Naptár

2013. február
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Janicsák Veca: Az ember ne féljen a nemzeti és a nemzetközi verseny súlyától!

jvecaSzerző: Szalma Róbert 

Van egy énekesnő Magyarországon, aki amellett hogy nagyon fiatal és csinos, tehetséges is! 2007-ben a Csillag Születik című tehetségkutató műsorban láthattuk, majd 2010-ben az X-Faktor első évadában a legjobb női hang lett az övé. 2012 év végén sikeresen pályázott az MTVA által megrendezésre kerülő A DAL című műsorba. Nem más ő, mint Janicsák Veca.

ESCHungary: Emlékszem, amikor 2010-ben vége lett az X-Faktornak , elhangzott egy interjúban, hogy szívesen képviselnéd Magyarországot az Eurovíziós Dalversenyen. Miért várattál meg minket, vagy csak egyszerűen előre engedted Wolf Katit?

Veca: Azt gondolom, hogy egy ilyen versenyre maximálisan érettnek kell lenni, hiszen ebben az esetben nem csak arról van szó, hogy vásárra viszem a saját bőrömet. Nagy felelősség ez, amire csak úgy mehet az ember, hogy teljes mértékben felkészült lelkileg. Megfelelő határozottsággal, és egészséges önbizalommal kell rendelkezni ahhoz, hogy az ember ne féljen a nemzeti és a nemzetközi verseny súlyától, és bátran merje képviselni a hazáját. Ezeket a tulajdonságokat az ember csak sok tapasztalattal és tanulással szerezheti meg. Úgy érzem, mostanra értem meg erre a feladatra.

Esc.: 2011-ben Katit egy belső zsűri választotta ki, illetve kérte fel arra, hogy fellépjen Düsseldorfban, szerinted melyik a jobb módszer: a belső választás, vagy az a típusú előválogatás, amibe most te is részt veszel?

V.: Nyilván mindkettőnek megvan az előnye és hátránya is. Egy ilyen előválogató előnye szerintem egy magasabb pszichológiai felkészültség. Ugyanis a nemzetközi döntőre érkezvén az ember már túl van több éles versenyhelyzeten is, talán jobban kezeli a magasabb adrenalin szintet. Persze ez attól függ, ki mennyire bírja a versenydrukkot. Van, akit kifejezetten doppingol a magasabb adrenalin, van, aki meg leblokkol tőle. Véleményem szerint a produkciónak is több ideje van beérni, több alkalom van arra, hogy csiszoljuk a hiányosságokat.

Esc.: Az Új generáció című dalod az első saját szerzeményed, kérlek, meséld el, hogy miről szól a dal,  illetve mi az üzenete, azoknak, akik esetleg még nem hallották.

V.: A dalom kifejezetten erre az alkalomra készült. Igyekeztünk elegyíteni a stílusokat, amik bennem dominálnak, és amik a nagyvilágban is helyt állnak. Próbáltunk valami egyedi hangzást is hozzátenni, így került bele a tekerőlant, ami ugyebár egy ősi hangszer, ráadásul Európa szert eismert. De még ezen is csavartunk egyet, hogy az ősi vonal mellett megjelenjen a modern hangzás is, ezért a tekerőlant kapott egy kis színezést, torzítást. A modern elektronikus hangzás mellett hallható háttérvokálként egy templomi kórus is, amelyek ugyanannyira lehetetnének egymás ellentétei, mint a tekerőlant és a torzító, mégis nagyon jól megférnek egymás mellett. Az Új generáció című dalomat ezek a motívumok rendkívül jól tükrözik, hiszen pontosan erről szól: ne felejtsük el a múltat, a tradíciót, de bátran merjünk előre nézni a jövőbe is, és éljünk az új lehetőségekkel.

Esc.: Édesapád is zenész, mielőtt beküldted volna a dalt az MTVA-hoz, megmutattad neki?

V.: Természetesen, hiszen a munkálatoknak aktív részese volt édesapám is. Fontos megemlítenem Szűcs Norbert nevét is, akivel együtt alakítgattuk a dalt, segített összepasszintani a harmóniákat, illetve a hangszerelés is az ő nevéhez fűződik. Édesapám a szövegvilág kialakításában szokott segíteni. Általában ő az, aki a szövegeimet stilizálja.

Esc: Mentorod, Geszti Péter több versenytársadnak is írt dalszöveget, neki megmutattad az Új generáció című dalodat?

V.: A verseny előtt nem nagyon mutogattam senkinek. Volt egy rádiós dalpremier, és ott hallhatta először a nagyérdemű.

Esc.: Akik nézték a február 9-én A DAL című műsort nem csak hallhatták, hanem láthatták is, hogy egy tekerőlant is szerepel a dalban. Miért pont a tekerőlant?

V.: Nagyon szeretem az ősi hangszereket. Ezért is dominál a Veca Világa lemezemen a hegedű, és ezért is lényegi elem az élő koncertjeimen is ez a hangszer. Azonban most úgy gondoltam, ideje lenne újítani, és egy új hangszert csempészni a dalomba. Hajas Gábor pedig tökéletesen megvalósította az elképzeléseimet, ő a tekerőlantosok gyöngye. A tekerőlant nem igazán használatos a popzenében, ezért bír különös üzenet jelleggel. A dal modern elektronikus hangzásának tökéletes kontrasztja a tekerőlant. Igyekeztem nem csak szövegben, de zenében is eljuttatni a dalom mondanivalóját a közönséghez.

Esc.: A szereplésedet követően a zsűri véleménye elég vegyes volt, van-e olyan tanács, kritika, amit megfogadsz, illetve a középdöntőre változtatsz-e valamit a színpadképen?

V.: Természetesen az ember befogadja, elraktározza, és megemészti a pozitív –és negatív kritikákat egyaránt. Majd meglátom, mi az, amin változtatok, és mi az, amit érintetlenül hagyok. Erre jó ez a két hét, ami az elődöntő és a középdöntő között van.

Esc.: Van olyan dal a 30-as mezőnyben, amelyikre azt mondanád , hogy neked tetszik?

V.: Természetesen. Elismerem a kollégák munkáit.

Esc.: Nagyon sokat dolgozol, fellépések, fotózások, új dal, van egy szépségszalonod is, hogyan szakítasz mindenre időt? Hogyan tartod magad karban?

V.: Igyekszem minden nap futni a közeli erdőben, vagy hatalmasakat sétálni a legjobb barátnőmmel, miközben nagyokat beszélgetünk. Ezek igazán jó kikapcsolódási formák számomra. Lovagolni is megyek, amikor időm engedi. Azonban nem pörgöm túl ezeket a dolgokat. Ezt is csak egészséges mértékkel és mentalitással szabad csinálni. Kifejezetten szeretek sütni és főzni is. Számomra a konyhában eltöltött idő az szórakozás, kikapcsolódás. A családomat szoktam meglepni különböző finomságokkal.

Egyik kedvenc kikapcsolódásom a zongorázás. Van olyan, hogy hazaérkezvén leülök kabátban a zongora mellé, és azon kapom magam, hogy még két óra múlva is kabátban ülve nyúzom a billentyűket. Egyébként nagy moziba járó is vagyok. Imádom a jó angol filmeket.

Esc. Mi van leírva a forgatókönyvedben arra az esetre, ha megnyered a DAL-t és arra az esetre, ha még sem?

V.: Ezen még úgy kifejezetten nem gondolkodtam. Viszont egyelőre a forgatókönyv szerint haladok, hiszen tovább jutottam. Ezt ezúton is nagyon köszönöm a csodálatos közönségemnek. Igyekszem továbbra is a forgatókönyvem szerint haladni, és nagyon bízom benne, hogy a történet happy end-del végződik majd.

Esc.. SOK SIKERT!

Hozzászólások lezárva.