Eurovízió az m2-n: Bosznia-Hercegovina

bosnia_herzegovinaTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Az együttes nagyon különös módon alakult meg: újsághirdetésen keresztül kerestek énekest az együtteshez, több évig szüneteltették működésüket, de végül működésbe léptek. A Regina szarajevói pop-rock együttes tagjai eldöntötték 1990-ben hogy komolyan nekilátnak a zenéléshez, és neki kellett látniuk egy megfelelő énekes felkutatásához. A válogatón az önjelölt énekesek hoztak néhány felvett anyagot másoktól is, és egyszer csak Davor Ebner váratlanul felbukkant.

Akkoriban a szintén szarajevói Konvoj együttes vokalistája volt. Hosszas beszélgetés után Aleksandar Čovic, a zenekar vezetője “felvette” az énekest, ezután megszülettek az első dalok is.
A felismerhető szarajevói pop-rock iskola hangzását úgy tudták megváltoztatni, hogy azt minden generáció elfogadja. Mind a tinédzserek körében, mind pedig a keményebb hangzásokat kedvelők körében a Regina első albuma könnyen rátalált hallgatóságára. Második albumuk 1991-ben jelent meg, és a volt Jugoszlávia területén nagy sikert értek el. A háborús körülmények miatt szétváltak a csapat tagjai, szüneteltették a munkát. Aleksandar Čovic Aco Reginal néven, Davor Ebner pedig Gruntibugli együttesben kezdte karrierjét tovább építeni, de nem tudták felülmúlni a Regina sikerét. 2004-ben, amikor Belgrádban találkoztak, elhatározták hogy újraépítik a Reginát a régi tagokkal, egyéni karrierjüket befejezik. 10 hónapos előkészület után kiadták visszatérő albumukat, ami ismét felkeltette a volt jugoszláv tagállamok figyelmét. Nagy elismerés volt számukra fellépni a Rolling Stones előtt Budvában 2007 júliusában. Idén januárban választották ki a Reginát az ország képviselésére a moszkvai versenyen, ahol az első elődöntő 18. versenyzőiként fognak fellépni.

11 Comments

Hű, nagyon ütős kis klip volt. Én is szeretem őket, ha nem is top 3, de első tízben benne vannak. Azért ezek a bosnyákok elképesztőek. Minden évben valami teljesen újat hoznak, és mind tetszik. Én Lakát is szerettem.

Nemtom Erzsi, magából a klippből átjött e a dal üzenete? A háttér üzenet, amit a moszkvaiak tetszéséhez igazitottak!!! Vörös zászlók, katonai egyenruha….

Ez egy óda a szocializmushoz, és siratja a szétszakitott Jugoszláviát!

A legjobb dal ami idén iródott, a legmélyebb üzenettel!

Ha megnyernék, nagyon boldog lennék! De ha egy nyugati ország taszitja le az első helyről, akkor elfogadom!!!

De az a durva ezt a dalt megértem pedig egy szót nem tudok a nyelvükön…maga a cím is (Bistra Voda) nekem valahogy rögtön az ugrott be a hangzásárol hogy tiszta víz aztán megnéztem wikipedián és tényleg az:)

Ja azt elfelejtettem oda írni: A jó zenét pontosan erröl ismerni meg (ezért nem kellett volna angolul énekelni Magdinak az is ilyen dal volt…na mind1)

Nem, Zsolesz, ilyen pontosan nem értettem meg, de azt a hangzás alapján éreztem, hogy valami “hazafias” dolog. A “bistra voda” tényleg “tiszta víz”? Én “gyors víznek” fordítottam.

A gyors víz az Brza Voda lenne :). Egyébként Szarajevó és Mostar között a Sutjeska folyó partján (gyönyörű helyen) van egy étterem, aminek a neve Bistra Voda. Aki egyszer arra jár és szereti a báránysültet üljön be és egyen egy jót! Mi már 2x kipróbáltuk. ISTENIIII!!! Egyébként nekem a dal egyáltalán nem tetszik. Sokan oda vagytok érte, én is megpróbáltam megkedvelni, de sajnos erőszakkal nem tudom magam rávenni, hogy megkedveljem…. Nekem az Igor Cukrov dala sokkal jobban tetszik!

Comments are closed.