Napi Eurovízió 2015: Azerbajdzsán

azerbaian_15Tudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv

Elnur Hüseynov nem ismeretlen az Eurovízió színpadán: 2008-ban Azerbajdzsán debütálásakor, Samir oldalán már találkoztunk vele.

Elnur 1987-ben született, öt évesen kezdett el zenével foglalkozni, ekkor zongorázni és énekelni tanult. Később a jazz, a pop és a klasszikus zene műfajaiban is tapasztalatokat szerzett. Dolgozott az Azerbajdzsáni Állami Operaház és Balett Színháznak és az állami filharmonikusokkal is. Elnur folytatta hangja képzését, immár híres énektanárok segítségével.

2008-ban a Samir & Elnur duó tagjaként képviselte már az országot. Day After Day című dalok akkor a döntő 8. helyét hozta el.

Az Eurovízió után karreirje nem várt fordulathoz érkezett. Ő játszotta Phoebust A párizsi Notre-Dame azeri változatában. Idén februárban megnyerte a török The Voice-t, ahol új rekordot is beállított: a döntőben több mint egymillió szavazat érkezett rá.

Dalának címe Hour Of The Wolf, amit maga Elnur misztikus kortárs balladaként határozott meg. Valóban misztikus, a szövege picit nehezen értelmezhető. Elnur valamiféle fájdalmat érez, aminek tárgya ismeretlen. Ennek a fájdalomnak nem szabad elvakítania őt, keresi rá a válaszokat, emiatt nem fogja sohasem feladni a küzdelmet. Nem fog éjjel aludni, nem adja fel a jogait, mert minden szív megérdemli, hogy küzdjön magáért.

Comments

27 hozzászólás a(z) “Napi Eurovízió 2015: Azerbajdzsán” bejegyzéshez

 1. gaboca701 avatar
  gaboca701

  Másokkal ellentétben én csak nagyon lassan kedveltem meg ezt a dalt, de végül sikerült 🙂
  Kezdetben a kiesés határán volt a listámon, mára feltornázta magát a 11. helyre.
  Egyébként pont itt van egy éles választóvonal, 11 dal van, amit nagyon kedvelek.
  A refrén nekem túl édeskésnek, mézes-mázosnak tűnt, de ezt is megszoktam.
  A bevezető részek viszont a kezdetektől tetszenek,az 1.25-től kezdődő középső rész zseniális.

 2. Istvan Galambos avatar
  Istvan Galambos

  Azerbajdzsán évről évre nagyon jó zenéket küld. Az egyik kedvenc országom. 🙂 Az idei dal nagyon jó. Igaz, lassú de azok közül idén az egyik legjobb. Élőben remélem még jobb lesz. A színpadi előadás is nagyon érdekel mert az azeriek arra nagyon adnak.

 3. Gergő avatar
  Gergő

  A legszebb angol nyelvű ballada az egész mezőnyben. 4. helyen van a listámon, de simán el tudok képzelni egy dobogós helyezést a döntőben, sőt azon se csodálkoznék, ha jövőre Baku adna megint otthont az ESC.-nek. Gyönyörűen építkezik a dal, a végén – a délszláv balladákhoz hasonlóan – megjön az igazi „bumm” amitől még jobb lesz. 🙂

 4. force avatar
  force

  Én az azeri dalokat általában nem kedvelem, de a 2009-es, 2012-es, 2014-es és a 2015-ös daluk egész jók. Az idei dal fényévekkel jobb, mint a 2008-as volt, de én se kedveltem meg azonnal a mostanit.

  Nálam: 8/17; 19/27
  Tippem: 2/17, 3/27

 5. kecske14 avatar
  kecske14

  Azerbajdzsán a 2000-es évek legsikeresebb eurovíziós országa (azt hiszem egyszer végeztek top10-en kívül?)
  NEM véletlen ilyen sikeresek.
  Az idei dalukat is imádom.
  3/40
  10 pont

 6. Iza avatar
  Iza

  El sem hiszem, hogy ez ugyanaz a pasi, aki pár éve angyalnak öltözve sikítozott Belgrádban 😀 Ez a stílus azért sokkal jobban áll neki.
  Imádom Azerbajdzsánt, az egyik kedvenc országom az Eurovízión, Elnur hangi adottságai kiemelkedőek, de a dal így is az egyik legnagyobb csalódás nekem idén. Nagyon sokat küzdöttem vele, de nem tudtam igazán megszeretni. A versék (különösen a második) fantasztikusak, aztán a refrénnél jön a hidegzuhany. Nekem nagyon-nagyon nem jön meg az a „bumm”, amit Gergő említett és így hiányérzetem marad az egész dal alatt. Rengeteg helyen olvasom, hogy Baku 2016, azért én nem örülnék, voltak nekik ennél sokkal jobb dalaik is, amivel nem nyertek. (Sokakkal, vagyis inkább mindenkivel ellentétben én várok arra, hogy Farid egyszer visszatér és megnyeri az egészet 😀 )
  Na mindegy, még így is 12/40, 6/17 a listámon, bár azthiszem ez inkább az elfogultságomnak köszönhető, az ország és az előadó felé.

  (Na jó, hogy ne csak fikázzak, a tavalyinál 10000x jobb)

 7. Zoli avatar
  Zoli

  Én nem értem, ez miért olyan népszerű. Szerintem sablon szám. 🙁

 8. Dani avatar
  Dani

  Nem igaz, hogy nem veszitek észre, hogy ez egy Who Wants to Live Forever-koppintás! Ettől függetlenül a tavalyinál fényévekkel jobb, és élőben is szerintem nagyon jó lesz. A színpadkép pedig biztos mestermű lesz, ahogy Azerbajdzsántól ezt már megszokhattuk. A döntőben a Top 10 (vagy inkább Top 5) biztos, de nálam csak középmezőny, 10 és 20 között. Viszont nagyon remélem, hogy nem nyerik meg, mert akkor ismét elveszítjük Örményországot. (De akkor Törökország visszatérése a jelenlegi 100%-ról 1000%-ra ugrik.)

  Olyan dalt várok tőlük a jövőben, aminek a zenei alapjában vannak török-azeri népzenei elemek, mint pl. a 2009-es. És annyira, de annyira örülnék neki, ha egyszer végre használnák az azeri nyelvet is, mert az a legszebbek egyike a térségben.

  1. StanB avatar
   StanB

   Tényleg van hasonlóság a két dal között, de azért nem annyira feltűnő. Nekem speciel a tavalyi daluk sokkal jobban tetszett, de így is Top 10 nálam 🙂

   1. Dani avatar
    Dani

    A refrénnél azért nagy hasonlóságok vannak.

  2. csm21 avatar
   csm21

   Egyetértek veled, a refrén szinte ugyazanaz, mint a Who Wants To Live Forever-é. Amikor először meghallottam ezt a dalt, tudtam, hogy a refrénje nagyon hasonlít valamire. Ennek ellenére nem biztos, hogy ez ,,szándékos” koppintás. Nekem is van egy dalom, aminek a refrénjére azt lehetne mondani, hogy Adele – Turning Table koppintás. Pedig mikor írtam a dalt, addig a Turning Table-t kb. egyszer hallottam, akkor is csak egy részletet. Ezzel azt akarom mondani, hogy ha valami megtetszik, akkor azt a tudatalattid belehelyezi a dalba, amin dolgozol. Ha aakarod, ha nem. Ha ismert lenne a dalom, arra is sokan azt mondanák, hogy koppintás. Viszont senki sem tudhatja, hogy mi volt a dalíró szándéka, ezért nem éri meg használni ezt a szót. Egyébként szerintem is jó az azeri szám, az én sorrendemben ez a 6. (egyelőre)

 9. Tanti avatar
  Tanti

  Azerbajdzsán:Elég semleges dal,nálam sokáig top15-ben volt,de nagy a variálás nálam most már csak a 29.. A döntő tuti meglesz de hogy győzni nem fognak, az is biztos.

 10. János avatar
  János

  Dani, a két dal hasonlóan építkezik, és szerintem itt véget is ért a hasonlóságok sorozata, hisz Elnur teljesen más hangszínben és hangmagasságban énekli végig a dalát.

  Tényleg a refrén von le a dal értékéből, de ettől függetlenül is szívesen hallgatom.

 11. Mona Lisa 29 avatar
  Mona Lisa 29

  Szamomra ez egy kozepes dal, se nem jo, se nem rossz. Nyerni nem fog, de biztos ott lesznek a tuz kozeleben, olyan 5. helyezest josolok Azerbajdzsannak iden. 5 pont

  1. Gergő avatar
   Gergő

   tuz = tűz vagy tíz ??? 😀

 12. Mona Lisa 29 avatar
  Mona Lisa 29

  Csak miattad kedves Gergő bekapcsoltam a magyar billentyűzetet. 🙂
  Tűz akart lenni 🙂

  1. Gergő avatar
   Gergő

   köszönöm a megnyugtató választ 😀

 13. schanc avatar
  schanc

  Fantasztikus vokál van a dalban.
  Az azeriek egyébként Arashék óta csak lassú dalokat küldenek.

 14. Pitbull avatar
  Pitbull

  Az én listámon az előkelő ötödik helyen áll, a pontozásnál 9 egységet adtam rá a tízből, nagyon szeretem ezt a dalt, akárcsak a 2008-as sikoltozósat.

 15. rocknish avatar
  rocknish

  12 pont még mindig.

 16. Caitlin E. Alexander avatar

  A refrénen kívül ok értékelhetőt nem találtam benne eddig. Élőben javít majd az esélyein nálam, ha jól elő tudja adni (ha nem lesz hamis) de mint dal, nálam közepes. Nem is jó, nem is rossz.

 17. Isti avatar
  Isti

  Megjelenèse óta stabilan áll a listám első helyén, akárcsak a 2013-as és a 2011-es daluk (természetesen Katival és Észtországgal osztozva). Gyönyörűen építkezik, a végén a vokál nagyon jó és Elnur hangja is nagyon jó. Gratula Azerbajdzsán!

 18. Levi21 avatar
  Levi21

  Tetszik is, meg nem is, nekem a tavalyihoz képest visszaesés, bár Dilara borzalmasan énekelt élőben. A nagyon erős 2. elődöntőben a továbbjutás és a kiesés határán mozog 10.-12. helyen.

 19. Erzsi avatar
  Erzsi

  Mikor olyanokat olvasok, hogy „Azerbajdzsán a kedvenc országom”, meg „az azeri dalok mindig jók”, akkor értetlenül bámulom a képernyőt: miről beszélnek ezek? Milyen azeri dalokról? Egy ország, amelyik minden évben vásárol egy megbízhatóan működő svéd popipari teméket, az az én szememben nem egy saját kultúrával rendelkező önálló entitás, csak egy korlátlan anyagi lehetőségekkel bíró folyószámla. És úgy látszik, már a színpadképes előadókat is láttuk, mind az ötöt, és elkezdték rotálni a korábbiakat.

  Finnországban még a szellemi fogyatékosok is képesek összedobni egy másfél perces dalt. Azerbajdzsán az autisták színtjén sincs.

  Egyébként a dalt nagyon szeretem. Csak versenyen kívül van nálam.

 20. Magam avatar
  Magam

  Nekem a mai napig rémálmaim vannak a 2008-as daltól, de most nem ez a lényeg. A dal érdekes és elképesztő. Jó hallgatni.
  6/40

 21. Czigel avatar
  Czigel

  Top 10-gyanús dal, sokkal jobb, mint 2008-ban, a refrén különösen erős, az egyik legjobb férfiballada az idén 🙂 9/39, de az élő adás még viheti felfelé a listámon

 22. balazs1992 avatar
  balazs1992

  Engem ez a dal nagyon nem fogott meg.
  Nálam: 23/40 9/17
  Tippem: 2/17 5/27