Napi Eurovízió 2013: Grúzia

georgiaTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Sophie Gelovani és Nodi Tatishvili elismert művészek nemcsak a pop, hanem a klasszikus zene világában is, amit a nemzetközi fesztiválokon aratott sikerek hosszú listája fémjelez. A Waterfall az első közös munkájuk, a sikerszéria folytatásának reményében indulnak most az Eurovízión.

Sophie Gelovani 1984.03.21-én született. Zeneiskolában kezdett zongorát tanulni. 2005-ben diplomázott le a Chavchavadze Állami Egyetemen nemzetközi kapcsolatok szakon, ezután folytatta zenei tanulmányait. Jelenleg egy musical iskola tanáraként dolgozik. Első televíziós sikerét 1999-ben érte el: megnyerte a Morning Star nevű tehetségkutatót. 2000-ben megnyerte a jereváni Do-Re-Mi nemzetközi fesztivált, majd 2006-ban a kisinyovi “A világ zenéi” fesztivál nagydíját is elvitte. 2007-ben a szentpétervári Vesna Romansa fesztivál nagydíját nyerte meg, illetve ebben az évben a Moszkva Nemzetközi Verseny első helyezettje lett.

Nodi Tatishvili 1986.11.05-én született. Diplomáit a Tbilisi Musical Iskolában és a Grúziai Műszaki Egyetemen szerezte meg. 2011-ben a londoni Burlington Intézetben kortárs zenei előadó szakon szerzett diplomát. Több nemzetközi zenei fesztiválon részt vett már, mint például a litván Nemzetközi Zenei Fesztiválon és a Borostyán Csillag Fesztiválon, az asztanai “Világsztárt Keresünk” fesztiválon, a fehérorosz Slaviansky Bazar fesztiválon és a moldovai Arany Hangok fesztiválon. 2009-ben megnyerte a Geostar tehetségkutatót. Nodi sokoldalú énekes, több musical-ben szerepelt már. 2011-ben jelent meg debütáló albuma “Grúziai vagyok” címmel, majd ebben az évben volt megrendezve első önálló koncertje a Tbilisi Filharmonikus Csarnokban.

20 Comments

Korábbi sikerek meglovagolása..Spanyolország 2012
Annyi a különbség hogy duett 😀 Fura hogy mégsem zavar, és szeretem ezt a dalt. Mostanság kicsit siklik hátrébb a listámon, ám még TOP10-ben van.

Tipp: Döntő 5-10hely

Én ezt nagyon szeretem, top 10-es a listámon. Elképesztően tudnak énekelni. Mi lett volna a mi duettünkkel mellettük? Csak ezeket a svéd szerzőket, csak őket tudnám feledni …

(Mi lenne, ha az egyszerűség kedvéért jövőre a Melodifestivalent átneveznék Eurovíziós Dalfesztiválra, ahol minden dal egy országot képvisel. Minek ez a sok nemzeti döntő?)

Néha nagyon tudok érte rajongani, néha meg altató jellegűnek találom. Az énektudásuk előtt viszont egyértelműen le a kalappal. Ha a vokalistáik is hasonló színvonalúak lesznek, és a hangmérnökök is eltalálják az arányokat, akkor nagyon szép pillanatot szerezhetnek nekünk.

Lehet szidni a svéd szerzőket, de évről-évre bebizonyosodik, hogy van valami tehetségük. Nekem ez a szám is tetszik. Az énekesek jók, a dal profin összerakott
Nálam: 8/39
Tipp: Döntő 7-12

Egyik nagy kedvencem idén a grúzoké. Amikor bejelentették, hogy Thomas G:Son a dalszerző, tudtam, hogy szeretni fogom, ugyanis ő olyan dalokat kreál, amiket én 90%-ban szeretek. Az idei grúz dal nem az egyediségéről ismert,hasonlít a 2011-es azeri, a 2010-es dán és a 2012-es spanyol dalra is (utóbbi kettőt ugyancsak Thomas G:Son szerezte, minő meglepő). Ettől függetlenül sztem senkit se fog zavarni mindez, és szép helyezést fog Grúzia idén elérni. A tavalyi borzalom után amit küldtek, muszáj valamit letenniük idén az asztalra.
Nálam: 2/17
Tippem: 4/17 (1-10.hely a döntőben, biztos TOP 10-es)

Kedvenceim egyike, bár valóban a 2012-es spanyol dal másolatának tartom, de tavaly az volt a kedvencem, szóval nem bánom.
Szerintem viszont nem biztos az a döntős top10, sokan unalmasnak tarták, bár a zsűri dobhat az esélyein.

Unalmas tucatballada.Azért szerintem a tavalyi spanyol dal mérföldekkel jobb ennél…
Szerintem ilyen dalok nem tudnak nyerni euróvíziót.2011-ben Azerbajdzsán dala is ballada volt,de annak legalább fülbemászó volt a dallama.
Most komolyan,ti eltudnátok őket képzelni,mint győztesek?
Persze a részvétel a fontos,de valamiért ez nekem nem eredeti..
Tipp:Döntős,elődöntő 3-4. hely
Döntő:8-12. hely
személy szerint nekem a 30-ban sincs benne 🙁

Nekem a 2011-es azeri dal volt a tucatballada és sztem abszolút nem volt fülbemászó, de ízlések és pofonok. 🙂

Nagyon jó dal. Elképesztő hangjuk van. Mindig meglepődöm, hogy a különböző internetes ranglistákon mennyire hátul van. Egyáltalán nem zavar, hogy hasonlít a spanyol vagy a 2011-es azeri dalra. Győzni biztos nem fognak, és ha esetleg a közönség le is húzná őket, a zsűri majd kisegíti a grúzokat. Nálam szép lassan top10 lesz. Simán elérheti az eddigi legjobb grúz eredményeket.

TIPP: DÖNTŐ, ott 6-10.

Igen, ez a 12-es spanyol és 11-es azeri utánzata, a dán a tavalyi svéd és hollandé, a Solayoh pedig a Ruslanat koppintja. Még valami? Nem tudnánk ezt befejezni? Mindegyik külön dal, más ország, más üzenet, más előadásmód. Az egy dolog, hogy hasonlítanak valamennyire, de ennyi erővel minden dalt hasonlíthatnánk egy másikhoz.
Első hallásra megszerettem, napokon keresztül hallgattam, csak ezt, de így is csak a 2. helyet érte el nálam. Azóta csúszik lefelé, de minden egyes hallgatáskor újra megszeretem. (De Izlandot soha nem fogja megelőzni!!!)

Én is úgy vagyok ezzel a dallal, mint egész Európa. A Waterfall csak egy közhely az Eurovízión. Persze aki még nem utálja a szerelmes duetteket, annak persze ez nem számít. De még akkor sem nagyszám ez a dal. Szóval már sokan hallottunk jobbat.

Ha rajtam múlna, akkor még döntőbe se jutna, nálam: 29.

Nekem ez egy Mindenáron-Eurovíziót-Akarunk-Nyerni dal. Hiányzik belőle az őszinteség és az eredetiség.

Ezt a dalt én is nagyon szeretem.Látom,hogy kicsit mesterkélt és azt is,hogy fullig van svéd szereplőkkel,de a két énekes hangi adottságai és személyisége érdektelenné teszi számomra ezt a két észrevételt.Hajrá Grúzia!

Mindenkinek más számít az eurovízión kedvencnek. Van akinek a jó hang, a fülbemászó dallam stb. Látom ez a dal megosztja a escfanokat. Nekem is tetszik, de van benne kicsit erőltetett hangzás. Szerintem az élő előadás fogja a végleges sorrendet meghatározni az elődöntők illetve döntők folyamán. Hiába dalverseny, akkor is számít a hang, az előadásmódja és a színpadi produkció egésze és összhangja. Ha ez nincs meg, akkor nem lesz döntős illetve nyerő egy szám.
Ennél a számnál is az élő adás fogja megerősíteni vagy csökkenteni az esélyeket. Egyelőre nálam döntős, de ott 10-20. hely közötti.

+1. Gondoljunk csak Wolf Katira, akit top5be várt mindenki és az élő szereplés alkalmával a hátsó top5be került. (És azért valljuk be, hogy hamis volt sok helyen, a színpadkép pedig a lehető legrosszabb volt.)

Lehet, hogy jó hangjuk van, és egyáltalán nem vagyok balladaellenes, de abszolút nem képes megfogni. Ezerszer hallott, ötlettelen, unalomba fulladó semmiség. Részemről már inkább a mi kis duettünk A Dalból, annak legalább van hangulata.

Comments are closed.