Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Írország, Izland, Izrael, Lengyelország

ESC mindenkinek 2014Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
(A 2014-es verselemző sorozatunk ötödik része)

Újabb négy dal értelmével fogunk megismerkedni. Van bennem némi rossz indulat, mert általában nehezen megfogható, sokszor értelmetlen szövegek lesznek a rímek és szótagszámok áldozatai. Mindent a nyelvi dallamosságért, semmit az értelemért. Hát most méhkasba nyúltam, négy nagyon különböző dal jutott most nekem, nem találtam mindegyiken fogást.

Írország dala a cím szerint a szívdobbanásról szól. Egyből érkezik a pavlovi reflex: nyúzzunk le egy újabb bőrt a szerelemről. Ehelyett egy olyan zavaros időjárás jelentést kapunk, mint amilyent a legendás Aigner Szilárd hozott össze annak idején: le kellett venni a hangot a tévéről, és akkor megmaradt az emlékezetedben, hogy holnap milyen lesz az időjárás és hogy hány fok lesz. Fehér villámok érkeznek a fejünk fölé, illetve egy papírvékony falhoz. A nap hamarosan feltör és +talajmenti fagy lehetséges+. Micsoda időjóslás, és nem is biztos hogy be fog jönni. Nem tudtad hogy a világ dolgai nem mindig igazak? Csak az én igazságom fog megmaradni emlékezetedben. Büszkébbek leszünk és elkezdünk egy új…. +prognózist, ami ezúttal talán igaz lesz+. Ezután tengert átúszó migránsok képe jelenik meg: Tartsd a fejed magasan ki a vízből, meg tudjuk csinálni, át tudunk törni a határon. Tarts ki addig, amíg dobog a szívem. Nézz szembe a veszéllyel és a holnappal, álmodozó vagy és jól tudod hogy semmilyen történet nincs kőbe vésve. Nos az időjárás-előrejelzés és a tengert átszelő menekültek történetének házasságából, ír-svéd koprodukcióban született meg az ír versenydal fordulatos szövege.

Az izlandiak mai vörös szőnyeges performansza után előítéletekkel terhelve álltam neki Pollapönk együttes dalszövegéhez. Az élet túl rövid a rövidlátóknak, áruld már el, kinek van ideje a szűklátókörűségre? Belül mindenki ugyanarra vágyik, így tessék kívül is mosolyogni! A francba az előítéletekkel, ne diszkriminálj, a tolerancia a boldogság. Együtt húzzuk le ezt a problémát a bajaink listájáról. Lehet hogy dadogós vagyok, de ne nevezz őrültnek, ez nem trigonometria, belül mind egyformák vagyunk. Még ha magasabb is vagy, vagy van valaki aki alacsonyabb, vagy ha talán vékonyabb vagy, esetleg ha megkívántad más vacsoráját, akkor is jussanak eszedbe a refrénben elmondottak. Hát csőbe lettem húzva és le lettem cseszve. Jól van, mosolyba öltöztetem magam, hiszen ez csak egy ártatlan produkció, ami nem nagyon fog döntőbe jutni.

Ennyi viszontagság után végre a szerelemről versel valaki, Mei Finegold érkezik az izraeli dallal. Mérgezett szerelemmel töltöttél fel. Bűnökkel töltötted fel a lelkem, de tanultam ebből, így nőttem fel. És most csak hazugságok és kiáltások léteznek a végtelenségig. Kezdek felemelkedni, nincs szükség a kritikáidra, hisz nem vagyok egy ketrecbe zárt állat. Nos van egy fura érzése az embernek arról, hogy nem is az értelme, hanem a hangulata érdekes a dalnak. Szerencsére a szövegírók a refrénbe rakták a megoldókulcsot, ami szerint végre rádöbben a szerelmes pár mindkét fele hogy egymás agyára mennek csak, nem egymás kedvét és vágyait keresik, nem dobban ugyanúgy a szívük. Ezután még ecsetelgeti a szövegíró az ellentéteket a két fél között, amik ezúttal nem vonzzák egymást, hanem értelmetlenné teszik a kapcsolatot. Hát vannak dolgok, amit nem kell erőltetni. Merni kell kimondni dolgokat, még ha félünk is ettől.

Huhh, hát elég húzós csoport jutott nekem, nehéz dalszövegekkel. Ismét az előítéletem jön elő: remélem hogy a lengyelek népviseletbe öltöző, vajat köpülő és ruhát mosófán tisztító, mángorlón kivasaló bögyös menyecskék viszontagságairól fog szólni. Mi ilyenek vagyunk mi szlávok, szeretjük rázni azt amit örököltünk a mama génjeiből, a forró vérünket. Tudjuk használni az elbűvölő szépségünket. A szláv büszkeség napja, vagyis estéje lesz az a csütörtök, a második elődöntő. A szláv népek különlegességét sorolja fel a dal ebben a szövegben: nekünk olyanunk van mint ami senki másnak nincs, szeretjük a természetes szépséget, a vodka sokkal jobb mint a whisky vagy a gin. A gyerekek szépen felnőnek, frissek mint a lengyel kenyér. Ez mind mind a génjeikbe van kódolva. Nincs is ehhez mit hozzátenni, a színpadi produkció elég szórakoztató ahhoz hogy minden lengyel büszke legyen rájuk.

Előzmények:

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország

Hozzászólások lezárva.