Naptár

2013. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Jan Ola Sand több kínos és fontos kérdést kapott az EBU és az SVT első sajtótájékoztatóján

EBU-SVT Sajtótájékoztató. Fotó: Sander Hesterman (EBU)

EBU-SVT Sajtótájékoztató. Fotó: Sander Hesterman (EBU)

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

Megtartotta első sajtótájékoztatóját a 2010-es Eurovíziós Dalfesztivál két fő szervezője, az EBU Európai Műsorsugárzók Uniójának képviselőinek, valamint az idei házigazda köztelevízió, az SVT, azaz a Svéd Televízió Eurovízióért felelős vezetőinek részvételével. Az esemény legizgalmasabb pillanatai következnek.

A rajtsorrend meghatározásának új módját vezették be idéntől. Az EBU részéről elhangzott, hogy ez az SVT javaslata volt, amit a verseny Referencia Csoportja jóváhagyott. Volt egy érdekes kérdés arról, hogy az SVT – az aki meghatározza a rajtsorrendet – az elődöntők eredményét is fogja tudni. Az elődöntőn elért eredmények alapján fogják-e módosítani, finomítani a döntő rajtsorrendjét? Ez tisztességes eljárás? Jan Ola Sand, az EBU főellenőre nem tudott kielégítő választ adni, csak annyit hogy nincs kétsége affelől, hogy úgyis a legjobb dal fog nyeri.

Bemutatták az eurovízió új okostelefonokra szánt alkalmazását, ami elérhető iPhone-ra és Android rendszert használó telefonokra. Sokkal jobb mint a régi verzió, már most több ezren töltötték le. A telefonokon keresztül elküldött szavazásról kiderült, hogy iPhone-ról SMS-ben lesz elküldve a szavazat. Ez azt jelenti, hogy a szavazatod annak az országnak a szavazóvonalára fog megérkezni, amelyik országban regisztrálva lett a telefonszámod. Android rendszeren Paypal-on keresztül mennek el a szavazatok, ami garantálja és biztosítja azt, hogy jól beazonosítható legyen az az ország, ahonnan a szavazatok el lettek küldve.

Bemutatták Dánia „képeslapját”, amivel egyben ismertették az idei verseny felépítését, a műsor formátumának részleteit.

A zárt ajtók mögötti első próbákról is szó volt, illetve az Euroclubban uralkodó munkakörülményekről. Sietse Bakker, az Eurovízió eseményének felügyelője elmondta, hogy ez a kérés a versenyen résztvevő országok delegációitól jött, és a Referencia Csoport szintén jóváhagyta. Ennek az a magyarázata, hogy óriási nyomást gyakorolnak a média munkásai a versenyzőkre, akik először találkoznak a színpaddal és a technikával, így ezt a kérést tiszteletben kell tartani. A munkakörülményekre reagálva Bakker elmondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy ilyen módon oldották meg a próbák figyelemmel követhetőségét, fejleszteni fogják a szervezést és a felszerelést a jövőben.

A döntőben Svédország már eldöntötte, hogy a verseny második felében szerepeljen. Az automatikus döntősök közül az ötösfogat országait úgy fogják elosztani, hogy 3 legyen kisorsolva a verseny első felébe, és 2 a másodikba.

Az Eurovíziós Dalfesztivál költségvonzata mindig az első számú vitatéma a nemzeti köztelevíziók részéről. Emellett az is igény, hogy a magas minőségi szintet tartani kell. „Sokat dolgozunk azon, hogy különböző lehetőségeket modellezve, különböző eszközöket segítségül hívva a köztelevíziók számára olyan versenyt készítsünk, ami számukra a legmegfelelőbb. Nemcsak a rendezésnek van magas költsége, de a részvétel is költséges, ezért az SVT megpróbált kedvező árú szálláshelyeket biztosítani a delegációk, a rajongók és a média számára.”

Felmerültek kérdések Azerbajdzsán és Fehéroroszország politikai problémáival kapcsolatban. Az EBU-nak az az álláspontja, hogy egyetlen országot sem zárhatnak ki. A nemzeti közmédiumok vesznek részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, ráadásul csak EBU tagok vehetnek részt rajta. „Sok ismeretet adtunk át Azerbajdzsánnak az emberi jogok és a sajtószabadság témakörével kapcsolatban.”

A szavazások bejelentésénél egyetlen változtatás történt: Az első hét pont azonnal látható lesz a kijelzőn, amint az aktuális pontbejelentő szóvivővel létrejön a kapcsolat. Ezek csak pár másodperc különbséget jelentenek, amivel meggyorsítható a folyamat. A szavazásról általában az EBU azt mondta, hogy egyik ország sem hozza nyilvánosságra a televoting és a zsűris szavazás elkülönített eredményét, mert ha valaki manipulálni akarná a szavazatokat, akkor alacsony szavazási részvételnél nagyon könnyű dolga lenne. Az SVT és az EBU felel a szavazás tisztaságáért.

Az EBU tartja a kapcsolatot a versenytől visszalépett országokkal azért, hogy visszatérjenek. Minden közmédium más indokkal maradt távol a versenytől, de nagyon sok tárgyalást kell még lefolytatni ahhoz, hogy belátható időn belül visszatérjenek.

A 2014-es Eurovízió előzetes dátumai: május 13, 15 és 17.

A 2013-as Eurovziós Dalfesztivált közvetíteni fogják Kínában, Ausztráliában, Portugáliában és Bosznia-Hercegovinában, valahol élőben, valahol felvételről.

12 hozzászólás Jan Ola Sand több kínos és fontos kérdést kapott az EBU és az SVT első sajtótájékoztatóján

  • Zolecs

    Nem tetszik.Annyira manipulálható lett így minden.. 🙁

    Igen, én még mindig a sorszámokon lovagolok 😀

  • Zsolti

    „egyik ország sem hozza nyilvánosságra a televoting és a zsűris szavazás elkülönített eredményét, mert ha valaki manipulálni akarná a szavazatokat, akkor alacsony szavazási részvételnél nagyon könnyű dolga lenne.”
    Ezt nem értem. Utólag már hogy lehet manipulálni?

  • Tilla77

    A legjobbnak mindegy, hogy 1es vagy 25ös…nyerni fog…tény, hogy ez megosztja a közvéleményt, a mi esetünkben szerintem mindegy

  • force

    Nekem is ez jutott eszembe, h az SVT már előre tudni fogja az elődöntők eredményét, amikor a döntő rajtsorrendjét készítik. Nem hiszem el, h ezt figyelmen kívül hagynák majd Björkmanék.
    Azért remélem megjön az EBU esze jövőre és eltörlik ezt a marhaságot, mert a politikai szavazás mellett ez a leginkább támadható dolog idén az EV-n. Nem tudom szabály e még, h közvetíteni kell az EV-t annak az országnak, amelyik tervezi a visszatérést következő évben, vagy sem. (Valamikor 2010 körül ez még szabály volt, ha jól emlékszem). Akkor így nagyobb az esélye annak, hogy Portugália és Bosznia-Hercegovina jövőre ismét indul, ami jó lenne. Ezerszer inkább ők, mint Törökország.

    • Dani

      Úgy tudom, hogy csak a döntőt kötelező közvetíteniük, hogy visszajöjjenek…és én is hiányolom őket, de leginkább Törökországot és Luxemburgot…előbbi közvetíteni fogja a döntőt, úgyhogy valószínű, hogy visszajön, utóbbi esetében pedig remélem, hogy sikerül végre rábeszélnie az EBU-nak, hogy visszajöjjön! De ha már itt tartunk, jöjjön vissza mindenki!

  • Gabiii

    Néztem az adást és mintha arra, hogy az elődöntő eredményét tudja az SVT az lett volna a válasz, hogy ezt csak Ola tudja egyedül…vagy keverem valamivel?
    „A döntőben Svédország már eldöntötte, hogy a verseny második felében szerepeljen” – ez gáz 😀
    A döntőt minimum 4 részre kellene osztani, hogy ne legyen ennyire manipulálható a dolog. A legjobb dalnak szerintem is mindegy de a sok ballada és hasonló dalok közül azért szerencsésebb a vége felé szerepelni ez biztos.
    Az első próbák szerintem jó, hogy a sajtó nélkül zajlanak valamilyen szinten.
    Jövőre sok dolgot el kell döntenie az EBU-nak remélem jó irányba terelik a versenyt.

  • schanc

    Ez sztem csak egy szerencsétlen megfogalmazás. A svédek rajtszámát az elődöntők „beosztásakor” kihúzták, és a 16-os lett az.

  • Tilla77

    és a 16os, tényleg a 2. fele a mezőnynek, de utána még lesz 10 dal, így azt mondanám védelmükre, hogy a verseny közepén fog Robin énekelni…így már pártatlanabb a megfogalmazás, és igen, azt sorsolták még az elődöntők előtt. Azt mondom, kár addig is szidni bármit, amíg nem látjuk a végeredményt, majd ezen ráérünk jövő vasárnaptól károgni, ha a dal annyira jó és fülbemászó, akkor pláne részletkérdés. Szerintem Alex kerüljön a döntőbe, nekünk ez legyen a legfontosabb.

  • Dani

    Amúgy nem Jan Ola Sand, hanem Jon Ola Sand.

  • Dani

    Valahol esetleg meg lehetne nézni a dán képeslapot? Már nagyon kíváncsi vagyok, milyenek lettek!

  • LordKobold

    „Az első hét pont azonnal látható lesz a kijelzőn…”
    Lemaradtam? Nem arról volt szó, hogy új pontozási rendszer lesz és mindenki kap pontot?

    • Gabiii

      A zsűri és a közönség is pontozza az egész mezőnyt, de amikor összefésülik a szavazatokat akkor vissza konvertálják a megszokott rendszerbe.