, The trail of tales.

Filmszerepei:
That Woman Like A Rose (rendezte: Ihab Salti), The Bubble (rendezte: Eithan Fux),
Al’Zendiq, (rendezte: Michel Khleifi).

Rádiós szereplései:
A Terminal című műsor szerkesztő műsorvezetője az Al’Shams rádióban.
Társműsorvezető Emanuel Rozennel Pénteken 9-kor című műsorban a Radio 99-en.

Zene:
Közös munka a következő művészekkel:
Noa (Achinoam Nini) – a Now című albumán.
Idan Raichel – második, Mema’amakim című albumán.
George Dalaras görög énekes.
Guy Mar hip-hop művész.
Közreműködés filmzenékben:
Forgiveness (rendezte: Udi Aloni), Lemon Tree (rendezte: Eran Riklis).
Hamarosan kiadja első albumát Bahlawan/Acrobat címen, melynek zenei producere Amos Ever-Hadani.

Egyéb elismerései:
A haifai gyemekszínházi fesztiválon elnyerte a legjobb jelmeztervező díját a  My summer vacation című darabban.
Az Edna Flidel ösztöndíjt nyert, ami fiatal művészeknek jár.
Fotókiállítás: We didn’t have a sea there, a Cameri színházban.
Izrael Kulturális Kiválósága Alapítvány (IcExcellence) kiválasztott művésze 2008-ig.

18 hozzászólás Eurovízió az m2-n: Izrael

 • Zsolesz

  Az egyik legszebb dal idén!!! Remélem jó helyezést ér majd el! Az a baj, hogy túl sok dal tetszik, és mindnek jó helyezést szeretnék, de az meg lehetetlen! Úgyhogy ha minden jó dal döntős lesz az már elegendő lesz! De biztos lesz aki kicsuszik a döntőböl!

 • Lengyelország (uchodźca z Abchazji)

  I don`t like Israel and Jews.

 • Zsolesz

  So,if you don’t like any nation on the world, you are not a good man! Every people on the world is equal, and if you think about yourself that you are better than anyone else, you have to thinking about your life, becouse you are on the wrong way! Maybe some Jews brings bad decisions, but you can’t say it about all Jews!

 • Erzsi

  Nincs a top tizemben, de tényleg szép dal. És egyre több dal tetszik. Visszavonom a korábbi pesszimizmusomat: sokkal jobb év ez, mint a tavalyi, sok jó dallal.

 • Robek

  Örülök, hogy változik a véleményed!!! 🙂 Nekem ezzel a dallal egy problémám van! Nem tudom ki kicsoda, melyik az egyik csaj és melyik a másik?

 • Gabesz

  Szerintem is sokkal jobb év ez mint a tavalyi de 2007 szerintem jobb volt (persze majd a verseny után lehet ezt csak eldönteni) és tényleg több mint 25 jó dal van nekem ez az egyik ami tetszik de kicsúszik az „én döntőmből”

 • Bocsi kit tud nekem segíteni hogyan egy videót csinálni youtub-ra!?
  LÉGYSZI KELL A SEGÍTSÉG!!!!!!!!!!!

 • Erzsi

  Robi, szerintem a sötét hajú, sötét bőrű nő Noa (jemeni szülők) és a szőke lehet Mira (bolgár a mamája). Szerintem. De nincs jelentősége. Szép a dal, szépen is adják elő, jó volt a klip, hogy ilyen egyszerűen, minden felesleges sallang nélkül csinálták meg. Azzal, hogy a klip önmagára reflektál, a dal szépségét, gondolatiságát erősíti, nem hagyja a figyelmet elterelni. Kiváló.

 • Zsolesz

  Nem vagy az, de én nem tudom hogy kell videot csinalni, nem is erdekel! A sötétebb bőrű Noa, ő a zsidó származásu aki arab országban született, a magasabb, rövidhajú pedig Mira, aki kersztény arab! Nagyobb multikulti nem is lehetne! Hajrá Izrael!

 • Robek

  köszi a válaszokat!
  Átlátszó nem vagy, csak ezek szerint nem olvas olyan aki értene hozzá… hm

 • Erzsi

  Boti, olyannak kéne írnod, aki már csinált ilyet. Menj be a fórumba, ha regisztráltál már, akkor van egy olyan lehetőség, hogy magán üzenet küldése. Írj célzottan azoknak, akik már csináltak videót. Patrik, Sipos ???

 • SzZ94

  Uchodźca z Abchazji! We are so pleased to see you here, but please, don’t say that you don’t like Jews… They are the same people than everybody around the world! Good luck in May, Poland!

  Na, amúgy nekem a részlet alapján tetszik, bár nem fogják beszavazni szerintem a nézők… A zsűrinek meg tetszeni fog… Ki tudja. Csak szerintem az a minimum, hogy olyan fejretévős, tipikus arab kendő (mi is a neve?) legyen a vörös csaj fején, nekem úgy jobban átjönne, hogy kik is ők, és hogy „békeduó”.

 • Bálint

  Boti! Én két egészen egyszerű programot használtam: Paint és Windows Movie Maker 🙂 és ez lett az eredménye: http://www.youtube.com/watch?v=w-GRW4NtBLs

 • Zsolesz

  Nem minden arab hord csadort!!!!

 • SzZ94

  Na, csador! Erre gondoltam 🙂
  De szerintem nagyon jellemző, és jelkép is.
  Így simán úgy néz ki a csaj, hogy ha szembe jönne az utcán, valószínűleg nem tudnám, hogy arab. De kendővel lehetne tudni!

 • Ha csak a nemzetisége arab, de keresztény, akkor nem kell csador…

 • Zsolesz

  Sok országban az arab nőknek sem kötelező! Ők döntik el, vagy inkább a férjük, hogy kell e hordaniuk! Pl Marokkóban a nők többsége nem hord csadort, de nem kötelező az emirátusokban sem, és ha jól tudom akkor Tunéziában sem!