Tegnap „elfoglalták” a malmői arénát!

malmo13Tudósító: Szalma Róbert
Forrás: escserbia.com

Az SVT svéd köztelevízió tegnap, azaz 2013.04.08-án hivatalosan is birtokba vehette az idei Eurovíziós Dalverseny helyszínéül szolgáló arénát Malmőben. Május 20-ig az Aréna falain belül minden a rendezvényről fog szólni.

Az első kamionok már megérkeztek a helyszínre, amelyen többek között a színpadtechnika darabjai is megtalálhatók. Az SVT, aki az EBU-val közösen szervezi az 58. Eurovíziós Dalversenyt, tegnap óta ad otthont a fesztiválnak. Már csak négy hét maradt hátra hogy megérkezzenek a delegációk és előadók, és hogy az első próbák elkezdődjenek.

A tegnap érkezett technikai felszereléssel még nem lesz teljes a kép, ez még csak egy része annak, amit majd összesen be, illetve felépítenek az aréna falain belül.
• 210 hangszóró
• 800 számítógép-vezérlésű világítás
• 200 tonna égő és világító berendezés, melyek a mennyezetről fognak lelógni
• 40 km kábel
• 24 km jeltovábbító kábel
• 28 “Barco” HDQ-2K40 projektor, amely a vizuális trükköket és a hologramokat fogja előállítani.
• 50 m hosszú íves háttérfal, amely a projektorokhoz szolgálnak alapul.

Az 50 méteres íves hátfal megadta a választ arra a kérdésre, hogy mivel fogják helyettesíteni a már jól meg szokott LED falat. Malmőben fogjuk elsőször látni a HDQ technológiát ilyen hatalmas zenei rendezvényen. A HDQ kivetítők hozzájárulnak, illetve lehetővé teszik a sokkal jobb és reálisabb képek kivetítését a háttérre, valamint számos érdekes képi megoldásra is lehetőség nyílik a speciális hologramok segítségével.

A fő színpad kör alakja kapcsolatban áll a kis színpad szintén kör formájával. A két színpad közti távolság különlegessége, hogy elég nagy területen fog átívelni, melynek minden oldalán a közönség fog állni, ezzel biztosítva a közelséget a színpadon szereplőkkel.
A díszlet formája egy lepkeszárnyra emlékeztet, mely összhangban van az idei verseny logójával. Nem lesznek mozgó alkatrészek, csak hagyományos, szilárd elemekből építkeznek. Az elkövetkező napokban egyre több és több információt fogunk kapni a színpad és az aréna alakulásáról, valamint az újdonságokról.

Comments

5 hozzászólás a(z) “Tegnap „elfoglalták” a malmői arénát!” bejegyzéshez

 1. Gabiii avatar
  Gabiii

  Mondtam én hogy nem kell aggódni, nem visszafele fogunk menni az időben! Ezzel végre közelről sem fognak szétesni a képek. A hologram is érdekes lesz, kíváncsi vagyok hány ország kezd vele valamit. A mi hátterünk azt hiszem egyértelmű, remélem angol szöveggel vagy legalább is kulcsszavakkal.
  A magyar próbát biztos megnézem a többit viszont azt hiszem idén kihagyom.

 2. Tusán avatar

  Nos, ha mozgóképes grafikákat eszközölnek HDQ-val, mint LED-del és élethűbb, modernebb hatást kelthetnek vele, akkor ámen. De legyen is így!

 3. Nagy Imre avatar
  Nagy Imre

  Mekkora az aréna? Hány ember fog elférni?

  Nem lesz ez kicsi?
  Főleg a Németekhez képest?

  1. Gabiii avatar
   Gabiii

   Nem a méret a lényeg! 😀
   De most komolyan mint nézőnek nem halál mindegy hogy hányan férnek el az arénában? Nem értem ezt a pánikolást a kis arénán.

 4. Robek avatar
  Robek

  Az elődöntőkre legtöbbször meg sem tudták tölteni a nézőteret (2008, 2010, 2012).