Naptár

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2013: Bulgária

bulgariaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov kivételes tehetségéről már egész Európát meggyőzték, olvasóink között is aligha akad olyan, aki most hall róluk először. Főbb ismérvük az az istenadta érzék, amivel a hagyományos énekstílust és a népi hangszerelést ötvözik a legfrissebb trendeknek megfelelő effektekkel, elemekkel. Az elegy így is elég pikáns, de ezt még meg merik fűszerezni az ütősökkel is – így lesz a végeredmény egy összetéveszthetetlen Elitsa-Stoyan produktum.

Elitsa 1977-ben született Várnában. Miképp feltételezhettük is, ütős-és vokál tanszakon is pallérozta a zenei műveltségét. Több kórusban is emelte a színvonalat, némelyikben a bolgár népdalok mellett jiddis és szanszkrit nyelven is kiereszthette egyedi, erőteljes hangját. Ezalatt szakadatlanul püfölte a tarambukát, a csörgődobokat, de virtuóz módon szólaltatta meg a különféle harangokat is. Sokoldalúságát bizonyítva arra is volt példa, hogy ezüstérmékkel kezdett el improvizálni – sikeresen.

A karrierjét új irányba indító találkozásra Stoyan Yankoulovval 2003-ig kellett várni, majd kisvártatva új jelenség született a balkán művészeti palettán.

Stoyan a fővárosban látta meg a napvilágot, a hangszerek pedig gyerekkora óta érdeklik. Nyolc évesen ült először a zongora mögé, de már ekkor is áhítattal figyelte a dobokat. Az ütősök iránti szenvedélye addig-addig fokozódott, míg egyszer csak azon kapta magát, hogy rock, jazz, és folklór együtteseknek adja az ütemet és felsőoktatási oklevél is van a kezében. Különleges játéka gyakran azt a hatást kelti, hogy egyszerre nem is egy zenészt hallunk… „A játék számomra a kommunikációt jelenti” – jellemzi saját hivatását.

Közös munkájuk kiteljesedése a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplésük volt: Voda című daluk akkor az ötödik helyig kúszott föl az eredménytáblán, az egyedi dallam az ezóta eltelt hat év során sem költözött ki a rajongók füléből. Samo Shampioni című számukkal saját eredményüket túlszárnyalva idén az országos rekordot döntenék meg.

14 hozzászólás Napi Eurovízió 2013: Bulgária

 • smileyshine

  Gyerekek! Ez elkezdődött? Á, csak ma számoltam ki, hogy 35 nap van még, és 39 előadó, ez azt jelenti, hogy lemaradtam kb 3 országról! Pedig Ausztriához oda szerettem volna írni, hogy Hanna a Barátok köztből! Mindegy is, nézzük a dalt!
  Értékelem, hogy egyedi, hogy nem angol, de ez a stílus már 2007-ben sem tetszett. De ez a gyengébb, azaz GYENGÉBB elődöntő, úgyhogy biztosnak érzem a döntőt!

 • EsC_BaT

  Örülök hogy nem a „Kismet” megy az Euróvízióra, mert szívem szerint egy Európai közöségnek nem igazán lett volna ínyére az a dal. Így viszont összehozhatják talán a 2007-es teljesítményük eredményét is.

  Tárádudájdudáj-tárádudáj! 😀

 • Zolecs

  Ez a dal förtelmes. Korábbi sikert próbálnak meglovagolni, de szerintem oly mindegy,idén kevés lesz ez a döntőhöz.Elitsa hangszíne számomra zavaró.
  Tipp: Elődöntőben marad
  Nálam: 39/37

 • Zoli

  KISMET!!! 🙁
  Ez egy picit „búcsúi”.

 • StanB

  A 2007-es daluktól se voltam lenyűgözve, és ez se nagyon tetszik, szép és jó hogy eredeti de gyenge. A „Kismet” kegyetlen rossz választás , a Samo Shampioni egy fokkal jobb 🙂
  Tipp : Elődöntő 11-14.hely

 • krobert

  Nekem ez a dal a 10. helyen van. A „Kismet”-nél sokkal jobb. Kilóg a többi dal közül és tetszik az, hogy népies. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nem fog jól szerepelni. Hangja is van és bízom benne, hogy a zsűri értékelni fogja ezt az egészet, legalább annyira, mint a 2009-es moldovait (ami nekem nagyon nem jött be :D).
  Tipp: NEM DÖNTŐS, elődöntő 11-14.

 • force

  Tavaly Bulgária volt az egyik nagy kedvencem, nagyon sajnáltam, hogy nem jutottak be a döntőbe, főleg úgy, hogy Norvégiával holtversenyben voltak, az utolsó döntős helyért. Az idei bolgár dal se rossz, bár a 2007-es daluknál nem jobb. Egyetlen esélyük van idén a bolgároknak, ha az élő show legalább olyan jó lesz, mint 2007-ben. Ettől függetlenül azt érzem, hogy nem fognak döntőbe jutni.
  Nálam: 6/17
  Tippem: 15/17 (valami nagyon azt súgja, hogy bukta lesz, méghozza nagyon nagy bukta)

 • Én az előző dalukat is nehezen fogadtam be, de ez ráadásul rossz is… Ezért nem volt érdemes visszatérni, Bulgária megint buktázni fog.

 • Gabiii

  Imádom a 2007-es dalukat de ez nem tetszik 🙁
  Azért nem jelenteném ki, hogy nem jutnak tovább mert ha eltalálják a showt, hangulatot akkor bármi lehet. Sajnos a második elődöntőben sok ilyen dal van köztük a Kedvesem is.
  Számomra a második elődöntőegyébként sokkal erősebb. Az elsőben az 5-9 egy nagyon erős része lesz a versenynek de azon kívül 1-1 jó dal van ott szerintem.

 • EsC_BaT

  Nálam amúgy a 36.

 • Dani

  Elitsa hangjával nem vagyok kibékülve, de ezt gondolom már sokan észrevették a korábbi kommentjeimből. A 2007-es daluk az egyik legrosszabb választás volt szerintem, ezt viszont valamennyire el tudom viselni. Ha kötelezően választanom kellene, hogy melyiket hallgassam meg többször is, akkor ezt választanám. A Water számomra hallgathatatlan, ez elviselhető kategória. Én mindenesetre nem vinném döntőbe, de ha sikerülne nekik, akkor sem kezdenék el dühöngeni (kivéve ha Izlandot, Grúziát, Svájcot vagy Albániát a szavazók kidobnák, de nagyon remélem, hogy nem így lesz). Az biztos, hogy Bulgáriától Poli Genova volt a telitalálat (számomra legalábbis ő volt), és a tavalyi Eurovíziónak Baku helyett Szófiában kellett volna lennie.