Napi Eurovízió 2014: Lettország

latviaTudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv

Az Aarzemnieki (Külföldiek) formáció története egy váratlan sokkal kezdődött Lettországban az euró bevezetésekor. Joran Steinhauer 2013 nyarán Németországban írta meg a lett pénznem, a lat búcsúdalát, a dal a Paldies Latiņam! (Köszönöm, Lat!) címet kapta. A dalhoz készült videót egy hét alatt több mint százezren nézték meg a Youtube-on. A dal hatalmas sikerén felbuzdulva Joran Lettországba költözött egy gondolattal a fejében: „Lássuk, mi lesz a következő!”

Még a bombasikerű megszületése előtt, 2005-ben volt már Lettországban egy csereprogram keretén belül. Később önkénteskedett egy gyermekközpontban és egy német templomban is. Emlékei szerint az első benyomást a Brainstorm 2000-es Eurovíziós fellépésétől kapta. Miután hallotta a versenydalukat, igaz rajongójává vált az együttesnek és az Eurovíziónak egyaránt. Joran 2008-ban az Axlina formációval már szerette volna képviselni az országot a versenyen.

Az Aarzemnieki név története elég pontosan leírja Joran helyzetét. A szó nehéz kiejtése tükrözi minden külföldi beilleszkedési nehézségeit a helyi társadalomba. 2013 őszén lett igazán csapat a formáció, amikor három új taggal bővült: Katrina Dimanta (hegedű, vokál), Raitis Vilumovs (dob) és Guntis Veilands (zongora), aki a Cake To Bake szerzője is.

A legnagyobb sikerük eddig a lett nemzeti válogató megnyerése. Annak ellenére, hogy a Paldies Latiņam és a Cake To Bake a két legismertebb daluk számos eredeti szerzeménnyel rendelkeznek.

14 Comments

“Te jó ég!” Ez volt az első gondoltatom, mikor meghallottam a dalt. Szerintem borzasztó. Remélem nem jut tovább.

Annyira szeretem ezt a dalt! Mindig mosolyt csalnak az arcomra, nagyon szorítok nekik, megérdemelnék a döntőt. A dalszövege is nagyon aranyos és vicces, szerintem fantasztikus az egész dal! Örülnék, ha a Cake to bake-nek hasonló története lenne, mint tavaly a Kedvesemnek. A letteket sikerült megfogniuk, hátha megtörténik ugyanez az Eurovízión is.

2011 és 12 után 2 borzalmas dal a lettektől. Pedig a Musiqq után annyira bíztam bennük… Ez most 34/37. Tipp: elődöntőben marad.

Sajnos nem fog döntőzni, pedig nagyon szeretem a dalt…a lettek megérdemelnék már a döntőt 5 kiesés után…mellesleg szerintem az idei lett válogatóból Katrina Bindere “Moment and Tomorrow” című dala volt a legjobb, ő biztos döntőbe vitte volna a letteket.

Aranyos, jópofa meg minden, de a lettek nagyon rossz pályán keringenek mostanság..ezzel csoda lenne a döntőbejutás.

Nekem ez a dal az amszterdami koncert óta pozitív meglepetés. Kezdem megkedvelni ,megszeretni ezt a dalt. 🙂 Viszont 20. helynél nem tudnám már előrébb tenni.

Comments are closed.