Naptár

2015. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2015: Izland

iceland_15Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Maria Olafs tehetséges színésznő, szövegíró és énekes, és egyben Izland képviselője a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon az Unbroken című dallal.

Maria Olafs 2007-től színésznő, először a Reykjavíki Nemzeti Színházban, Majd a Városi színházban. Például A Zene Muzsika Hangjaiban Louisa von Trapp szerepét játszotta. A Michale Jackson emlékshowban is szerepelt a reykjavíki Broadway Clubban. 2012-től a StopWaitGo nevű dalszerző csapat tagja lett, miközben középiskolába is járt. Amikor a StopWaitGo hármas csapata megírta az Unbroken című dalt az idei Söngvakeppninre, vagyis az izlandi eurovíziós válogatóra, eszükbe jutott, hogy Maria hangfekvése tökéletesen illik hozzá. Elfogadta a felkérést, de nem gondolta volna, hogy meg is tudja nyerni ezzel a nemzeti döntőt, nagy meglepetés volt ez a 22 éves Maria számára.

Az izlandi dal szövegét végigolvasva inkább egy szerelmes dalra hasonlít. Sok sor ismétlődik a versben, de a Hagylak menni sor határozza meg az egész szöveget. A dal főhőse – és ha már a szerzők egyike énekli, akkor maga Maria – lépésről lépésre kilép a sötétből, egyre messzebb egy új ösvényre, amit fel akar fedezni. A múlt dolgain addig elmélkedik, amíg meg nem erősödik, vagyis törhetetlen lesz. Érdekesség, hogy a népes szerzőgárda négyszer is megismételteti az előadóval a versszakokat.

26 hozzászólás Napi Eurovízió 2015: Izland

 • Léránt Lajos

  Nem sokszor hallgattam meg a dalt. Nem nagy kedvencem. Ettől még jó de keveset hallva se jót sr rosszat nem tudok rà mondani. Elmegy kategória.

 • force

  Tudom, hogy sokan utálják, sokakat idegesít, de 2010 óta a legjobb izlandi dal. Elegem volt már a ffi szólistákból vagy „együttesekből” (2011,2014) ideje volt már, hogy egy újabb női szólistát küldjenek végre. Persze nem a legjobb izlandi dal, de fényévekkel jobb, mint a 2011-2014 közötti próbálkozások (és külön örülök neki, hogy az a hólyag Fridrik nyert). Lehet nem fog nagy eredményt elérni, nem lesz TOP 10-es szerintem a döntőben, de attól még én szeretem.

  Nálam: 1/17; 4/27
  Tippem: 8/17; 20/27

  • force

   kimaradt egy nem, helyesen: külön örülök neki, hogy NEM az a hólyag Fridrik nyert… mmint a nemzetit (bár hardcore EV fanoknak ezt nem nagyon kell magyarázni sztem) 😀

 • gaboca701

  Középmezőny, nem rossz de nem is különleges.
  Idén nagyon „vastag” a középmezőny, kb a 15-33. helyig teljesen hasonló színvonalú számok vannak, az itt szereplő dalok akár 6-8 helyet is ugrálhatnak le-fel a listámon.
  Ezek között teljesen nyílt verseny,a pillanatnyi formán múlik majd, hogy ki jut be a döntőbe.
  Nálam jelenleg 28/40

 • Patrik_

  Hát valamiért nagyon sokan szeretik nézve a youtubon a top40-es listákat. Szerintem ez a dal ugy egy percnél kimerül. Semmi új se szövegben se dallamban ezert nekem baromi unalmassá válik egy perc után. Maria-t nem tartom valami nagy enekesnek és a hangszíne sem különleges. Nem bánnám ha kiesne az elődöntőből.
  Nálam: 24/40

 • Zolecs

  Ha meg kellene neveznem a legkedvencebb ESC országom, biztos Izlandot mondanám. A tavalyi évet leszámítva rendre olyan dalokat küldenek ami számomra szimpatikussá teszi őket.

  Idén kb. 5-6 dal akad ami eléri az ingerküszöböm, és nagyon boldogságos voltam mikor pont ezt a dalt választották, akit eleve szerettem volna. Szóval hajrá Izland!
  Bár egy jó darabig a listám élén volt, időközben azon kaptam magam hogy a Fehérorosz szerzeményt többet hallgatom..:S Így „csak” 40/2

 • Erzsi

  ööööö lehet, hogy eltévedtem? Ez itt az izlandi dal? Azt hittem, mindenki dícsérni fogja, ehelyett a többségnek elmegy, meg közepes, sőt baromi unalmas.

  Szerintem ez egy nagyon jó szám, engem legalább is teljesen magával ragad. A párom biztosan tudna mesélni arról, milyen röhejes vagyok, amikor a fülhallgatóval a fejemen lelkesen halandzsázom „ték litil szkréééf”.

  Angolra fordítani szerintem teljesen felesleges volt: a világ boldogan meglenne ezen 20 szavas angol szókincsre kalibrált világmegváltó gondolatok nélkül, amit ráadásul 4x ismételnek. Izlandiul sem lenne magvasabb, de mindenképpen egzotikusabb.

  • Léránt Lajos

   Elképzeltrlek! 🙂 Amúgy no para. Én nyílvános ( munka) helyen szoktam füles nélkül dúdolászni. Néha furcsán rám is néznek!!

 • schanc

  Az izlandi dalokat én is szoktam szeretni, az utóbbi években a 2012-es a kedvencem volt, a 2013-as meg top3.
  Ez a dal viszont… Aranyos, bájos, de szerintem is gyenguszka, ötlettelen. Izland sokkal hatásosabb, kreatívabb dalokkal szokott előrukkolni. És azért a válogatón nem volt énekben lehengerlő a kislány.
  Kicsit olyan érzésem van, mint Christina Metaxa Firefly-jával (Ciprus 2009): kedves dal, kedves előadó, de csúnyán elvérezhet élőben (bár nála azért jobban énekel).

 • rocknish

  Imádom! Kicsit hidegzuhany volt a hír, hogy angolul lesz, kellett is egy pár hallgtás, mire újra szerelem lett a dologból. Sokáig első volt nálam, de még most is ott van a legjobbak között.

 • Gergő

  Szegénynek, hogy engedik meg, hogy énekeljen egyáltalán….???
  Nálam : 17/17, 40/40
  Tippem : 13/17, 32/40

 • Mona Lisa 29

  Szamomra ez egy nagyon unalmas, konnyen felejtheto dal. 1 pont

 • Pitbull

  Általában nem kedvelem, ha egy dal szövege repetitív, ez a kedves kis dal kivételt jelent ez alól, első hallásra (még izlandiul) megtetszett, és azóta is így vagyok vele (Erzsi, nekem nem változik meg a véleményem menet közben, ez van!), a végleges angol nyelvű változatot is szívesen hallgatom, bár eredeti nyelven jobb volt. A listámon 9., 7 ponttal a tízből.

  • Erzsi

   Oké, nincs harag. Tudom, hogy te egy nagyon következetes, határozottan véleményt nyilvánító ember vagy. Én meg mint a szélkakas. Meghallgatok egy dalt 25x, és már magam is elhiszem, hogy tetszik, pedig csak megszokta a fülem. Meg olyan is van, amikor az évek múlásával szégyenkezni kezdek hajdani kedvencek miatt.

 • Clusters

  Én sem értem ezt a sok fanyalgó kommentet, egyszerűen imádom. Nálam az ilyen jellegű dalok jelentik a „tipikus eurovíziós dalt” nem a nagyívű balladák (azok többnyire unalmasak). Izlandiul tényleg sokkal jobb volt, de még így is az egyik legüdébb színfoltja az idei versenynek. Nálam top10-es. 🙂

 • Tanti

  Izland: Maria hangja még most is idegesít,és amikor hallgatom ugyanazt a szöveget énekeli suttogva,középhangosan és ordibálva,olyan mintha csak refrén lenne a dalban(bár tudom hogy a szöveg néhol változik).Schanc remek szót használt,ötlettelen. A tavalyi daluk messze jobb volt ennél.Nálam most 38. helyen van csak a svédeket és az albánokat előzi meg.

 • Isti

  Az 5. a listámon. tetszik Maria hangszíne, a dal is, kellemes dallama van. Egyszerűen jó hallgatni. Az se hátrány, hogy Maria gyönyörű. Szerintem akár a TOP10-is meglehet Izlandnak. Amúgy az ODDS-en Izland épp a 10. helyen áll.
  Talán csak a 2013-as izlandi dal jobb mint ez. de nagyon szeretem az összes izlandi dalt.

 • Magam

  Azért egy kicsivel több szöveg is lehetne benne. Számomra a tavalyi dal überelhetetlen. Az idei dal igazából semmilyen. Olyan nekem, mint az észt dal. Elhallgatom, de túlélném, ha nem lenne.
  28/40

 • Az élő szereplése habár nem győzött meg, maga a stúdióverzió dallamos, vidám, tetszetős, és Maria is szimpatikus.

 • János

  Felemások vele szemben az érzéseim, a szemem látja,hogy aranyos és szép, de a lelkemet már nem mozgatja meg.

 • Levi21

  Egyik kedvenc dalom, nálam 5. a 40-ből, elődöntőjében a 3 helyen áll nálam. Remélem, döntőzik.

 • balazs1992

  Nekem ez a dal közepes nem a legjobb de nem rossz.
  Nálam: 18/40 8/17
  Tippem: 8/17 23/27