Eurovízió 2013: Szombaton Svédország és Románia dönt

eurovision2013Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
Internetes közvetítés

21:00 Románia  – Selecția Națională http://www.eurovision.tv/esctv/future/?program=75443

20:00  Svédország – Melodifestivalen 2013
http://www.svtplay.se/video/1071366/finalen-med-forsnack
http://www.svtplay.se/video/1083843/finalen-teckensprakstolkad
http://www.svtplay.se/video/1083838/finalen-direkttextad

Ma este két ország fejezi be a nemzeti válogatóját. Svédország túl van 4 selejtezőn és egy vígaszági fordulón. A másfél hónap alatt 32 dal versengett, 22 dalt selejteztek ki a ma esti 10 résztvevős döntőre. Románia február 6-tól kezdte országjárását, ahol a zsűri egy casting keretében hallgatta meg a jelentkezőket. Itt is 32 dalt válogattak be a televíziós selejtezőkbe. Két héttel ezelőtt egy televíziós selejtezős hétvégét rendeztek, ma este a legjobb 12 dal fog versenyezni a végső győzelemért.

Svédországban az előválogatón tovább jutókat a közönségre bízták, a döntőben a zsűri is bele fog szólni a végső győztes kihirdetésébe, a közönségszavazással egyenlő súlyban. A svéd zeneszerzők az Eurovízió nemzetközi versenyén több dallal indulnak minden évben. Általában 5-6 ország versenydala szokott egymással versengeni a nemzetközi döntőben, más-más ország színeiben, de legtöbbször helyi énekesek előadásában. A slágergyáros Thomas G:son, Loreen dalának társszerzője eddig összesen 10 országnak küldött versenydalt a nemzeti válogatók mezőnyébe. A Melodifestivalent megnyerő legismertebb dalai a tavalyin kívül: “Lyssna till ditt hjärta” (“Listen To Your Heartbeat”) 2001-ből, “Evighet” (“Invincible”) 2006-ból, de például ő szerezte a norvég válogató győztes dalát 2007-ben “Ven a bailar conmigo” címmel, vagy a dánoktól 2010-ben induló “In a Moment Like This” című dalt. Az ő nevéhez fűződik a tavalyi spanyol szám, a “Quédate conmigo” is. Idén a svéd döntőben egy szerzeménnyel képviselteti magát. A másik slágergyáros, Fredrik Kempe, akihez olyan dalok kapcsolódnak, mint a “Hero” 2008-ból, a “La Voix” 2009-ből, a “Popular” 2011-ből, szintén egy dallal versenyez.

A mai este fellépői:

1 Ulrik Munther –  Tell the World I’m Here (Thomas G:son)
2 David Lindgren – Skyline
3 State of Drama – Falling
4 Anton Ewald – Begging (Fredrik Kempe)
5 Louise Hoffsten – Only the Dead Fish Follow The Stream
6 Ralf Gyllenhammar – Bed on Fire
7 Ravaillacz – En riktig jävla schlager
8 Sean Banan – Copacabanana
9 Robin Stjernberg – You
10 Yohio – Heartbreak Hotel

Romániában minden fordulóban a zsűri és a közönség szavazásának 50-50%-os figyelembe vételével választották ki a továbbjutókat, ma este is így lesz. A versenyzők között szerepel Luminița Anghel (ESC 2005) és az Electric Fence (NF 2012). A zeneszerzők nagyrészt helyiek, Luminița Anghel dalát spanyolok, Andrei Leonte dalát nagyrészt svédek szerezték, Tudor Turcu dalának társszerzője pedig magyar nemzetiségű. A döntő résztvevői:

1 Casa Presei – Un Refren
2 Narcis Iustin Ianău – Seven
3 FreeStay – Criminal Mind
4 Elena Cârstea Muttart – Spinning
5 Luminița Anghel – Unique
6 Ovidiu Anton – Run away with me
7 Cezar Florin Ouatu – It’s my life
8 Cristian Prăjescu – The best thing in life is to love
9 Electric Fence – Emilia
10 Al Mike feat. Renee Santana – What is love
11 Tudor Turcu – Hello
12 Andrei Leonte – Paralyzed

193 Comments

Három és fél hónapig állt a listám utolsó helyén Belgium ,de most sikerült azt is alulmúlni. Svédország sincs sokkal előrébb mondjuk… NAGYON remélem hogy nem jut döntőbe Cézár.

Comments are closed.