Naptár

2013. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A Dal 2014: indul a pályázati szezon!

MTVA_logo_2012Tudósító: Klész Imre
Forrás: MTVA

Az MTVA és a Magyar Televízió Zrt. idén is keresi azt a dalt, amelyik Magyarországot képviseli 2014-ben Európa legnagyobb zenei versenyén, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap nyilvánosságra hozta az idei pályázati feltételeket, amelyek alapján az előadók nevezhetik műveiket a megmérettetésre. Újdonság, hogy idén a magyar nyelvű dalszövegek mellett angolul, valamint Magyarország területén élő kisebbségek és etnikumok nyelvén íródott pályaműveket is vár a zsűri, azonban minden dalhoz csatolni kell magyar nyelvű szöveget is.

A Dal című, immár harmadik alkalommal képernyőre kerülő dalválasztó show legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi magyar dalok szülessenek, amelyek közül a szakmai zsűri és a nézők közösen választják ki az egész országot képviselő művet. A Dal című többfordulós élő show-műsor előző két szériájának sikere megmutatta, hogy a hazai könnyűzenészeknek milyen nagy szükségük van arra, hogy a kevésbé ismert együttesek, előadók és szerzők országosan ismertté váljanak, és esélyt kapjanak a nemzetközi megmérettetésre is. A Dal című produkcióval a közmédia immáron hagyományt teremt, ezért jövő év elején ismét élő műsorban keresi majd a Dániában, Koppenhágában rendezett 59. Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját.

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Eurovíziós Dalfesztivál 2014
Koppenhága – Dánia

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, mint a Magyar Televízió kizárólagos médiaszolgáltatója (MTVA) és a Magyar Televízió Zrt. (Magyar Televízió) 2014-ban ismét részt vesz a minden évben több mint 100 millió nézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztiválon. A Koppenhágában megrendezendő verseny májusi elődöntőit és döntőjét az M1 élőben közvetíti.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (European Broadcasting Union, EBU) 59. Eurovíziós Dalfesztiválján a Magyarországot képviselő versenyzőt az MTVA nyilvános, az M1- en élőben sugárzott nemzeti döntő keretében, szakmai zsűri és a közönség bevonásával választja ki azon jelentkezők közül, akik pályaműveikkel december 1-ig az MTVA alábbi pályázati felhívására neveznek.

Pályázati feltételek:

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar színekben induló versenyző(k) az ő(ke)t nevező MTVA-t és a Magyar Televízió Zrt.-t képviseli(k) a nemzetközi versenyen. A szervező EBU szabályzata értelmében kizárólag a versenydalt nevező televízió társaság felelőssége és döntési kompetenciája az őket képviselő dal és előadó kiválasztása. A pályázati határidőig beérkezett, a lenti feltételeknek mindenben megfelelő versenydalok közül elő zsűri választja ki azokat a dalokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek. Az elődöntők legjobbjait a szakmai zsűri és a közönség választja ki, ezek kerülhetnek a döntőbe, ahol eldől, melyik dal képviseli Magyarországot 2014-ben Dániában.

1. A benevezett dal (sem a dalszöveg, sem a zene, sem külön-külön, sem együtt) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2013. szeptember 1. előtt.

2. A dal maximális hosszúsága három perc lehet. Az ennél hosszabb dalokat az EBU kizárja a versenyből.

3. Csak olyan előadó(k) nevezhet(nek), aki(k)nek korábban már jelent meg albuma vagy rádiófelvétele, illetve kiadóval kötött érvényes lemezszerződése és/vagy menedzsment háttere van.

4. Az Eurovíziós Dalfesztiválon résztvevő művészeknek 2014. májusáig, az első koppenhágai elődöntőig be kell tölteniük 16. életévüket.

5. Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dal előadásában a színpadon maximum hat személy vehet részt. Élő állat szerepeltetése a színpadon nem engedélyezett.

6. Minden közreműködő előadóművész csak egy ország színeiben vehet részt ugyanabban az évben az Eurovíziós Dalfesztiválon.

7. A nevezők tudomásul veszik és elfogadják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a nevezett dalok és nem az előadók versenye, ezért a pályázatot kiíró dönt arról, hogy a dalt kinek az előadásában nevezi az Eurovíziós Dalfesztiválra.

8. A résztvevő műsorszolgáltatók dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztivál koppenhágai döntőjében milyen nyelven énekel. A DAL című, hazai dalválasztó műsorfolyamban, amely Magyarország legjobb dalát hivatott megtalálni a műsorkészítők preferálják a magyar nyelvű dalok éneklését, de a dal szövege lehet angol nyelvű is és/vagy a Magyarországon élő kisebbségek és etnikumok hivatalosan elfogadott anyanyelvén is íródhatnak. Magyar nyelvű szöveg mindenképpen szükséges. A versenyzők a fenti nyelvű változatokat is leadhatják a dalokból, és ezek a zsűri döntése alapján a televíziós versenyben is bemutatásra kerülhetnek.
9. A színpadon az előadás kizárólag fél-playbackben történhet, ami azt jelenti, hogy csak az énekhang élő, a zenei kíséret felvételről szól minden esetben. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.

10. Legkésőbb 2014. március 10-ig  lehet változtatni a dalszövegeken, az előadóművész vagy csoport megnevezésén, a dal címén, valamint a dal előadásának nyelvén, azaz mindabban, ami megjelenik a nyomtatott anyagokban, a brosúrákban, CD-borítókon és füzeteken.

11. A dalok szövege, illetve előadása nem csorbíthatja az Eurovíziós Dalfesztivál jó hírnevét. Politikai vagy hasonló jellegű dalszöveg, beszéd, gesztus nem engedélyezett az Eurovíziós Dalfesztivál alatt. A dalok szövegében vagy előadásában káromkodás vagy illetlen beszédmód nem engedélyezett. E szabály megszegése kizárással járhat.

12. Azon előadók, akik ellen érvényes büntetőeljárás folyik, vagy közbotrányt okozó viselkedésük bizonyított, automatikusan kizárhatóak a pályázók közül.

13. Az előadó/előadók, valamint a szerzők pályázatuk beadásával kijelentik, hogy más érvényes szerződésük nem gátolja őket az MTVA-val és a Magyar Televízióval való folyamatos együttműködésben, illetve szerződéskötésben.

14. A Magyar Televíziót és az MTVA-t képviselő előadóművész(ek) és stábja vállalja, hogy a nemzeti döntő és az Eurovíziós Dalfesztivál döntője közötti időszakban kiemelt figyelmet fordít a versenyen való szereplésre, továbbá az MTVA-val és a Magyar Televízióval együttműködve mindent megtesz a lehető legjobb elért eredmény érdekében, beleértve a Magyar Televízió és az EBU által megszabott határidők betartását és az összes promóciós célú szereplést. Az MTVA által szervezett promóciós szereplésekért az előadó(k) juttatást nem kérhet(nek) és nem fogadhat(nak) el. Az előadó(k) vállaljá(k), hogy  az MTVA által meghatározott időtartamban Koppenhágában tartózkodik(nak).

15. A versenyre kijutó dallal kapcsolatos átruházható kiadói és előadói jogok vonatkozásában az MTVA külön szerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU).

16. A benyújtott pályaműnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

– a hangzóanyagot audio fájl és mp3 formátumban CD-n;

 

– a versenydal végleges címét, zeneszerzőjét, szövegíróját, az előadó nevét illetve művésznevét

– az előadóról/előadókról és szerzőről/szerzőkről készült, sajtófelhasználásra alkalmas fotókat valamint az előadó(k) és a szerző(k) magyar és angol nyelvű szakmai életrajzát CD-n;

–  a dalszöveget írásban a benevezett nyelven és annak magyar nyelvű változatát

– videoklipet (ha már van) CD-n;

– írásos nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket ismeri és elfogadja, annak mindenben megfelel (különös tekintettel annak 1. pontjára);
Az érvényes pályázathoz szükséges információkat összefoglaló, kötelezően kitöltendő és beküldendő pályázati űrlapot a http://www.adal2014.hu/ honlapról lehet letölteni.
A fenti dokumentumokat illetve CD-ket egy darab zárt borítékban, ajánlott levélként kell postára adni.

Bármelyik melléklet hiánya érvénytelenné teszi a pályázatot.

A pályázati anyagot az elbírálás után egy évig őrizzük meg.

A pályaművek postára adási határideje 2013. december 1, vasárnap éjfél.

A pályaműveket a következő címre várjuk:

EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL

MTVA
1037 Budapest, Kunigunda útja 64.

110 hozzászólás A Dal 2014: indul a pályázati szezon!

 • Pitbull

  Bemásolom ide egy arckönyves hozzászólásomat a nyelvi kérdéssel kapcsolatban, mely jól reprezentálja a szabadságra törekvésemet:
  Én arra gondoltam, hogy fiktív nyelvű dallal (pl. Urban Trad) miért nem? Ha Belgiumnak egyszer már bejött, lehet, hogy nekünk is bejönne. Vagy más, nem magyarországi kisebbségi, etnikumi nyelven. Szerintem úgy általában semmilyen módon nem kellene korlátozni a szabad nyelvválasztást a pályázó versenydalok tekintetében.

 • tacom

  „Unblock”? Ez ugye vicc akart lenni tőled, mint fő franciástól? 🙂

  Nem tudok állást foglalni. Alapvetően a JÓ DALt támogatom (itt csatlakozik be a „Kell-e értenem a szöveget?” kérdése).

 • Zoli

  Ááá, nem vagyok én „fő franciás”, csak hangosan pártolom. 😀 Az „unblock” francia megfelelőjét meg mindezek után szótárral próbáltam megtalálni… Nem sikerült. 😀

 • Pitbull

  Zoli, tőlem minden téren [na jó, MAJDNEM minden téren 😀 ] számíthatsz segítségre „franciás ” ügyekben:
  en bloc.

 • Erzsi

  Ez a Zoli is egy másik Zoli …

 • Erzsi

  Ó vazze’ már megint nem működik a válasz funkció. Ez Zoli első hozzászólása után ment volna. (Bár, tökmindegy …)

 • Zoli

  Lehet, hogy kicsit radikálisan írtam le, de nincs bennem semmi radikális. 😀 Csak nem tetszik az a pont… 🙁

 • Pitbull

  Ez most csak teszt, mert az kell…

 • Pitbull

  Imre, negyedik szint nem működik, most próbálom a harmadikat…

 • Pitbull

  Harmadik szint hulla, most megnézem a másodikat…

 • Pitbull

  No, Imre, a helyzet az, hogy full nem működik a válasz funkció, legalábbis felhasználói szinten, adminként a példád alapján megyen a hegyen a dolog. Azt még nem próbáltam, hogy bejelentkezve működik-e, de azt inkább rábízom valaki másra.

 • Erzsi

  Zoli, az a hozzászólás nem radikális volt, hanem … (itt most egy olyan szó következne, amit veled szemben nem szeretnék használni.) Odáig még egyet is értek veled, hogy miért pont az angol, és miért zárjuk ki az összes többi nyelvet. (Magam részéről pártolnám, hogy csak magyar nyelvű dallal lehessen indulni, de akkor saját liberális meggyőződésemmel is ellentétbe kerülnék, ezért nem forszírozom.)

  Az, hogy a kisebbségek nyelvét belevették, szerintem nem álszent majomkodás, hanem valami olyan nagyvonalú européer hozzáállás a tévé részéről, amely emelkedettséget fel sem tételeztem róluk.

  „Kinek csordulna ki a könny a szeméből a büszke nemzeti öntudat miatt, ha májusban románul énekelne hazánk képviselője” Engem személy szerint meghatna, ha egy magyarországi román azt gondolná, hogy Magyarországot szeretné képviselni a dalával.

  „Miért lehet német nyelvű dalt beadni? Vannak egy-ketten nálunk, ez oké, de kulturálisan nincs sok közünk hozzájuk” Ezt hogy érted? Többszáz éve együtt élünk velük, a kultúránk ezer szállal összefonódott. Ha nem is vagyunk nyelvrokonok, minden közép-európai néphez közünk van kulturálisan.

  „úgysem fogunk megszavazni egy szlovén számot…” Én megszavaznám, ha jó a dal. Ha meggyőző a fölénye. Ahogy Tacom, én is a jó dal pártján vagyok.

  „Ilyen szlovákul meg senkinek sem lesz képe amúgy sem nyekeregni…” Ez a mélypont. Ezt nem kommentálom.

  Egyszer valami nagyon szépet és/vagy okosat írtál és én azt válaszoltam rá, hogy most megsimogattam a buksidat. Vedd úgy, hogy ezért most kaptál egy tockost.

 • Levi21

  Nekem működik a válasz funkció… akkor most hogy is vagyunk?

 • Levi21

  Bocs, mégsem.

 • Zoli

  Hááát, nem tudom… Nem szeretnék nagyon vitatkozni, veled főleg, de alá kellene támasztanom az érveimet a pedagógiai jellegű tockos dacára is. 😀

  A németekkel kezdem. Az a kiindulópont, hogy allergiás vagyok a nyelvükre, de igyekszem objektíven nézni a dolgot… Azt, hogy nincs sok közünk hozzájuk, nem úgy értettem, hogy a sváboktól vagy az osztrákoktól nem vettünk át dolgokat, nyilván volt egy erős kölcsönhatás.. Biztos hatottak a gasztronómiánkra, ott zenéltek Habsburgéknak is a magyarok, meg a többi, ezt nem is vontam kétségbe, de ez ma egy 21. századi magyar számára semmit sem jelent. Hol van olyan kapocs (és még mindig nem politikailag, mert azt elvileg el kell vonatkoztatni az Eurovíziótól), ami még ma is összetartaná a két nemzetet olyan szinten, hogy erre alapozva más nyugat-európai nyelvekkel szemben a németet engedélyezni lehessen? Szerintem ilyen nem létezik, de akkor milyen alapon van ott a német nyelv a listán? Mert kisebbség nyelve, tudom… Csak ez nekem nem elég indok. Maradjunk a franciánál – az nem elismert kisebbség, de nem hivatalosan Európa második hivatalos nyelve. Akkor nem lenne sokkal inkább européer egy olyan szabályt lefektetni, amiben ezt veszik figyelembe? Lehet pátyolgatni a hivatalosan elismert kisebbségeket, de hülyeség, mert akkor ott van a hivatalosan el nem ismert… Van 2000 szlovén nálunk, és mondjuk 500 francia. Az egyik a negyede a másiknak, de a tízmillióból pont eléggé elhanyagolható mindkettő, ha matematikailag nézzük. Ha meg nem, akkor meg nem az az egy szempont létezik ilyenkor, hogy „fúú, ki a hivatalosan elismert kisebbség”. Szerintem. „Tegyük fel”-rovat: itt él tíz éve mondjuk egy eredetileg párizsi harmonikaművész, még nem sikerült megtanulnia normálisan magyarul (a tesitanárom ukrán-orosz, és húsz éve nem tudott, tehát valószerű a példa), viszont szeretne indulni… Hihetetlenül jó zenész. Mit tud csinálni? Semmit. Megpróbálja otthon. Közben meg ha szlovén lenne, akadály nélkül nevezhetne. Azért, mert 1500 főt rávertek a franciákra? És az mit ér, ha közben egy átlag magyar harmincad annyit tud a szlovének kultúrájáról, mint a franciákéról? Köztudatban jobban benne van, meg minden… Persze ez nem ér semmit. Csak akkor én ezt az európaiságot szeretném megkérdőjelezni…

  Finnül, törökül nem lehet énekelni. Ez volna a másik véglet? Amikor túl sok közünk van egymáshoz kulturálisan, vagy ne adj’Isten pont a nyelv a rokon, amiről itt érvelgetünk?

  (Eszembe jutott egy történet a franciákkal szembeni méltatlanságról… Voltak a városban franciák, az egyikkel különösen jóban voltam, csak a fogadó egyesület főnöke nem hallott még róla, hogy hogyan és ki miatt keveredtünk bele az első világháborúba, aztán gondolom le van ragadva ott, hogy Trianon, és saját politikai meggyőződéséből inkább elpaterolta őket… Nem undorító?)

  „Engem személy szerint meghatna, ha egy magyarországi román azt gondolná, hogy Magyarországot szeretné képviselni a dalával.” -Öhm… Engem nem. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedek, hogy ha Magyarországot akarná képviselni, az 90%-ra tuttti, hogy nem azért, mert annyira hálás a mi kis vendégszerető nemzetünknek, hanem azért, mert nincs jobb lehetősége. Lehet, hogy nem vagyok elég jó ember, de ha elképzelem, hogy emigrált művész vagyok, és jelentkezni szeretnék az Eurovízióra, akkor pont nem az az első, ami eszembe jut, hogy a tartózkodási helyem előtt tisztelegjek azzal, hogy odaírják a nevét az én nevem mellé. Megint azt a szót kell használnom, hogy „álszent”… Ha valaki (maradjunk ott, hogy román) odamegy, és azt állítja, hogy elsősorban nem saját maga vagy a karrierje miatt megy ki, hanem azért, mert szeretne Magyarországnak tisztelegni… Na, ez álszent és demagóg! Létezhet kivétel, de az esetek 90%-ában biztosan nem erről van szó. Szerintem…

  Tuti megszavaznád, hogy egy jó kis délszláv szám képviseljen minket? Én biztos nem hallgatnám szívesen a szlovén nyelvet úgy, hogy oda van írva, hogy „Hungary”… Lehet felőlem az új Waterloo a szám, én többre értékelem, ha engem, egy átlagmagyart, hitelesen képvisel. Mint a Kedvesem. Annyi figyelmet nemzetközileg nem kapunk, hogy ilyenkor ne használjuk ki a lehetőséget, hogy legalább nyelvileg egy kicsit mutassunk magunkból. Vagy ha nem, akkor már legyen tényleg az angol, mert az természetes.

  A szlovákos… Itt biztos nagyon elvetettem a sulykot, de nem én találtam ki, hogy utáljuk egymást. Én nem gyűlölködöm személy szerint, de nálunk sokan, meg náluk sokan igen, és valamennyi alapja mindkettőnek van. Valamiért a nyitrai verés esete például engem kiborított, és ezen kívül is sok az atrocitás. Lehet és kell is közeledni egymáshoz, de egy énekes szerintem kezelje a helyén a dolgokat… Nem olyan a viszony a két ország között, hogy ez beleférjen. Illetve… Szerintem nem fér bele. Ha én kimennék Szlovákiába zenélni, hááát, el sem tudom képzelni, hogy mit kapnék… Negyvennégyes szájat. Vagyis nem fogadnának tárt karokkal, nyilván. Akkor ki várja el, hogy majd mi, a határ másik oldalán, a nyakába ugrunk? Vagy ha nem várja meg, minek jön? Vitaindítónak?

 • Zoli

  Erzsi, még egyet… Bocsánat, nem ellened beszélek, nem vitatkozom, csak most nem értünk egyet… Ettől még remélem tudod, hogy mindig sokat adok a szavadra!! 🙂

 • Nyee

  Én úgy gondolom Zoli, hogy a fenti hozzászólásaiddal sárba tiprod az egész Eurovízió szellemét,amiben mi rajongók naív módon hiszünk.Én is annak a pártján állok, hogy vagy magyar vagy minden nyelv,de egy szlovén, ne adj Isten még egy szuahéli nyelvű dalt is megszavaznék,ha az a legjobb dal(Erzsi és Tacom után szabadon).A szlovákosra a válaszreakciód még rosszabb,mint az eredeti és ha azt szeretnéd,hogy jobb viszony legyen a két ország között,akkor ilyen kijelentéseket ne tegyél,ha meg nem szeretnéd azt nem minősítem.
  Nem írom le az összey gondolatomat,mert úgy gondolom,hogy ez valami rossz lelkiállapot pillanatnyi( a magyarázat ellenére) kibontakozása volt,de szerintem a lettek kifejezetten büszkék lehetnek a 2007-es dalukra(olasz nyelv),a bosnyákok a 2002-esre,a románok a 2008-asra és nemzeti döntős dalokat nem is említettem…

 • Zoli

  Sejtem, mire gondolsz a sárba tiprással. Mondanám, hogy kicsit erősnek érzem, de annak olyan „bagoly mondja verébnek” kicsengése lenne, mert azt tudom, hogy a mondanivalóm megfogalmazásával átestem a ló túlsó oldalára. Ha kicsit barátságosabban csomagolom, akkor most nem itt tartanánk…

  Az Eurovízió szelleme szülte Max Jason Mai és a Compact Disco duettjét, na, az nagyon helyes volt… Nagyra értékelem, amikor előadók ilyen gesztusokat tesznek. Jó mozzanatai ezek a dalfesztiválnak, de szerintem egy énekes hatásköre eddig terjed. Próbálok elképzelni egy szlovák nyelvű számot a Dalban, de szerintem nincs az a szellemiség, ami majd azt megvédené a támadásoktól, mert lennének bőven. Nagyon durva médiareakcióra számítanék, a Youtube-ról meg ne is beszéljünk. Képzeljétek el a hozzászólásokat, micsoda balhé meg lavina lenne bennük/belőlük… Ez a kettő komponens már alátámasztja szerintem ezt a tárt karokkal fogadós dolgot. Gondolhatod, hogy azzal, hogy „mi hogyan fogadnánk”, nem konkrétan magamra gondolok, hanem úgy általában a magyar emberekre, azoknak is egy tőlem teljesen távol álló körére. 🙂 Próbáltam reálisan leírni a két ország viszonyát, de valamit nagyon rosszul csináltam, ha nem jött le egyértelműen, hogy engem zavar ez a felállás… Nem hiszem, hogy tettem volna olyan kijelentést, ami arra utal, hogy én ezt a rossz kapcsolatot szeretném fenntartani, vagy ne adj’Isten elmélyíteni… Azzal viszont nem hiszem, hogy előrébb lennénk, hogy nem írunk le dolgokat, elhallgatunk problémákat. Tisztában kell lenni a bajokkal, hogy azokon segíteni lehessen, de ez persze nem a mi feladatunk… Olvasom vissza harmadszor a bekezdésemet erről a szlovák ügyről, és nem értem, melyik részére gondolsz. Arra, hogy van alapja a gyűlölködésnek? Nagyon rossz leírni, de persze, hogy van alapja, valahonnan erednie kell, nem? Csak az, hogy valaminek alapja van, nem jelenti azt, hogy létjogosultsága is, ezért nem értem, hogy ebben mi a feszültségkeltő… Vagy az a baj, hogy „szerintem nem fér bele”? Fönt (mármint itt, most, pár sorral feljebb) leírtam, hogy miért gondolom így, és kövezzetek meg, de úgy érzem, hogy ez így sokkal reálisabb, mint azt mondani, hogy majd a mi nemzeti döntőnk jó kezdőlöket lesz ahhoz, hogy megbékéljen két nemzet. Nekünk sokat jelent a Dal, de azért nem várhatunk csodákat tőle…

  Ezen a szellemiségen gondolkozom… Ha arra gondolsz, hogy a béke hívta életre, meg nemzetközi sokszínűség, stb., az szerintem megint rajzol egy nagy kérdőjelet a nemzetiségi nyelves pont mellé. Nem azért, mert „nekik miért lehet?”; hanem azért, mert „a többieknek miért nem?”… Nekem meg személy szerint ebbe a szellemiségbe beletartozott mindig egy kicsit a nemzeti önkifejezés, az, hogy valamit mindenki mutasson magából. Ez az alapja mindennek, amit mondtam.

  Lelkileg amúgy jól vagyok, talán az utóbbi fél évem csúcspontján… Éppen ezért nagyon ijesztő, hogy már itt keresitek az elfogadhatatlan gondolataim forrását. Csak nem őrültem meg? :/

 • Nyee

  A problémák elhallgatása és a 44 száj csinálása két külön dolog.A problémák elhallgatása az lenne,ha a két ország virágzó viszonyát ecseteltem volna.Mindenki tudja,hogy bajaink vannak,de a ” Ilyen szlovákul meg senkinek sem lesz képe amúgy sem nyekeregni…” nem éppen a probléma vagy annak megoldásának boncolgatása

 • Zoli

  Ez igaz, ezt én is éreztem, hogy kicsit szélsőséges a megfogalmazás.

 • Erzsi

  Zoli, semmi baj azzal, ha vitatkozunk, dögunalom is lenne, ha mindenben egyetértenénk. Most nem értünk egyet.

  Bennem is működik a Nyee által említett naivitás – miközben azt érzem, te egy kisebbségi nyelven indulóról eleve sanda hátsó szándékokat tételezel fel – hogy ez a verseny a jó zenén kívül a közös európaiságról, meg a „szeressük egymást gyerekek”-ről szól. Egy vérbeli eurovízió rajongó ne mondjon olyat egy nyelvről, hogy „eleve hányok tőle”. (Én sem gondolom, a németet a popzene ideális nyelvének, de ha megszólal a Wir geben ‘ne Party, akkor teljesen magával ragad, ezerrel halandzsázom és azt gondolom, milyen tök jó nyelv ez.)

  És nem vagyok hajlandó azt sem elfogadni, hogy a nemzetek közötti politikai ellentéteket behozzuk a versenybe. Azért az általad is említett eset Max Akárki meg a CD között, nagyon is jó példa: két zenész csinál két közös fotót, meg oda-vissza kedves dolgokat nyilatkoznak egymásról, máris 8 pontot kapunk az állítólag „ellenséges” országtól. Vagyis az utca embere ha normális dolgokat hall a hírekben, akkor normális reakciói lesznek. Én a magam részéről simán el tudnék képzelni, egy magát a szlovák etnikumhoz tartozónak valló magyar állampolgárt (akár szlovák nyelven is) Magyarország képviselőjének. Ha valóban ővé a legjobb dal a mezőnyben. Nem érezném azt, hogy ő nem képvisel engem hitelesen. Ha ő felvállal minket, én miért nem vállalhatnám őt? És mennyivel többet segítene a két ország viszonyának javításában, mint a kettős állampolgárság?

  A kilencvenes években Franciaországot minden évben valamilyen nyelvi, etnikai kisebbség képviselte. És az átlag franciának nem esett nehezére elfogadni, hogy a nemzet egésszét egy breton, egy korzikai, egy kreol vagy egy tunéziai képviseli. Mi miért nem tudjuk elfogadni? Még a gondolatát sem? Az európaiságunk és a toleranciánk egy cseppet még gyerekcipőben jár.

 • Zoli

  Köszönöm Erzsi, ez a hozzászólásod megnyugtatott, bár még mindig van egy pár pontom, amit nem teljesen úgy értek (nem feltételezek sanda szándékot, csak nem gondolom, hogy nagyon nagy gesztust lehetne látni benne), de összességében én is el tudom fogadni a ti érveiteket, és remélem ez kölcsönös, ha eltekintetek attól, hogy nem a megfelelő stílust sikerült elkapnom. A németek meg… Kicsit szégyellem magam, amikor ilyesmivel szembesítetek, egészen igazad van, de azért ha nekem akarnak tetszeni, maradjanak az angolnál. 😀

 • Zoli

  Nem tudom, mire gondolsz pontosan?

 • Robek

  Zolikám, te megőrültél! Még jó, hogy ültem míg olvastam soraidat. Ébredj fel, kérlek! Oltást kaptál a közelmúltban? vagy mi van?

  • Erzsi

   Jó, azért annyira nem súlyos a helyzet, hogy most mind rászálljunk. Hallgat az érvekre, nem reménytelen eset, csak első felindulásban elvitte a nagylöttyös indulat.

 • Robek

  Erzsi Drága! Az a bizonyos indulat nemhogy elvitte, hanem fel is lökte és igen erősen megütötte magát. Én már tudom egy ideje, próbáltam visszafogni, de most már, hogy nagykorú lett kiszabadult és elkezdte élni a nagybetűs életet! 🙂 🙂 🙂 Mondtam neki, hogy majd 20 év múlva másként fogja látni, e egyenlőre nem hisz nekem, mint ahogy én sem hittem amikor ily fiatalon nekem ugyan ezt mondták. A 80-as években (talán Görögország)) volt egy duó akik a STOP című dalt énekelték. Emlékszem fel voltam háborodva, hogy nem nyerték meg az ESC-et. Ma viszont ezzel az öreg fejjel nem értem, hogy mi tetszett abban a dalban oly nagyon, hiszen egy borzalom… Tehát Zoli, semmi baj, majd elmúlik! 🙂

 • Zoli

  Utólag abszolút érzem én is, hogy ez most erős volt, főleg tőlem… 🙂 Lehet, hogy sokkal épelméjűbb lett volna azt írnom, hogy egyszerűen „logikátlannak tartom azt a szabályt, mert a francia kizárásával sérti a lelkemet, de személy szerint nekem ennél az is fontosabb, hogy magunkból tudjunk mutatni egy darabot, erre pedig a legnemesebb eszköz az anyanyelv. ”

  Robi, azért nem vagyok az a lázadó fajta… 🙂 Megfigyelhetőek rajtam a koromnak megfelelő életviteli jellegzetességek, ezt elismerem; de ezt ki róná fel nekem, amíg ebből senkinek sem származik hátránya? Nem vagyok túl kicsapongó, nem voltam még drogelvonón és engedtem magamat lebeszélni arról, hogy egy vádlitetoválással éljem le életem hátralévő részét. Oké, az ember igyekszik formálni a saját személyiségét – rájöttem, hogy Pestre nem mehetek el a magam mimózalelkű, gyermeteg naivitásával és jóhiszeműséggel, mert ízekre fognak szedni. Kicsit keményebbnek kell lenni, határozottabbnak, és ezen lehet alakítani úgy, hogy nem fordulok ki magamból; de azt azért nem hiszem, hogy ez az önvizsgálat annyira jól sikerült volna, hogy a másik végletbe essek. Ha három éve merül föl az a kritikus vitapont, akkor is ezeket az érveket hoztam volna, és nem gondolnám, hogy ezek annyira támadhatóak. Szerintem amiken itt lovagoltunk, annak komoly része szubjektív megítélés kérdése, sok benne az érzelmi vonal, az egyéni világszemlélet. Amivel lehet egyetérteni, vitatkozni, de ha normálisan közli az adott egyén (ez nem sikerült nekem, talán tényleg az indulat miatt), akkor azt tiszteletben kell tartani. Úgyhogy arra kérlek titeket, hogy nézzétek el, hogy elvitt a hév; az érveimnek pedig a lényegi, radikalizmustól mentes pontjait próbáljátok meg kicsit emésztgetni más fejjel, mert azt még mindig hiszem, hogy igazán nagy hülyeséget nem írtam; egyszerűen szélsőségesre sikerült a szavakba öntés és ennek tetejébe ez találkozott azzal, hogy teljesen más nézeteket vallotok. Szerintem ennyi történt, légyszi egyelőre ne ítéljetek el teljesen! 🙂 Majd ha előrukkoltam a következő húzásommal… 😀

 • Robek

  „…egyszerűen szélsőségesre sikerült a szavakba öntés és ennek tetejébe ez találkozott azzal, hogy teljesen más nézeteket vallotok.” Mindenki szembejön, Zoli? Ismered ugye ezt a viccet, őskori már!? A szöget pedig ki lehet ugyan húzni egy harapófogóval, de a helye ott marad… 😉

 • Serinon

  Olvasgatva a kommenteket örültem, hogy kicsit felpezsdült az élet itt az oldalon. 🙂 Jók ezek az eszmecserék, sokat lehet tanulni mindkét féltől. Eleinte én is meglepődtem ezen a nyelvszabályon, de felháborodva sosem voltam miatta, hiszen az itt élő nemzetiségek is Magyarország és a magyar lakosság részei, ha más nyelven is beszélnek vagy más kicsit a kultúrájuk. Nem akadnék ki, ha nem magyar és nem is angol lenne a versenydal, de azért az előbbit preferálnám. Viszont az is igaz, hogy a dal legyen jó és ne a hozzáállásunk meg a szöveg. Várom már a jelentkezők listáját, kíváncsi vagyok, hogy lesznek-e annyian, mint az elmúlt években.

 • Valton

  Jó lenne, ha idén egy fesztivál kompatibilis, nemzetközi szintű dal menne ki.
  Ne csak alternatív, földalatti, vagy lakodalmas zene legyen a repertoár. Harmadik verzió a nagyon művészinek erőlködött zenei mű.
  Unalmas, hogy itthon csak ilyenek vannak általában. A populáris zenét is lehet minőségben megírni.
  Legyen benne fantázia is lehetőleg és mégis legyen multikulti:)