Naptár

2013. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2013: Első nap az arénában

Photo: Sander Hesterman (EBU)

Photo: Sander Hesterman (EBU)

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – EBU

Kezdetét vette a mai napon a próbák sorozata a 2013-as Eurovízióra. A delegációk első próbája a színpad és a technika megismerésével, megszokásával, beállításával telik. Ismét az oikotimes.com kritikusainak véleményét tolmácsoljuk, az eurovision.tv videóival.

Ausztria
+ Natália magabiztos és tipikus eurovíziós produkciót nyújt. Az öt háttértáncosa jól egészíti ki az énekesnőt. Farmerben és trikóban is képes ragyogni!
– Túlságosan előre rakták a dalt. A nézők lehet hogy elfelejtik hogy milyen ragyogó az énekesnő hangja. Talán túl egyszerű és túl átlagos ballada. Eddig továbbjutónak látjuk, bár az első próba mindig az idegeskedésről szokott szólni.

Észtország
+ Az idei Eurovízió egyik legjobb hangja, az egyszerűségen keresztül próbálja átadni a dal érzelmességét még a saját anyanyelvén is. Ahogy végigmegy a kifutón, néhány spéci szárazjég effekt is kíséri ami különlegesnek hat.
– Talán túlságosan ódivatú dal, nem késztetni könnyen a nézőket szavazásra, bár a zsűrinek nagyon is tetszhet. A ruha nem mutat jól a képernyőn, a színpad néha túl egyszerű. A kifutóról majdnem leesett, ez nem lenne egy szép mutatvány később.

Szlovénia
+ Tetszett a koreográfia és vokálisan is tetszetős. Hannah úgy tűnik hogy készen áll valami nagyon erőteljes produkciót nyújtani, bár a színpadi fények nem segítik annyira, amennyire szeretnénk.
– Borzalmas a szerelése, úgy néz ki mint egy nőimitátor. A vetítőfal grafikái sem előnyösek, ezek után lehet attól tartani, hogy kiesik a döntőből.

Horvátország
+ Nagyon erőteljes énekteljesítményt nyújt a hat fiú. Nagyon érdekes látni, hogy egy nemzet megtartva a tradícióját és egyszerűségét (nincs pirotechnika vagy más trükk) egyszerűen ámulatba tudják ejteni az embert a hangjukkal. A produkció csodás, de a végére elfelejted a dallamát, végül az egészet.
– Túlságosan statikusak – nem mintha tudnának bármit is csinálni, és a tradicionális ruházat sem kelti fel az ember figyelmét. Ez 2013, sajnos a tradicionális zene nem jön be sok embernek. Nem látszanak döntősöknek.

Dánia
+ Egészen bámulatos előadó. Káprázatosan néz ki, jobban mint valaha láthattuk bármikor is. A libabőr megvolt mindenkinél. Utoljára a svédeknél nyertek a dánok, most is nagy esélyük van erre. A színpad színei hasonlítanak a nemzeti döntőben látottakhoz.
– Néhány néző és rajongó nem szereti a népies hangzású dalokat. Az etnós elemek veszélyesek is lehetnek. Mi is történhet? Ha napjaink zenei irányzatai dominálnak, akkor nem dánok nyernek. De ha a nézők egy jó produkcióra és jó dalra akarnak szavazni, akkor már meg is van a győztesünk. A dalszöveg meglehetősen pesszimista, nem hordoz pozitív üzenetet.

Oroszország
+ Dina súlyának ellenére sikerül elbűvölnie mindenkit a hangjával. Ez az egyetlen eredeti az idei orosz versenydalban.
– Nem szeretjük, hogy a dal koppintása a „Her’say” címűnek 2007-ból és azt sem szeretjük hogy a média és a hivatalos szervezők többsége elutasítja azt, hogy ezt a hírt bárkivel is közöljék. Nem szeretjük, hogy az oroszok hogyan akarják megint megnyerni a versenyt. Az bizonyos hogy az az orosz mama döntős.

Ukrajna
+ Egy óriás karjaiban érkezik meg Zlata: Igor Vovkovinskiy 243 centi magas. A vokális produkciő csodás, Disney filmek érzelmeit kelti. Ukrajna is a favoritok közé tartozik, a döntő tuti, nyerésre is esélyesek.
– Hiába látjuk őket döntősnek, megérkeztünk a tömény giccs földjére. Az óriást ki kellene hagyni. Nem beszélve az Avatar szerű videoklipről, ami túl laposnak hat a háttérre vetítve, lehet hogy ezt a nézők el fogják utasítani.


Hollandia
+ A holland szupersztár nagyon magabiztos a színpadon. Anouk magabiztosan énekel, de közben végig egy helyben áll. A háttérvetítés is izgalmasan segíteni a produkciót. Akik szeretik az egyszerű produkciókat amikor lehetőség van csak a dalra koncentrálni, azok imádni fogják.
– Sokan azt mondják, hogy „Skyfall” szerű. Nem lenne egyszerű dolog nyerni a hollandoknak, de azt meg kell hagyni, hogy versenyzőjük nemzetközi sztár, ami tiszteletet érdemel. Tuti döntősök, de nem hiszem hogy a top 5-ben lennének.

19 hozzászólás Eurovízió 2013: Első nap az arénában

  • Zolecs

    Jó, ezekből még nem sokminden látszik 😀 Kicsit bűnbeestem, de nem vészes 😀

  • Sztbeni

    Nem tudom, hogy miért vannak sokan oda az osztrák és a holland számért. Végig se bírtam hallgatni. A dán számban a furulya nagyon jó. Az orosz szerintem nem koppintás, nagyon kicsi a hasonlóság. Az ukrán szám jó, az óriás vicces viszont az eredeti verzió sokkal jobban tetszett

  • K. Balázs

    Meg kell mondanom az őszintét, én sokkal rosszabbra számítottam 😀 Talán Horvátországon kívül mindenkivel meg vagyok elégedve, és nagyon örülök neki, hogy ilyen erős lesz az indítás, mivel ez alapján fogja a tévénéző eldönteni, hogy akarja e folytatni a nézését. Eddig az ukrán és az orosz színpadkép a legbejövősebb, de Ausztriánál még reménykedek változtatásokban. Szlovénia sietősen halad az élre a toplistámon! A dal új verziója sokkal sokkal jobb, és a színpadi megjelenés jó kameraállásokkal ütni fog!

  • Rita

    Ami még feltűnt, hogy szinte az összes női előadó világos, főleg púderszint választott, ami szerintem nem előnyös, ha nem jó a megvilágítás, nagyon „halotti” színezetet kölcsönözhet a fellépésnek. Tudom, nem ilyenekben kellene kötözködni, de a megjelenés is nagyon fontos. Annak idején azért szerettem Wolf Kati ruhájának a színét (nem magát a ruhát, mert azt a mai napig borzasztónak tartom), mert feltűnő volt, mégsem hivalkodó, és tavaly ezért tetszett Csaba második zakója a kis narancssárga résszel.

  • Mona

    Igen én is rosszabbra számítottam, a szlovén szám meglepett, de tetszik ukrajna és az orosz szám is így első hallásra! Horvátország is üde színfolt, de félek elvérzik majd. Dánia, Hollandia egyelőre nem adott többet! Ausztria elmegy, szegény Birgit viszont – bár nagyon szép szám – elég jellegtelen így első hallásra.

  • Dani

    Ukrajnánál fontos volt az „óriást” is betenni a produkcióba?

  • qpak

    Anouk hangja megbabonázóan szép:) Viszont az ukrán produkcióban tényleg túlteng a disney így… Amúgy Spock meg mit keres a színpadok alatt?:D

  • Serinon

    Én szeretem az orosz dalt és az előadót is. Rossz szemmel nézem ezt a negatív hozzáállást 🙂 😉

  • gallom

    Ukrajna borzalom ….A dán unalmas elsőre…Anouk a legjobb eddig, a szlovén pedig kellemes meglepetés…horvát huszárok és az osztrák csajszi kiesik meg sajna az észt is…

  • qpak

    Hannah viszont egy helyen konkrétan hamis volt… Én nem ájultam el tőle.

  • Skari

    Sziasztok! Már többször érdeklődtem a hivatalos facebook oldalakon, mind az ESC-n, mind a Eurovision Hungary-n postban is és üzenetben is, de sehol kaptam még választ sem 🙁 A kérdésem az, hogy tudtok vmit arról, lesz-e vhol vmilyen nyilvános eurovízió nézés? A lustaságom miatt bemásolom mit írtam nekik 🙂

    Sziasztok! Érdeklődnék, hogy terveztek-e valamilyen „nagy”, hivatalos, szabadtéri (vagy akár fedett), nyilvános Eurovízió nézést valahol? Szerintem sokan örülnénk neki, ha lenne egy olyan hely, ahol baráti társasággal lehetne nézni a döntőket. Tavaly voltak itt külföldi ismerőseim és egy kb nevesincs füstös kocsmában volt egy tv, ahol megnéztük az elődöntőt. Mondjuk erre az infóra is itt facebook-on leltem rá. Nem tudom, hogy korábban voltak-e már ilyen rendezvények és csak hozzám nem jutott el az infó. Előre is köszi és bízom a megerősítő válaszotokban.

    Ha tőletek jönne vmilyen válasz, vagy tudtok valamiről, annak is nagyon örülnék 🙂

    • Skari, nekem bőven elveszi az energiámat a cikkek gyártása, nem tudom leszervezni a közös nézést. Ha van neked vagy bárki másnak ötlete, vagy vendéglátós ismerőse lapostévével és legalább itallal, akkor hozzunk össze egy közös nézést! Nagyobb társaságban és főleg külföldiekkel nagyon jó móka az ilyen esemény! Csak valaki álljon az ügy élére végre, igényfelmérni és reklámozni segítek! Tavaly volt szervezve közös nézés, egyetlen svéd keveredett a helyszínre, ő aztán nagyon boldog volt és folyt a pezsgő 🙂

  • Fabiana

    Évről-évre egyre rondábbak a hátterek, az ideiek pedig különösen. Dánia az idei évet könnyedén behúzza, lesz minden ami csak kell egy győztesnek… pyro, szélgép, konfetti…

  • Viola

    Nem is azzal van a baj, hogy ronda a háttér, hanem az ,hogy rettentő unalmas és ötlettelen…néhol olyan, mint egy képernyővédő.

  • Gabiii

    Én nagyon ledöbbentem, mikor tavaly kiderült, hogy nem az országok készítik/tervezik a háttereket, maximum ajánlhatnak aztán vagy bejön vagy nem. Pedig azért ez a része is számít valamit, egy jó háttér sokat adhat egy jó dalnak, persze a pocsék dolgokból nem csinál jobbat.
    Kíváncsian várom a miénket, talán idén kapunk valami értékeset (pár cikázó kék fénynél pl. többet remélek)

    • Vagy ajánlhatnak vagy a kinti kreatívak konkrétan átveszik a már meglévőt (lásd tavaly Compact Disco). Szerintem idén is hasonló lesz a helyzet, a ByeAlex mögé kitalált figurák Európa-szinten is elfogadhatóak.

  • Rita

    A háttereket nézve az idei mezőny kifejezetten gyenge. Nem tudom, a delegációk ötlettelensége vagy a svédek karótnyeltsége az oka, de hihetetlen unalmas mindegyik, kivéve Hollandiát, ami viszont ötletes. A legtöbb úgy néz ki, mint a Media Player grafikái hanglejátszáskor. Sajnálatos, hogy Alex nem vihette a kis fura figurákat, sokat dobott volna az összképen. Jut eszembe, hallotta valaki Alex ZP-s koncertjének a felvételeit ?? Nem valami bizalomgerjesztő, azt kell mondanom.

  • Tilla77

    Talán azért van gond, mert ez nem LED fal, nem kivetítő, hanem díszlet…és gyakorlatilag hasonlít egy kivetítőre, de mégsem…szerintem nem lesz ezzel gond, a másfél perces filmekből sok mindent gyakorlatilag nem láttunk még épkézláb produkciót, így értékelni sem lehet, az tény, hogy düsseldorfi és moszkvai falakat senki ne várjon. De maga a csarnok sem adott erre…