Napi Eurovízió 2015: Izland

iceland_15Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Maria Olafs tehetséges színésznő, szövegíró és énekes, és egyben Izland képviselője a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon az Unbroken című dallal.

Maria Olafs 2007-től színésznő, először a Reykjavíki Nemzeti Színházban, Majd a Városi színházban. Például A Zene Muzsika Hangjaiban Louisa von Trapp szerepét játszotta. A Michale Jackson emlékshowban is szerepelt a reykjavíki Broadway Clubban. 2012-től a StopWaitGo nevű dalszerző csapat tagja lett, miközben középiskolába is járt. Amikor a StopWaitGo hármas csapata megírta az Unbroken című dalt az idei Söngvakeppninre, vagyis az izlandi eurovíziós válogatóra, eszükbe jutott, hogy Maria hangfekvése tökéletesen illik hozzá. Elfogadta a felkérést, de nem gondolta volna, hogy meg is tudja nyerni ezzel a nemzeti döntőt, nagy meglepetés volt ez a 22 éves Maria számára.

Az izlandi dal szövegét végigolvasva inkább egy szerelmes dalra hasonlít. Sok sor ismétlődik a versben, de a Hagylak menni sor határozza meg az egész szöveget. A dal főhőse – és ha már a szerzők egyike énekli, akkor maga Maria – lépésről lépésre kilép a sötétből, egyre messzebb egy új ösvényre, amit fel akar fedezni. A múlt dolgain addig elmélkedik, amíg meg nem erősödik, vagyis törhetetlen lesz. Érdekesség, hogy a népes szerzőgárda négyszer is megismételteti az előadóval a versszakokat.

Comments

26 hozzászólás a(z) “Napi Eurovízió 2015: Izland” bejegyzéshez

 1. Léránt Lajos avatar
  Léránt Lajos

  Nem sokszor hallgattam meg a dalt. Nem nagy kedvencem. Ettől még jó de keveset hallva se jót sr rosszat nem tudok rà mondani. Elmegy kategória.

 2. force avatar
  force

  Tudom, hogy sokan utálják, sokakat idegesít, de 2010 óta a legjobb izlandi dal. Elegem volt már a ffi szólistákból vagy „együttesekből” (2011,2014) ideje volt már, hogy egy újabb női szólistát küldjenek végre. Persze nem a legjobb izlandi dal, de fényévekkel jobb, mint a 2011-2014 közötti próbálkozások (és külön örülök neki, hogy az a hólyag Fridrik nyert). Lehet nem fog nagy eredményt elérni, nem lesz TOP 10-es szerintem a döntőben, de attól még én szeretem.

  Nálam: 1/17; 4/27
  Tippem: 8/17; 20/27

  1. force avatar
   force

   kimaradt egy nem, helyesen: külön örülök neki, hogy NEM az a hólyag Fridrik nyert… mmint a nemzetit (bár hardcore EV fanoknak ezt nem nagyon kell magyarázni sztem) 😀

 3. gaboca701 avatar
  gaboca701

  Középmezőny, nem rossz de nem is különleges.
  Idén nagyon „vastag” a középmezőny, kb a 15-33. helyig teljesen hasonló színvonalú számok vannak, az itt szereplő dalok akár 6-8 helyet is ugrálhatnak le-fel a listámon.
  Ezek között teljesen nyílt verseny,a pillanatnyi formán múlik majd, hogy ki jut be a döntőbe.
  Nálam jelenleg 28/40

  1. StanB avatar
   StanB

   +1 😀 De nálam kicsit előrébb van 🙂

 4. Patrik_ avatar
  Patrik_

  Hát valamiért nagyon sokan szeretik nézve a youtubon a top40-es listákat. Szerintem ez a dal ugy egy percnél kimerül. Semmi új se szövegben se dallamban ezert nekem baromi unalmassá válik egy perc után. Maria-t nem tartom valami nagy enekesnek és a hangszíne sem különleges. Nem bánnám ha kiesne az elődöntőből.
  Nálam: 24/40

 5. Zolecs avatar
  Zolecs

  Ha meg kellene neveznem a legkedvencebb ESC országom, biztos Izlandot mondanám. A tavalyi évet leszámítva rendre olyan dalokat küldenek ami számomra szimpatikussá teszi őket.

  Idén kb. 5-6 dal akad ami eléri az ingerküszöböm, és nagyon boldogságos voltam mikor pont ezt a dalt választották, akit eleve szerettem volna. Szóval hajrá Izland!
  Bár egy jó darabig a listám élén volt, időközben azon kaptam magam hogy a Fehérorosz szerzeményt többet hallgatom..:S Így „csak” 40/2

 6. Erzsi avatar
  Erzsi

  ööööö lehet, hogy eltévedtem? Ez itt az izlandi dal? Azt hittem, mindenki dícsérni fogja, ehelyett a többségnek elmegy, meg közepes, sőt baromi unalmas.

  Szerintem ez egy nagyon jó szám, engem legalább is teljesen magával ragad. A párom biztosan tudna mesélni arról, milyen röhejes vagyok, amikor a fülhallgatóval a fejemen lelkesen halandzsázom „ték litil szkréééf”.

  Angolra fordítani szerintem teljesen felesleges volt: a világ boldogan meglenne ezen 20 szavas angol szókincsre kalibrált világmegváltó gondolatok nélkül, amit ráadásul 4x ismételnek. Izlandiul sem lenne magvasabb, de mindenképpen egzotikusabb.

  1. Léránt Lajos avatar
   Léránt Lajos

   Elképzeltrlek! 🙂 Amúgy no para. Én nyílvános ( munka) helyen szoktam füles nélkül dúdolászni. Néha furcsán rám is néznek!!

 7. schanc avatar
  schanc

  Az izlandi dalokat én is szoktam szeretni, az utóbbi években a 2012-es a kedvencem volt, a 2013-as meg top3.
  Ez a dal viszont… Aranyos, bájos, de szerintem is gyenguszka, ötlettelen. Izland sokkal hatásosabb, kreatívabb dalokkal szokott előrukkolni. És azért a válogatón nem volt énekben lehengerlő a kislány.
  Kicsit olyan érzésem van, mint Christina Metaxa Firefly-jával (Ciprus 2009): kedves dal, kedves előadó, de csúnyán elvérezhet élőben (bár nála azért jobban énekel).

  1. schanc avatar
   schanc

   A cikkhez: A Zene hangja alatt A muzsika hangja c. filmet / musicalt kell érteni?

 8. rocknish avatar
  rocknish

  Imádom! Kicsit hidegzuhany volt a hír, hogy angolul lesz, kellett is egy pár hallgtás, mire újra szerelem lett a dologból. Sokáig első volt nálam, de még most is ott van a legjobbak között.

 9. Gergő avatar
  Gergő

  Szegénynek, hogy engedik meg, hogy énekeljen egyáltalán….???
  Nálam : 17/17, 40/40
  Tippem : 13/17, 32/40

  1. Iza avatar
   Iza

   +1
   36/40, 15/17, visszasírom a Pollapönköt…

 10. Mona Lisa 29 avatar
  Mona Lisa 29

  Szamomra ez egy nagyon unalmas, konnyen felejtheto dal. 1 pont

 11. Pitbull avatar
  Pitbull

  Általában nem kedvelem, ha egy dal szövege repetitív, ez a kedves kis dal kivételt jelent ez alól, első hallásra (még izlandiul) megtetszett, és azóta is így vagyok vele (Erzsi, nekem nem változik meg a véleményem menet közben, ez van!), a végleges angol nyelvű változatot is szívesen hallgatom, bár eredeti nyelven jobb volt. A listámon 9., 7 ponttal a tízből.

  1. Erzsi avatar
   Erzsi

   Oké, nincs harag. Tudom, hogy te egy nagyon következetes, határozottan véleményt nyilvánító ember vagy. Én meg mint a szélkakas. Meghallgatok egy dalt 25x, és már magam is elhiszem, hogy tetszik, pedig csak megszokta a fülem. Meg olyan is van, amikor az évek múlásával szégyenkezni kezdek hajdani kedvencek miatt.

 12. Clusters avatar
  Clusters

  Én sem értem ezt a sok fanyalgó kommentet, egyszerűen imádom. Nálam az ilyen jellegű dalok jelentik a „tipikus eurovíziós dalt” nem a nagyívű balladák (azok többnyire unalmasak). Izlandiul tényleg sokkal jobb volt, de még így is az egyik legüdébb színfoltja az idei versenynek. Nálam top10-es. 🙂

 13. Tanti avatar
  Tanti

  Izland: Maria hangja még most is idegesít,és amikor hallgatom ugyanazt a szöveget énekeli suttogva,középhangosan és ordibálva,olyan mintha csak refrén lenne a dalban(bár tudom hogy a szöveg néhol változik).Schanc remek szót használt,ötlettelen. A tavalyi daluk messze jobb volt ennél.Nálam most 38. helyen van csak a svédeket és az albánokat előzi meg.

 14. Isti avatar
  Isti

  Az 5. a listámon. tetszik Maria hangszíne, a dal is, kellemes dallama van. Egyszerűen jó hallgatni. Az se hátrány, hogy Maria gyönyörű. Szerintem akár a TOP10-is meglehet Izlandnak. Amúgy az ODDS-en Izland épp a 10. helyen áll.
  Talán csak a 2013-as izlandi dal jobb mint ez. de nagyon szeretem az összes izlandi dalt.

 15. Magam avatar
  Magam

  Azért egy kicsivel több szöveg is lehetne benne. Számomra a tavalyi dal überelhetetlen. Az idei dal igazából semmilyen. Olyan nekem, mint az észt dal. Elhallgatom, de túlélném, ha nem lenne.
  28/40

 16. Caitlin E. Alexander avatar

  Az élő szereplése habár nem győzött meg, maga a stúdióverzió dallamos, vidám, tetszetős, és Maria is szimpatikus.

 17. János avatar
  János

  Felemások vele szemben az érzéseim, a szemem látja,hogy aranyos és szép, de a lelkemet már nem mozgatja meg.

 18. Levi21 avatar
  Levi21

  Egyik kedvenc dalom, nálam 5. a 40-ből, elődöntőjében a 3 helyen áll nálam. Remélem, döntőzik.

 19. balazs1992 avatar
  balazs1992

  Nekem ez a dal közepes nem a legjobb de nem rossz.
  Nálam: 18/40 8/17
  Tippem: 8/17 23/27