A macedón rajongók kétszer is kiakadtak

Esma & LozanoTudósító: Klész Imre
Forrás: escxtra.com

Nem ismeretlen a magyar rajongók körében sem az a helyzet, amikor nincs mindenki megelégedve a nemzeti döntőn választott dallal. Macedóniában ráadásul dupla csavar van a választásban, egy vita miatt meg kellett változtatni Esma és Vlatko dalát. Nem sokkal azután, amikor a duó bemutatta új választásukat “Pred da se razdeni” címmel, a közösségi hálón élők tömege kezdte visszakövetelni az előzőleg már kiválasztott dalukat, az “Imperija”-t.

FYROM – Esma and Lozano – Imperija (Empire) from Good Evening Europe on Vimeo.

Az elsőnek kiválasztott dal egy nappal a hivatalos bemutató előtt már felkerült az internetre, és már akkor nagyon sok negatív reakciót kapott. A videót is kritizálták azért, mert az nem eléggé jó, és nem tudná Macedóniát méltó módon képviselni. A változtatás igényére felmerült ötletek között volt az például, hogy változtassák meg a dalszöveget, vagy hogy lépjenek vissza.

MACEDONIA: “Pred da se razdeni” Esma & Lozano from ESC 2013 on Vimeo.

Miután bemutatták az új dalt “Pred da se razdeni” címmel, negatív kommentek sorozata indult el a macedón közönségtől a Facebook-on és a Twitteren azzal, hogy az “Imperija” az egyetlen, ami képviselheti az országot Malmőben. A végső döntést hétfőig meg kell hozni, ugyanis a Delegációvezetők Találkozóján Malmőben minden egyes országnak be kell mutatni a kiválasztott és végleges dalt.

39 Comments

A tanulság: Az elégedetlenek mindig szívesebben és kreatívabban fejtik ki véleményüket és ezáltal sokkal hangosabbak mint az elégedettek tábora. Nem szabad az internetes vélemények alapján dalt lecserélni, ez butaság volt. A görögök nem tudom mi kivetnivalót találtak a dalban de gondolom alaposan fel lett fújva a dolog.

a görög illetőségű oikotimes.com-on csak annyit találtam, hogy legalább két cikkben gúnyosan megjegyzik, hogy ‘Macedónia a kis balkáni állam, akik szeretik Nagy Sándor leszármazottjainak nevezni magukat’… Szóval lehet hogy Nagy Sándoron is összevesztek, nemcsak a dalszövegen, aminek birodalom a címe. Nahh és egy kis wiki: “Nagy Sándorról a mai Macedóniában sajátos kép él. A délszláv macedónok magukat előszeretettel azonosítják Nagy Sándor makedón népével. Ez nem felel meg a valóságnak, mert az igazi makedónok a görögökkel rokon népcsoport volt, a mostani macedón nép, amely ugyan nyelvében makedoni-nak mondja magát, de nyelvileg és más szempontok miatt a bolgárokhoz áll közel, nem leszármazottja az ókori makedónoknak. Görögország és Macedónia között emiatt már többször pattanásig feszültek az ellentétek.”

Ahogy tovább olvastam a cikkeket, tényleg Nagy Sándoron vesztek össze… A videójukban felbukkan Szkopje főtere egy Nagy Sándor emlékművel, ami a görögök számára egyenlő a történelemhamisítással. Az oiko főszerkesztője egy tévéinterjúban azt találta mondani, hogy “ez az ‘úgy nevezett’ nemzet kétségbeesve/reménytelenül próbálja ellopni a görög történelmet”

Imre, tudom, hogy nem ide tartozik, de így a legegyszerűbb megszólítanom Téged 🙂 Meg lehetne oldani, hogy az oldalsávban a francia dal is elérhető legyen? Köszönöm 🙂

Kínos, ami megy náluk. Főként Esmáék érezhetik magukat kellemetlenül, sajnálom is őket.
Szerintem maradjon az új dal, azt követelték a macedónok, hogy készítsenek újat, hát megkapták.

A változás negatív irányba haladt, az új dal egyszerűen értékelhetetlen. Menjen inkább az Imperija, abban legalább van valami extra. Kicsi ugyan, de van.

Nem szoktam, de most rosszindulatú leszek: maradjon csak nyugodtan a második dal, így egy akadály már biztosan elgördül Alex elöl 😛
Az Imperija és a második dal között “zongorázni” lehet a különbséget, az első fényévekkel jobb dal. Még az első dal esetében sem voltam biztos a döntőben, de a második dal teljes mértékben alkalmatlan arra, hogy a fináléba kerüljön.

A ” szomszéd rétje ” sem zöldebb ! Talán nem is lehet találni olyan országot, ahol ne kritizálnák a kiválasztott dalt. Az viszont érdekes, hogy minél kisebb egy ország, annál nagyobb hullámokat csapnak az indulatok. Ami meg a történelmi részt illeti, analóg a dákó-román elmélethez. 😀
Minden esetre az Imperija fényévekkel jobb szám, így egy számmal beljebb vagyunk . 😀

Elvileg itt arról volna szó, hogy a görögök és a macedónok rendszeres hadban állnak történelmi kérdésekben, és a görögöknél már a cím olvasatán lefőtt a kávé: mi az, hogy macedónok valamiféle/akármilyen birodalomról énekelnek. Közben a szövegben meg az van, hogy a zene egy birodalom, ami átöleli az egész világot, meg hasonló dolgok (nyilván egy “kis” provokáció is benne volt a tervben Skopje részéről) de ÉRDEMBEN abban a dalban semmi kifogásolható nincs, csak meglovagolták a görögök hirtelen haragját. Tavaly volt az első év, hogy a macedónok a görögök előtt végeztek, érthető hát a felbátorodásuk. 😀 😀 Egyébként meg én a fesztivál színvonala (ami évről évre egyre élesebb pengeélen táncol) és a saját szórakozásom miatt is feltétlenül az Imperjiát támogatom. Ez az újabb eresztés egyszerűen minősíthetetlen, egy összecsapott, zavaros valami.

Menjen inkább az Imperija, az idei mezőnyben különlegesebb. A második dal néhol zavaros, ráadásul ilyen balladaszerűségre már semmi szükség idén.

Sőt, a görögök annyira terrorizálják a macedónokat, hogy a VJK Macedónia név is a görögök miatt van. Ugyanis amikor Macedónia független lett a görögök egyből elkezdtek hisztizni, h ha Macedónia néven fut majd az ország, akkor biztosan területszerzésre is igényük lehet, hiszen mint tudjuk Görögországnak van Makedónia tartománya, ahol mellesleg macedónok élnek többségben. Emiatt kapta Macedónia a VJK “előtagot”, de a görögöknek még ez se volt elég, mert elérték azt, h Macedóniát a NATO ne vegye fel aktív tagjai közé.

Hát igen Vivi, azért most már butaság lenne a csere, mikor mindjárt már dal bemutató, vagy hogy hívjátok magyarul, na de lehet jövőre jobb. 😀

A görögök inkább maradjanak nyugton, és törődjenek bele, hogy az északi szomszéduknak Macedónia a neve! A dal pedig legyen az Imperija!

Az új dalban olyan, mintha Esma csak vokálozna Vlatkonak, sajnálom csóri nőt. Egyébként negyedszeri hallgatásra már nem olyan rossz, de a második elődöntőben 3 duó van, ebből az övék a leggyengébb, így nem hiszem, h döntőbe jutnak majd.

Úgy látom, hogy egyedül vagyok ezzel, de nekem az új dal sokkal jobban tetszik, de az Imperija is jó volt. Bár szerintem ez még jobb lenne Esma nélkül, Lozano része nagyon jó!

Nem vagy egyedül Bálint! Szinte teljesen egyetértek Veled, annyi különbséggel, hogy szerintem az Imperija egyáltalán nem jó dal, sőt kifejezetten irritáló benne Esma hangja és énekstílusa. Ez érvényes az új dalra is, de ebben szerencsére kevésbé dominál a hölgy, legjobb lenne teljesen kihagyni belőle. Nagyon rühellem azt a zenei stílust, amit Esma képvisel, ezzel együtt elismerem, hogy a maga műfajában kiemelkedő előadóművész.

Nem dicsekedhet sok ország azzal,hogy egy évben két förtelmes produkciót küld. Igazából jól építkezik a dal,majd megérkezik Esma,és az egész átalakul egy lerobbant esküvő főcímdalává. Én nem tudom,hogy miért kell annyira erőltetni ezt a párost,de nem hiszem el,hogy Macedóniában majd ez a zene lesz az etanol…

Bár Esma a macedón “rongyos néni”. Zenei karrierje eddig a népzenén alapult. Én nem is értem, hogy lehet kiszakadni jó 50 év népzenei karrier után.

Imre fentebb írta, hogy a macedónok a bolgárok felé hajló nép. Nem csak történelmileg, hanem a díszítéseik is igazán a bolgár eredetre meg úgy általában a kelet-európai szláv vidékre jellemző zenét mutatnak ők is.

Comments are closed.