Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az m2-n: Csehország

czechrepublicTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

A Gipsy.cz alig három év alatt a cseh popzene legrangosabb képviselőjévé nőtte ki magát. A roma népzenét a rap elemeivel ötvöző csapat a világ rengeteg pontján megfordult már, így Glastonburyban, Hollandiában, Ljubljanában, Kijevben és Lisszabonban. A zenekar lenyűgözte a legrangosabb európai rendezvények közönségét is, így a londoni Pulse -, és a budapesti Sziget Fesztiválét. 2008 októberében a World Music Charts Europe (WMCE), azaz az európai világzenei slágerlista 3. helyét is elhódította.

Ezt a helyezést eddig egy cseh művésznek sem sikerült elérnie. Lemezüket sikeresen értékesítették Németországban, Svájcban, Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Japánban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, és Dél-Koreában. Videóklipjeiket játszotta az MTV (Music Television), Olaszországban a Nat Geo Music Fox csatorna, és az USA-ban a LinkTV is. Dalaikat már világszerte mintegy 200 rádióállomáson is leadták. Az együttes frontembere, Radoslav “Gipsy“ Banga már 13 éves kora óta lép fel különböző rendezvényeken, és Aven Romale című daluknak is ő szerezte, mind a szövegét, mind pedig a zenéjét. Fellépésükbe mindig csempésznek némi humort, és egyedi iróniát.

2006 óta büszkélkedhetnek az „Év felfedezettje” kategóriában szerzett Andel díjjal. Az egyik cseh versenyen megkapták a slágerlistákon való legnagyobb ugrásnak járó elismerést (89. helyről került a 10. helyre) és a legjobb zenekarnak járó trófeát is. Előadták dalaikat a legrangosabb fesztiválokon, első albumuk, a „Romano Hip Hop” hamarosan aranylemezzé növi ki magát. A Gipsy.cz jelentősen hozzájárult a csehek és a náluk élő romák közti kölcsönös megértéshez, az egymással való tolerancia javításához. Radoslav Banga 2007-ben az esélyegyenlőség európai évének cseh nagykövete volt.

A Gipsy.cz az első elődöntő második fellépőjeként lesz látható az 54. Eurovíziós Dalfesztiválon, Moszkvában.

14 hozzászólás Eurovízió az m2-n: Csehország

  • Erzsi

    öööö senki? Nem néztétek vagy még nem tértetek magatokhoz a sokkélményből? Én ezt is nagyon szeretném szeretni, de ez a tökéletes tévedés. Hogy tudják ilyen biztos érzékkel kiválasztani, ami nem nyerő? (És én a Kabátékat imádtam, minden hibájuk ellenére.)Pedig nagyon elkéne már egy kis sikerélmény a cseheknek. Jelentkezzen már valaki, aki szereti ezt a dalt!

  • Ez tiszta BPTV szintű klip volt… A zene pedig… ettől eltekintve, ha tavaly a kalózok tovább tudtak jutni, lehet hogy nekik is sikerülni fog…

  • Bálint

    Erről hál’ Istennek lemaradtam:)) ez vmi borzalom…

  • Robek

    No, magamhoz tértem, így több mint egy óra múlva….Ez több mint rossz! Vagy az utolsó helyre törekszenek, vagy Verka példáját szeretnék követni és győzni! Köztes állapot nincs! A kalózos dal nekem úgy-ahogy tetszett…persze nem toltam volna be a döntőbe…

  • Erzsi

    Mondom, az jelentkezzen, akinek tetszik!

  • RoxyRocks

    apa szerint ez egy Macskajaj-os kaki! 🙂
    nekem kis hibáktól eltekintve tetszik! 😀

  • SzZ94

    Majd a kisebbség bejuttatja…

  • SzZ94

    Bocs, ha rosszul fogalmaztam, csak úgy értettem, hogy ők majd biztos szavaznak annyit, hogy döntőbe jutnak, nem akartam őket most így elkülöníteni tőlünk… Ne haragudjatok, ha durván írtam. 🙁

  • hbalazs94

    Szerintem maradjunk csak annyiban szépen, hogy lesz pontja és nem lesz utolsó mert nekem a 42 országból 40-edik XD 😀
    (Utolsó 2 Szlovákia & Szerbia de ezek a számok biztos hogy döntősök lesznek…)

  • Erzsi

    Semmi baj, SzZ94. Így már rendben.

  • SzZ94

    Akkor jó 🙂
    A Sziget Fesztiválra hogyhogy nem kapta fel senki a fejét? Én mikor fordítottam, azt hittem téma lesz belőle…

  • Robek

    Mi az a Sziget Fesztivál? Valami ESC-es buli? 🙂

  • Csengettyű

    „A Gipsy.cz alig három év alatt a cseh popzene legrangosabb képviselőjévé nőtte ki magát.” Te jó ég! Akkor mi nekik a nem rangos?? (na ez most hülyén hangzott)
    Amúgy az igaz, a cseheknek nincs nagy sikerük… pedig a 2008-as dal jó volt, az azt megelőző sem volt rossz… na ezzel viszont totál melléfogtak. Szörnyű. Nem tudom, én valahogy kb. 45 másodperc után meguntam a dalt.