Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az m2-n: Bosznia-Hercegovina

bosnia_herzegovinaTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Az együttes nagyon különös módon alakult meg: újsághirdetésen keresztül kerestek énekest az együtteshez, több évig szüneteltették működésüket, de végül működésbe léptek. A Regina szarajevói pop-rock együttes tagjai eldöntötték 1990-ben hogy komolyan nekilátnak a zenéléshez, és neki kellett látniuk egy megfelelő énekes felkutatásához. A válogatón az önjelölt énekesek hoztak néhány felvett anyagot másoktól is, és egyszer csak Davor Ebner váratlanul felbukkant.

Akkoriban a szintén szarajevói Konvoj együttes vokalistája volt. Hosszas beszélgetés után Aleksandar Čovic, a zenekar vezetője „felvette” az énekest, ezután megszülettek az első dalok is.
A felismerhető szarajevói pop-rock iskola hangzását úgy tudták megváltoztatni, hogy azt minden generáció elfogadja. Mind a tinédzserek körében, mind pedig a keményebb hangzásokat kedvelők körében a Regina első albuma könnyen rátalált hallgatóságára. Második albumuk 1991-ben jelent meg, és a volt Jugoszlávia területén nagy sikert értek el. A háborús körülmények miatt szétváltak a csapat tagjai, szüneteltették a munkát. Aleksandar Čovic Aco Reginal néven, Davor Ebner pedig Gruntibugli együttesben kezdte karrierjét tovább építeni, de nem tudták felülmúlni a Regina sikerét. 2004-ben, amikor Belgrádban találkoztak, elhatározták hogy újraépítik a Reginát a régi tagokkal, egyéni karrierjüket befejezik. 10 hónapos előkészület után kiadták visszatérő albumukat, ami ismét felkeltette a volt jugoszláv tagállamok figyelmét. Nagy elismerés volt számukra fellépni a Rolling Stones előtt Budvában 2007 júliusában. Idén januárban választották ki a Reginát az ország képviselésére a moszkvai versenyen, ahol az első elődöntő 18. versenyzőiként fognak fellépni.

11 hozzászólás Eurovízió az m2-n: Bosznia-Hercegovina

 • Zsolesz

  Az első elődöntő abszolútt favoritjai!!!!!

  Hajrá Bosznia! TOP 3ban a helyük!!!

 • hbalazs94

  Szerintem 1. elődöntő 2.
  Final 8.helyezés vagy rosszab!!!
  bocs nekem ez a véleményem

 • Gabesz

  Nálam is TOP 3ban van!!!(pontosabban a 3. helyen:)

 • Erzsi

  Hű, nagyon ütős kis klip volt. Én is szeretem őket, ha nem is top 3, de első tízben benne vannak. Azért ezek a bosnyákok elképesztőek. Minden évben valami teljesen újat hoznak, és mind tetszik. Én Lakát is szerettem.

 • Zsolesz

  Nemtom Erzsi, magából a klippből átjött e a dal üzenete? A háttér üzenet, amit a moszkvaiak tetszéséhez igazitottak!!! Vörös zászlók, katonai egyenruha….

  Ez egy óda a szocializmushoz, és siratja a szétszakitott Jugoszláviát!

  A legjobb dal ami idén iródott, a legmélyebb üzenettel!

  Ha megnyernék, nagyon boldog lennék! De ha egy nyugati ország taszitja le az első helyről, akkor elfogadom!!!

 • tacom

  Akkor ez látatlanban legalább 5×12 pontot kap.

 • Gabesz

  De az a durva ezt a dalt megértem pedig egy szót nem tudok a nyelvükön…maga a cím is (Bistra Voda) nekem valahogy rögtön az ugrott be a hangzásárol hogy tiszta víz aztán megnéztem wikipedián és tényleg az:)

 • Gabesz

  Ja azt elfelejtettem oda írni: A jó zenét pontosan erröl ismerni meg (ezért nem kellett volna angolul énekelni Magdinak az is ilyen dal volt…na mind1)

 • Erzsi

  Nem, Zsolesz, ilyen pontosan nem értettem meg, de azt a hangzás alapján éreztem, hogy valami „hazafias” dolog. A „bistra voda” tényleg „tiszta víz”? Én „gyors víznek” fordítottam.

 • Robek

  A gyors víz az Brza Voda lenne :). Egyébként Szarajevó és Mostar között a Sutjeska folyó partján (gyönyörű helyen) van egy étterem, aminek a neve Bistra Voda. Aki egyszer arra jár és szereti a báránysültet üljön be és egyen egy jót! Mi már 2x kipróbáltuk. ISTENIIII!!! Egyébként nekem a dal egyáltalán nem tetszik. Sokan oda vagytok érte, én is megpróbáltam megkedvelni, de sajnos erőszakkal nem tudom magam rávenni, hogy megkedveljem…. Nekem az Igor Cukrov dala sokkal jobban tetszik!

 • hben92

  Hát szerintem is döntős de nem lesz Top10-es. Én 12-15 helyre tippelek.