Eurovízió 2014: Két főpróba is volt a mai napon

TH1_87Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

Az élő adásba kerülő versenyt három főpróba előz meg. A mai (hétfői) első főpróba kora délután az akkreditált újságíróké és rajongóké, akik térítésmentesen mehetnek be erre a fordulóra. A második 21 órától kezdődött, ezen a próbán a nemzeti zsűrik is figyelik minden köztelevízió egyik szobájában a versenyt és elküldik a szavazataikat. Igen, a zsűri már leszavaztott, már csak a közönségre kell várni. Ők kedden este fognak szavazni. Kedden délután még lesz egy próba a tuti kedvéért. Lássuk hogyan látták a zsűris próbát az oikotimes.com szigorú kritikusai.

A műsor Emmelie de Forest tavalyi győztes dalával kezdődik.

01 Örményország
Aram kézműveskedik a dalát megelőző kisfilmen, amit képeslapnak szoktunk hívni. Látványos a grafika, az elején alig hallani az énekes hangját. A dal egyre csak növekszik, egyre látványosabb és megérkezünk a libabőrhöz is. Csodás a kameramunka és a grafika is, a pirotechnika használata is csak megerősít abban hogy nyilvánvalóan továbbjut és potenciális győztes. nagy taps az arénában, Gratulálok!

02 Lettország
A képeslapon az Aarzemnieki végre elkezd sütni süteményt! Végül csak összejött nekik (lol). Ahogy jönnek a kifutóról a színpad felé, látszik rajtuk hogy nagyon élvezik amit csinálnak. A dallam túl gyenge, a kameramozgás sem segíti őket ahhoz hogy felkeltsék az érdeklődésemet.

03 Észtország
A képeslapon Tanja egy hajógyári munkást alakít. A dal úgy kezdődik, hogy az énekesnő és a táncosa a talajon fekszik és már el is kezdik mágikus táncukat. Máris táncolni kezd erre az ember annak ellenére, hogy ez egy “Euphoria” koppintás. A tánc kissé elvész ezen a hatalmas színpadon. Mezítláb énekel, és az akrobatikus elemek nem ütnek ki a hangjára. Nagyszerű munka, nagy taps az arénában, könnyű lesz döntőbbe jutnia.

04 Svédország
A svéd képeslapon Sanna egy fedett medencében van és kirakja a nemzeti zászlót. 7 év után végre felléphet az Eurovízió színpadára, és az eddigi legjobb produkcióját nyújtja. A színpad összességében bámulatos. Nemcsak hogy továbbjut, de győzelmi esélyei is vannak. Az egyik fénygömb nem működik megfelelően. Hatalmas ováció az arénában!

05 Izland
Az ő képeslapjukon a Pollaponk lefilmezi a nemzeti zászlójukat a jégen, éjszaka. Nagyon okos. Magabiztos és vidáman agresszív (igen, tényleg így látom) pop rock party a színpadon ezzel a ska dallal, melyet az északi országok tényleg imádhatnak!

06 Albánia
Hersi egy tetováláson mutatja be az albán zászlót a kisfilmben. Az énekesnő előadásából a Titanic hiányzik nagyon, el lehet őt képzelni ahogy Kate Winsletként áll a hajó orrában. Mindenesetre Hersi szép produkciót nyújt de kétlem hogy bárkinek az emlékezetében maradna. Nem lepődnék meg ha döntőbe jutna.

07 Oroszország
Az orosz ikerpár szobai tükrök segítségével mutatja be az orosz zászlót. Nagyszerűen lett színpadra állítva a produkció. hangilag is tényleg nagyon jók és folyamatosan mosolyognak. Sokan ódivatúnak titulálják a dalt, én kijavítanám: egy misztikus dal, egy mese! Ha nem lenne ez a politikai [email protected]ás, akkor szerintem könnyen jutnának top3-ba a döntőben!

08 Azerbajdzsán
Dilara 3 fénycsőből rakja ki az azeri zászlót. Azerbajdzsán ismét egy nagyszerű dallal érkezett. Az énekesnő látványos vörös leplével az ország eddigi legjobb produkcióját mutatja be. A lány fentről belógatása igazán csodás. A háttérben egy templom felhőkarolós tájképre lesz lecserélve. Ez a produkció simán top 5 a döntőben. Bár kissé gyengék a fények a színpadon.

09 Ukrajna
Mariya egy mertókocsi és post it-ek felhasználásával mutatja be az ukrán zászlót. Az énekesnő magabiztos és agresszív produkciót nyújt, iszonyatosan szexi, és ennek tudatában is van. Káprázatos a ruhája. A kifutón is szépen libegnek a fodrok a ruháján, és amikor feljut a kerék tetejére, ezzel Ukrajna lett az idei kedvencem arra, hogy megnyerje az idei versenyt. A magas hangok is mind megvannak, hatalmas taps az arénában!

10 Belgium
A belga zászló egy mosodában kerül kialakításra. Axel produkciójának egy baja és egy emlékezetes pillanata van. A jó pont Axel totálisan nagyszerű hangja, a baj viszont azzal van hogy túlzottan drámai az előadás. Ez túl sok az Eurovízió 2010-es éveihez. A hangja miatt megérdemli a döntőt.

11 Moldova
Cristina egy fazekasműhelybe csöppenve mutatja be a zászlójukat. Túl színházias, de azt kell mondjam, jó. Azt gondoltam ezt a dalt nem fogják sokan szeretni de a koreográfia és a középkori ruházatú táncosok tökéletesek, Hangilag nem indul jól, de a felénél monotonná válik.

12 San Marino
Valentina megfesti a zászlójukat a képeslapon. Oké, elismerem hogy buta liba voltam legutóbb, de legalább próbálkozik a hölgy. Az a személyes bajom a dallal hogy ezt olaszul kellene előadni. Azt is megtanulta hogy a tavalyi színházias produkciója nem bocsáthatő meg azzal hogy drámaibbá akarja tenni az ideit. Nos, ha megígérik hogy jövőre nem Valentinát küldik, akkor szavazni fogok rá és kívánom hogy idén döntősök legyenek! hadd legyek nagylelkű ma este: Valentina korrektül elénekelte dalát. Sosem fogod kitalálni hogy ki játszik mellette a zongorán.

13 Portugália
Suzy a falra festi a zászlót, de saját magát is befesti vörösre, így áll össze a zászló. Már az első taktusokból is rájössz, hogy ez a dal csakis portugál lehet. Szép a szamba de nem az Eurovízión. A rajtszám segítheti őket, de annyira mozgalmas a színpadkép hogy összezavarja az ember a többfajta méretű dobok, a táncosok, és a hullámzó vásznak. Valaki mondja meg Suzy csapatának, hogy nem lehet csalni a televotingon!

14 Hollandia
A holland csapat természetesen virágokból kreálja meg a zászlót. Figyelj, ez egy nagyszerű country dal ami nagyon látványosan van prezentálva csodás grafikával és szuper kameramunkával. Bár a színpad eléggé sötét. Nem tudom mi legyen a dallal. Nem egy Eurovízió dal de jó a dallama.

15 Montenegró
Két gyerek és egy kirakó megoldásával készül a montenegrói zászló a kisfilmen. Nagyon kreatív! Szép ír/balkán kezdete van a dalnak. Van egy görkorcsolyás is a C színpadon. A 201 centis Sergejnek nincs szüksége speciális effektekre vagy színpadi kellékekre, pirotechnikára. Ezzel a csodás és erotikus hanggal simán döntős. Az idei verseny egyik legminőóségibbb dala. Nagy tapsot kapott.

16 Magyarország
András Rubik kockából rakja ki a zászlót a képeslapon. A szexi de visszafogott András tudja hogy jól néz ki, jó a hangja és megvan a tehetsége ahhoz hogy meggyőzzön, a dalnak van mondanivalója. Gyermekbántalmazásról énekel. Mindannyian kell hogy figyeljünk rá! A délutáni próbán sokkolóan hatott rám, ahogyan a kameramunkát megcsinálták. Mostanra már elégedettebb vagyok egy fokkal, de még szkeptikus vagyok. Főleg akkor amikor az énekes ellöki a székét és kifut a C színpadra!

A vendégprodukciók
A Dán Balett a színpadon egy kis modern tánccal. Egy Andersen mese adja a hátteret a ledfalon. Az elején kicsit unalmas de egyre jobb és jobb lesz. Mindenesetre mostanában mindig tánccal töltik ki a szavazási szünetet. Talán a DR kitalál valami sokkal eredetibbet a következő showra.

Mialatt összeszámolják a szavazatokat, egy önironikus utazásra hív minket az egyik házigazda. Ez egy ilyen skandináv sajátosság lehet hogy viccet csinálnak magukból. Pilou a dán főváros összes hibáját kijavítja. Például sok turista panaszkodott arra, hogy a parton található Kis hableány szobor tényleg kicsi. Az Amalienborg téren a lótrágya (a dánok néha nem annyira tiszták mint ahogy azt remélnéd) és így tovább. Ez a vicces összeállítás Lynda Woodruff svéd körútjára emlékeztet tavalyról.

A továbbjutók
Fotis tippje: Örményország, Svédország, Izland, Észtország, Magyarország, Portugália, Ukrajna, Oroszország, Montenegró, Azerbajdzsán.
Stefan tippje: Örményország, Észtország, Svédország, Oroszország, Azerbajdzsán, Ukrajna, Moldova, San Marino, Montenegró, Magyarország.

13 Comments

Szerencsére, a másik oikotimes-os kritikus másképp látta a ma esti főpróbát 🙂
“Andras from Hungary is the last one for tonight. His song is based on a true story. Performance is almost the same as at A Dal. Before the first refrain he is running to the catwalk, and there were some screams. This performance will give you chills. Another certain qualifier. I think that this song will win jury’s votes and if it ends up in top 5 in televoting, Budapest is our next destination.”

Mai tippem.
Biztosan továbbjut:Örményország,Észtország,Svédország,Azerbajdzsán,Ukrajna,Belgium,Montenegró,Magyarország
Maradt két hely,amiért 4 ország versenghet. Talán a sorrend köztük Oroszország,Hollandia,Albánia,San Marino lesz.

Ezt az elődöntőt igazán kedvelem. 🙂 Egyedül Oroszország,Ukrajna és Portugália dala az,ami nem az én ízlésemet tükrözi.

szerintem nevető harmadikként Portugália ott lesz a döntőben ,kiejtve mondjuk egy Belgiumot vagy egy Azerbajdzsánt.

Az 1000%, hogy a döntőbe jutunk, hanyadik helyen, az még kérdéses!
Szerintetek a tegnapi próbán a zsűrinek bejött a dalunk, vagy lepontozták?
Nem vok ideges, csak az elődöntő után nagyon a first half miatt…

Igen van, mert az elődöntőben kapott pontokat kb. a döntőben is visszakapjuk, de kicsit kevesebbet! Tegyük fel, hogy Dánia zsűrije 10 pontot adott nekünk, akkor a döntőben 8cat fog adni, mert ott van Norvégia! A lényeg: Ha egy ország az elődöntőben sok pontot kap, akkor a döntőben is sokat fog!

Ez azért nem teljesen ennyire automatikus.
Pl. 2011-ben Maja Keuc 3. lett az elődöntőjében, aztán sikerült bezsákolnia egy 13. helyet a döntőben.
De tavaly Alex 8. helyen való továbbjutása sem predesztinálta őt egy 10. helyre a végén.
Persze, irányt mutathat, hogy melyik dalok kedveltek, de azért szerintem árnyaltabb a kép.

Csak annyi, hogy az első 10-be kerüljünk be. Aztán szombaton teljesen új lappal indít mindenki.

A fenti kritika nem túl lelkes én a HVG.hu-n megnéztem a felvételt, és én szerintem jó volt nagyon remélem a döntöt – már hogy bejutunk és remélem azért az első tizben leszünk. Hjará Andris!

Nálam továbbjutók, rajtunk kívül természetesen 😉 :

Örményország
Észtország
Svédország
Albánia
Azerbajdzsán
Ukrajna
Portugália
Hollandia
Montenegró

De ez tuti nem jön be 😛 Oroszok tuti továbbmennek, szerintem Portugália helyett.

Féltem a Hollandokat is nagyon tetszik a daluk, de ugye nem épp ‘eurovízió barát’ … már ha van ilyen egyáltalán … 😛

És rettegek, hogy Valentina jövőre is jön ha sem jut döntőben
(attól is tartottam, ogy a Jedward visszatér idén :PÖ

A mai továbbjutók:
Örményország
Svédország
Magyarország
Azerbajdzsán
Ukrajna
Oroszország
Észtország
Moldova
Belgium
Portugália/Hollandia/Montenegró

Biztos továbbjutó: Örményország, Svédország, Azerbajdzsán, Ukrajna, Magyarország, Oroszország(utóbbi ?????)
Szeretném ha továbbjutna: Hollandia, Izland, Portugália, Montenegró (csak hogy jó vegyes legyen 🙂 )

Comments are closed.