Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Paula Seling: Szeretem az Eurovízió kreálta világot

paula_seling_and_ovi_-_photo_4Szerző: Mádi Sándor

Románia az elődöntők bevezetése óta (2004) egyetlen alkalommal sem csúszott le a döntőről. Tavaly Cezar a 13. helyen végzett dalával, idén pedig ismerős arcokat köszönthetünk Koppenhágában. Paula Seling és Ovi már 2010-ben részt vett a versenyen, akkor a 3. helyig jutottak. Ez alkalommal vajon sikerül elhozniuk Romániába az Eurovíziót, vagy legalább egy olyan előkelő helyet elcsípniük, mint Oslóban? Hamarosan mindenre fény derül, addig is olvassátok el a velük készült interjúmat!

Mikor kezdődött az énekesi karrieretek?

Paula Seling: Egész életemben énekeltem. 6 évesen már zongorázni tanultam és már ekkor tudtam, hogy én ezt akarom csinálni. Az első albumom 1998-ban jelent meg Németországban, „Only Love” (Csak a szerelem) címmel.

Ovi: Nagyon fiatalos kezdtem az énekléssel foglalkozni. Bejártam a világot egészen Japántól Izlandig míg végül Norvégiában telepedtem le, a másik hazámban. Mindig is fontos volt számomra a közönséggel való jó kapcsolat, de persze ezt sokévnyi szórakoztatás eredményeként tudtam csak elérni.

Rengeteg nemzetközi előadóval, dalszerzővel és producerrel dolgoztam már együtt: Simone, En Vogue, Preston Glass, Simen Eriksrud, Morten Stjernholm, Philip Halloun, Beyond51, Mike Raw, Espen Berg, D’sound, Thomas Shulz, Adam Powers és persze Paula Seling is köztük van. Rengeteg zenei díjat sikerült már bezsebelnem a dalaimmal.

Jelenleg az Oslo-központú da Works-el vagyok szerződésben, valamint a Warner Chapell Scandinaviaval mint dalszerző. A napokban egyébként a 2. szólólemezemen dolgozok.

2010-ben már volt szerencsétek az Eurovízióra eljutni. Milyen emlékek maradtak meg Oslóból?

Paula Seling: Emlékszem… az Eurovízió varázsára, a vegyes érzelmekre – boldogság, nyomás, szabadság és még sok minden más! A 2010-es év nagyon különleges mindkettőnk számára, hiszen ekkor ismerkedtünk meg az Eurovízió világával és ekkor is estünk szerelembe vele, hatalmas élmény volt új emberekkel találkozni. Megtapasztalhattuk milyen a vérprofi csapatmunka, ami egyedivé teszi az Eurovíziót, beláthattunk a gépezetbe! Csodálatos pillanatokat éltünk át akkor is amikor a „Playing with fire” című dalt promotáltuk Európa szerte. Most, 4 évvel később jó lesz újra látni a régi barátokat.

Ovi: Én az Eurovízióra, mint egy fantasztikus élményre emlékszek: egy életre belém ragadt! Ez az egyik ok, amiért idén visszatérünk. 2010-ben a dalt Paula Selinggel együtt adtuk elő és végül a 3. helyen végeztünk.

4 éve egészen a 3. helyig repítették Romániát, ami egy igazán szép helyezés. Hogy született a döntés, hogy idén újra visszatértek az Eurovízió színpadára?

Paula Seling: Ovi ötlete volt. Én személy szerint nem terveztem, hogy ilyen korán visszatérünk, de persze gondolkoztam rajta… szeretem az Eurovízió kreálta világot. Ovi megírta a dalt, majd elküldte nekem azzal az üzenettel, hogy ő vissza szeretne térni az Eurovízióra. Miközben hallgattam a szerzeményt meggyőzött engem is, hogy még egyszer megpróbáljuk. Egy olyan erős üzenetet közvetít a dal, amire a világnak szüksége van: a valamiben való hitről szól. Mi újra itt vagyok, szemünk előtt lebegő célokkal – szeretnénk meggyőzni az embereket, hogy a csodák valóban megtörténhetnek, ha igazán hiszünk benne.

Idén ismételten ti képviselitek Romániát. Mi futott át az agyatokon, amikor titeket hirdettek ki az est győztesének?

Paula Seling: Vegyes érzelmeink voltak! Hittünk a dalunkban és a produkciónkban, de sok kiváló dal és előadó volt a román nemzeti döntőben, tehát tulajdonképpen semmi sem volt biztos. Persze amikor kiderült, hogy ismét mi nyertünk hatalmas kő esett le a szívünkről, egyenesen a vállunkra, hiszen hatalmas felelősség nehezedik ránk ismét. A nyomás még nagyobb, még jobb helyezést várnak el tőlünk az emberek. Mi úgy vagyunk vele, hogy az egész már előre meg van írva a csillagokban. Az Eurovízió nem csak egy verseny és ne csak az ambíciókról és a helyezésekről szól: ki kell élvezni minden pillanatát, és keményen kell dolgozni azon, hogy ne okozz csalódást azok számára, akik hisznek benned. Az embereket rá kell vezetni, hogy higgyenek az álmaikban és tegyenek értük, hogy valóra is váljanak. Ez a verseny remek lehetőség, hogy élvezzük és érezzük a zenét, a szeretet és az energiát.

Koncentrálnod kell az útra, amit megteszel az Eurovízióig, valamint egészen a kiválasztás pillanatától a döntőig azt az üzenetet kell közvetítened, arra kell gondolnod, amit mondani szeretnél az embereknek. Nem szabad célt tévesztened.

Ovi: A mi dalunk kifejezetten Eurovíziós dalnak készült. Biztosak voltunk benne, hogy a „Miracle”-t nem fogják elutasítani: mind a zsűri, mind a közönség értékelte a zenénket. Paula és én is rettentően örültünk az eredménynek, de mindketten éreztük persze a súlyt a vállunkon. 2010-ben az elsők közt végeztünk, idén még ettől is jobban kell teljesítenünk. Mi a „Csoda-csapat” vagyunk: azért jöttünk, hogy az embereket meggyőzzük arról, hogy csodák igenis történnek. Reméljük működni fog nálunk is ez a csoda…

Másodjára részt venni a versenyen még nagyobb terhet ad ránk: reménykedjünk, hogy minden rajongónk nagyon boldog lesz május 10-én. Büszke vagyok arra, hogy az országomat képviselhetem ismét, és hogy megint részese lehetek a versenynek.

Hogyan készült a dalotok?

Paula Seling: A „Miracle” egy dalszerző táborban készült, amiben Ovi is részt vett tavaly. Szeretett volna együtt dolgozni Philip Hallounnal. Mindketten érezték a dal különlegességét miközben dolgoztak rajta. Ovi azonnal elküldte nekem amikor készen lett és várta a reakciómat, ami természetesen az volt amire számítottak: imádtam!

Ovi: A dal tavaly júniusban született meg a Paula által említett dalszerző táborban (Svédország). A szervezőknek külön meghagytam, hogy nagyon szeretnék együtt dolgozni a dán Philip Hallounnal, aki egy igazán tehetséges zenész, dalszövegíró. Már volt korábban is közös projektünk és eddig minden alkalommal, amikor találkoztunk működött a művészi kémia. Nagyon jó vele együtt dolgozni, mindig valami jó eredménye van annak, ha mi összeülünk. Elmondtam neki, hogy szeretnék az Eurovízióra visszatérni, abban az esetben, ha egy olyan dalt tudunk összerakni, ami igazán ütős. Néhány óra munka után lett kész „Miracle”, amit már azóta ti is ismertek.

Mi a dal üzenete?

Paula Seling: A dal arról szól, hogy sokan közülünk nem ismerik fel a valamiben való hitnek a fontosságát. Tőlünk nagyobb erők hozták létre a világot és mi pedig meg is ragadhatjuk ezeket a hatalmas dolgokat, persze csak ha észrevesszük, hogy minden nap, minden fény és minden lélek egy igazi csoda. A te döntésed hogyan éled az életed: mintha minden nap egy varázslat lenne vagy mintha csak egy újabb nap.

Ovi: A csodák mindenhol jelen vannak, bármikor bekövetkezhetnek. Végül egyértelműen azok az élet nagy nyertesei, akik hisznek bennük. A dalunk üzenete a remény és a boldogság: csak hinned kell, és minden valóra válik.

Playing with fire vagy Miracle? Melyik dal áll közelebb hozzátok?

Paula Seling: Én úgy látom, hogy a Miracle sokkal melodikusabb egy sokkal erősebb üzenettel: egy életstílust közvetít, már első alkalommal libabőrös lettem a daltól. Szóval a Miracle jobban passzol a személyiségemhez, így közelebb áll a szívemhez.

Ovi: Mindkét dal közel áll a szívemhez. Szülőként nem választhatok a két gyermekem közül 

Követed az Eurovíziót?

Paula Seling: Igen, emlékszem, hogy gyerekkorom óta követem már, annak idején még a szüleimmel néztem. Minden dalt alaposan kielemeztünk és megjósoltuk, hogy vajon melyik nyer… néha jó megérzéseim voltak 

Ovi: Igen, követem én is. Mindig is nagy rajongója voltam a versenynek, már gyermekként is. Ezzel ellentétben azonban sosem tudtam volna elképzelni magam az Eurovízió színpadán– egészen pár évvel ezelőttig. Ez az igazi csoda!

Kik a kedvenc énekeseid?

Paula Seling: Mariah Carey – ő mindent elért, amit előadóként el lehet érni.

Ovi: Prince, Elton John, Billy Joel… csak hogy néhány nevet említsek. Mondhatom még Eros Ramazotti és Zucherro nevét is.

Idén 37 ország versenyez. Meghallgattátok már a dalokat? Vannak-e kedvenceitek, ellenfeleitek?

Paula Seling: Természetesen már mindent meghallgattam. El kell mondjam, hogy sok kellemes meglepetés ért közben… Kállay-Saunders András is köztük volt!  Svédország dala is igazán remek!

Ovi: Meghallgattam én is minden versenytárs dalát. Talán az Egyesült Királyság, Hollandia, Norvégia és Svédország, csak hogy néhányat említsek, azok az országok, akiket a legnagyobb ellenfélnek gondolok. Természetesen rajtuk kívül is rengeteg remek dal van. Győzzön a legjobb!

Videóklip készül-e a dalhoz?

Paula & Ovi: Igen, múlthét előtt vettük fel és remélhetőleg hamarosan meg is fog jelenni!

Dolgoztok még a színpadi koreográfián? Más lesz, mint ami a román nemzeti döntőn láthattunk?

Paula Seling: Bizonyos elemeket megtartottunk a nemzeti döntőből, de a legtöbb részét nem. Május 8-ig várnotok kell hogy meglássátok mi változott meg. Szeretnénk meglepni titeket!

Ovi: Általában az a célunk, hogy egy átdolgozott verziót mutassuk be később, ne ugyanazt amit már korábban láttak.

Mik az elvárásaitok, főbb céljaitok?

Paula Seling: Szeretnénk a csodát elterjeszteni a világ minden részére! Szeretnénk ha rengeteg ember csatlakozna a „TeamMiracle”-höz. Természetesen mindenki nyerni szeretne, de a játék maga is csodálatos.

Ovi: Egy top helyezésben reménykedek a dalunkkal. Remélem, hogy Európa teljes közönsége hinni fog a csodában mostantól még egyszer.

Mi inspirál titeket?

Paula Seling: Minden tulajdonképpen: a lelkiállapotom nagyban. Nem tudni, hogy éppen egy váratlan boldog pillanat jut eszembe vagy egy nosztalgikus gondolat, egy konkrét időszak vagy egy vers amit olvastam.

Ovi: A baráti társaságom remek inspirációforrás. Szeretek szép helyeken járni és természetesen a gyermekeim szemében is mindig ott az inspiráció.

Mik az Eurovízió utáni terveitek, ki fogjátok-e pihenni a fáradalmakat?

Paula Seling: Talán csak pár napot veszek ki pihenésre, de aztán vissza kell térnem a régi kerékvágásba és be kell fejeznem a félbehagyott kurzusaimat. A Román Zeneművészeti Akadémiára járok és a tanáraim szerencsére megértették a jelenlegi helyzetem. Persze azért nem akarom eljátszani a szerencsémet…

Ovi: Ha nyerünk? Rengeteg embert el fogunk hívni a Forradalom térre Bukarestre és remélhetőleg együtt ünnepelhetjük az első román győzelmet az Eurovízión. Ha nem ez lesz, akkor pedig folytatódik tovább az üzlet: dalok írása, koncertsorozat szervezése és természetesen a közös Miracle projekt terjesztése Európába.

Ezen felül reménykedem benne, hogy el tudunk menni a családommal Romániába egy vakáció erejéig.

Paula Seling & OVI_4453Mit szeretnétek üzenni a magyar olvasóknak és a Paula Seling & Ovi rajongóknak?

Paula Seling: Higgyetek a csodában és akkor hozzátok is el fog érkezni. Legyetek ti is a részesei a #TeamMiracle csapatnak, dolgozzatok a ti csodáitokon, valósítsátok meg. Jövőre személyesen fogom nektek megmutatni, amikor Bukarestbe jöttök.  Szeretlek titeket! Köszönöm, hogy elolvastátok ezt az interjút, a lelkem egy részeivé váltatok.

Ovi: A magyar olvasóknak üzenem: Köszönöm a támogatásotokat és jegyezzétek meg, hogy a csodák valóra válnak. Higgyetek bennük! Ha pedig szeretitek a dalunkat, akkor szavazzatok ránk május 8-án az elődöntőben illetve május 10-én a döntőben is!

Köszönjük az interjút Paula Selingnek és Ovinak valamint külön köszönet Bianca Dinescunak, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez az interjú!

Sok sikert kívánunk Koppenhágában!

2 hozzászólás Paula Seling: Szeretem az Eurovízió kreálta világot