Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az m2-n: Észtország

estoniaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Hat gyönyörű és tehetséges lány, azaz az Urban Symphony fogja képviselni a kis balti államot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, a Sven Lõhmus által szerzett ”Rändajad” című dallal. Ars poeticájuk szerint ugyanolyan otthon a nagyinak énekelni, mint egy olyan volumenű rendezvényen, mint az Eurovíziós Dalverseny, mégis egy látványos show-t szeretnének varázsolni a színpadra.

A banda két éve alakult, mikor az énekesnőjük, Sandra Nurmsalu részt vett az észt televízió legkedveltebb énekes-versenyén, a Kaks Takti Ette-n. A versenyszervezők rendeztek az együtteseknek is fordulót, a csapat tagjai itt döntötték el, hogy a modern elektronikus zenét fogják ötvözni akusztikus hangzással. Dalaik egy mesés dimenzióba repítik a hallgatókat, hiszen egy nagyon érdekes és egyedi hangzást sikerült kialakítani.

A zenekar tagjai

Sandra Nurmsalu
A banda énekesnője tíz évig tanult hegedűn játszani, ezt a tudását az Urban Symphony-ban is kamatoztatja, de nem áll tőle távol a népzene világa sem: tagja volt a hagyományos észt muzsikát játszó Pillipiigad együttesnek, amellyel számos külföldi rendezvényen megfordult már. Ezután három évig játszott a Virre zenekarban.

Johanna Mängel
A 18 éves lány életének eddig már 12 évét a zenének és a csellótanulásnak szentelte. Tudása nem határolódik a komolyzenén belülre: számos kedvelt észt rock-együttesnek is tagja volt már, így az Aides-nek, Slide-Fifty-ben és a Vennaskond-ban. Johannát érdekli a divat, a filmek világa, és a komponálás is, sőt, ő maga is gyakran ír kritikákat zenei rendezvényekről az egyik észt magazinnak.

Mari Möldre
Ő a csapat legfiatalabb tagja: ugyan mindössze 16 éves, mégis kellő szakmai tapasztalattal rendelkezik, hisz hat éves kora óta tanul csellón játszani, de jól énekel és tud zongorázni is. Tudásánál fogva számos zenei projektben is részt vett már. Különböző fellépések a világ számos pontjára eljuttatták, így a távoli Ausztráliában is megfordult már. Érdekli az építészet és a rajz.

Mann Helstein
Ő az Urban Symphony másik hegedűse. Ezzel a hangszerrel kapcsolatos tanulmányait 10 évesen kezdte. A ma 21 éves művész tagja volt több együttesnek is, így már szinte egész Európát bejárta. Napjainkban környezetirányítási menedzsernek tanul.

Marilin Kongo
A 22 éves lány a zenekar egyik háttérénekese, a nemzeti döntőre való készülődés során csatlakozott a bandához. Öt éves kora óta képzi tánctudását és kitűnően tud énekelni is.

Mirjam Mesak
Az Urban Symphony másik háttérénekese, csakúgy, mint Marilin, nem rég kapcsolódott az együtteshez. Már tíz éve tanul zenélni, a középiskola befejezésével egy időben kezdett el foglalkozni a klasszikus dalokkal. Az Eurovíziós Dalfesztivál közönsége 2007 óta ismeri, amikor Gerli Padar mögött énekelte a „Partners in crime” című dalt. Akkor nem sikerült döntőbe jutnia.

Az Urban Symphony Zolival egy elődöntőben, május 14-én lép színpadra a 18-as rajtszámmal.

26 hozzászólás Eurovízió az m2-n: Észtország

 • zolitt

  Eleinte nekem nagyon tetszett ez a szám, elég sokat hallgattam! De ha most meghallom idegbajt kapok!!! Ennek ellenére úgy gondolom, hogy döntős lesz!!!

 • Zsolesz

  Ezért nem szabad egy dalt túl sokszor meghallgatni a verseny előtt, mert a legjobb dalra is rá lehet unni! Szerintem ez az egyik legjobb dal idén, és nem azért mert húú de buli szám, vagy mert népies, vagy mert ballada!!!! A legszebb ebben a dalban, hogy átrepit egy másik világba!!! Szerintem azzal a látvánnyal ami Moszkvában lesz, ez a dal egy olyan hatást fog kelteni, amihez fogható talán Málta 2OO5-ös produkciója nyújtott! Ezt pedig úgyhivjuk, VARÁZSLAT!

 • zolitt

  Meghallgattam egymás után a máltai (2005) és az észt (2009)dalt, és valóban hasonló érzésem volt mind a kettőt hallgatva!!! de a máltai MOST sokkal jobban tetszett! amúgy meg teljesen igazad van! nem lett volna szabad olyan sokat hallgatni! így voltam Alexanderrel is!!! de nem kattintottam rá vagy másfél két hétig mert már rongyosra hallgattam és nagyon untam, és utána mikor újra hallgattam megint tudtam élvezni! remélem így lesz ezzel a dallal is!!! várom a ma 20: 55 -öt is!!! kíváncsi vagyok milyen hatást kelt tv-ben!!!!

 • Nem akarok bele szólni de én kb. 3-szor halottam a norvég számot nagyon unható dal sajnos….
  1.hallgatás nagyon jó tetszik
  2.így már nem olyan jó
  3. jaj jesszus már megint ez…..

 • Demien

  ez egy erőteljes dal ..de nállam valahogy nemjött át az a tűz,az az erő amit ez a dal akar közvetíten..jó dal de ennél nem több..

 • tacom

  1. Zolitt és Zsolesz, hogy ti hogy egymásra találtatok!!!Még abban is egyeztek, hogy kizárólag felkiáltójeleket használtok mondatvégi írásjelként, és azt is gyakran háromszor!!!:)))

  2. Hogy jött ide Norvégia?:S

  3. Jól van, csendben maradok, a dalokhoz úgysem tudok hozzászólni.

 • Erzsi

  Vezetik a listámat! Ahányszor hallgatom, mindig libabőrös leszek. Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű! Imádom a vonósokat, a vokált, a drámaiságát, a feszültségét, a nyelvet, ami szinte magától zenél. Az egész együtt tényleg varázslatos. Remélem nem rontják le a színpadon.

 • zolitt

  Tacom hát én mindig így írok! az is meglehet hogy Zsolesz is így ír! megnéztem, igaz! 😀 de ez csak véletlen! 😀 Norvégia úgy jött ide hogy azt is elég sokat hallgattam, és ráuntam cseppet mint most erre!ez az észt szám a tv-ben amúgy teljesen más mint itt gépen!!! sokkal jobb! de még most sem tudnám egymás után 3 szor meghallgatni! majd egy jó pár nap múlva!!! 😀 Remélem!!! mert nem rossz szám!!! a nagy döntőben szerintem top 5!!!

 • Nekem is nagyon tetszik a kedvencem az észt dal,furcsán hangzik,de akárhányszor meghallgatom mindíg elvarázsol:-)

 • rocknish

  Favoritok közé tartozik nálam is! Az egyik olyan dal, ami elsőre megragadt, és nem csak többszöri hallgatás után.

 • Robek

  Mi itt 3-an néztük! Igaz, én most hallottam 2-3. alkalommal. Eddig tetszett, de most csak ültünk bambán, és bambák is maradtunk! Mert: 1.) Hallgattuk volna még?
  2.)Mi vlt ez?
  3.)Jó vagy rossz?
  Engem a nyelv az ami igazán elvarázsolt ebben a dalban. Három dal van amit naponta többször is meghallgatok : Norvég,Német,Magyar!

 • tacom

  Robek! Jesszus, és a horvát? Most komolyan csalódtam:)

 • Robek

  Hmmmm? szeretem a horvát dalt is, de nem hallgatom naponta, mint ahogy a többit sem, majd a verseny után 🙂

 • Lehet tudni valami nézettségi adatot,hogy kb. hányan nézik ezt az öt perc Eurovíziót?

 • Gabesz

  Na egy kérdés:Ma miért a Macedon vólt? még ha a FYR Macedon-t nézzük akkor is az Y minth az ABC végén lenne Finnland stb hol marad??

 • Nyee

  F után a pontot nézték gondolom…

 • Robek

  A pont mióta van benne az ABC-ben?

 • Nyee

  a kötőjelet is figyelembe kell venni,akkor a pontot is…

 • Erzsi

  A könyvtári abc szerint sem a kötőjelet, sem a pontot nem kell figyelembe venni a betűrendbe sorolásnál. Vagyis, miért pont Macedónia? És ez lenne a hivatalos klip? A nemzeti döntő felvétele, amelyiken nem működik az énekes mikrofonja? Kovács Géza mobillal készített amatőr felvétele még nem került elő? Ettől eltekintve különösebb bajom nincs vele. Nem juthat mindenki döntőbe, ugye. Végül is ilyennel még nem próbálkoztak a macedónok. Nem mindegy mivel esnek ki.

 • tilla77

  Az észt dal top 10 lesz, a macedón meg, hát igen…sok szomszéd van, aki szavazhat, de ultra gáz…Erzsinek igaza van, nem juthat mindenki döntőbe…

 • Erzsi

  Dehogy gáz! Olyan ééédesek! Pont olyanok, amikor a középiskolai rockbanda eljátssza, hogy ha nagyok lesznek, ők lesznek a Lordi előzenekara.

 • M.sanya

  Nekem a favoritom az Albán és a Magyarok mellett, na meg a Német, és az Ukrán, meg még úgyis lesz favoritom. 🙂

 • uKRAJNA??????????????? Izlések és POFONOK!

 • M.sanya

  Annyira nem rossz, szerintem… De ahogy írtad : Ízlések és pofonok!

 • Sanya

  Nálam is favorit az ukrán dal:)
  Az észt dal is tetszik:)