Eurovízió 2013: Szombaton Svédország és Románia dönt

eurovision2013Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
Internetes közvetítés

21:00 Románia  – Selecția Națională http://www.eurovision.tv/esctv/future/?program=75443

20:00  Svédország – Melodifestivalen 2013
http://www.svtplay.se/video/1071366/finalen-med-forsnack
http://www.svtplay.se/video/1083843/finalen-teckensprakstolkad
http://www.svtplay.se/video/1083838/finalen-direkttextad

Ma este két ország fejezi be a nemzeti válogatóját. Svédország túl van 4 selejtezőn és egy vígaszági fordulón. A másfél hónap alatt 32 dal versengett, 22 dalt selejteztek ki a ma esti 10 résztvevős döntőre. Románia február 6-tól kezdte országjárását, ahol a zsűri egy casting keretében hallgatta meg a jelentkezőket. Itt is 32 dalt válogattak be a televíziós selejtezőkbe. Két héttel ezelőtt egy televíziós selejtezős hétvégét rendeztek, ma este a legjobb 12 dal fog versenyezni a végső győzelemért.

Svédországban az előválogatón tovább jutókat a közönségre bízták, a döntőben a zsűri is bele fog szólni a végső győztes kihirdetésébe, a közönségszavazással egyenlő súlyban. A svéd zeneszerzők az Eurovízió nemzetközi versenyén több dallal indulnak minden évben. Általában 5-6 ország versenydala szokott egymással versengeni a nemzetközi döntőben, más-más ország színeiben, de legtöbbször helyi énekesek előadásában. A slágergyáros Thomas G:son, Loreen dalának társszerzője eddig összesen 10 országnak küldött versenydalt a nemzeti válogatók mezőnyébe. A Melodifestivalent megnyerő legismertebb dalai a tavalyin kívül: „Lyssna till ditt hjärta” („Listen To Your Heartbeat”) 2001-ből, „Evighet” („Invincible”) 2006-ból, de például ő szerezte a norvég válogató győztes dalát 2007-ben „Ven a bailar conmigo” címmel, vagy a dánoktól 2010-ben induló „In a Moment Like This” című dalt. Az ő nevéhez fűződik a tavalyi spanyol szám, a „Quédate conmigo” is. Idén a svéd döntőben egy szerzeménnyel képviselteti magát. A másik slágergyáros, Fredrik Kempe, akihez olyan dalok kapcsolódnak, mint a „Hero” 2008-ból, a „La Voix” 2009-ből, a „Popular” 2011-ből, szintén egy dallal versenyez.

A mai este fellépői:

1 Ulrik Munther –  Tell the World I’m Here (Thomas G:son)
2 David Lindgren – Skyline
3 State of Drama – Falling
4 Anton Ewald – Begging (Fredrik Kempe)
5 Louise Hoffsten – Only the Dead Fish Follow The Stream
6 Ralf Gyllenhammar – Bed on Fire
7 Ravaillacz – En riktig jävla schlager
8 Sean Banan – Copacabanana
9 Robin Stjernberg – You
10 Yohio – Heartbreak Hotel

Romániában minden fordulóban a zsűri és a közönség szavazásának 50-50%-os figyelembe vételével választották ki a továbbjutókat, ma este is így lesz. A versenyzők között szerepel Luminița Anghel (ESC 2005) és az Electric Fence (NF 2012). A zeneszerzők nagyrészt helyiek, Luminița Anghel dalát spanyolok, Andrei Leonte dalát nagyrészt svédek szerezték, Tudor Turcu dalának társszerzője pedig magyar nemzetiségű. A döntő résztvevői:

1 Casa Presei – Un Refren
2 Narcis Iustin Ianău – Seven
3 FreeStay – Criminal Mind
4 Elena Cârstea Muttart – Spinning
5 Luminița Anghel – Unique
6 Ovidiu Anton – Run away with me
7 Cezar Florin Ouatu – It’s my life
8 Cristian Prăjescu – The best thing in life is to love
9 Electric Fence – Emilia
10 Al Mike feat. Renee Santana – What is love
11 Tudor Turcu – Hello
12 Andrei Leonte – Paralyzed

Comments

193 hozzászólás a(z) “Eurovízió 2013: Szombaton Svédország és Románia dönt” bejegyzéshez

 1. msz avatar
  msz

  Három és fél hónapig állt a listám utolsó helyén Belgium ,de most sikerült azt is alulmúlni. Svédország sincs sokkal előrébb mondjuk… NAGYON remélem hogy nem jut döntőbe Cézár.

 2. pit 37 pdf avatar
  pit 37 pdf

  Can you tell us more about this? I’d love to find out more details.

  my page – pit 37 pdf