Napi Eurovízió 2015: Észtország

estonia_15Tudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv

Az ellentétek vonzzák egymást. Elina egy kisvárosi lány, aki élvezi a nagyvárosi életet és egy nap Afrikába is elutazna, hogy zsiráfokat simogasson. A nyugodt természetű Stig inkább az Antarktiszra menne. Elinával ellentétben a város egy kihívásokkal telibb részén nőtt fel. Ma inkább élne vidéken, ahol békében szerezhetne zenéket.

Három évvel ezelőtt Észtország egyik legkeresettebb zeneszerzője, Stig a YouTube-on ráakadt egy lányra, aki Chrsitina Aguilera Cruz című dalát énekelte. Elina volt az. „Teljesen elvarázsolt a zeneisége” – mondja Stig.

Elina éppen iskolában volt, amikor Stig Facebookon üzent neki. „Hogy őszinte legyek, elkezdtem sírni. Néhány napba telt, amíg összeszedtem a bátorságomat, hogy válaszoljak.” – emlékszik vissza Elina. A többi már történelem. 79% nem tévedhet. Ekkora aránnyal nyerte meg az észt válogatót a Goodbye To Yesterday. A dal, ami éveket várt Stig fiókjában a megfelelő pillanatra és a megfelelő partnerre.

A dal egy szerelem végét dolgozza fel. Egy éjszaka másnapján vagyunk, amikor a fiú a lányt fel nem keltve távozik, mert úgy érzi, hogy sosem lesz képes úgy szeretni, ahogy azt kellene. A lány nem érti, hogy a fiú miért gondolkodik így, bár sok vitájuk volt, mégis tökéletes párosnak tartja magukat. Biztos benne, hogy megállította volna a fiút, de most egyedül maradt, pedig szívesen búcsút intene a tegnapnak.

Comments

31 hozzászólás a(z) “Napi Eurovízió 2015: Észtország” bejegyzéshez

 1. gaboca701 avatar
  gaboca701

  Az első pillanattól kezdve az abszolút kedvencem.
  Van, hogy egy dal nagyon „megtalálja” az embert.
  2 évvel ezelőtt a győztes dán dallal voltam ugyanígy, amit szintén az indulástól a győzelemig imádtam.
  Remélem ez a dal is hasonló sikereket ér el.
  Tippem /természetesen/ : 1/40, 1/16

  1. force avatar
   force

   „Van, hogy egy dal nagyon “megtalálja” az embert.”
   teljesen igaz, én idén az orosz dalnál érzem/éreztem ezt.

   1. Pitbull avatar
    Pitbull

    Én is így vagyok az idei orosz dallal, tavaly pedig Tinkara dala váltotta ki belőlem ezt az érzést.

 2. Caitlin E. Alexander avatar

  Azonnal belopta magát a szívembe. Bár a cseh dallal is rendkívül szimpatizálok, ha ez nyerne is örülnék nagyon.

 3. Pitbull avatar
  Pitbull

  Kellemes dal, nálam a 11. helyen van, 7 ponttal jutalmaztam a lehetséges tízből. Jobban örültem volna egy észt nyelvű dalnak, de a pályázó angol nyelvű dalok közül egyértelműen ez volt a legjobb, pontosabban az egyetlen valamire való, az én ízlésem szerint, így teljes mértékben ki vagyok békülve az észtek 79%-ával. Nagyon meg lennék lepődve, ha nem jutna a végső Top 5-be.

 4. Mona Lisa 29 avatar
  Mona Lisa 29

  A video szerintem egy kicsit gagyi + egyszeruen nem tudok rajonni, hogy milyen szerepe van a hagymanak! Aki tudja irja meg es kap tolem egy pirospontot 🙂 Egyebkent ez az egyik kedvenc dalom, Esztorszag nagy valoszinuseggel a vegso gyozelemre is eselyes iden. 10 pont

  1. Tita73 avatar
   Tita73

   Neked kell eldöntened, hogy a hagyma miatt sír vagy mert elhagyták… 🙂 Vagy valami ilyesmi 🙂

   1. Mona Lisa 29 avatar
    Mona Lisa 29

    😀 Oke, koszi, jar a pirospont 🙂

 5. Iza avatar
  Iza

  Amikor először megláttam az előadókat, rögtön eszembe jutott valami, de eddig nem írtam le, mert túlságosan „Izás”. 😀 Az a helyzet, hogy Stig Rästa szakasztott olyan, mint az exbarátom, pár év plusszal, de komolyan 😀 Iza sztori vége, szóval a dal 🙂
  Első hallásra, egy snippet után beleszerettem ebbe a dalba, sokáig atombiztos első volt a listámon. Talán túl sokat hallgattam, vagy nemtudom, de mára kicsit….csúnya szóval élve ráuntam. De ez nem von le semmit a dal értékéből. Engem nem emlékeztet a tavalyi hollandra, az azért sokkal jobb volt, de ettől függetlenül szeretem ezt a dalt. Viszont a videó szerintem is gagyi 😀
  6/40, 1/16

 6. Tanti avatar
  Tanti

  Észtország:Nem tetszik.Eleinte 20. volt nálam,mára már csak a 30. helyen van.Semmi összhangot nem érzek a két énekes között.Fájdalmas végighallgatnom ezt a dalt,idegesít de nagyon,ráadásul elég egysíkú is tehát számomra unalmas..A másik részről pedig nem értem ezt a nagy hype-ot amit a dal kapott.Nálam messze nem döntőzne.

 7. BBalazs avatar
  BBalazs

  Nekem az egyik kedvencem, a másik Szlovénia és közöttük nehezen tudok dönteni, sokszor az „veszi át a vezetést” amelyiket utoljára hallgattam. Szerintem ez a két dal nemcsak jó, de egyedi is, már az énekesek hangja miatt is. Kiemelkedik még nálam a mezőnyből a cseh dal és San Marino produkciója – utóbbi megnyugtat, hogy maradt még „egyediség” az ízlésemben, mivel eddig nem az esélyesek jöttek be – de lemaradva ettől a kettőtől.

 8. Tamás avatar
  Tamás

  Nagyon jó dal, bár nem tudok azonosulni vele. Kicsit „darkosabb” nekem a kelleténél, de simán lehet, hogy jövőre Tallinban lesz az ESC.

  1. StanB avatar
   StanB

   A Napi Eurovízió rovat szokásos eleme a Napi +1-em, na ez ma ide került 😀 +1

 9. force avatar
  force

  Én továbbra se bírom megkedvelni ezt a dalt, bár határozottan többet hallgatom, mint korábban. Tény, hogy az észt nemzetin ez volt az egyetlen értékelhető dal, de szerintem túlságosan is túlsztárolják. Abszolút nem tudok elvonatkoztatni a tavalyi holland dallal való hasonlósággal. Tipikusan az a dal, ami vagy nagyon jól szerepel majd, vagy óriásit bukik (lásd Észtország 2011: mindenki agyon istenítette, a fogadóirodák is, majd óriásit bukott).
  Nálam: 7/16–> 14/27
  Tippem: 1/16–> 2/27 (ha jól sül el és nem ők lesznek idén azok, akik hatalmasat zakóznak)

 10. schanc avatar
  schanc

  Nagy várakozással hallgattam meg a dalt, mert már március elején írta mindenki, hogy nagy esélyes. Ezek után kicsit alatta maradt a várakozásaimnak. Az idei mezőnyben egyébként vitán felül élbolyba tartozik, és nagyon tetszik, hogy kvázi egy lendülettel végigmegy egységben a dal. A kimagasló győztest egyelőre nem látom benne, de nagy valószínűséggel elöl fog végezni.

 11. Mona42209 avatar
  Mona42209

  Nekem tetszik a dal, szerintem nem hasonlít a tavalyi holland dalhoz, csak annyiban, hogy ezt is egy lány és egy fiú énekli. Nem tudom képes-e nyerni, bár ha Manséknak nem lesz grafika „csak” vokál és táncosok akkor esélyes a győzelemre.

  Mindenesetre a Top 5 meglesz!

 12. Orsolya333 avatar
  Orsolya333

  Nagyon nehéz, de megfogadtam, hogy az eddigi évekhez hasonlóan idén sem hallgatom meg a dalokat előre, ezért nem is nagyon tudok ezekhez a cikkekhez hozzászólni.
  Egyébként eddig majdhogynem az összes dal a szerelemről szól, ezért is vagyok egyre biztosabb abban hogy mi jól döntöttünk, ha pedig az észt-dal tényleg hasonló, mint a tavalyi holland, akkor biztos én is szeretni fogom nagyon.

 13. Erzsi avatar
  Erzsi

  Mikor először meghallgattam, nem nagyon értettem azt az egyöntetű eufóriát, amit a dal másokban kiváltott. Nagyon küszködős éneklésnek hallottam, mint amikor valaki más hangjára íródik a dal, amit a végső énekes nem tud kiénekelni. Nagyon elfogultan kell szeretni ezt a dalt, ha valaki nem veszi észre a tavalyi holland dal hatását: a duó, a country hangzás, a „fekete-fehér előadás”. Szóval, több volt a véleményemben a negatív, mint a pozitív, de már akkor hozzátettem: „érzem, hogy minden simlissége ellenére meg fogom kedvelni a dalt”. Megtörtént. Nem lenne kifogásom egy észt győzelem ellen.

  Egy régi James Bond film betétdalára emlékeztet, csak nem tudom melyikre …

  Összefoglalva: semmi sem eredeti benne, mégis imádom. Hát, mindannyian elfogultak vagyunk, ha a kedvenceinkről van szó.

 14. János avatar
  János

  Erzsi, hasonlóan érzek én is. Eredetileg ridegen álltam hozzá, mostanra már kissé megpuhított az észt dal. Van valami a dallamában, ami remek harmóniában találkozik a fiú és a lány hangjával, és lassú méregként ér el az ember tudatáig,s hozza ki azt a különös, bekategorizálhatatlan érzést.

 15. Isti avatar
  Isti

  A 15. dal a listámon. Nem rossz dal, de én nem tudom úgy megszeretni, hogy előrébb kerüljön a listámon. Amúgy nagyon jó hangja van mindkettőjüknek.

 16. csm21 avatar
  csm21

  Kezdetektől fogva a kedvencem! Imádom. Miután először meghallgattam, kb. három napig más dalt nem is engedtem be a füleimbe. Suliban is állandóan ez a zene járt a fejemben. Van benne valami, ami igazi „győztes” stílus, valami, ami engem nagyon magával ragadott. A két énekesnek eszméletlen hangja van. Nagyon várom már az élő produkciót. Nem akarom elkiabálni, de szinte biztos vagyok benne hogy Észtország fog idén nyerni. Potenciáis esélyes, mas dalt nem is tudnék elképzelni, amelyik a végső pontok kiosztása után is még egyszer előadásra kerülne. Biztosan fog bennem maradni hiányérzet, ha nem ők fognak diadalmaskodni. Annyi mindent tudnék még mondani erről a dalról, viszont a további érzéseket már nem tudom szavakba önteni…

 17. csm21 avatar
  csm21

  Ja, még annyit, hogy ez a dal egy igazi klasszikussá válhat az Eurovízió történetében.

 18. Clusters avatar
  Clusters

  Az idei nyertes dalom nekem is. Remélem top 3-ban végeznek, megérdemelnék. 🙂

 19. gaboca701 avatar
  gaboca701

  A youtube-on láttam egy olyan listát, amely 500 egyéni véleményt összesít, és magasan ez a dal vezetett.

  1. Mona Lisa 29 avatar
   Mona Lisa 29

   Es Boggie dala hanyadik volt?

 20. gaboca701 avatar
  gaboca701

  Nagyon-nagyon a végén.
  A futottak még kategóriában 🙂
  Talán 34?

 21. Gergő avatar
  Gergő

  Még mindig kedvenc dalom, de már elmúlt az a nagy lelkesedés a dal iránt ( Iza-effektus 😀 )
  Ettől függetlenül hiszek a dal sikerében, legalább egy 6. helyet hozzanak össze, mert akkor bejön a számításom, hogy 2009.-től minden 3. évben egy hatodik helyezést fognak elérni… 🙂 – nah jó ez egy hülye felvetés, de ha összejön legalább jót nevetek az egészen 😀

 22. Magam avatar
  Magam

  Nekem olyan közepes. Se nem jó se nem rossz. Egy kicsit unalmas, semmit se tudnék rajta kiemelni.
  30/40

 23. Levi21 avatar
  Levi21

  Abszolút győztes esélyes, nálam 1/40, a 4 dal között van, akikkel nagyon szívesen nyeretném meg a versenyt. A videoklip is nagyon jóra sikerült, bár a hagymát én sem értem.

 24. tacom avatar
  tacom

  Nagyon szeretem ezt a dalt. Bár a legeslegelejét, a felütést bénának találom, de aztán végig nagyon tetszik. (Ellentétben a svéddel, aminek az eleje izgalmas, aztán a dal utolsó harmadánál már azon agyalok, hogy miért nincs már vége? :))

  A tavalyi hollanddal vonnak sokan párhuzamot. Nekem abból pont az hiányzott, ami ebben benne van. Nem tudom pontosan megfogalmazni: valami feszültség, sejtelmesség, bizsergés, míg a hollandból a végtelen nyugalom áradt.

 25. balazs1992 avatar
  balazs1992

  Nekem ez a dal tetszik.
  Nálam: 8/40 3/16
  Tippem: 1/16 2/27