A macedón rajongók kétszer is kiakadtak

Esma & LozanoTudósító: Klész Imre
Forrás: escxtra.com

Nem ismeretlen a magyar rajongók körében sem az a helyzet, amikor nincs mindenki megelégedve a nemzeti döntőn választott dallal. Macedóniában ráadásul dupla csavar van a választásban, egy vita miatt meg kellett változtatni Esma és Vlatko dalát. Nem sokkal azután, amikor a duó bemutatta új választásukat „Pred da se razdeni” címmel, a közösségi hálón élők tömege kezdte visszakövetelni az előzőleg már kiválasztott dalukat, az „Imperija”-t.

FYROM – Esma and Lozano – Imperija (Empire) from Good Evening Europe on Vimeo.

Az elsőnek kiválasztott dal egy nappal a hivatalos bemutató előtt már felkerült az internetre, és már akkor nagyon sok negatív reakciót kapott. A videót is kritizálták azért, mert az nem eléggé jó, és nem tudná Macedóniát méltó módon képviselni. A változtatás igényére felmerült ötletek között volt az például, hogy változtassák meg a dalszöveget, vagy hogy lépjenek vissza.

MACEDONIA: „Pred da se razdeni” Esma & Lozano from ESC 2013 on Vimeo.

Miután bemutatták az új dalt „Pred da se razdeni” címmel, negatív kommentek sorozata indult el a macedón közönségtől a Facebook-on és a Twitteren azzal, hogy az „Imperija” az egyetlen, ami képviselheti az országot Malmőben. A végső döntést hétfőig meg kell hozni, ugyanis a Delegációvezetők Találkozóján Malmőben minden egyes országnak be kell mutatni a kiválasztott és végleges dalt.

Comments

39 hozzászólás a(z) “A macedón rajongók kétszer is kiakadtak” bejegyzéshez

 1. Pitbull avatar
  Pitbull

  Induljon Karolina Goceva, a Mojot Svet-tel már bizonyított, szerintem mindenki jobban járna Vele!

 2. Gabiii avatar
  Gabiii

  A tanulság: Az elégedetlenek mindig szívesebben és kreatívabban fejtik ki véleményüket és ezáltal sokkal hangosabbak mint az elégedettek tábora. Nem szabad az internetes vélemények alapján dalt lecserélni, ez butaság volt. A görögök nem tudom mi kivetnivalót találtak a dalban de gondolom alaposan fel lett fújva a dolog.

  1. Nóri avatar
   Nóri

   A görögöknek mi köze van ahhoz,hogy Macedónia milyen dalt választ?

  2. Gabiii avatar
   Gabiii

   A szöveg tartalmával volt valami bajuk ha jól tudom.

  3. Klész Imre avatar

   a görög illetőségű oikotimes.com-on csak annyit találtam, hogy legalább két cikkben gúnyosan megjegyzik, hogy ‘Macedónia a kis balkáni állam, akik szeretik Nagy Sándor leszármazottjainak nevezni magukat’… Szóval lehet hogy Nagy Sándoron is összevesztek, nemcsak a dalszövegen, aminek birodalom a címe. Nahh és egy kis wiki: „Nagy Sándorról a mai Macedóniában sajátos kép él. A délszláv macedónok magukat előszeretettel azonosítják Nagy Sándor makedón népével. Ez nem felel meg a valóságnak, mert az igazi makedónok a görögökkel rokon népcsoport volt, a mostani macedón nép, amely ugyan nyelvében makedoni-nak mondja magát, de nyelvileg és más szempontok miatt a bolgárokhoz áll közel, nem leszármazottja az ókori makedónoknak. Görögország és Macedónia között emiatt már többször pattanásig feszültek az ellentétek.”

  4. Klész Imre avatar

   Ahogy tovább olvastam a cikkeket, tényleg Nagy Sándoron vesztek össze… A videójukban felbukkan Szkopje főtere egy Nagy Sándor emlékművel, ami a görögök számára egyenlő a történelemhamisítással. Az oiko főszerkesztője egy tévéinterjúban azt találta mondani, hogy „ez az ‘úgy nevezett’ nemzet kétségbeesve/reménytelenül próbálja ellopni a görög történelmet”

  5. Rita avatar
   Rita

   Imre, tudom, hogy nem ide tartozik, de így a legegyszerűbb megszólítanom Téged 🙂 Meg lehetne oldani, hogy az oldalsávban a francia dal is elérhető legyen? Köszönöm 🙂

  6. Klész Imre avatar

   off: köszi Rita, megkerestem közben hozzá a hivatalos videót is.

 3. Fabiana avatar
  Fabiana

  Kínos, ami megy náluk. Főként Esmáék érezhetik magukat kellemetlenül, sajnálom is őket.
  Szerintem maradjon az új dal, azt követelték a macedónok, hogy készítsenek újat, hát megkapták.

 4. Tusán avatar

  A változás negatív irányba haladt, az új dal egyszerűen értékelhetetlen. Menjen inkább az Imperija, abban legalább van valami extra. Kicsi ugyan, de van.

 5. Balint005 avatar

  A Májusi szórakozásunk érdekében remélem az Imperiját választják, mert az új dal nagyon gáz.

 6. Rita avatar
  Rita

  Nem szoktam, de most rosszindulatú leszek: maradjon csak nyugodtan a második dal, így egy akadály már biztosan elgördül Alex elöl 😛
  Az Imperija és a második dal között „zongorázni” lehet a különbséget, az első fényévekkel jobb dal. Még az első dal esetében sem voltam biztos a döntőben, de a második dal teljes mértékben alkalmatlan arra, hogy a fináléba kerüljön.

 7. Morgo avatar
  Morgo

  A ” szomszéd rétje ” sem zöldebb ! Talán nem is lehet találni olyan országot, ahol ne kritizálnák a kiválasztott dalt. Az viszont érdekes, hogy minél kisebb egy ország, annál nagyobb hullámokat csapnak az indulatok. Ami meg a történelmi részt illeti, analóg a dákó-román elmélethez. 😀
  Minden esetre az Imperija fényévekkel jobb szám, így egy számmal beljebb vagyunk . 😀

 8. the_wishmaster avatar
  the_wishmaster

  Elvileg itt arról volna szó, hogy a görögök és a macedónok rendszeres hadban állnak történelmi kérdésekben, és a görögöknél már a cím olvasatán lefőtt a kávé: mi az, hogy macedónok valamiféle/akármilyen birodalomról énekelnek. Közben a szövegben meg az van, hogy a zene egy birodalom, ami átöleli az egész világot, meg hasonló dolgok (nyilván egy „kis” provokáció is benne volt a tervben Skopje részéről) de ÉRDEMBEN abban a dalban semmi kifogásolható nincs, csak meglovagolták a görögök hirtelen haragját. Tavaly volt az első év, hogy a macedónok a görögök előtt végeztek, érthető hát a felbátorodásuk. 😀 😀 Egyébként meg én a fesztivál színvonala (ami évről évre egyre élesebb pengeélen táncol) és a saját szórakozásom miatt is feltétlenül az Imperjiát támogatom. Ez az újabb eresztés egyszerűen minősíthetetlen, egy összecsapott, zavaros valami.

 9. Lali avatar
  Lali

  Menjen inkább az Imperija, az idei mezőnyben különlegesebb. A második dal néhol zavaros, ráadásul ilyen balladaszerűségre már semmi szükség idén.

 10. force avatar
  force

  Sőt, a görögök annyira terrorizálják a macedónokat, hogy a VJK Macedónia név is a görögök miatt van. Ugyanis amikor Macedónia független lett a görögök egyből elkezdtek hisztizni, h ha Macedónia néven fut majd az ország, akkor biztosan területszerzésre is igényük lehet, hiszen mint tudjuk Görögországnak van Makedónia tartománya, ahol mellesleg macedónok élnek többségben. Emiatt kapta Macedónia a VJK „előtagot”, de a görögöknek még ez se volt elég, mert elérték azt, h Macedóniát a NATO ne vegye fel aktív tagjai közé.

 11. pizsu avatar

  Menjen az Imperija. Amugy Magyarország is követhetné a példájukat 😀

  1. Vivi avatar
   Vivi

   Miben is? Asszem a dal körüli cirkuszolás nálunk is megvolt/megvan, szóval ezt már mi is kipipálhatjuk….

  2. pizsu avatar

   Hát igen Vivi, azért most már butaság lenne a csere, mikor mindjárt már dal bemutató, vagy hogy hívjátok magyarul, na de lehet jövőre jobb. 😀

 12. Lina avatar
  Lina

  Maradjon szerintem is az „Imperija”.

 13. Zolecs avatar

  Az Imperija mérföldekkel jobb, de a sok herce-hurca miatt azt mondom a daltól függetlenül maradjanak csak az elődöntőben.

 14. yugo avatar
  yugo

  „Monnyon le… ” 🙂

  1. Nóri avatar
   Nóri

   Mondjon le*

 15. Dani avatar
  Dani

  A görögök inkább maradjanak nyugton, és törődjenek bele, hogy az északi szomszéduknak Macedónia a neve! A dal pedig legyen az Imperija!

 16. Mettyú avatar
  Mettyú

  Imperija!

 17. yugo avatar
  yugo

  Nóri nem vágtad a poént… azért volt idézőjelben… 🙂
  én is az Imperijára voksolok.

 18. Zolitt avatar
  Zolitt

  hát úgy látszik harmadjára is ki fognak akadni! xD
  az eurovision youtube csatornáján friss feltöltés:
  http://www.youtube.com/watch?v=-LwGGo5ZfF8

  1. force avatar
   force

   Az új dalban olyan, mintha Esma csak vokálozna Vlatkonak, sajnálom csóri nőt. Egyébként negyedszeri hallgatásra már nem olyan rossz, de a második elődöntőben 3 duó van, ebből az övék a leggyengébb, így nem hiszem, h döntőbe jutnak majd.

  2. Zolitt avatar
   Zolitt

   Engem annyira amúgy nem izgat. egyiket sem kedveltem.
   A másodikon legalább 2x sikerült könnyesre röhögni magam, mikor Esmának az eredeti felvételen egyszercsak eszébe jut, hogy „hopp nekem most óbégatni kéne!”
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m71hJUj76jM#t=167s

   Amúgy a Balkan Fanatik „Csináld, csináld, jól csináld” refrénje jut eszembe ennek a dalnak bizonyos részeinél! x)

 19. Mystérieux lettres avatar

  Szerintem nem rosszabb ez mint a másik, csak más.

 20. m_sandor avatar
  m_sandor

  Nagyon remélem ez a videó eltűnik holnapra és helyére az Imperija kerül.

 21. Bálint avatar

  Úgy látom, hogy egyedül vagyok ezzel, de nekem az új dal sokkal jobban tetszik, de az Imperija is jó volt. Bár szerintem ez még jobb lenne Esma nélkül, Lozano része nagyon jó!

  1. Pitbull avatar
   Pitbull

   Nem vagy egyedül Bálint! Szinte teljesen egyetértek Veled, annyi különbséggel, hogy szerintem az Imperija egyáltalán nem jó dal, sőt kifejezetten irritáló benne Esma hangja és énekstílusa. Ez érvényes az új dalra is, de ebben szerencsére kevésbé dominál a hölgy, legjobb lenne teljesen kihagyni belőle. Nagyon rühellem azt a zenei stílust, amit Esma képvisel, ezzel együtt elismerem, hogy a maga műfajában kiemelkedő előadóművész.

 22. János avatar
  János

  Nem dicsekedhet sok ország azzal,hogy egy évben két förtelmes produkciót küld. Igazából jól építkezik a dal,majd megérkezik Esma,és az egész átalakul egy lerobbant esküvő főcímdalává. Én nem tudom,hogy miért kell annyira erőltetni ezt a párost,de nem hiszem el,hogy Macedóniában majd ez a zene lesz az etanol…

 23. schanc avatar
  schanc

  Az Eurovision.tv-n a másodikként bemutatott dal szerepel versenydalként.

 24. EsC_BaT avatar
  EsC_BaT

  Mekkora az isten állatkertje? Esmaékkal az élen. 😀

 25. EsC_BaT avatar
  EsC_BaT

  Bár Esma a macedón „rongyos néni”. Zenei karrierje eddig a népzenén alapult. Én nem is értem, hogy lehet kiszakadni jó 50 év népzenei karrier után.

  Imre fentebb írta, hogy a macedónok a bolgárok felé hajló nép. Nem csak történelmileg, hanem a díszítéseik is igazán a bolgár eredetre meg úgy általában a kelet-európai szláv vidékre jellemző zenét mutatnak ők is.

 26. EsC_BaT avatar
  EsC_BaT

  amúgy pedig nem a dallal van baj, hanem akik éneklik.

  Én ezt szívesebben halgatnám.

  http://www.youtube.com/watch?v=XKaT2Drmxrc