Naptár

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2013: Moldova

moldovaTudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Moldova idén már 9. alkalommal küld versenyzőt az Eurovízióra, legjobb helyezésüket debütálásukkor érték el, a Zdob si Zdub a 6. helyre repítette az országot 2005-ben. A döntőt mindössze egy alkalommal, 2008-ban kényszerültek kihagyni, akkor az elődöntő a 12. helyén végzett Geta Burlacu. Idén az Eurovíziós rajongók számára már ismerős énekesnő képviseli Moldovát: Aliona Moon az O mie (Egy ezer) című dalt fogja előadni.

Aliona Moon egy igazi csillag a moldáv zenei életben. Már 2012-ben is részese volt az Eurovíziós Dalfesztiválnak, igaz akkor a háttérben volt, Pasha Parfeny háttérvokálosaként. Idén a két előadó helyet cserélt, és Aliona lesz az előadója az idei Eurovíziós dalnak, az O Mie-nek.

Aliona Munteanu 1989-ben Moldova fővárosában, Chisinauban látta meg a napvilágot. Édesanyjának köszönheti zenei szeretetét, aki gyermekkorában moldáv dalokat és altatókat énekelt neki. A fiatal lány több zenei produkcióban is énekelt és táncolt, sőt hazáján kívül más országok különböző versenyein is részt vett: járt Magyarországon, Fehéroroszországban, Franciaországban, Romániában valamint Bulgáriában is. 2010-ben részt vett a moldáv tehetségkutató showműsorban, a Fabrica de Staruri 2-ben (Sztárgyár 2), ahol a harmadik helyen végzett, valamint elnyerte a közönség kedvence címet. A versenyt követően két korábbi Sztárgyáros előadóval megalapították a Thumbs Up zenekart, mely 2011-ig működött. Ezután Aliona, mint szólóénekes, több trófeát is magáénak tudhatott a nemzetközi porondon, ezek közül külön kiemelendő az alábbi kettő, Romániában tartott fesztiválon elért siker: “Martisor Dorohoian” és a “Dan Spataru”.

Miután pozitív tapasztalatokkal tért haza a tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválról, úgy döntött, idén ő is megpróbálja, és benevez a moldáv nemzeti döntőbe. Aliona tehetsége és szerencséje révén tarolt: elnyerte a jogot Moldova képviseletére Malmöben. A nemzeti döntő estéjén bár angolul énekelt, de Svédországban román nyelven fog megszólalni az O mie. Dalát Pasha Parfeny írta, aki egyébként a lány producere is.

27 hozzászólás Napi Eurovízió 2013: Moldova

 • Zolecs

  A másik érfelvagdosós ballada.Dögunalom.
  Ami azonban megjegyezhetővé teheti az a tavalyi azeri Sabina kölcsönkért ruhája…A döntő végére jósolom őket.
  Nálam 39/31

 • Sztbeni

  Szerintem ez a szám meglepően jó helyen fog végezni. Nem azt mondom, hogy megnyeri, de a top10 meglehet. Nem rossz szám. Nagyon jó döntés, hogy nem angolul, hanem románul van. Sokat dob rajta.

 • force

  2009-ben szerettem utoljára a moldáv dalt, idén a TOP 10-es listámban első perctől kezdve ott van Moldova. Kifejezetten örültem, hogy nem Boris Covali nyerte a nemzetit a borzalmasan unalmas dalával, Aliona milliószor jobb volt, ráadásul az, h románul lesz még egy kis pluszt ad a dalnak. Döntős lesz, a döntőben meg szerintem a szokásos moldáv eredményt hozza majd.
  Nálam: 4/16
  Tippem: 6/16 (11-15.hely között a döntőben)

 • msz

  Nekem tetszik. A ruhát még szebben is valósították meg, mint tavaly az azeriek, csak a haját kellene megváltoztatni. A román nyelven éneklésnek örülök. Valószínűleg döntőbe jut.
  Nálam: 15/39

 • Clusters

  Szerintem abszolút döntős, remek dal, kicsit nyávogós de tetszik. 16/39

 • Bakancs

  Nekem az egyik kedvencem, bár én szembemegyek az előző véleményekkel: nekem a ruha nem tetszik (remélem, változtatnak rajta, mert koppintani az Eurovízión sosem kifizetődő), a haj és az űrlény külső pedig kifejezetten bejön, a dal viszont nekem angolul jobban tetszett.
  Aliona viszont szimpatikus számomra, szóval talán ezért is kedvelem ennyire a számot. Remélem, jó helyezést fog elérni, bár a moldáv dalok eddig csak akkor végeztek elöl, ha nekem nem tetszettek 😀

 • krobert

  Nekem nem tetszik, de jobb helyezést fog elérni, mint azt sokan gondolnák.

  TIPP: DÖNTŐ, ott 11-15.

 • Dani

  Jó kis ballada, Moldova egyik legjobb dala. A román verzió sokkal jobb, mint az angol, örülök, hogy ezt viszi. Én a döntőben egy 10-20 közötti helyet gondolnék neki.

 • Gabiii

  Ennek a dalnak valahogy nem is adtam esélyt. Egyszer-kétszer hallgattam végig azóta mindig átugrom. Nem fogott meg benne semmi. El tudnám képzelni a döntőt nélküle, de az se baj ha bejut.

 • Zsolti

  Nagy kár, hogy a refrén ugyanannak a dallamnak a négyszeri elénekléséből áll.

 • Gabor

  Tipikus Euróvíziós Ballada 🙂

  nekem nem jött át

 • Tetszik, sokkal inkább mint a túlértékelt Valentina Monetta. Sőt, én azt jósolom hogy ballada fog nyerni idén, de nem ez 🙂 és hogy megint túl messzire kell utazni nagyon aki Eurovízióra akar menni jövőre.

 • smileyshine

  A kezdetektől fogva az egyik kedvencem. Sokkal jobban kivitelezték a ruhát, mint tavaly Sabinaék. Nekem a haja is tetszik, arról nem is beszélve, hogy Pasha zongorázik! Egyébként annyira szeretem a moldávokban, hogy mindig mosolyognom kell a színpadképtől! 🙂

 • BeN

  Nekem is nagy favoritom már az első pillanatól és sikert jósolok neki, biztos vagyok benne, hogy a TOP13 lesz 🙂

 • Mona

  Az angol verzió nem tetszett, de mióta láttam a román feliratos videót állandóan ez jár a fejemben. Nyerni nem fog, de döntős lesz és szerintem benne lesz a Top 15-ben.

  Imre miért túlértékelt Valentina dala? Szerintem nagyon jó vagy legalábbis nekem tetszik!!!

  Izlanddal én is kiegyeznék 🙂

 • Zsuzsi

  Lehet,hogy Imre Izraelre gondolt,bár Izland vagy Azerbajdzsán győzelmének jobban örülnék.Moldova sem rossz,de szerintem nem egy győztes dal.

 • Zsuzsi

  Egyébként az izraeli dal nekem nem nagyon tetszik.

 • János

  Hú,de sokat dobott rajta a román nyelv. A hirtelen hangfelemelések egy kicsit még mindig elviselhetetlenek,de összességében ez egy nagyon jó dal. Kíváncsian várom 🙂