Napi Eurovízió 2013: Dánia

denmarkTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Emmelie de Forest azon Eurovíziós énekesnők táborát erősíti, akik még húszévesek sem voltak, amikor megkapták a lehetőséget a rangos eseményen való részvételre. A 19 esztendős lány kora ellenére rengeteg érdekességet tudna mesélni eddigi életéről…

Az észak-dániai Mariager városában nőtt fel, és egész kiskorában elkezdett a zenével foglalkozni. 14 éves kora óta színpadon áll, először az ismert skót zenész, Fraser Neill oldalán turnézott országszerte. Ők ketten a saját dalok mellett Nirvana-slágerek folk-blues átdolgozásaival is meglepték a nagyérdeműt. Eközben saját egyéniségét is fölvitte a pódiumra, leginkább a lábbelije vált védjegyévé – vagy inkább annak hiánya.
„Sosem szerettem magassarkúban, meg úgy általánosságban cipőben énekelni. Mezítláb mindig úgy érzem, hogy közelebb vagyok a földhöz, ami biztonságérzettel tölt el.”

Pedig családi gyökereit tekintve az ember azt gondolná, hogy ragaszkodik az eleganciához… Ugyanis nem más a dédnagyanyja, mint az Egyesült Királyság egykori uralkodója, Viktória királynő. Emmelie szívesen magyarázza ezt a köteléket: „Viktória fiának, VII. Eduárdnak több házasságon kívüli gyermeke is született – viszonya volt egy Habsburg hercegnővel is, ezt az ágat továbbvezetve juthatnánk el hozzám… A nagymamám pedig svéd nemesi család sarja. Hála neki, gyermekkorom nagy részét Stockholmban tölthettem, két testvérem még ma is ott él, én pedig a második otthonomnak tekintem.”

Jelenleg Emmelie Koppenhágában él, tehát gyakorlatilag csak az Øresund-hidat kell átlépnie, hogy Malmö városába érjen és az Eurovízió színpadán találhassa magát. Only Teardrops című dala mögött komoly hazai szurkolótábort sejthetünk, hiszen a dán nemzeti döntőben a szavazatok felét ő kapta meg. A szám egyébként nagyon kedves Emmelie-nek is – szerelem volt ez első hallásra, és máig úgy érzi, hogy a témájával (szerelem és háború – párkapcsolatban, nagyvilágban) Európa-szerte mindenki tud azonosulni.

Bár a zeneszerzés az utóbbi években inkább férfiszakmává avanzsálódott, az Only Teardrops egy hölgy kezei alól került ki – ő Lise Cabble, aki már két olyan Eurovíziós dalt is adott a világnak, ami a legjobb öt között végzett a nagyversenyen: az egyik a Fra Mols til Skagen (1995), a másik, amire valószínűleg többen emlékeznek, a New Tomorrow, 2011-ből.

Comments

27 hozzászólás a(z) “Napi Eurovízió 2013: Dánia” bejegyzéshez

 1. force avatar
  force

  Ezért a dalért 2-3 évvel ezelőtt megvesztem volna, hiszen minden benne van, amit szeretek, de mintha változott volna a zenei ízlésem, mert nálam Dánia nem muzsikál annyira jól, mint a legtöbb rajongónál. Őszintén szólva nem is értem mi ez a nagy felhajtás a dánok körül idén. Valószínűleg előkelő helyen fog végezni, de nem gondolom, hogy megnyerné az egész versenyt.
  Nálam: 11/16
  Tippem: 1/16 (2-10.helyig a Döntőben)

 2. Zolecs avatar
  Zolecs

  Dánia az egyik kedvenc esc országom, tavalyelőtt is a listám első helyét foglalták el.

  Amúgy eddig sosem favorizáltak ennyire olyan dalt akinek én drukkolok, pechemre biztos pont idén nem olyan nyer.

  Az egész dal, és előadásmód tökéletes, nehezen tudnám elképzelni hogy más győzzön, de.. van egy sanda gyanúm.

  Tipp: Döntő-2.hely
  Nálam: 39/1

 3. schanc avatar
  schanc

  Mindenképpen az egyik favorit idén, nagyon tetszik maga a dal is, van lendülete, a színpadi kivitelezés is tetszik, amit eddig elénk tettek (kíváncsi vagyok, hogyan mutatnak majd Malmőben).
  Emmelie élőben sem énekel rosszul, és szimpatikus, egyszerű kisugárzása van. Egyértelműen döntős.

 4. Bakancs avatar
  Bakancs

  Szerintem ő fog győzni, bár nekem nem kedvencem, valahogy túlságosan klisé (tipikus eurovíziós dal, ahogy Magdi mondaná).

 5. msz avatar
  msz

  Szerintem is ez lesz a befutó, szinte mindenhol győztesesélyesként kezelik (szavazások, fogadóirodák, videók stb.) Nekem is tetszik, de azért nem adnám neki a győzelmet. Emmelie viszont tényleg jó énekesnő.
  Nálam: 5/39
  Tipp: győztes, de mindenképp dobogó

 6. Gabor avatar
  Gabor

  Szerintem nagyon túl van sztárolva ez a dal, és nem értem hogy miért, mert egy kliséhalom, túlságosan látszik rajt, a NaMostÍrunkEgyEscGyőztesDaltTeleHatásvadászElemekkel érzés.
  Nekem ez izzadtság szagú, na.

  1. Gabor avatar
   Gabor

   Ennél jobban csak a norvég dal futtatását nem értem. Az talán 0,1 fokkal kevésbé erőltetett, de legalább rossz dal.

   Én az őszinte dalokat szeretem, amik mindenféle elvárások helyett önmagukért szólnak. Ezért tetszik idénről a saját dalunk, meg izlandé, meg svájcé meg a görögöké. Egyszerűek, kellemesek, jó hangulatúak, és nem akarnak többek lenni, mint amik.

  2. János avatar
   János

   Teljesen egyetértek veled.

  3. smileyshine avatar
   smileyshine

   Annak ellenére, hogy nagy kedvencem a dal, egyet értek veled!

 7. Gabiii avatar
  Gabiii

  A nagy esélyes. Hát nem tudom nekem az az érzésem, hogy nem fogják megnyerni. Abban biztos vagyok hogy a norvég, dán, német hármasból valamelyik hasalni fog. Erre a legkevésbé esélyes a dán, de nekem van egy nagy megérzésem a győztest illetően.
  Nálam:5/39
  Tipp:2-6
  A dal tökéletes, nagyon tetszik de nem a legjobb szerintem.

 8. krobert avatar
  krobert

  Azon négy ország esélyese,a kit a győzelemre esélyesek. Az valóban elképzelhető, hogy a norvég, dán, német dal közül valaki hasalni fog, de az biztos nem ez lesz (akkor már inkább Cascada). Egyszerűen minden egyben van. A dal, a színpadkép és hangilag is oké. Ha hozzák azt a szintet amit a nemzeti döntőn (amire minden esély megvan), akkor simán befuthat Dánia. Jelenleg a listámon a 6. de egyre feljebb jön.

  TIPP: DÖNTŐ, ott 1-5.

  1. krobert avatar
   krobert

   *Azon négy ország egyike,akit a győzelemre esélyesnek tartok. (egy kis elírás 😀 )

 9. EsC_BaT avatar
  EsC_BaT

  Én 5-ször halgattam meg ezt a dalt, de én nem tudtam vele „azonosulni”.

  Nálam még a legjobb 15-ben se végzett.
  Csak a 20.
  (bár a rajongók majd úgyis cselekednek, ha meg mégis 15, vagy akár 20. hely tájékában végezne a finishben, akkor majd írok, hogy megmondtam!)

 10. smileyshine avatar
  smileyshine

  Igazából kettős érzéseim vannak a dallal kapcsolatban. A kezdetektől fogva szeretem, DE! Lehet, hogy gyerekes vagyok, de én mindig olyan országoknak szurkolok, akik még nem nyertek, vagy legalábbis már nagyon régen. Azért szurkolok nekik, nagyon tetszenek benne a hangszerek. Ami viszont buktató, hogy nagyon sokan hasonlítják Loreenhez, és a „beszívott” hangulat tényleg kicsit idézi a dalt, illetve nekem még Joan Franka jutott eszembe!
  Mindenesetre remélem Top5-ben végeznek!

 11. StanB avatar
  StanB

  Ez a dal a legjobb ebben az évben 🙂 A nemzeti döntő előtt nem hallottam, de elsőre megragadt és a mai napig nem tudom megunni. Egyébként szerintem az év legjobb NF-je volt a dán. A 10 dalukból kettő kivételével mindegyik a Top10-embe került volna. Eredeti, csodás hangzás , furulya, dob, és egy nagyon jó dal nagyon jó mondanivalóval. Minden benne van a Győzelemhez 😀
  Tipp: Elődöntő 1/16 Döntő: 1-3.hely

 12. Lukmataa avatar
  Lukmataa

  Jó dal, de ennyi!
  Loreen dala 1000X jobb volt, ez hallgatható zene, de olyan, amiből minden évben van legalább egy, és olyan altató szerű zene!
  Ne nyerjenek, legyen valami meglepetés, inkább Ukrajna! 😀
  (megint úgyis az lesz szerintem, hogy olyan 280-300 ponttal megnyeri!) tipp: elődöntő 1, döntő:1

  1. Lukmataa avatar
   Lukmataa

   Durva, hogy van olyan oddsa, ami 10/13? Nem is kell fogadni ennyi erővel, mert csak az eredeti pénzt kapják vissza! 😀

 13. Zsolti avatar
  Zsolti

  Valószínűleg jó helyezést fog elérni, de szerintem nem lesz meg a győzelem. Elhallgatja az ember, de nem igazán fantáziadús.

 14. B.B avatar
  B.B

  Szerintem jól érzitek hogy valahogy nem sanszos ez a dal a győzelemre.Figyelem, hogy 1-2-3 helyen a dán-norvég-német trió van.Szerintem mindhárom hasalni fog.Én a dán dalokat szeretem de ez egyszerűen láttam hallottam klisé dal.Semmi eredeti de semmi nincs benne.Azt hiszem úgy 9-10-ik lesz.A norvég amúgy olyan 7-ik körül lesz és a német örülni fog ha top 15 lesz.Surranó pályán ott látom nem tetszésem vagy izlésem szerint…Oroszország,UKRAJNA(erre oda kell figyelni!),Olaszország stb.Nekem amúgy a kedvencem Finnország aki szintén hasalni fog.

 15. Morgo avatar
  Morgo

  Ajánlom mindenkinek ezt az oldalt a facebookon:
  /www.facebook.com/groups/eurovisionvideos/ itt szinte minden orszáh megszólal, és hihetetlen összehasonlítások és pontozások mennek. Dánia torony magasan esélyes ez alapján. Megéri figyelni az oldalt, tanulságos és szórakoztató !

 16. Balint005 avatar

  Nem értem miért könyvelik el ezt a dalt sokan győztesnek. Jó ez, nem mondom hogy nem, de ennél vannak jobb dalok a mezőnyben és egyáltalán nem emelkedik ki a többi közül. Kellemes hallgatni, oké, de ez kevés lesz májusban az első helyre.
  Nálam eddig 5/39 és szépen lassan lépked hátrafelé.

 17. Pitbull avatar
  Pitbull

  Nem mondom, hogy rossz ez a szám, de éppen úgy túlhájpolt, mint tavaly az Euphoria. Nálam Loreen dala csak a 8. volt, Emmelie ezzel a számmal pedig csupán a 13. az egyéni listámon. Nagyon nem szeretném, hogy győzzön, tehát valószínűleg megnyeri a versenyt.

 18. Alpár avatar
  Alpár

  Csak nálam van ennek a dalnak kicsit olyan Shakirás beütése? Főleg a refrén amikor meghallottam egyből Shakira jutott eszembe

 19. Edd avatar
  Edd

  Imádom ezt a dalt. Mikor először meghallgattam már akkor tudtam, hogy tuti első lesz a listámon és ezt semmilyen dal nem gátolhatja meg. Ettől függetlenül én úgy vagyok vele, hogy nem feltétlenül a dánoknak kell nyerni, mert örülnék, ha izgalmas lenne a végén a szavazás és nem olyan egyértelmű. Igaz szerintem nem is fogják megnyerni a versenyt.
  Nálam: 1/16, 1/39
  Tipp: 2-3/16, 3-6/26

 20. qpak avatar
  qpak

  Tuti befutó. Nincs más ehhez hasonló dal idén, valaminek nagyon félre kell mennie, ha ez nem így lenne. ÉS nem is értem, hogy hogy lehet valakiben kétség efelől: minden megvan benne ami a tipikus szavazótábort „megérintheti” ->tipikus eurovíziós dal, ahogy mások már írták feljebb, furulya, dob, miegymás; megvillant még pár kis huncut kislányos mosolyt élő adásba és övé a pontok 1/3-a. Alexander Rybak, csak lány bőrben. Én már készpénznek veszem a győzelmét(és már most mennék is kiváltani:D), ami nem nagy baj mert tényleg jó,és végül is nem sajnálom tőle, de az Euphoria-hoz is kb ugyanúgy álltam tavaly hozzá- nálam 3-5/39.Csak ebben az évben nincs még az övénél is „rosszabb” szám, a la az oroszok alattomosan a toplista második helyére felkúszó förmedvénye. Jó hosszú lett , és remélem nem bántottam meg senkit:)

 21. Mettyú avatar
  Mettyú

  hát pedig én sem érzem biztos befutónak. ha megnyeri nem sok különbséggel. Nekem van egy tippem aki esetleg nagyot tarolhat és bízok is benne, aki nem mellesleg első helyen is van nálam. De azt majd akkor írom meg ha oda érünk.

  Szeretem ezt a dalt, kérdés a közönség és a szűri mennyire értékeli?

  Nálam: 3/39

 22. qpak avatar
  qpak

  Mindenkinek meg lehet a véleménye róla. Nekem az amit föntebb írtam róla. Szilárdan! ;). De kíváncsi vagyok, hogy te kire tippelsz majd és főleg hogy miért:)