Naptár

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2013: Macedónia

macedoniaTudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Macedónia 1998-ban debütált és utolsó szavazó országként már legelső alkalommal az ő szavazatukon múlt, hogy végül Izrael nyert. Eddigi legjobb helyezésük egy 12. hely 2006-ból. 2008 óta csak tavaly tudtak a döntőbe jutni, Kaliopi végül a 13. helyen végzett. Idén két tehetséges énekes, Esma és Lozano kísérel meg Macedóniának egy jó helyezést elérni a Pred da se razdeni (Hajnal előtt) című dallal.

Esma Redzepova 1943-ban, Skopjéban született. Gyermekként nagy érdeklődést mutatott a művészet iránt, legjobban a mozi és a színház látogatásokat élvezte. Általános iskolai tanulmányait elkezdve rájött, hogy különbözik a többiektől. A gyerekek elutasították, nem ültek mellé azért mert roma volt. Tanárai azonban segítették, hogy beilleszkedjen és megtörjön a jég. Egy Vörös Kereszt rendezvényen néhány ruhadarabbal segítette a szegény embereket, és arra az elhatározásra jutott a fiatal lány, hogy segíteni fog az embereken.

Esma iskolásként minden iskolai eseményen jelen volt. Egy nap az intézmény igazgatója őt jelölte ki iskolája képviseletére egy népszerű rádiós showműsorban, a „The microphone is yours”-ban (Tiéd a mikrofon), ahol el is nyerte az első díjat. Mindez 1957-ben történt, a szülők tudta nélkül. Azonban félt, hogy anyukája megtalálja a pénzjutalmat, és akkor kiderül, hogy mit is csinált, így végül ő maga mondta el mi is volt. Ez a verseny hozta meg a sikert a tehetséges lánynak: a rendezvényen jelen volt a neves zenész-zeneszerző, Stevo Teodosievski, aki a rádiónál dolgozott. Esma hangja ámulatba ejtette, ezért úgy határozott, hogy elmegy a lány szüleihez és megkéri őket, hadd tanuljon lányuk nála és lehessen tagja az Ensemble Teodosievski zenekarnak.

Ezután zenei karrierje felgyorsult és világhírűvé vált. 1958-ban felvették első dalát (Zoshto Si Me Majko Rodil) majd pedig ezt követte a Chaje Shukarije, sőt rá két évre, 1960-ban a Paris Olypmiaban is felléphetett. 1976-ban, az első Gypsy World Festivalon, melyet Indiában tartottak, megkapta Indira Gandhitól a Queen of Gypsy, azaz a Roma Királynő címet. Azóta is tartó tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint rengeteg díja és kitüntetése.

Vlatko Lozanoski „Lozano” Kičevoban született. Első televíziós szereplése 2007-ben volt, amikor részt vett a Mak Stars nevű tehetségkutató műsorban. Rá egy hónapra elnyerte a Macedonian Radio Festival első díját a Starry Night versenyen, ahol első hivatalos dalával, a Take me back-el indult. Ezt követően sikert sikerre halmozva megjelent harmadik dala, az At The Time If Time Could Stand Still, majd a MakFest zsűrije és a közönsége is neki szavazta meg az első díjat. Hamarosan a The Sun Doesn’t Shine On Me dala slágerré vált, a legtöbbet játszott szám lett, sőt a Macedonian Radio Festival Mars aranydíját is bezsebelte.

2009 februárjában részt vett a Close to me című dalával a macedón nemzeti döntőn, azonban az Eurovíziós Dalversenyre akkor nem jutott ki, a 4. helyen végzett. Ugyanezen év júliusában második helyen végzett a fehérorosz Slavyanski Bazar Festival-on, majd pedig a Magdalena Cvetkoskaval előadott I’m your angel-el a moldáv Golden Wings Festivalon szintén ezüstérmet hozott el.

Első albuma 2010 elején jelent meg Lozano címmel. A 2010-es macedón nemzeti döntőn újra megpróbálkozott az ország képviseletével, ez alkalommal az I’m flying towards you című dallal, de ekkor is csak a 4. helyen végzett. Ukrajnában, másik 17 kiváló énekes mellett, maga is előadóként vett részt az International TV festival Sea Songs-on. Miután előadta két dalát (I’m flying towards you és a This love) a legjobb 5 európai énekes közt találta magát, végül az est 4. helyét vihette haza. Újabb dala, a When You Won’t Have Me hatalmas sikert ért el, és ezzel is elnyerte a Macedonian Radi Festival Mars 2011 1. helyét. Második albuma 2012 júniusában jelent meg, Over seven seas cím alatt, és a There’s No Day, No Night című dallal harmadszor is a Macedonian Radio Festival Mars nyertese lett, az ezüstérmét nyerte el.

14 hozzászólás Napi Eurovízió 2013: Macedónia

 • force

  Nagyon örültem, mikor bejelentették, hogy Esma is indul az idei versenyen, mert egy nagyon dinamikus, egyedi számot vártam, amit az eredeti daltól (Imperija) megkaptam, viszont az egész herce-hurca, amit a kiválasztott dalok zajlott, sztem nagyon bosszantó volt. A végleges daluk pedig fényévnyire sincs az Imperijától, Esma része olyan, mintha csak vokál lenne és Lozano vinné az egészet, ez így minden, csak nem duett. Szerintem nem jutnak döntőbe, nagyon csúnyán leszerepelnek majd. Mivel a második elődöntőt én gyengébbnek érzem, így az én listámon, még ezek ellenére is a TOP 10-be jutottak.
  Nálam: 10/17
  Tippem: 17/17 (csúnya bukást szimatolok)

 • Zolecs

  Bizony, az Imperija a jobb volt, szerintem is. Nem is kicsivel.
  Bár már kár ezen rágódni.
  Úgy érzem mintha Esma nem igazán lenne a helyzet magaslatán. A dal bemutatásakor sem sikerült a playback, és az amszterdami koncert..nos.. ott is konkrétan tönkrevágta az egészet a mekegésével. Lozanoval semmi probléma, jobban járnának ha egyedül ő menne.

  Tipp: Elődöntőben marad
  Nálam 39/28

  • Sztbeni

   a bemutatáskor érdemes megnézni, hogy Esma többször is fél méterre tartja magátol a mikrofont xD. Amúgy tényleg jobb lenne, ha csak Lozano menne

 • Bakancs

  Kaliopi egyik kedvencem volt tavaly, de idén Macedónia az utolsó helyen áll nálam, egyszer sem voltam képes még a végéig meghallgatni.

 • János

  Számomra ez már a hallgathatatlan kategória. Egyszerűen annyi mindent bele akarnak sűríteni 3 percbe,hogy szétesik az egész koncepció,egy keszekuszaság alakul ki. Nincs egy olyan részlet,ami igazán megmaradna az ember fejében. Ráadásul két rossz dallal indult idén Macedónia(a tavalyi szép szereplés után).

 • krobert

  Sokkal jobb volt az Imperija de ezzel tényleg kár foglalkozni. Ez a dal teljesen elveszik ott a mezőny elején, a döntőre semmi esélye sincs. Egyébként szétesik az egész produkció , mint ha két teljesen külön dal lenne. Az amszterdami szereplés sem volt meggyőző. Ezek ellenére én megkedveltem a dalt, nálam középmezőny.

  TIPP: ELŐDÖNTŐ 14-17.

 • StanB

  Amikor meghallottam az Imperiját imádtam 😀 Nagyon szomorú voltam amikor lecserélték, de utána kezdtem megkedvelni a Pred Da Se Razdenit , már top10 esélyes volt nálam és jött az Eurovision In Concert. Lozano teljesen meggyőzött, mert az ő része nagyon jó volt, de Esma amit leművelt….Kritikán aluli volt, szóval kíváncsian várom hogy mit hoznak össze Malmőben 🙂

 • Levi21

  Már bocs, de nem értem , miért húzzátok le az olyan dalokat, melyeket a többség kedvel!?

 • smileyshine

  Az Imperija sokkal, de sokkal jobb volt, de eszi, nem eszi, nem kap mást alapon ez van. Igazából nem tudom miért nem tetszik. Nekem ebben csak Lozano része tetszik, de ez csak személyes vélemény. Én nem juttatnám őket döntőbe, de meglátjuk.

 • Clusters

  Nekem nem tetszik, ráadásul Esma énekelni sem tud. 39/34

 • Dani

  Ha Lozano egyedül menne Malmöbe, még talán be is jutna a döntőbe…de így, hogy Esma is ott van (akinek az énektudásáról az amszterdami koncertről készült videó láttán nem is beszélek), semmi esélyük. Ráadásul az ex-jugók, akik még pontot is adnának nekik, az első ED-ben vannak.