Naptár

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Zlata Ognevich: Ez egy vizsga lényegében: mind nekem, mind az országomnak

zlata-ognevichSzerző: Mádi Sándor

Most egy olyan énekesnő válaszol kérdéseimre, aki győzelme előtt már kétszer próbálkozott országa képviseletével, de a szerencse harmadjára kacsintott rá. Az ukrán Zlata Ognevich is versenybe száll idén a malmői arénában, dalának címe Gravity (Gravitáció).

Először is szeretném megköszönni, hogy időt szántál ránk, valamint erre az interjúra. Mikor kezdődött a te énekesi karriered? Hogyan váltál énekesnővé?

Gyerekként mindig is szerettem lemenni a tengerpartra, leülni a kövekre és hallgatni a szél dallamait. Ezután megtanultam imitálni a természet hangjait. Másrészről szívesen énekeltem kedvenc előadóim dalait. Ez mindig természetes volt számomra, az éneklés az életem része. Ha arra gondolsz, nem volt olyan nap, amikor nem úgy keltem volna fel, hogy most énekesnő akarok lenni.

Mindannyian tudjuk, hogy már kétszer is próbálkoztál a nemzeti döntővel (2010, 2011), de nyerned nem sikerült. Miért döntöttél úgy, hogy adsz neki még egy esélyt és megpróbálod harmadjára is?

Ukrajnában az Eurovíziós Dalverseny nagy népszerűségnek örvend, melyre főként Ruslana 2004-es győzelme után tett szert. Egy énekesnek hatalmas felelősség országának képviselése, de egy ilyen nemzetközi megmérettetés természetesen egy maradandó élmény is. Az utóbbi években főként a rajongóim bíztattak, hogy induljak, és hát úgy alakult, hogy harmadjára is megpróbáltam.

Idén te fogod Ukrajnát képviselni az Eurovízión. Mit éreztél, amikor meghallottad a neved, mint az est győztese?

A csapat és én nagyon sokat dolgoztunk a dalomon, elégedett vagyok a végső verzióval. A győzelem után olyan önfeledt boldogságot éreztem, hogy néhány ponton már-már elviselhetetlen volt.

Kivel beszéltél közvetlen a döntő után először?

Az első ember, akivel mindig beszélek az a producerem, Mikhail Nekrasov. Ő egy nagyon tehetséges zeneszerző, boldog vagyok, hogy találkoztam vele. Valamint nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy együtt dolgozunk jelenleg is.

Hogy készült a dalod (Gravity)?

A Gravity nem egy olyan szám, ami egy éjszaka alatt született. Egy hosszú, kemény munkafolyamat részeként jött létre ez a mestermű. Mikhail készítette a zenét, én pedig írtam mellé egy nem létező nyelvű dalszöveget, eredetileg a dal címe Nakatonka volt. Később Karen Kavaleryan megírta az angol szöveget, melyet aztán beküldtünk az ukrán televíziónak és előadtam a nemzeti döntőn. A csapatommal folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezt a varázslatot amit a dalban hallotok, meg tudjuk jeleníteni a színpadi előadásmódban is. Megígérem, hogy egy tündérmesébe fogtok csöppenni.

A Gravity egy új külsőt kapott a nemzeti döntőt követő hónapokban. Ki döntötte el a végső formát?

Ez Mikhail és az én döntésem volt. Szerettük volna, ha a dalnak lenne egy húzása, és úgy gondolom hogy sikerült a dalt úgy elkészíteni, hogy az könnyen megjegyezhető legyen.

Mi a dal üzenete?

A dal üzenete, hogy bátran dobjuk le a kezeinkről a bilincset, higgyünk a csodában és hagyjuk megtörténni őket. A gravitáció egy metaforaként van jelen, jelentése pedig a mi mindennapi éltünk.

Követed az Eurovíziós Dalversenyt?

Igen, nagy Eurovízió fan vagyok. 2003 óta követem, amióta az országunk csatlakozott. Természetesen a 2004-es győzelmet követően az ukránok még közelebbről nézik mik is történnek a rendezvény körül. Tavaly országunk képviselője, Nastya Petryk nyerte meg a Junior Eurovíziót, idén ősszel pedig éppen mi rendezzük a versenyt, ami egy hatalmas dolog.

Kik a kedvenc énekeseid az Eurovízión és azon kívül?

A nagyvilágból Whitney Houston és Celine Dion, aki ugye az Eurovíziót követően vált híressé. Emiatt is külön izgalom számomra, hogy ugyanazon a versenyen vehetek részt, amin ő is. Az Eurovízióról szintén Celine Dion! Nagyon kedvelem még Loreent, akinek a színpadi produkcióját egyenesen imádom, de úgy gondolom, hogy Lena Meyer-Landrut is egy remek énekesnő.

Idén 39 ország versenyez. Meghallgattad már más országok dalait? Vannak-e nagy kedvenceid?

Igen, néhány dalt már meghallgattam. Nagyon szeretem az olasz dalt, de a holland Anouk és az Egyesül Királyság színeiben induló Bonnie Tyler is közel áll a szívemhez.

Tudnál néhány dolgot mondani a videoklipről?

A videó úgy vélem, hogy tükrözi a dal főbb mondanivalóját. A központi szereplő – aki én vagyok – köré egy olyan misztikus világot szerettünk volna teremteni, ahol a fantázia lényei élnek, így ez a lány unikornisokkal és szitakötőkkel is találkozhat. Talán egy kicsit Avatar-hatása is lett, ami nem hátrány, hiszen egy különleges atmoszférát akartunk a dal köré létrehozni.

Mik az elvárásaid, céljaid az Eurovízióval kapcsolatban?

Ebben a pillanatban a fő célom, hogy a lehető legjobb előadást nyújtsam, ami csak telik tőlem. Ez egy vizsga lényegében: mind nekem, mind az országomnak. Nem Zlata Ognevichként fogok Svédországba menni, hanem mint az ukrán Zlata Ognevich.

Honnan szerzed az inspirációidat?

A Krím félszigeten nőttem fel, ami egy remek inspirációforrás: a csodálatos környezet, a Fekete-tenger és a hegyek nagy segítség számomra.

Mik a terveid az Eurovíziót követően? Fogsz-e pihenni?

Nincs idő a pihenésre, sok tervem van a jövőt illetően. Ez még csak a kezdet, egy hosszú út áll még előttem. Ha szeretnétek elsőként megtudni, hogy éppen mi történik velem, akkor kövessetek Facebookon (https://www.facebook.com/ZlataOgnevichEurovision2013) vagy Twitteren (https://twitter.com/zlata_ognevich)

Szeretnél-e valamit üzenni a magyar Zlata Ognevich rajongóknak?

Remélem, látlak titeket Malmőben, rengeteg közös fotót fogunk készíteni, és hogy évezni fogjátok a showt.

Köszönjük szépen Zlata Ognevichnek az interjút, valamint külön köszönet Dariia Partasnak, a szervezésért!

Sok sikert kívánunk Malmőben és a továbbiakban!

13 hozzászólás Zlata Ognevich: Ez egy vizsga lényegében: mind nekem, mind az országomnak

  • Gabiii

    Én úgy érzem ez a dal jobban fog szerepelni mint azt sokan gondolják!

  • Zoli

    Szerintem minimum TOP5.

    • Pitbull

      Nálam pontosan az ötödik helyen áll. Egyértelműen a stúdióváltozat miatt van ilyen előkelő helyen, az elsőként megismert élő felvétel alapján a fasorban sem volt a dal, de a végleges változat a klipben (és itt kizárólag a hangsávra gondolok, nem arra a nyálas diznihercegnős-pillangós-egyszarvús blődségre) teljesen meggyőzött.

  • nyee01

    Nálam pedig egyenesen az első.Hajrá Zlata,nagyon szerettem az összes számodat és remélem megnyered az ESC-t(tudom h úgysem érti/olvassa).Na de akkor is számomra ez a legnagyobb dal idén!

  • force

    Pont Ukrajnával kapcsolatban kell megosztanom egy minap történt érdekes dolgot. Tegnap (hétfő) reggel mentem egyetemre, tudni kell, hogy én Csepelről járok be a városba, onnan Keleti-pályaudvar és Gödöllő. Nos, ha Csepel, akkor Csepeli HÉV. Utazás közben a fülemben szólt a zene, épp az idei ukrán dal következett, közben olvastam, és azon járt az agyam a dal hallatán, hogy mennyire szépen felkúszott az ukrán dal a fogaidóirodáknál a TOP 3-ba, lehet rá kéne fogadni májusban majd. Épp a Lágymányosi híd előtt jártunk, amikor felnéztem és kinéztem a HÉV ablakán, a Dunát pedig egy óriási hajó szelte, melynek az volt a neve, hogy UKRAINA. Pont miközben az ukrán dalt hallgattam és azon méláztam, hogy megtenném végső győztesnek is… Végig futott rajtam a hideg, aztán elmosolyodtam, lehet ez egy jel volt?! :DDD

  • Mettyú.

    Nálam abszolút 1. a listámon. Nagyon örülnék, ha Zlata nyerne.
    Bár ugye a 2013-as Junior Eurovisionnak is Ukrajna ad otthont, ami végülis nem üti egymást, de…

  • Mona

    Nálam is TOP 5-ben van a dal, a döntő mindenképpen meglesz, talán még meg is nyerheti a versenyt! Ha tényleg sikerül egy jó színpadi produkciót keríteni köré, minden lehetséges. Az első 5 helyezettem közül bármelyik nyer örülni fogok, így Ukrajnának is!!