DR: A 2014-s Eurovízió sem lesz fényűző, egy börtönben is lehetne a verseny

eurovision-2014-genericTudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

Dánia győzelmével a DR Dán Rádió és televízióműsor szolgáltató lesz a 2014-es Eurovízió házigazdája. 5 város verseng a rendezés helyszínéért, a győztest szeptemberben hirdetik ki. Jan Lagermand Lundme a DR szórakoztató műsorainak főszerkesztője elmondta, hogy a jövő évi rendezés megőrzi a malmői verseny intimitását, akár a koppenhágai The Parken, akár más lesz a verseny helyszíne. A 2001-es Eurovízió szervezéséből sokat tanultak. 38000 néző jó volt 2001-ben de 2014-ben már nem biztos.

Jan Lagermand Lundme 2008 óta vezeti a szórakoztató műsorok szerkesztőségét, ő a felelőse az X-Faktornak és a Dansk Melodi Grand Prix eurovíziós nemzeti válogatónak, és végre a nagy álma, az Eurovízió rendezése fog következni.
– Moszkvában és Bakuban nagy show volt, ezeknek az volt a célja hogy a házigazda országot népszerűsítsék. Sokat tanultunk a malmői rendezésből, nagyon megszerettük a rendezvény lebonyolításának ilyen módját, ahogy az SVT csinálta. A Petra Mede műsorvezetését is nagyon kedveltük, de máshogy fogjuk csinálni – mondja Jan Lagermand Lundme.

A Dansk Melodi Grand Prix 2014-gyel kapcsolatban elmondta, hogy azon gondolkodnak, hogy több fordulósra rendeznék, hogy még nagyobb eurovíziós izgalmat adjanak Dániának. Követni akarják a svéd és a norvég mintát, de erről még túl korai beszélni.

A jövő évi Eurovízió helyszínéért 5 város versenyez, közülük a győztest szeptemberben fogják kihirdetni.

Maria Rorbye Ronn, a DR főigazgatója elmondta, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálni. Fontos hogy ez a vizsgálat egy átlátható folyamat része legyen. Ha a verseny Koppenhágában lesz, akkor a 2001-es Eurovízió helyszíne, a Parken Aréna lenne újra használva. Ha a verseny helyszíne Herning lenne, akkor a Boxen Arénát kellene használnunk, ami az idei dán nemzeti döntő helyszíne is volt. Aarhus városa visszalépett a versenyből Herning javára, őket támogatják.

Aalborg a 2012-es Dansk Melodi Grand Prix helyszínét, a Gigantium sportcsarnokot ajánlja, ami valamivel több mint 8000 néző befogadására képes csak. Fredericia város kongresszusi központja a következő versenyző, 8000 néző tudja látogatni az ott rendezett koncerteket és az ország második legnagyobb szállodája is itt található.

Az ötödik helyszín meglehetősen furcsa: Horsens városa az állami börtönnel pályázik. A hír nem vicc: Frank Panduro börtönigazgató elmondta, hogy körülbelül 10000 vendéget tudnának fogadni, de csak állóhelyek lennének. A másik probléma az időjárás, mert a helyszín nem fedett.

Bár ha a svédek azért választották Malmőt mert a dán főváros a híd túloldalán van sok szálláslehetőséggel, akkor jövőre Koppenhága ugyanúgy jó választás lenne a malmői szálláshelyek támogatásával.

Comments

33 hozzászólás a(z) “DR: A 2014-s Eurovízió sem lesz fényűző, egy börtönben is lehetne a verseny” bejegyzéshez

 1. force avatar
  force

  Frederica és Horsens sztem esélytelen a rendezésre. Koppenhága, Aalborg vagy Herring közül kerül ki a rendező város, mellesleg meglepne, ha nem Koppenhágában lenne a 2014-es verseny.

 2. Ezüst avatar
  Ezüst

  Koppenhága lenne a jó válaszKoppenhága lenne jó.

 3. Tusán avatar

  Természetesen Koppenhágában lesz a verseny, de például örülnék Herringnek is. A többi viszont tényleg esélytelen, Horsens meg konkrétan egy rossz vicc.

 4. Dani avatar
  Dani

  Amikor először megláttam a börtönös hírt, azt hiszem az oiko-n, akkor először sokkolt. De még mindig nem tudom felfogni. Ezt ugye nem gondolták komolyan, hogy a világ legjobb műsorát ennyire megszégyenítsék? SOHA!!! Fredericia és Aalborg a 8000 fős helyszíneivel esélytelenek. Koppenhága és Herning (kihangsúlyozva: HerNing, nem HerRing) között fog eldőlni az egész szerintem, de egyértelműen Koppenhága legyen!

 5. ubulthebest avatar

  Csak megjegyezném, hogy tavaly sem gondoltuk volna, hogy Malmö lesz az ESC házigazdája… 😀 De szerintem is Koppenhága a legesélyesebb. 😀

 6. Gabiii avatar
  Gabiii

  Szerintem Herning a legesélyesebb, nem hiszem hogy szükség lesz egy 38.000 fős arénára pár km-re az előző évi helyszíntől. Horsens ötlete egy „kicsit” meredek, nem tudom elképzelni. A másik két várost sem tartanám esélytelennek azért.

 7. hph01 avatar

  „A Petra Mede műsorvezetését is nagyon kedveltük”

  Szerintem borzalmas volt.

  1. Gabiii avatar
   Gabiii

   Az elmúlt években szerintem csak Helsinkiben és Düsseldorfban volt jó műsorvezetés, Malmö így nálam 3. , Belgrádban sem volt rossz a többi viszont kimondottan pocsék volt.

  2. Csengettyű avatar
   Csengettyű

   Gabi, egyetértek.
   Nekem tetszett Petra Mede műsorvezetése, a németeké is nagyon, de amit Bakuban meg Moszkvában leműveltek, arra többször nem vagyok kíváncsi.

  3. Balint005 avatar
   Balint005

   Szerintem sem volt rossz Petra, nyilván nem volt Anke Engelke szintjén, de például az azeri műsorvezetőköz képest sokkal jobb volt.

  4. Csengettyű avatar
   Csengettyű

   Az azeri műsorvezetőkhöz képest szerintem még én is jobb lettem volna, pedig nekem aztán nem sok érzékem van ehhez 😀

  5. Rita avatar
   Rita

   Az idei műsorvezetés kifogástalan volt, egy csepp hiba nem volt benne, ellentétben a tavalyi szerencsétlenkedéssel és nyálaskodással. Azonban változatlanul a helsinki verseny párosa a kedvencem, különösen Mikko <3 🙂

  6. Zoli avatar
   Zoli

   Én Eric Sadee miatt voltam kicsit durcás. Minek kell túlfuttatni azt a csávót? Nem értem… Talán 2007-ben volt egy baromi vicces páros a greenroomban, azt kellene folytatni. Az induló országok úgyis gondoskodnak róla, hogy ne ússzuk meg ügyeletes bájgúnárok nélkül. Bár lehetnék reformer…!

  7. Zoli avatar
   Zoli

   Mármint azt a vonalat.

  8. Rita avatar
   Rita

   Zoli, nem tudom, kikre gondolhatsz, de 2007-ben egy borzasztó idegesítő szőke komika volt, akinek egy értelmes mondata nem volt…szégyen volt Mikkóék mellett.

  9. Robek avatar
   Robek

   2008! hm? Zoli, rájuk gondoltál?

  10. Zoli avatar
   Zoli

   Megnéztem 2008-at, valószínű ők lesznek azok, bár nem pont ilyenekre emlékeztem. 😀 Egyébként nekem a 2007-es szőke komika is szórakoztatott, őt is visszakerestem. 🙂

 8. the_wishmaster avatar

  Én Herninget vagy Aalborgot szeretném végleges helyszínnek. Felesleges hatalmas tömegeket megmozgatni, egy 8000-es aréna is tökéletesen megfelel szerintem. Főleg ha marad az a mentalitás, hogy „mutassuk meg a keletieknek, hogy lehet olcsón Eurovíziót csinálni”. 30000-es aréna meg aztán holt felesleges. Újabban én is ellene vagyok a felesleges grandiózus arénáknak és óriás színpadoknak, mivel elvesznek rajta az emberek, nincs amúgy sem sok haszna, és még nagyon drága is. Nem kell, jó volt ez a Malmői nagyon, ötletes, látványos és elégséges mint Helsinkiben és Belgrádban volt.

 9. Balint005 avatar
  Balint005

  Remélem hogy Koppenhágában lesz, már az aréna mérete miatt is. Nekem jobban tettszik az, ha az Eurovízió hatalmas arénában, hatalmas színpadon zajlik, jó nagy ledfalakkal. A kedvencem eddig egyértelműen az moszkvai volt, és ezért sajnálattal olvasom hogy jövőre sem olyan lesz. Persze az idei is nagyon jó volt, de szerintem még jobb lett volna a Friends Arénában. :/
  Szóval hajrá Koppenhága és a 38 ezres stadion.

 10. Tilla77 avatar
  Tilla77

  Petra Mede szerintem jó volt. Ahogy kellett és ahogy lehetett egyedül jól látta el feladatát. Nekem bejött, már a Melodifestivalen idején is. Idén Malmö azért nyert, mert ugyanazon hétvégén Stockholm jégkorong vb döntőt rendezett. Jövőre Hernin Boxen vagy a parken jöhet szóba, ha hasonlót akarnak, mint idén a svédek, akkor Herning. A csarnok kisebb,mint a malmői, de jó. Ha nagyot akarnak, akkor Parken.A többi vicc.

 11. Zsolesz avatar
  Zsolesz

  Magyarország is „képviselteti” magát Gdanskban a Fiatal Táncosok Eurovizióján!

  http://www.youngdancers.tv/page/news?id=77443&_t=kristof_szabo_to_represent_poland

 12. EsC_BaT avatar
  EsC_BaT

  Horsens városának „arénájában” azért vannak csak a állóhelyek, mert a többiek már ülnek.

  1. Vivi avatar
   Vivi

   😀 😀 😀

 13. Mr.Eurovision avatar
  Mr.Eurovision

  Ahogy megnéztem a helyszíneket, inkább Koppenhága lenne a megfelelő 🙂 Ezt a börtönös dolgot valaki nagyon olyan találhatta ki, aki nem volt még Eurovízión vagy nem látta az eseményt 😛

 14. tacom avatar
  tacom

  Óóó, persze. Legyen Kutykurutty-Ipartelep-Alsón! Ugyan a madár se jár arra, nemhogy valami tömegközlekedés, de egyszer rendeztek már falunapot a Margaréta-réten, ahol 142-en itták egyszerre a kézzel facsart Tuborgot. Sőt, Andersen néninek meg Jakobsen bácsinak van akár 2 kiadó szobája, ahol elférnek négyen, vagy ha összetolják a székeket, akár öten is kényelmesen…Vagy mindenki vigyen sátrat!
  Hagyjuk már!…

 15. Zeneszaki avatar

  Én Koppenhágának vagy Aalborgnak örülnék a legjobban.Az idei műsorvezetés közepes volt, a tavalyi viszont tényleg borzalmas.Legjobb eddig a 2011-es német műsorvezetők voltak, utána 2007-es finnek és az idei Petra.Viszonylag tök jó volt a színpad is, bár lehetett volna nagyobb is.

 16. K. Balázs avatar
  K. Balázs

  Nekem kifejezetten bejött az idei rendezés.

  Furcsa dolgot osztanék meg veletek. Az egyik ismerősömet -átlagos tévénéző, az Eurovíziót megnézte, de követi, nem rajongó- kérdeztem, hogy neki az idei vagy a nagy ledfalas előző évekbeli arénák tetszettek jobban. A válasza az volt, hogy fontosak a hatalmas ledfalak, neki sokkal jobban tetszett.

  Furcsa, mivel nekem sokkal bejövősebb volt az idei. A háttér nem vonta el a figyelmet, de része volt a látványnak. A fények sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak. A lebegő lámpák, meg azok a színpad fölött. A pirotechnikák is változatosabbak voltak.

  1. Zsolti avatar
   Zsolti

   Nekem sem hiányzott a ledfal. És Petra is rendben volt, de elég karakteres személyiség, ezért nem csoda, ha kicsit megosztja az embereket.

  2. force avatar
   force

   Egyáltalán nem hiányzott a ledfal nekem se, és Petra is kifogástalan volt. Amikor tavaly ugyanezzel jöttek, hogy nem lesz grandiózus az EV, akkor attól tartottam, hogy ugyanolyan borzalmasan unalmas lesz a színpad, mint 2010-ben, de szerencsére nem így sült el. Így azt tudom mondani, hogy az idei szervezés az egyik legjobb volt, talán Düsseldorf volt egy picit jobb ennél 2011-ben, de az tuti, hogy a 2009-es, a 2010-es és a 2012-es szervezésnél milliószor jobb volt.

   Kíváncsi leszek melyik város rendez végül, és a műsorvezetők is fontosak, szerintem visszatérnek a klasszikus 1 férfi-1 nő felálláshoz.

  3. Pitbull avatar
   Pitbull

   A düsseldorfi szervezés tényleg jobb volt egy kicsit, hiszen alig volt néhány órányi hanghiba…
   Bezzeg most…

  4. Tusán avatar

   force, én a 2009-esben sem találtam semmi kivetnivalót az elődöntők műsorvezetőin kívül. Sőt, nálam még mindig Moszkva az átugrandó léc, ha versenylebonyolításról van szó. (Igen, nálam a grandiózum rengeteget számít.)

  5. Balint005 avatar
   Balint005

   Nekem is hiányzott a ledfal. Sokszor leírtam már, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a Moszkvai színpad és díszlet volt toronymagasan a legjobb eddig, ahhoz képest az idei díszlet igencsak gyenge volt nekem. De talán majd jövőre 😀

  6. the_wishmaster avatar

   Szerintem egyszerűen felesleges a hatalmas színpad, elveszik rajta az a 6 vagy még kevesebb ember (pl. Chiara Moszkvában egyes egyedül …), meg egyáltalán tényleg minek. Helsinki, Belgrád és Malmö a TOP 3 színpad eddig nálam, nem ilyen sorrendben, mert kb. mind egyformán bejön. 😀 Nem kell óriási színpad, ötletes kialakítás kell, kicsivel több mint elégséges méret 6 ember számára, és látványos piro. Nekem ez már átlépi az ingerküszöböm. 😀 Persze ez csak az én véleményem.