Naptár

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2013: Horvátország

croatiaTudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Déli szomszédunk, Horvátország 1993-ban debütált az Eurovíziós Dalversenyen, legjobb helyezésük két alkalommal is a 4. hely (1996,1999). Az utóbbi 3 évben egy alkalommal sem tudtak a döntőbe jutni, idén azonban egy különleges klapa dalt küldenek, melyet fiatal, de élményekben gazdag énekesek adnak elő. A klapa egy tradícionális horvát formája az éneklésnek, mely Dalmáciából ered. Fontos megjegyezni, hogy az UNESCO európai listájára is felkerült.

MARKO ŠKUGOR – 1. tenor
Az 1989-es születésű Marko az érettségi után Zágrábban tanult tovább gazdaságtudományi szakon, már csak néhány vizsgája maradt hátra. Nagyjából 2 éve kezdett énekelni, amikor unokatestvére bátorította, hogy adjon neki egy esélyt. Jelenleg is tagja a Kampanel klapának.

ANTE GALIĆ – 2. tenor
Fiatal korában focizott, több vezető csapatnak is tagja volt: Junak, Hrvace, Radnik, de sportkarriere félbeszakadt sérülése miatt. Az énekléssel egy véletlen folytán kezdett el foglalkozni: egy partyn a Cambi klapa zenekar énekese hallotta őt énekelni és látta benne a tehetséget. Ezt követően csatlakozott a Sinj klapa zenekarhoz.

NIKŠA ANTICA – 1. bariton
Splitben végezte tanulmányait, ahol jogi diplomát is szerzett. Házassága után feleségével együtt Karlovacba költöztek. Habár egy bankban dolgozik, a zenei karrier számára nagyon fontos. Már gyermekként is kórusban énekelt, felnőttként pedig további zeneórákat vett. Több klapa bandában is énekel: Šufit, Cambi Kambelovac, és a Kampanel, melynek idén már 7. éve tagja.

LEON BATALJAKU – Bariton
Leon gyerekkorában zongorázni tanult. Érettségi után gazdaságtudományt tanult Rijekában és itt történt meg, hogy találkozott néhány sráccal, akikkel 2001-ben a Crikvenica klapa bandát megalapították. Ez a formáció egészen 2009-ig sikeresen működött. Jelenleg feleségével és két gyerekükkel él együtt.

IVICA VLAIĆ – Basszus
Tengerészeti tanulmányokat folytatott, de diplomát nem szerzett, mert elkezdett a Horvát Hadseregnek dolgozni. Jelenleg a haditengerészetnél dolgozik. Néha több napot a hajón tölt, ahol főz és takarít. Miután egy véletlen folytán benevezett a klapa világbajnokságra 5 barátjával és meg is nyerték, az éneklés is élete részévé vált. Jelenleg a Sebenico klapa tagja és feleségével, valamint lánygyermekével él együtt.

BOJAN KAVADŽIJA – Basszus
Turizmus menedzsmenti diplomája van, de sosem dolgozott ezen a területen. Egy nyáron találkozott öt folklór táncos lánnyal, akik elhívták magukkal. Miután két évet töltött velük a National Folk Dance Ensemble Lado-ba elfogadták jelentkezését és velük beutazta a világot. Táncosként már volt Eurovíziós színpadon, 2006-ban Severinát támogatta. A Grdelin klapában énekel.

GORAN TOPOLOVAC – Zeneszerző
Az 1975-ös születésű Goran Duga Resaban él és dolgozik. Zongorázni tanult, sőt Karlovacban alapfokú zenei tanulmányi diplomát szerzett. 1989-ben a Glas Mladih (Fiatalok hangja) versenybe saját dalával nevezett be az Amsterdam nevű csapattal, és együtt el is nyerték a zsűri 3. díját. 1993-ban vonult elsőnek stúdióba, ekkor vették fel első dalát, melyet a Split Fesztiválra is elküldött, ami egy rangos zenei fesztivál Horvátországban. A ’90-es évek végén találkozott a horvát popzenei zeneszerzővel, Zrinko Tutićal, aki irányította őt, rámutatott hibáira. Az első nagy sikert azonban 2007-ben érte el, amikor Željko Golik énekes Goran 2 dalát is elénekelte, melyekkel nagy sikert aratott. Tehetségét több díj és zenei videó is bizonyítja, melyet előszeretettel játszanak a helyi tévéállomások és a zenecsatornák.

13 hozzászólás Napi Eurovízió 2013: Horvátország

 • force

  Az idei év legnagyobb meglepetése a horvát dal. Nem hittem volna, hogy ennyire jó lesz, és a döntő is összejöhet nekik. Nagy előny lehet, hogy az első elődöntő első felében vannak a sok női előadó között.
  Nálam: 9/16
  Tippem: 8/16 (18-26.hely a döntőben)

 • Vivi

  Nekem is tetszik a dal, remélem döntős lesz 🙂

 • Zolecs

  Nekem viszont nem annyira jön be. Szép dal, de kicsit unalmas is egyben. A „lánytengerből” kiemelkedhet, szóval úgy gondolom;

  Döntő, 15-20hely
  Az új kis listámon pedig 39/32

 • Nyee

  Érdekes,hogy ezt a dalt a legtöbb rajongó lehúzza.A youtube-os topokban mindig hátul van és a fogadóirodáknál sem szerepel túl jól.Nem értem,nekem ez is tetszik.Jó lendülete van,tiszta,különleges,egyszerűen jó hallgatni!Hajrá Hrvatska 😀

 • schanc

  Ó, hát én ezt nagyon szeretem. Már csak hivatalból is támogatnom kell a dalt (hobby-kórusvezető vagyok 🙂 ), de ez szerintem jó is lett, van egy kis nemzeti színezete is. És fantasztikusan szépen szólnak, gyönyörű hangszínnel énekelnek, jólesik hallgatni őket. Nagyon szurkolok nekik, hogy bejussanak a döntőbe!

 • Gabiii

  Nem szeretem, nagyon unalmasnak érzem. Az ilyen típusú dalok a Horvátországi nyaralásokhoz tartoznak de eurovízión nekem nem jön be. 🙂
  Ettől függetlenül bejuthatnak a döntőbe a sok balkáni ország miatt ott viszont hátul fog végezni.

 • Erzsi

  Amikor a dalt kiválasztották, mindenki csak szidta, hogy milyen unalmas. Most olyan jó olvasni, hogy mennyi támogatója van. Az előrejelzések szerint nem állnak jól, de még nem adtam fel a reményt. Az nem lehet, hogy ez ne tessen a hallgatóságnak! Aki már valamikor járt Dalmáciában, abban szép emlékeket ébreszt, aki meg még nem, az meg oda vágyik ennek a dalnak a hatására. És ahogy azt egy előttem szóló szakértő írta: nagyon szépen szólnak, a két tenor viszi a dallamot, a többiektől pedig csodaszép telt lesz a hangzás, mitha egy temploni kórus zengene a háttérben.

 • Sztbeni

  Igazi horvát dal, a tengerparton is hasonlók szólnak. Viszont ez még az átlag horvát zenéből is kiemelkedik.

  39/4

 • EsC_BaT

  Egyedisége kiemeli a mezönyből, nem vitás. Végre valami klasszikus is megszólal az eurovízión, nem csak a pop, meg az egyebek.

  Nálam: 34. (de már bánom, hogy ide soroltam, jó dal)

 • smileyshine

  Csatlakozom hozzátok, én is nagy rajongója vagyok a dalnak. Alapvetően nem ez az én zenei stílusom, éppen ezért nagy eredmény tőlük, hogy szeretem a dalt. Biztos ki fog emelkedni a sok popdal és ballada közül. 🙂 Hajrá szomszédok!

 • krobert

  Nálam elég hátul van a dal, talán azért, mert még csak egyszer hallgattam meg. Elsőre unalmasnak tűnt, de szép és tetszik az is hogy horvát. Nem tudom elképzelni, hogy ezt a zsűri ne rakja az elődöntőben top5-be, de lehet, hogy a közönség miatt ez kevés lesz. Valahogy a horvátok nem tudják eltalálni Európa ízlését. Talán majd ezzel..

  TIPP: ELŐDÖNTŐ 11-13.

 • Na ez egy igazi sz*r. Már bocsánat, de tényleg. 😀
  Olyan az egész mint valami temetési sirató ének… ráadásul horvátul van tehát még a szövege se segít rajta, hátha egy picit jobban tetszene.
  Értem én hogy tradícionális horvát, de nem kellene ezt eröltetni az ESC-en. Döntőbe szerintem nem jutnak majd be (szerencsére).
  Nálam egyértelműen 39/39