Naptár

2015. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2015: Kiruccanás Bécsbe

wien_tramSzerző: Klész Imre

Érdemes lesz kilátogatni Bécsbe: főleg a közelség és a jó közlekedés az, ami a jó buli és a sokfajta nemzet mellett is szól egyben. Sajnos nem lesz felhőtlen a hangulat, mert esni is fog a versenynapokon, érdemes esőkabátot, esernyőt is vinni magunkkal. 10 és 24 fok között lesz a hőmérséklet, talán a keddi nap kedvez a legjobban a szabadtéri kivetítős Eurovíziózásnak.

wetter

Aki gyorsan ki akar ruccanni, annak érdemes szereznie egy autót, lerakni egy parkolóházban és utána tömegközlekedni a Rathausplatzig. Mondjuk válasszuk a keddi napot, amikor Magyarország biztosan versenyezni fog.

Egy példa: http://www.contipark.at/en/find-parking/wien-parkhaus-wien-akh-garage/
Van egy nagy kórház egy autóval jól megközelíthető pontján a városnak, Allgemeines Krankenhaus a neve, a címe pedig Währinger Gürtel 18 – 20. Itt 2556 parkolóhely várja az autókat, bankkártyával lehet fizetni (ohne Euro wechseln), éjjel-nappal nyitva, az ára pedig minden megkezdett 2 óránként 4€.

Ezután jön a nagy kaland, jegyet kell venni a 42-es villamosra. Egy vonaljegy ára 2,20€. Ha esetleg valaki még mozogni akar a bécsi éjszakában, a 24 órás jegy 7,60€-ba kerül. Sajnos nem tudom hogy pontosan hol lehet jegyet venni, de a kórház metróállomásán valószínűleg van ilyen iroda, jegykiadó automata is van sok a városban és trafikokban is árulnak jegyeket.

linien
http://www.wienerlinien.at/
A fenti honlapon egy jó kis útvonaltervező található, ahol a kórházhoz legközelebb a Michelbeuern-AKH nevű megállót találtam meg, itt a Sigmund Freud Parknál kell leszállni, a megálló neve Schottentor U. Innen 7 perc gyaloglással már el is érhető a Rathausplatz, az Eurovíziós Falu. Átszállás nélkül egy jeggyel meg is úsztuk a kis kirándulást, és kicsit bele is csöppentünk Bécs mindennapjaiba.

Ha van valakinek jó bécsi helyismerete, kérem küldjön egy hasonló leírást emailben (info kukac eschungary pont hu) egy dokumentumfájlban, esetleg képekkel, és megosztom a köz javára.

Ha valaki legalább egy éjszakát el akar tölteni, akkor most érdemes szállást keresni. A jóelőre foglalt szobák pár hónappal ezelőtt még horroráron keltek el, de azóta 20-40%-kal csökkentek az árak, ez már a megfizethető kategória. Egy jó kiindulópont a http://www.trivago.hu/, ahol térképen mutatja a rendszer, hogy hol van elérhető szoba és milyen napi áron (persze ha ketten mentek, akkor az árak feleződnek).

trivago

Ha valaki vonattal akar nekivágni az útnak, akkor jó hír, hogy Budapestről kétóránként indulnak Railjet vonatok, 3 óra alatt elérhető az osztrák főváros. Itt érdemes a Westbahnhof állomást választani leszállóhelyként, az U3 metróval elmenni a Volkstheaterig, onnan pedig 8 perc gyaloglással elérhető a városháza. A vonatos útnak kis hátulütője, hogy az első átszállás nélküli Railjet vonat 6:48-kor indul vissza Budapestre, így az éjszakát nagyjából kötelező átbulizni valahol. A vonatjegyek helyjegyhez kötöttek, online vásárlási lehetőséget nem találtam, személyesen kell intézni.

Persze a bátrabbaknak ott van az http://utitars.oszkar.com/, ahol az épp autót vezetők ajánlják fel szabad helyeiket, kb 3000Ft a Bécs-Budapest táv, és elképzelhető hogy valaki hajnalban fog épp utazni. Az oszkar.com-ot nem használtam még sosem, mindenképpen biztonságosabb kiválasztani a sofőrt és beszélni vele, mint kiállni egy Budapest táblával Bécs valamelyik városból kivezető útján.

Jó tanács, hogy egy valóban okos telefon legyen kéznél, plusz egy Bécs térkép vagy letöltve (hogy offline lehessen navigálni), vagy papíron. De van sok wifi hotspot is, http://www.wien.gv.at/stadtplan/ oldalon be kell állítani bal oldalon a WLAN-Standort jelölőnégyzetet, és láthatóvá válnak az ingyenes és nyilvános/fizetős hotspotok.

wifi

7 hozzászólás Eurovízió 2015: Kiruccanás Bécsbe

 • Erzsi

  Imi, elképesztő vagy … Látom, nagyon felkészültél. Érezzétek jól magatokat.

  • Kösz Erzsi 🙂 Igazából néhány olyan érdeklődő adta az ötletet, akik a pesti közös nézést kérdezték tőlem. Én mindnek azt válaszoltam hogy Bécs nincs messzire, sokkal nagyobb buli lesz ott és mi lenne ha csak kiugranának egy napra/estére. Volt aki inkább elkezdett szállást nézni és ekkor jött a nagy meglepetés hogy majdnem féláron vannak a szállások. Így mi sem fogunk Ingázi, max az örményekkel (ha-ha-ha). Próbálom hangsúlyozni hogy ha nincs belépője valakinek egyik showra sem, akkor is el tudja kapni az eurovíziós eufória, ha elmegy egy nyilvános vetítésre a sokfajta nép közé. Csak az eső lehet az ellenfél de elvileg nem lesz vészes. Legalábbis kedden.

 • Léránt Lajos

  Kétszer voltam Bécsben egy egy napra. Mi metróztunk. P+R parkolóban parkoltunk napi három euroért. S ott automatábol vettük a jegyet. S angol francia német nyelv volt tutira ” beépítve”. Aki kint lesz annak jó szórakozást. Készíteni sok fotót s élménybeszámolót várunk legkésőbb nyáron.

 • Tamás

  Tömegközlekedő app: qando

  A „BKV” jegyautomaták tudnak magyarul.

 • Kajli25

  Nem olvastam meg vegig, de becsi napi jegyet tudtok venni a nemzetkozi volan penztaraknal (pl. Nepliget).
  Mi ott vettuk meg keddre a buszjegyunk melle 🙂

 • Mona42209

  Mi valamelyik P+R parkolóba fogunk megállni 0-24 óráig nyitva és olyan 3 euro körül van a parkolás http://www.wien.info/hu/travel-info/to-and-around/park-ride vagy http://www.parkeninwien.at/Park-and-Ride.html, utána tömegközlekedéssel a Rathausplatzig. Szállásunk Sopronban lesz, már kb. 3 hete lefoglaltam. a 2. Kd-re és a döntőre szeretnénk kimenni a családdal.

 • sztbence24

  Olyan kérdésem lenne, hogy lehet még szerezni valahogy jegyet a keddi elődöntőre?
  Amennyiben lehet szerezni még jegyet, akkor az is érdekelne, hogy ha ilyen 16:00-kor indulnánk el,(vonattal vagy kocsival) akkor úgy időben lennénk még? ugyanis nekem délelőtt még van egy érettségim, de minden álmom, hogy egyszer eljussak az eurovízióra és ilyen közel még egyszer nem lesz…kivéve ha valamikor Szlovákia nyer, de azt nem hinném, hogy bekövetkezik valaha(főleg, hogy nem is vesz részt évek óta):D
  Előre is köszi!:)