Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Carl Espen: Észre kell vegyük, hogy az élet nem mindig alakul úgy ahogy mi szeretnénk

semi-finalist-carl-espen-1_nor_2014Szerző: Mádi Sándor

Norvégia legutóbb 2009-ben vihette haza az aranyérmet és ezzel együtt a következő évi Eurovízió rendezési jogát. Tavaly Margaret Berger az előkelő 4. helyen végzett, idén Carl Espenen a sor, hogy elérje vagy akár felül is múlja ezt az eredmény. Jövőhéten minden kiderül, addig is olvassátok el az énekessel készült interjúmat!

Mikor kezdődött az énekesi karriered?

Nos, ellentétben sok énekessel, nekem nemrég kezdődött a zenei karrierem. Az unokatestvérem, Josefin Winther megkeresett engem egy általa írt dallal tavaly ősszel. Nagyon megtetszett nekem, majd azt javasolta nekem, hogy küldjük be a norvég nemzeti válogatóra. Igent mondtam rá, mert úgy gondoltam, hogy ez egy olyan dal, amire büszke lehetek. Amint már tudjuk, be is válogatták az élő adásba. Az én karrierem idén januárban kezdődött, és eddig egy nagyszerű kaland.

Idén te fogod képviselni Norvégiát. Mit jelent ez neked?

Hatalmas megtisztelés számomra, és a norvég emberek bizalmának a szimbóluma is, éppen ezért nagyon komolyan veszem ezt. Amikor bemondták a nevem, mint az este győztese, nagyon boldog és büszke voltam, és végtelenül hálás mindazért a támogatásért, amit kaptam.

Hogyan készült a dalod, mi a főbb üzenete?

A nemrég említett unokatestvérem, Josefin egy kiváló dalszövegíró és előadó. Tudta, hogy jó hangom van, és hogy az álmom az, hogy embereknek énekelhessek. 2013 augusztusában leült és megpróbált egy dalt írni, egy olyan dalt, ami csak az enyém. Érezte, hogy abban az időben lelki problémáim voltak, és hogy a helyem keresem a világban. Éppen ezért szeretett volna nekem egy esélyt adni arra, hogy a zenén keresztül kommunikáljak, és az eredmény a „Silent storm” (Csendes vihar) lett. Nem sokkal később megmutatta nekem a dalt, anélkül hogy elmondta volna, hogy nekem íródott. Nagyon megtetszett, úgy éreztem a szöveg a lelki állapotomat tökéletes kifejezi, ekkor pedig megkérdezte tőlem, hogy szeretném-e elénekelni. Természetesen igent mondtam! A dal az útkeresésről szól, arról, hogy észre kell vegyük, hogy az élet nem mindig alakul úgy ahogy mi szeretnénk. A szövegben az esélyt lehet felfedezni: nem fogunk örökké viharban élni, hanem „egy nap lenyugszunk” (Idézet a dal szövegéből).

Követed az Eurovíziót?

Igen, úgy gondolom az emberek többsége követi, én is közéjük tartozom. Része a hagyománynak az Eurovízió: amikor gyermek voltam mindig néztem a családommal, most pedig már a barátaimmal szoktam.

A korábbi norvég előadók közül ki a kedvenced és miért?

Az idei döntőn volt lehetőségem találkozni Margaret Bergerrel, aki egy nagyon kedves ember. Úgy vélem, hogy a dala nagyon erős volt, a produkció pedig erre még rátett egy lapáttal.

Kik a kedvenc énekeseid?

Jeff Buckley, Ryan Adams és Bob Dylan. Az alkaromon egyébként megtalálhatók Jeff Buckley és Ryan Adams albumainak címei tetoválás formájában.

Idén 37 ország versenyez. Vannak-e kedvenceid?

Nagyon magas a színvonal, és nagyon sok tapasztalt énekes vesz részt idén is. A kedvenceim a finn és a holland dalok: szeretem a country-érzetet bennük.

Mik az elvárásaid, főbb céljaid?

A fő célom az, hogy átéljem a dalt éneklés közben, és sose felejtsem el, miről szól. Nehéz tartani a kapcsolatot az érzelmeimmel éneklés közben, de tudom, hogy megköveteli a dal. Ha az embereket megérinti a dalom és érzik, hogy ez nagyon fontos nekem, akkor felettébb boldog leszek.

Mi inspirál téged?

Szeretek zenét hallgatni, és rengeteg időt szoktam erre szánni. Mondhatom azt, hogy a fő inspirációforrásom az igazi, jó zene, de természetesen az érzéseim és az életem is rengeteget inspirál.

Mik az Eurovízió utáni terveid, ki fogod-e pihenni a fáradalmakat?

Nem igazán, valószínűleg folytatom a karrierem építését. Tervben van egy újabb kislemez, és majd az Eurovíziós eredmény lesz, ami nagyban meghatározza, hogy mikor és hogyan fog megjelenni. De persze tovább zenélek és énekelek. Szeretnék új emberekkel találkozni, és új helyeken megmutatni magamat mint énekes.

Mit szeretnél üzenni a magyar olvasóknak és a Carl Espen rajongóknak?

Köszönettel tartozom! Szeretném megköszönni, hogy érdekel titeket az amit csinálok és hogy olvassátok az interjút. Minden támogatás amit tőletek kapok rengeteget jelent nekem, és a rajongóim nélkül nem lennék az aki vagyok. Üdvözlet Magyarországra Carl Espentől!

Köszönjük az interjút Carl Espennek valamint külön köszönet Nina Hafredalnak, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez az interjú!

Sok sikert kívánunk Koppenhágában!

4 hozzászólás Carl Espen: Észre kell vegyük, hogy az élet nem mindig alakul úgy ahogy mi szeretnénk