Hajrájához ér a 2015-ös Eurovízió dallistája

Vienna2015_logoTudósító: Ötvös Zoltán
eurovision.tv, eurofire.blog.de, escbubble.com, esctoday.com

Lassan végéhez közeledik az Eurovízió rajongók szívének egyik legkedvesebb időszaka, ugyanis elérkezett a nemzeti válogatós szezon utolsó hete. A résztvevő országoknak már nem sok ideje maradt bemutatni a májusi versenyre szánt dalokat.  Élő show műsorból már csak 3 maradt a hétvégére. Addig viszont a hét folyamán van még egy pár dalbemutatós esemény. Ezeket vesszük most sorra:

poland_15Hétfő (03.09.)

18:30 – Lengyelország

Az ország tavaly tért vissza a versenyhez három év kihagyás után. Cleo és Donatan dala sikeresen vette az elődöntő akadályát, és a döntőben a 14. helyet sikerült elérniük 62 ponttal. Idén ismét belső választással küldenek versenyzőt a dalfesztiválra. A nagy bejelentés a “Swiat sie kreci“ nevezetű talk show keretén belül várható.

 

 

Kedd (03.10.)


czechCsehország

Az Eurovízió talán legsikertelenebb országa. Címszavakban összefoglalva eddigi eurovíziós karrierjük:

3 részvétel, 3 induló, 3 kiesés. A három indulásból összesen 10 pontot sikerült szerezniük. 2009-ben nulla ponttal távoztak a versenytől. Ennek az eredménytelenségnek az eredménye öt év kihagyás lett. De idén a 60. születésnap alkalmából ők is újra megpróbálkoznak. Belső választással nevezték meg 2015-ös képviselőjüket, ami egy duett lesz. Marta Jandová és Václav Noid Bárta a Hope Never Dies című dallal készül a versenyre.

 

belgium_1510:30 – Belgium

Még 2014. november 4-én jelentette be a legelsők közt idei versenyzőjüket a belga köztelevízió, aki nem más, mint a helyi The Voice második helyezettje, Loïc Nottet lesz. Ugyan elsők közt ismertük meg képviselőjüket, de mostanáig semmi információ nem érkezett a versenydalukkal kapcsolatban. Belgiumot tavaly Axel Hirsoux képviselte Mother című dalával, ami kiesett az elődöntőben 28 ponttal.

 

 

Csütörtök (03.12.)

armenia_1518-30 – Örményország

A tavalyi döntős negyedik helyezésük után, idén újra nagy dobásra készülnek. Egy különleges formáját választották a belső kiválasztásnak. Öt énekes öt kontinensről, plusz egy Örmény énekes közös produkcióját láthatjuk majd Bécsben. A csapat csak a dalversenyen való részvétel miatt áll össze, ahol Genealogy néven lépnek színpadra és adják elő Don’t Deny című dalukat.

A formáció öt tagját ismerjük eddig, amit a köztelevízió egyenként jelentett be. Afrika: Vahe Tilbian, Amerika: Tamar Kaprelian, Ázsia: Stephanie Topalian, Európa: Essaï Altounian, Ausztrália: Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian. Már csak az örmény tag hiányzik a csapatból és magára a dalra is már csak pár napot kell várnunk.

 

israel_15Izrael

Izraelben idén a helyi Rising Star győztese, Nadav Gadej kapta az Eurovízión való indulás jogát. A 16 éves énekes daláról az egyetlen információ maga a dal címe. Május 21-én a második elődöntő második felében az ország színeiben a Golden boy című dal fog felcsendülni.

 

 

 

Péntek (03.13.)

sanmarino_15San Marino

Belsőleg választották ki Michele Perniolát, akinek már nem ismeretlen az Eurovízió világa, hiszen már képviselte az országot 2013-ban a Juniorok dalversenyén. 2015-ben Anita Simoncini oldalán közösen, egy duettben vágnak bele a nagyok versenyébe.

 

 

 

Vasárnap (03.15)

azerbaian_15Azerbajdzsán

A bejelentés dátuma az egyetlen információ.

 

 

Három olyan ország van még, ahol ismerjük az előadót, de eddig (03.09. – 12:00) dalaiknak premierjéről nincs hivatalos információ. Ausztráliát Guy Sebastian fogja képviselni, az ő dalát mindenképp még a határidőn belül nyilvánosságra hozzák. Albániában Elhaida Dani nyerte meg a Festivali i Këngës versenyét, ezzel ő lett az ország hivatalos indulója. De közben a nyertes dal szerzői személyes okokra hivatkozva visszavonták az engedélyt, hogy Eurovízióra vigye a Diell című szerzeményt, így gyorsan egy új dal került Elhaida neve mellé, ami az I’m Alive lesz. A harmadik nevünk pedig Montenegró színeiben Knez. Azt tudjuk, hogy az eurovíziós veterán Željko Joksimović szerezte a dalt.

Oroszország valószínűleg kivár a legutolsó pillanatig.

212 Comments

Lengyelország (03.09.): női előadót várok tőlük, uptempo dallal
Belgium (03.10.): sajnos semmi jóra nem számítok
Csehország (03.10.): jó lehet ez a rockballada dolog
Izrael (03.12.): ha való igaz, hogy egy uptempo, kelet-európai dal lesz, tradicionális zenei elemekkel, akkor szerintem szeretni fogom
Örményország (03.12.): ez tuti valami nagyívű cucc lesz, és mindenki a TOP 5-be várja majd
Ausztrália (03.12.): szerintem akármit küldenek TOP 10-ben lesznek…
Ausztria (03.13.): harmatgyenge dalok, egyedül a francia dalocska tetszik
San Marino (03.13.): remélem nem ballada
Svédország (03.14.): Hasse és JTR kivételével akárki
Norvégia (03.14.): egysíkú mezőny, akárki nyerhet
Albánia (03.15.): passz, remélem legalább olyan jó lesz, mint a Diell
Azerbajdzsán (03.15.): szerintem visszatérnek a jól bevált ffi szólista recepthez
Montenegró (??.??): Zeljko írja a dalt, bár azt mondták, nem a klasszikus Zeljko dal lesz, sokat nem várok ettől
Oroszország (??.??): remélem női szólista, uptempo dallal

Csehországra kíváncsi vagyok, ez a rockballada kifejezés felkeltette az érdeklődésemet, de esélyesnek tartom, hogy csalódni fogok.
A norvégektől csak Mørland & Debrah Scarlett dalát hallgattam meg eddig, mert ők vezetnek a fogadóirodák listáján, és az ő daluk tetszik – igaz, ez egy újabb férfi-nő duett, amelyből már jó néhány van az idei mezőnyben.
Svédország esetén sajnos nagyon valószínű Måns győzelme, de szerintem annyira nem jó az a dal (és mellesleg az előadó sem szimpatikus). Maximum nem szurkolok nekik, ez van (de azért küldjétek Mariette-et 😀 ).
Albánia nekem korai kedvencem volt az énekesnő hangja miatt, szóval remélem, hogy az új dal méltó lesz hozzá.
Várom Azerbajdzsán, Izrael, Oroszország és San Marino dalait is, hátha emelnek az idei mezőny kissé kiábrándító színvonalán, a többi általam nem említett ország már kevésbé érdekel.

Az eddigi lapos mezőny egyszerre izgalmas és aggasztó: izgalmas, mert kevésbé lehet kiszámítani a végeredményt (igaz, hogy az észtek korai favoritok, de én valahogy nem érzem, hogy sikerülni fog nekik a győzelem) – és aggasztó, mert igazán különleges dal híján különleges előadó vagy “különleges” ország lesz esélyes. De korai még (és felesleges is) alaptalan összeesküvés-elméleteket fabrikálni, majd ráérünk erre később. 😀

(Bár nagyon-nagyon szeretném, de) én közel sem érzem annyira biztosnak Måns győzelmét a Melfesten, már most nagyon szapulják a különböző fórumokon, hogy ilyen meg olyan homofób, elég sajnálatos amúgy, hogy ezek az emberek nem tudják különválasztani valaki személyiségét meg a dalát, egy dalfesztiválon, na mindegy, arra akarok kilyukadni, hogy ezek miatt még lehetnek (kellemetlen) meglepetések szombaton…

Egyeseknek sajnos gyenge a felfogásuk… A “No homophobia in the ESC!!!!! No to Mans!!!!!”-féle kommentektől a fejemet fogom…

Most néztem a fogadóirodák állását a Melodifestivalenre: Mans, Jon Henrik, Eric, Mariette, Isa a TOP 5, ugyanerre az 5-re tippelek én is. Kíváncsi leszek Eric és Mans mennyire fogják megosztani a szavazatokat (2011-ben is ezt várták Eric és Danny között, de nem nagyon jött be). Mans ellen szól, hogy 2009-ben csúnyán alulszerepelt a televotingnál, a zsűri (akkor még nem volt nemzetközi zsűri) felpontozta, de a televoting meg lepontozta. Mondjuk 2009-ben igen érdekes lett a végeredmény, mert Malena csak 39 pontot szedett össze a zsűritől és 144-et a televotingból, és ezzel tudott nyerni, holott Mansnak például 96 pontja volt a zsűrinél (ha jól emlékszem).

Tippem szerint a svédeknél a 6-12.hely így alakul majd:
6. Hasse
7. Linus
8. Dinah
9. Magnus
10. Jessica
11. Samir & Viktor
12. JTR

Lengyelország : kiváncsi leszek, a tavalyi dalulat nagyon szerettem, bár semmi esély egy hasonlóra.
Belgium : rákerestem a srácra, iszonyat idegesítő stílusban énekel, és a daltól sem várok sokat.
Csehország : ígéretesnek tűnik, de a cseheket ismerve egy szörnyűség kisűlhet belőle.
Izrael : úristen, nagyon sokat várok tőlük, Nadav olyan fantasztikusan énekel, hogy az állam az alvilágot súrolja, remélem a képességeihez illő dalt írnak (írtak) neki.
Örményország : már most látom, hogy hasonló istenítésben lesz részük, mint tavaly, kíváncsi vagyok.
Ausztrália : ha jól emlékszem, azt írták, ballada lesz. Nem várok túl sokat tőlük.
Ausztria : JSB-t akarooooooom 😀
San Marino : nincsenek túl nagy reményeim 🙁
Svédország : Måns, Måns, Måns!!!!!!!!!!!!!
Norvégia : már tele van a hócipőm a balladákkal, de Mørlandék dala a legjobb.
Albánia : akkora kezdtem megszeretni a Diellt, mire közölték, hogy csere, remélem az új dal is jó lesz.
Azerbajdzsán : sokat várok tőlük, mint minden évben, lennének is ötleteim, de nem akar sokkolni a népet 😀
Montenegró : passz
Oroszország : pasit, PLS.

Az akkori daluk nagyon tetszik nekem, a Drip Drop után a második legjobb azeri versenydal, szerintem. Ha tudja hozni idén azt a színvonalat dalban (és előadásban, bár az nálam nem annyira fontos, a stúdió verziók miatt), akkor jó lehet nálam egy Top10-re is.

Én viszont azt a dalukat még döntőbe sem vittem volna, úgyhogy ha igaz a pletyka, nagyon nem fogok örülni. Kivétel ha jó dalt kap.

És igaz rá, ami Bogi dalára: Az új dallamhoz nem illik a régi szöveg. Nekem még mindig 25/26, bár jobb, mint az eredeti. Amber hangja még mindig elviselhetetlen, furcsa mód nem tud angolul, és az egész személye idegesítően nagyképű nekem. Bezzeg ha a paródiával indult volna, már sokkal másabb lenne a helyzet. Ha nem lenne Finnország, bőven utolsó lenne, bár az is lehet, hogy végül utolsó is lesz.

Komolyan, Amber sohasem hallotta még anyanyelvi beszélő ellenére az “ever” szót? Mert az eredetiben “effá”-nak, az újban “eför”-nek ejti. Pedig az “evör”, tudtommal.

Guy Sebastiantól szívesen hallanám ezt a dalt versenydalként is… Olyan nagyon kellemes. Hasonló érzéseket kelt (bennem is), mint a Somewhere Over the Rainbow. =)

Ez pedig gondolom egy fan videó, de remek munkát végzett a készítője. Többször mosolyodtam el ahogy néztem. Itt a képi világ elkapta nagyon a hangulatot.

https://www.youtube.com/watch?v=ud1fEeEuXrU

Nem. Ott írja: “Most likely, the song will be aired tonight during the evening news “Vremya” at 19:00 CET, but it may be postponed.”

Az a videó egy másik dal, csak szemléltetik vele a zenéjét.

Ígéretes! A tavalyihoz hasonló profi produkciót várok Oroszországtól, és ez az énekes remek alapanyag ehhez.

Ezt a kerekesszékes nőt küldik? Ha igen, remélem, a színpadon majd ráültetik egy bárszékre vagy valamilyen ülőalkalmatosságra.

Lengyelország is angolul énekel. Egy balladát választottak, amit nem mondanék 1000%-os döntősnek, de ha 2008-ban be tudtak jutni egy unalmasabb dallal, akkor ezzel is sikerülhet.

Most pedig meghallgattam a szerb dal angol verzióját…komolyan, ha erre lecserélik, akkor be kellene utaltatni őket az elmegyógyintézetbe.

Nálam továbbra is első, de azért még bízom benne, hogy a szerb verziót küldik, fura lenne Szerbiától egy angol nyelvű dal. Küldtek már valaha angolul dalt? Hirtelen nem rémlik.

Ez az átka a tavalyi évnek 😀 Bár szerintem ennyire erősen még nem jött ki, hogy az lesz a trend a köv. évben, ami előző évben bejött. Ha megnézzük a tavalyi év TOP 10-ét, vajmi kevés uptempo dalt találunk köztük. Idén a country is nagyon hódított a nemzetiken (észtek sikeresen kiválasztottak egy CAFTS 2.0-t).

Akkor nagyon remélem, hogy idén egy nemzeti nyelvű dal fog nyerni. (Azok közül is a spanyol a kedvencem, de tartok tőle, hogy nem lesz olyan jó élőben.)

Eddig erre szerintem az olaszoknak van a legnagyobb esélyük. Azt a dalt amúgy is olyannak érzem, hogy vagy nyer, vagy óriásit bukik 🙂

Naszóval 😀
Málta: Hát ez meg mi a sz.r ? Még az eddigi Survivor copy és fényévekkel jobb volt, mint ez a valami…. Elsőre nagyon nem tetszik !
Grúzia: Na ez igen 😀 Sokkalta jobb lett 😀

A Lengyel klippet nézve első gondolatom kb az volt, hogy mit csinál Csézy ott? Szerintem nagyon hasonlít a két énekesnő.
De talán még a hangszínük is picit.

Ez amúgy végig angol nyelvű?
A döntő szerintem meglehet neki.

Lengyelország: nem olyan rossz ez, tavalyi változás után idén egy popdalra számítottam tőlük, de ez sem rossz. Listán még nem tudom, hogy hanyadik, de lehet, hogy majd megelőzi az istenített Spanyolországot is nálam.

A lengyel nekem nem nagyon tetszik. Én Donatanék után nem balladára számítottam, nálam középmezőny, éppen hogy döntős.

Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel, de ez az egyik legjobb lengyel dal, amióta ESC-n vannak. Nem is tudok jobbat mondani ennél… Sokkal minőségibb dal számomra a tavalyihoz képest.
Ha lesz majd cikk oda kifejtem részletesebben véleményemet + toplistás helyezést.

A máltai dalról csak annyit, teljesen mindegy, milyen a végleges verzió, nem változtat azon, hogy Amber fülsértően énekel élőben….

Remélem hogy pörgős és jó dalokat fognak a hátralévő országok választani mert nekem kicsit túl sok a ballada idén, ráadásul kevés erős ballada van a legtöbb elég semmilyen.
A csehektől, az örményektől és az azeriektől nem várok igazából semmit, mindhárom ország választásai nagyon távol szoktak állni tőlem minden évben, és szerintem ez most is így lesz.
A lengyel dal szerintem egész jó, meglepett, mert nem ilyenre számítottam, de kellemes dal szóval nem gond. 😀

A hátralévő számomra érdekesebb országok:
Izrael: miden évben imádom a dalaikat bár ez a srác annyira nem szimpatikus, de ha jó dallal jön akkor ez változhat. Valahol azt olvastam hogy ő lesz az “izraeli Bruno Mars” ez nem hangzik túl jól, nehogy koppintás legyen a dal, de azért bizakodom.
Belgium: Loic hangja engem még decemberben elvarázsolt és ez azóta is így van. Az ő dalára voltam a kezdetek óta a legkíváncsibb, szóval nagyon remélem hogy valami jó dalt kapott. Állítólag egyébként egy pörgős, modern szerzeményt fog énekelni, ez pedig biztató. 😀
Svédország: Idén gyengébb volt a Melodifest mint szokott lenni, de azért volt pár jó dal. 1 kedvencem van a döntőben, az pedig Eric. Nagyon szurkolok, hogy ismét őt küldjék, a Sting egy jó dal. Egyszerű, kicsit gagyi de kifejezetten szórakoztató szerintem. Sajnos úgy érzem, hogy Mans fog nyerni, ami szörnyű lenne, egyrészt mert nagyon irritáló az az ember, másrészt a dala gyakorlatilag 1 David Guetta és 1 Avicii dal keveréke ami szánalmas. Remélem a svédek nem dőlnek be…

Nekem Lengyelország dala tetszik, lehet, hogy bekerül nálam a TOP5-be, de ahhoz át kell hallgatnom a dalokat. Szerintem ez az egyik legszebb ballada és remélem az utolsó is lesz, mert már elég belőle idén. Bár szerintem lesz még egy pár lassú ballada.

Comments are closed.