Napi Eurovízió 2013: Franciaország

franceTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Amandine Bourgeois hangjának története van. Arról a lányról szól, aki kiskorában szerelembe esett a muzsikával, duettről álmodott Whitney Houstonnal, zenetörténeti, majd fuvolaórákat vett, méghozzá a nizzai konzervatóriumban.

Első együttesével Toulouse környékének minden szórakozóhelyét felbolygatták. 2008-ban a “La Nouvelle Star” című tehetségkutató nyerteseként egyből megbolondította a közönséget, hála sokoldalú hangjának: a rekedtestől a meleg, simogatóig minden árnyalatot remekül tud megszólaltatni.

2009-ben megjelent debütáló albuma kisvártatva aranylemez lett. Másodszor tavaly vonult a stúdióba, Londonban Amy Winehouse egykori csapatával dolgozott együtt. A brit fővároshoz kötődik egyik legédesebb emléke is: a Scorpionsszal közös produkciója nyitotta meg Johnny Hallyday koncertjét.

A szerzőkről: David Salkin ötévesen kezdte zenei pályafutását az ütős tanszakon, majd gitárt ragadott a kezébe. 15 évesen már Pierre Vassiliu turnéján dobolt. Később rengeteg előadónak szerzett dalt és segítette stúdióbeli munkáját – a nagyobbnál nagyobb nevek között ott van például a hazánkban sem ismeretlen Zazie is.
Legalább ennyire nagyra tartott alkotó a szövegíró, az orosz származású Boris Bergman. Londonban látta meg a napvilágot, Franciaországba 14 éves korában érkezett. 1968-ban a görög Aphhrodite’s 7Child egyik dalát, a “Rain and Tears” címűt öntötte szavakba. A nagy áttörés után ő is a legváltozatosabb formációkat, énekeseket segítette, két munkája (Un Train Qui Part – Monaco, 1973; Une Chanson C’est une Lettre – Monaco, 1975) az Eurovízió színpadán is megmérettetett.

16 Comments

Én úgy veszem észre, hogy a franciák dala csak úgy ott lesz az eurovízión, nálam legalábbis nem tudott kiemelkedni a tömegből. De attól függetlenül ez egy tipikusan a mai francia könnyűzenét tükröző dalról van szó.

Pár szép elemtől eltekintve, nálam: 16.

Tipikus “futottak még” kategória. Az én listámon is csak úgy elvan. Igazából a franciák elég ritkán küldenek olyat, amitől én meg tudok vadulni 😀

Tipp: 20-26.hely
Nálam:39/30

Meglepődnék ha jó helyezést érne el, semmi megjegyezhető nincs benne. A francia nyelv hozzátesz azért valamit, de teljesen elveszik a többi dal között. Nálam a 29-30. hely körül mozog.

TIPP: 21-26.

Ezt a dalt én most hallottam először! Ez fantasztikus! Felugrott az első helyre nálam! Natasha Stp. óta nem tetszett ennyire a franciák dala! Ez brutality jó! A tavalyi R-Go utánzat után ez valami eszméletlen jó. Sajnos a tömeg nem lesz vevő rá, de ne legyen igazam. Remélem élőben is tudja majd hozni ezt a minőséget, ha meg sem mozdul a színpadon ez a dal akkor is jó lesz! KEDVENC!!! Bocsi Alex 🙁 leszorított a dobogóról a csajszi! 🙂

Egyik legnagyobb kedvencem,Németországgal ,Izraellel,Montenegróval és Norvégiával együtt 🙂
Nálam a top 5 az kavarog,sosem tudom ki az első,de ez nálam top 5 ,az tuti.
(van róla élőben videó,szerintem eszméletlenül nyomja ):)
Döntős ugye,mert francia (aminek nagyon örülök),így a döntő tipp:12-16.hely
Azért tippelem viszonylag “hátra” ,mert amilyen dalokat én szoktam kedvelni,azok vagy be sem jutnak a döntőbe (pl:Hollandia 2012,Szlovénia 2012,Lettország 2012.. persze vannak kivételek..) vagy nagyon hátul végeznek (pl.Észtország 2011,Magyarország 2011,Norvégia 2012,Dánia 2012)

Furcsa ez a dal. Tetszik is meg nem is. Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy milyen lesz az előadás, sok múlik majd ezen a franciák esetében is. Valamint még annyit, hogy maximum egy későbbi rajtszámmal tudnának jobb helyezést elérni, mint 20-26.hely.
Nálam: 5/6 (az automatikus döntős dalok között)
Tippem: 18-26.hely között

megnéztem a tegnapi koncertes felvételét és fantasztikus légkört tud szerintem kialakítani a nő.
szeretem a számot és bízom benne, hogy sikerül jó helyezést elérniük.
Nálam: 23/39

Nem semmi Amandine hangja, legalábbis nekem nagyon bejön. A dal viszont csak közepes.Nem várok túl sokat tőle, el fog veszni a döntő mezőnyében.
Nálam: 23/39

Én azt mondom, mi, fuvolisták tartsunk össze, ezért neki is nagyon szurkolok! Nekem a dal is nagyon bejön, a hangjáról pedig csak annyit, hogy hűha!

Idén ez volt a néhány dal közül az egyik, amit vártam, hogy megjelenjen. Már elsőre tetszett, azóta pedig csak jobban. (igaz ilyenkor már nem hallgatom a dalokat a versenyig) Mondjuk ettől függetlenül szerintem nem fog valami jó eredményt elérni, de a tavalyinál biztos jobbat teljesít.
Nálam: 8/39
Tipp: 15.-20. hely

Eleinte nem tudtam vele megbarátkozni, de mindig éreztem, hogy legbelül tetszik 🙂 Most már ott tartok, hogy imádom. Ezt csak fokozta az amszterdami fellépése. Legalábbis azokon a “házi” videókon, amik a YouTube-on vannak; nagyon átjött! Ennek ellenére a döntő hátsó felébe várom ezt a dalt, mert nem egy tipikus bemászik-a-bőr-alá zene!

Én nem szeretem a francia nyelvet, szerintem egy borzalom, de ez a dal maga a csoda! Minden évben van egy kedvencem, aki valahogy kimagaslik a többiek közül, idén nekem Amandine. (tavaly Pastore volt az 🙂 )Fantasztikusan erős dal, a szövege is remek.
Nálam top 10. Sajnos én is a döntő hátsó felére tippelem őt. 15-20. hely.

Comments are closed.