Napi Eurovízió 2015: Finnország

finland_15Tudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv

Finnországot idén a 2009-ben alakult punk együttes, a Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) képviseli Bécsben. Az együttes tagjai: Pertti Kurikka (gitáros, frontember), Kari Aalto (vokál), Sami Helle (basszus) és Toni Välitalo.

„A bandánkat négy középkorú, értelmi fogyatékos férfi alkotja. A zene – természetesen – finn punk.” – mondta Sami Helle.

Az együttes első dalukkal (Kallioon) kultikus státuszt ért el, azóta hét kislemezt és két válogatáslemezt adtak ki. Idén májusban jelenik meg egy újabb válogatásuk The Best of Greatest Hits címmel, ami az együttes eddigi összes dalát tartalmazni fogja.

A PKN Finnországon kívül is népszerű. Számos országban koncerteztek már, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Norvégia, Kanada és Hollandia.

A 2012-ben megjelent Kovasikajuttu címet viselő díjnyertes dokumentumfilm az együttes életét mutatja be.

Az idei év legrövidebb versenydala fűződik a fiúk nevéhez. A dal az életükről szól, a mindennapi kihívásaikat foglalja össze. Folyamatosan orvoshoz kell járniuk, nem találkozhatnak a barátaikkal, otthon kell maradniuk, oda kell figyelniük a helyes táplálkozásra, ezért nem ehetnek cukrot és nem ihatnak alkoholt sem.

39 Comments

Kétségtelen, hogy az idei mezőny legkülönlegesebb dala ez, az előadói, a hossza (rövidsége), a stílusa és a rajongói fogadtatása miatt. A fórumozók és jutyubos listagyártó kisiparosok 99,9 %-a mereven elutasítja ezt a dalt, szörnyűnek, hallgathatatlannak és alulmúlhatatlannak tartja. Biztosan nem ér titeket váratlanul, hogy én természetesen az ennek ellenkezőjét gondoló egytized százalékhoz tartozom, nálam bizony döntőt érdemel ez a dal, a listám 22. helyét foglalja el, 4 pontot adtam rá a tízből, rengeteg, ennél sokkal gyengébb dal van a mezőnyben az én megítélésem szerint. Szeretem a finn nyelvet, a punk stílus sem áll távol tőlem és mondanivalója is van a dalnak. Az előadók kiléte és állapota teljesen irreleváns a dal megítélése szempontjából (az én esetemben), egyáltalán nem befolyásolt. Kíváncsi vagyok, hogy a nagy versenyen is sereghajtó lesz-e, vagy bejön a “szánalom-faktor” és jó helyezést ér el? Érdekes lesz.

Tipikusan olyan dal, ami szinte 0 ponttal az elődöntőben marad, vagy esetleg még egy TOP3-as helyet is elér.

Bevallom, én mindig is utáltam azt, amikor elkomolytalankodják a versenyt.Bár itt talán nem ez a legtalálóbb kifejezés, de mégis a nagymama,szörnyek, portugál munkáscsürhe,verka, pulyka, és egyéb bohócságok kategóriájába tenném. Ha visszanézzük az előbb felsorolt mesterművek helyezéseit, be is igazolódik az első mondatom.

Mindenesetre remélem hogy az elődöntőben végzik, mert annál szánalmasabb nincs, mikor adománygyűjtő voksokat próbál valaki bekebelezni. Nézve mondjuk az élő prezentációt, nekem inkább ijesztő, mint sajnálatraméltó.

A dalról szerintem nem is érdemes szót ejteni.
Ismerve viszont az egyéb körülményeket, bármi lehet.
A fogadóirodáknák a napokban előzték meg Szlovéniát, és az 5. helyen állnak. 🙂

Jó lenne felzárkózni (Finnországhoz) a felfogásban. Tudom, nem könnyű, de aki gyógypedagógus vagy van családban az biztos másként nézi, hallgatja ezt a dalt. Két külön szálon futtatom én ezt a dalt, produkciót. Mint dal távol áll tőlem (0 pont). Mint emberek, azt kell mondjam , hogy dicséretre méltó, hogy ki állnak a színpadra és önmagukról énekelnek. Ne szánalomból kapjanak szavazatokat, hanem azért mert HŐSÖK! Én nem mernék kiállni, ha a helyükben lennék, de felnézek rájuk azért amit tesznek. Csak a dal miatt nem kapnak tőlem szavazatot. Először féltettem őket, hogy összeroppannak a májusi 2 hét történései alatt, de gyógypedagógusok elmagyarázták, hogy nekik pont ez kell, ettől lesznek igazán a toppon. HAJRÁ PNK!

Robekkel teljesen egyetértek. Mint zenei alkotás 0 pont. Mint emberi alakítás – le a kalappal előttük. És gyanítom, hogy a versenyen ez utóbbi fog érvényesülni.

Az idei év és talán az egész verseny egyik legrosszabb dala. 0 pont.
Nálam: 17/17
Tippem: 17/17
Más körülmények között (nem dalversenyen induló “dalként”) teljesen máshogy tekintenék erre a koncepcióra, de az EV-n nem tudok, és nem is akarok “szociális” szemmel nézni semmire és pláne nem a dalokra, előadókra. Hiába szerzem éppen a második olyan diplomámat ami a segítő foglalkozások irányába tendál, egyszerűen muszáj elvonatkoztatnom attól, h ez egy dalverseny, és ez minden, csak nem egy értékelhető dal. Sajnálom.

Arról ne is beszéljünk, hogy ha ez a “produkció” sikert érne el, az milyen folyamatot indíthatna el.

Idén a finn nemzeti válogatón nem volt igazán egy olyan produkció sem, amelyik nagyot tudott volna robbanni Bécsben. Így talán a lehető legjobb döntést hozták,hogy lehetőséget adtak ezeknek a férfiaknak.

Viszont,nem hinném, hogy a céljuk a döntőbe jutás lenne. Sokkal inkább felhívni azokra az emberekre a figyelmet, akik hasonló állapotban vannak. Így maga az üzenet tényleg nemes, de a dal (leginkább a rövidsége miatt) szinte értékelhetetlen.

Már kezdtem attól tartani, hogy elkorcsosult az amúgy sem túl kifinomult zenei ízlésem, hogy olyan számokat is kedvelek amit a többségnek is tetszik :D….komolyra fordítva a szót, akkora negatív vízhangja van ennek a számnak, hogy az egészen meglepő, pedig nem rossz, üde színfolt lenne akkor is ha nem ez a felállás adná elő, tény hogy nem egy rádióbarát sláger mint a mezőny többsége, de attól még nem kéne ennyire alábecsülni. Részemről eleve a különlegességek vonzottak a vízió rendszeres nézőinek táborába. 🙂

Én is abba a kicsiny “elvetemült” csoportba tartozom, amely nem gyűlöli ezt a számot.
Nem toplistáztam, de számomra a mezőny fele jellegtelenebb és unalmasabb, mint ez a dal. Nem tartozik a személyes kedvenceim közé (talán 5 pontot kapott tőlem), de nem alszom el, miközben hallgatom.
Ez punk. A punkot lehet szeretni vagy nem szeretni, de ez az. Hallottam már ennél jobb és rosszabb punk dalokat is, de a dal szövege és hangulata szerintem kitűnően képviseli a punk életérzést. Az, hogy csupán másfél perces, nekem különösen tetszik; én egy két másodperces dalt is kedvelnék csupán azért, mert bátor kitűnni a tömegből.
Az, hogy bárki komolytalannak nevezi őket, elég szomorú. Talán ők azok, akik a legtöbbet kockáztatnak egy ilyen versennyel, bár nem biztos, hogy ők ennek tudtában vannak. Számomra a komolytalan induló az olyan dal, amely kábé két nap alatt készült vagy olyan dalszöveggel rendelkezik, amely nagyrészt egyazon sor ismételgetése vagy nyelvtanilag helytelen és értelmetlen angol zagyvaságok mormolása. Ráadásul ezt a dalt ők maguk írták, nem valami svéd zeneszerző. A popelőadók többsége sajnos még egy ilyen dal megírására sem lenne képes, lássuk be.

Először azt gondoltam, hogy fura. Aztán egyre többet hallgattam és most úgy gondolom, hogy elviselhető. Szerintem a maga műfajában jó, csak az Eurovízióra nem igazán való.
37/40

Én gyermekkorom óta rocker környezetben nevelkedtem, mondjuk elég érdekes kontradikció, hogy a brazil ‘tinglitangli’ sertanejo universitario, illetve a punk terszik ki a szívem két oldalát.
Mint dal, értékelhetetlen LENNE, ha amúgy a riffje nem vinné a dallamot, de bizony viszi, ennek tekintetében már kicsikar belőlem 3 pontot. Természetesen Alice Cooper-féle mesterművekhez képest az Alföldön van, de abban mindannyian egyetérthetünk, hogy láttunk már ennél rosszabbat az ESC színpadán, nevezetesen Csehország kényeztetett minket 2009-ben.
Szubjektívan úgy vélem azonban, hogy döntőzés esetén- márpedig döntőzni fog- , 100%, hogy nem a dal ‘minősége’, hanem a perszonalitásuk fog döntőbe jutni, ami ugyancsak nem nagy avantázs a verseny arculata szempontjából, és sokaknak fájdalmas lesz kimondani, de bizony legmélyen mindannyian tudjuk, már jó ideje nem feltétlenül a legjobb dalok, hanem a LEGÉRDEKESEBBEK viszik a pálmát- természetesen ez a két kategória sokszor fedi egymást.
Azzal természetesen nem szükséges számolni, hogy serleget- mikrofont- emelnek majd a magasba, de biztos, hogy nem ragadja el őket az elődöntő örvénye!

“Az idei év legrövidebb versenydala fűződik a fiúk nevéhez.”

Az egész Eurovízió-történelem legrövidebb dala az övék, nem csak az idei évé. (A másik 2 percnél rövidebb dal, az 1957-es brit 25 másodperccel hosszabb, mint ez. Megnéztem.)

Magáról a dalról pedig a véleményem:

És szerintem sokkal jobban jártam én is és mindenki más, hogy csak ennyit írtam róla. Pedig tudnék gyönyörűeket is írni, de az a nyelvezet valószínűleg nem jelenhetne meg ezen a fórumon.

A munkambol kifolyolag en nagyon sok mindent tudok az autizmusrol.
Oriasi kihivas lesz ez a verseny az eloadoknak, mert az autistak altalaban nagyon rosszul viselik a tomeget, a zajt, a fenyeket, ezektol agresszivve valhatnak. Persze az autistak sem egyformak, felnottkent sokan kepesek az onallo eletre, sokan viszont allando segitsegre szorulnak. Nem tudom mi lesz ennek a dalnak a sorsa az Eurovizion, de en a legjobbakat kivanom Finnorszagnak.

Hát ha már autizmus: Képzeljük el a komolyzenét Mozart, a popot meg Jackson nélkül… 🙂
Lehet nehezen viselik a fényeket, meg a tömeget, de hogy ezeknek az embereknek óriási boldogság a zene az egyszer biztos. Értelmi fogyatékos léttükre le előttük a kalappal.
Egyébként én kedvelem a punkot, a punk rockot… kicsit megőrülök tőle és szabadnak érzem magam. 🙂
Az idei mezőny rettentően unalmas… alig van anyanyelvi dal, sajátos “kulturális” jegy… semmi… Ez a dal jobb mint a fehérorosz gagyi nyivákolás, meg a sok dögunalmas ballada az biztos… ez legalább más műfaj… (mégha átlag alatti is a kategóriájában), úgyhogy összességében nálam véletlenül sem utolsók.

Le a kalappal elöttük de zeneileg… Nem kèsztet szavazásra. S vajon csak zsűris pontok alapján tovább menne? Kiváncsi lennék rá.

Szerintem pont, h a zsűri nem fog rájuk magas pontokat adni. Ha továbbmennek az inkbb a televoting eredmények miatt lesz.

Feljebb Bakancs hozzászólása az, aminek minden szavával egyet tudok érteni. Nem az én műfajom, nem szavaznék rá, de le a kalappal előttünk és ott a helyük a versenyen. Kezdetben nem örültem a részvételüknek, azt gondoltam, szánalom szavazatokkal akarnak sikert elérni. De ma már nem beteg emberekként tekintek rájuk, hanem muzsikusokként, akiknek igaz a művészetük. A saját életük problémáiról, az állapotukból következő nehézségekről énekelnek, vagyis ez nem a legalja giccs minősített esete, amikor hat szerencsétlen öregasszony azt kántálja, hogy “párty for evribágyi”.

Nincs bajom azzal, hogy csak másfél perc. Hány olyan dalt hallottunk a versenyen, amelyikben másfél percnyi zenei ötlet volt, amin három percig rugóztak, és kettőnél simán bele lehetett aludni. És azokat teljesen ép zeneszerzők írták.

Abban is mélyen egyetértek Bakanccsal, hogy mekkora teljesítmény az is, hogy maguk írták a dalt. Hány ország van a mezőnyben, amelyik bevásárol a svédeknél? Ahogy az Azerbajdzsán topikban írtam: Finnországban az értelmi fogyatékosok is képesek megírni egy másfél perces dalt. (A gondolat befejezése majd az orosz vagy a spanyol dalnál.)

Mivel már mindenki leírt minden fontosabb dolgot ezért csak annyit fűznék hozzá, hogy ők nekem ezerszer inkább zenészek mint pl. az ilyen Mans, Uzari féle nyálgépek akik valószínűleg egy sort sem komponáltak még. Minden tiszteletem az övéké. 🙂

Én tőlem 2 pontot kapott, mivel ezt is meg kellett írni, így szerintemegy dal nem lehet 1 pontos.
Hát valakinek biztos tetszik, de nekem nem.
40/40
16/16
A tavalyi dalukat nagyonn szerettem, igaz csak a 25. voltak a listámon. Azután a dal után ez egy hatyalmas csalódás.

Ahogy előttem is mondták, a verseny nem feltétlen a dalokról szól. Hiába eredmény, hogy a betegségük ellenére színpadra állnak, engem az egész elriaszt. Másrészt nem érzem fair dolognak, ha valaki a betegségével jut tovább, nem a dalával.

Csakis az üzenete és az előadók igyekezete miatt (+ Amber elviselhetetlensége miatt) 39/40. Mint dal borzalmas, de örülök neki, hogy a betegségük ellenére ki mernek állni egy ekkora versenyen. Mondjuk szerintem a tavalyi daluknál még ez is jobb.

Force már kirakta a Moldovás topikban, de akkor is nagyon durva. Ahhoz képest, hogy a legtöbb toplistán utolsó hely közelében mozognak (bár a fogadóirodák indokolatlanul nyomják őket), ennyire beképzeltek. Valaki kommentben azt írta, hogy szégyelli azt, hogy finn. Ezek után nem csodálkozok rajta.

Hoppá azt nem figyeltem 😀 Nem hiszem el, hogy miért nem Opera Skaala-t küldték, rengeteg finn írta youtube-on, hogy biztosan ő nyer…..

Azert azt ne felejtsuk el, hogy ezek az emberek betegek. Oke, ennek ellenere nem kellett volna ilyen nyilatkozatot tenniuk, de aki dolgozott mar ertelmi serultekkel az tudhatja, hogy nem egyszeru veluk. Ez a kijelentesuk nem volt szerencses es tenyleg sajnalatos ez az egesz, de megis csak ertelmi fogyatekosokrol van szo. Es ezt most nem azert irtam, mert vedeni akarom oket…

Mivel ők azt a zenei stílust szeretik, amit játszanak, simán elhiszem, hogy számukra minden más zene [email protected] Vannak ilyen, kizárólag egy stílust szerető emberek. Szerintem felesleges egy ilyen kijelentésen sokáig rugózni, vagy messzemenő következtetéseket levonni. Ők így gondolják, de attól még nem biztos, hogy úgy is van, legfeljebb számukra. Ez egy szubjektív vélemény és egyéni ízlésről nincs értelme vitatkozni, még akkor sem, ha nyilvánosan tettek ilyen kijelentést, hiszen mi is így szoktuk véleményezni a dalokat. A mi – néha bizony eléggé szókimondóan elmarasztaló – “kritikáinkat” is olvashatják a versenyen résztvevő előadók, sőt, tavaly volt példa rá, hogy – indirekt módon ugyan – az “A Dal”-ban résztvevő egyik előadó (Szécsi lányok) formált negatív kritikát egy versenytársa (Vastag Tamás) daláról. Lehet, hogy nem etikus húzás az ilyen, de azért nem is annyira gáz, hogy emiatt bárkinek is szégyellnie kellene a nemzetiségét. Pláne a nyilatkozó finn zenészek értelmi képességeinek fényében.

Comments are closed.