Hajrájához ér a 2015-ös Eurovízió dallistája

Vienna2015_logoTudósító: Ötvös Zoltán
eurovision.tv, eurofire.blog.de, escbubble.com, esctoday.com

Lassan végéhez közeledik az Eurovízió rajongók szívének egyik legkedvesebb időszaka, ugyanis elérkezett a nemzeti válogatós szezon utolsó hete. A résztvevő országoknak már nem sok ideje maradt bemutatni a májusi versenyre szánt dalokat.  Élő show műsorból már csak 3 maradt a hétvégére. Addig viszont a hét folyamán van még egy pár dalbemutatós esemény. Ezeket vesszük most sorra:

poland_15Hétfő (03.09.)

18:30 – Lengyelország

Az ország tavaly tért vissza a versenyhez három év kihagyás után. Cleo és Donatan dala sikeresen vette az elődöntő akadályát, és a döntőben a 14. helyet sikerült elérniük 62 ponttal. Idén ismét belső választással küldenek versenyzőt a dalfesztiválra. A nagy bejelentés a “Swiat sie kreci“ nevezetű talk show keretén belül várható.

 

 

Kedd (03.10.)


czechCsehország

Az Eurovízió talán legsikertelenebb országa. Címszavakban összefoglalva eddigi eurovíziós karrierjük:

3 részvétel, 3 induló, 3 kiesés. A három indulásból összesen 10 pontot sikerült szerezniük. 2009-ben nulla ponttal távoztak a versenytől. Ennek az eredménytelenségnek az eredménye öt év kihagyás lett. De idén a 60. születésnap alkalmából ők is újra megpróbálkoznak. Belső választással nevezték meg 2015-ös képviselőjüket, ami egy duett lesz. Marta Jandová és Václav Noid Bárta a Hope Never Dies című dallal készül a versenyre.

 

belgium_1510:30 – Belgium

Még 2014. november 4-én jelentette be a legelsők közt idei versenyzőjüket a belga köztelevízió, aki nem más, mint a helyi The Voice második helyezettje, Loïc Nottet lesz. Ugyan elsők közt ismertük meg képviselőjüket, de mostanáig semmi információ nem érkezett a versenydalukkal kapcsolatban. Belgiumot tavaly Axel Hirsoux képviselte Mother című dalával, ami kiesett az elődöntőben 28 ponttal.

 

 

Csütörtök (03.12.)

armenia_1518-30 – Örményország

A tavalyi döntős negyedik helyezésük után, idén újra nagy dobásra készülnek. Egy különleges formáját választották a belső kiválasztásnak. Öt énekes öt kontinensről, plusz egy Örmény énekes közös produkcióját láthatjuk majd Bécsben. A csapat csak a dalversenyen való részvétel miatt áll össze, ahol Genealogy néven lépnek színpadra és adják elő Don’t Deny című dalukat.

A formáció öt tagját ismerjük eddig, amit a köztelevízió egyenként jelentett be. Afrika: Vahe Tilbian, Amerika: Tamar Kaprelian, Ázsia: Stephanie Topalian, Európa: Essaï Altounian, Ausztrália: Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian. Már csak az örmény tag hiányzik a csapatból és magára a dalra is már csak pár napot kell várnunk.

 

israel_15Izrael

Izraelben idén a helyi Rising Star győztese, Nadav Gadej kapta az Eurovízión való indulás jogát. A 16 éves énekes daláról az egyetlen információ maga a dal címe. Május 21-én a második elődöntő második felében az ország színeiben a Golden boy című dal fog felcsendülni.

 

 

 

Péntek (03.13.)

sanmarino_15San Marino

Belsőleg választották ki Michele Perniolát, akinek már nem ismeretlen az Eurovízió világa, hiszen már képviselte az országot 2013-ban a Juniorok dalversenyén. 2015-ben Anita Simoncini oldalán közösen, egy duettben vágnak bele a nagyok versenyébe.

 

 

 

Vasárnap (03.15)

azerbaian_15Azerbajdzsán

A bejelentés dátuma az egyetlen információ.

 

 

Három olyan ország van még, ahol ismerjük az előadót, de eddig (03.09. – 12:00) dalaiknak premierjéről nincs hivatalos információ. Ausztráliát Guy Sebastian fogja képviselni, az ő dalát mindenképp még a határidőn belül nyilvánosságra hozzák. Albániában Elhaida Dani nyerte meg a Festivali i Këngës versenyét, ezzel ő lett az ország hivatalos indulója. De közben a nyertes dal szerzői személyes okokra hivatkozva visszavonták az engedélyt, hogy Eurovízióra vigye a Diell című szerzeményt, így gyorsan egy új dal került Elhaida neve mellé, ami az I’m Alive lesz. A harmadik nevünk pedig Montenegró színeiben Knez. Azt tudjuk, hogy az eurovíziós veterán Željko Joksimović szerezte a dalt.

Oroszország valószínűleg kivár a legutolsó pillanatig.

212 Comments

Már 3x hallgattam meg. Szerintem a döntőnek ezzel meg kellene, hogy legyen. A férfinek jól szól a hangja.

A videóklippre várok majd.

Na ez már igen 😀 Biztos vagyok benne, hogy több pontot fog kapni, mint az összes eddigi Cseh dal (Ezt muszáj volt elsütni :D). Emésztgetem még egy ideig, de szerintem ez Top 10 nekem 😀

Nekem is tetszett első hallgatásra 😀

Top 10-em : 1.Németország (hogy-hogy ? 😀 )
2.Észtország
3.Olaszország
4.Szlovénia
5.Svájc
6.Hollandia
7.Egyesült Királyság
8.Csehország
9.Szerbia
10.Macedónia

Szuper!!!!!!!!!
Eddig csak az észt dal volt, ami első hallásra ennyire tetszett.
Nálam tuti top 5-ben lesz.

A cseh dal brutál jó! 😀 Egyetértek StanB korábbi kommentjével, miszerint idén több pontot fognak kapni, mint az eddigi 3 évükben összesen. Ja, és üdvözlünk a döntőben, Csehország! 😀

Azta, nagyon szuper dal!!! Remélem élőben is ilyen brutál lesz! Szerintem még top10 is meglehet. Nagyon tetszik, gratula Csehország 🙂

vagy egy popdalt kreálnak a végén, amit egyáltalán nem bánnék. Egy kis “To thy sky”-ra vágyok a tavalyi évről, az hiányzik még az idei mezőnyből. Egy jó tuc-tuc dal 😀

Tényleg valami To the sky kéne ide.. 😀 tavaly azt mennyit hallgattam te jó ég 😀 de az albán énekesnőtől nem nagyon tudom ezt elképzelni, szerintem egy pár fokkal erősebb balladát fogunk hallani, sajnos..

viszont az oroszok mutassák már befele azt a dalt mert nagyon érdekel 😀

Na, ha tuc-tuc dalt akarunk, azt én az oroszokból és Polinából simán kinézem…bár…ha most belegondolok, hogy milyen neveket láttam a zeneszerzőknél (Philipp Kirkorov, Alex Panayi és társaik, szóval kb. a szokásos), lehet, hogy olyan Shine-os lesz.

Nekem viszont egyáltalán nem tetszik. Így hirtelen csak az utolsó előtti helyre tudott ugrani, de még változhat a lista. De 20 feletti helyet nem jósolok neki így sem.

Szerintem jó kis dalocska, és igaz azis , hogy modern zenei ízlésű a dal, ahogyan azt korábban írták/írtátok (“amerikai” stílus)

Annyira semmilyen, hogy nagyon 😀 Egyáltalán nem mozgat meg… A Rápápáp egy vicc, nekem nagyon lapos, de mennyire igazad van, tényleg nagyon Lordés, de nem egy “Yellow Flicker Beat” színvonal…..
Reménykedtem, hogy az utolsó refrén hátha beüt, de semmi, nálam ilyen utolsó 6-7. helyezett….. (Majd ha meglesz mind a 40 dal, akkor lesz teljes listám, egyenlőre örülök, ha egy Top 10-et össze tudok szerkeszteni magamban :D)

Sőt, most már azt mondom, hogy tőlem Belgium akár győzhet is. A maradék 11 országból csak 3 olyan ország van, akinél még győztes potenciált keresek. A többi vagy szegény, vagy kicsi ország ahhoz, hogy Eurovíziót rendezzen, vagy olyanok, akik az elmúlt években győztek. Erre a dalra talán nem lehet elmondani szerkezetileg, hogy győztes, de az idei mezőnyből ez egyik dalra sem igaz. A dal akármennyire is hasonlít Lorde Royals című számára, ez a legprofibbb dal szerintem idén. És nem utolsó sorban a legfülbemászóbb is. Ez a legjobb belga dal nem is tudom mióta. Nem hiszem, hogy a belgák idén beérnék egy dobogós hellyel, a céljuk minden bizonnyal a trófea. 🙂

Megszokott struktúrájúak ezek a dalok, a győztes daloknak ezen kívül megvan a horog. Ezekből a dalokból viszont a horog hiányzik.

16-ig kell beküldeni a dalokat, valószínűleg már beküldték, csak megkérték az EBU-t, hogy 21-ig tartsák titokban.

És egy másik hír: az általunk korábban vita tárgyává vált szlovén hegedű-imitátor hölgy is megy Bécsbe, a wiwibloggs egyik cikke szerint.

Iza ,nem tudom ,hogy neked helyre jötte,de nekem mèg mindig olyan fura.Amk nem is lenne baj ,csak nem làtom a hozzàszolàsi sàvot 🙁

Minden évben morgok, hogy kevés dal tetszik. Ez az év viszont még rosszabb. Alig van, ami tetszik, mind olyan “egykaptafa”, lagymatag dal, ha hallgatgatom a youtube-ra kirakott my top összeállításokat, szinte összemosódnak. Most úgy a magyar, észt, svájci, szerb dal ami tetszik. Jelen állapot szerint szerintem a győztes Észtország lehet.

Amúgy tavaly a nagy kedvenc az ír, izraeli és macedón dal volt. Hát ezek közül egy sem lett döntős. De akkor is ezek voltak a legjobbak szerintem.

Az általad említett dalok valóban jók voltak, de lássuk be, hogy az ír dal borzalmas volt élőben.Az előzetes listámon 5. volt, de a produkció után én sem juttattam volna döntőbe,
Az igazán megdöbbentő azonban az izraeli eredmény volt.
Nálam előzetesen 3.volt, és szerintem élőben is zseniális volt, szuperül énekelt, látványos volt, teljesen felfoghatatlan volt a kiesése.
Ráadásul nem is épphogy, hanem messze lemaradva.

Azért az oddschecker nem igazán megbízható jelen állapotban. Olyan országokat is előre sorol, akiknek még a dalát sem ismerjük, viszonyítási alapnak gondolom az előbbi évek szerepléseit tekintve.
Finnország lehet a legnagyobb meglepetés. Sajnálom őket, mint emberek, de a dal “nem jó”, ne keltsenek szánalmat.

Szerintem ez a a dal határozottan jobb így.
Én általában gyűlölöm ezeket a változtatásokat.
Rengeteget hallgatom a dalokat, és még a kevésbé kedvelt dalokat is megszokom az eredeti formájukban.
Ráadásul szerintem sok dal nem az előnyére változik.
Amber dala pl min. 15 helyet zuhant a listámon az új verzió hatására.
Egyetlen esetre emlékszem, mikor kimondottan előnyére változott a dal, tavaly a spanyoloknál, de azt hiszem ezt is jobban fogom így szeretni.

Na jó, ez már hiszti lesz, de muszáj : tényleg így marad az oldal? Nem látni a hozzászólási sávot, hogy kik elérhetők, a tweetsávot, csekély a kommentek száma, nagyon nem jó ez így, sokkal jobb volt a régi, szerintem nem csak én gondolom így. Imre, léccciiii 🙁

Úgy látszik, káosz van az oldallal kapcsolatban.
Pár napja nekem is az új formátum jött be.
Borzalmas volt.
Következő rákereséskor már ismét a régi, megszokott, és azóta is.

Hát…sokkal, de sokkal jobbra számítottam. Azt vártam, hogy valamilyen istenítős dal lesz, erre ez lett. Borzalmas és unalmas.

A nagy meglepetéssel inkább küldtek volna egy nagy sztárt, pl. Sirusho, egy olyan dallal, mint pl. a Qele Qele vagy a PreGomesh. Azt (és magát Sirushót) jobban értékeltem volna.

Így Örményország sajnos 29/30.

Már nagyon várom, hogy Izrael mit alkotott.

Általában nem értek egyet, hogy ennyire a saját nyelv mellett harcolsz/ harcoltok, csak nem szoktam leírni… de ennek a dalnak kimondottan jót tett volna, ha minimum kevert nyelven énekel.
Amennyire nem bírtam a fejét, mikor kiválasztották, most azt mondom, hogy nem olyan rossz választás.

Azért még reménykedem, hogy a közeljövőben visszahozzák a nyelvszabályt, vagy bevezetik a JESC-nyelvszabályt (melyben 75% az anyanyelvi rész).

én is elgondolkodtam ezen a történeten. Én nagyon ellene lennék, ha bevezetnék ilyen drasztikus formában a nyelvszabályt.

Ami a fejemben megfordult megoldásként, és amivel akár a te/ akár az én oldalam is elégedett lenne, az az, hogy mondjuk 3 évente kellene kötelezően egy anyanyelvi dalt küldeni országonként. ezt az országok saját maguk döntik el, hogy mikorra időzítik. de ha zsinórban volt 3 év angol, akkor anyanyelvi kellene a negyedik évben. és ez valamivel jobban garantálná a nyelvek változatosságát.

Mivel nem tudok elutazni Genfbe tüntetni, ezért arra gondoltam, egy petíciót lehetne írni. Van a change.org, ahol a lett hód miatt is írtak. Gondolom, te nem lennél benne a dologban, de mások talán még igen. 🙂

Én benne lennék, csak egyedül a héber nyelvet hagynám kivételnek 🙂
Amúgy kevert nyelven nem nagyon szeretem a dalokat. Wolf Kati dalát is inkább magyarul szoktam néha-néha hallgatni.

Én nem kivételeznék természetesen. Az izraeliek nem tehetnek róla, hogy undorítóan hangzik a nyelvük (bár szerintem csak az a krákogós ch hang teszi azzá). Én a lengyel és a holland nyelvre vagyok allergiás.

Ez az izraeli dal egész jó, de nagyon emlékeztet valamilyen másik dalra főleg az első perc, de biztos jó helyezést ér el, mert üde színfolt lesz 🙂

Ezt se gondoltam volna, de IZRAEL 2010 után ismét nem az utolsók között fog kullogni a listámon, pláne 2011, 2012 és 2014 után, azok valami horrorisztikusan szörnyű évek voltak, én tavaly örültem, hogy Mei nem jutott tovább, Európának volt füle. Az idei daluk már sokkal jobb.

Volt füle, hát épp ez az, hogy nem volt !! Valami frenetikus volt amit hangilag élőben művelt ! De a színpadképen lett volna mit alakítani.

Èn tavaly a màsodik elődöntő utàn egy öt éves hisztis kislàny szintjère vàltottam 😀 Még a mai napig nem sikerült feldolgoznom , és 2011 Bulgàriàròl nem beszélve…

Nagyon izgalmas verseny lesz , bárki nyerhet…
TOP31:
IMÁDOM———————————-
1EST
2SLO
NAGYON TETSZIK———————————-
3GEO
4SWI
5LAT
6ISR
7ICE
TETSZIK————————————
8HUN
9BEL
10ESP
11IRE
12LTH
JÓ————————————-
13GRE
14MAC
15MLT
16ITA
17ARM
18CZE
19NED
20CYP
21SRB
22POL
ELVISELHETŐ————————————
23BLR
24ROM
25GER
26GBR
27DEN
ROSSZ————————————-
28POR
29MDV
BORZALMAS————————————-
30FRA
31FIN
Hajrá Boggie!

Comments are closed.