Naptár

2013. február
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: Laura a harmadik elődöntő pozitív hőse

adal_3e_adas_085Szerző: Klész Imre
Fotók: MTVA

Tegnap este újabb 4 dal lett kiselejtezve, de a java még hátra van. Jövő hétvégén 10 dal fog kiesni, fokozódni fog a feszültség. Ebben az elődöntőben végre kaptak füstgépet a fellépők is, a szélgép hirtelen bekapcsolásán jót nevettünk. Izgalmas elődöntőt láthattunk tegnap, mert sok fellépő okozott csalódást akár pozitív, akár negatív értelemben. A továbbjutók egy része kapott még egy esélyt arra hogy bizonyítson, és sürgősen változtasson a tegnap látottakon. Persze ez ráillik néhány előadóra a többi elődöntőből is. Az előadók és a nézők is nyerhetnek azzal, ha sikerül egyre tökéletesebbre csiszolni a produkciókat: egy jó előadással és egy jó válogatóval mindenki jól jár. Képernyőkép – 2013-02-17 15:56:37Polyák Lilla kezdte a sort, nagyon jó a dala de valami más produkciót vártunk tőle. Nagyon röpködtek a Loreen hasonlatok a dalával kapcsolatban sokaktól, a színpadon viszont teljesen mást láttunk. Egy informátorunk szerint Lilla a próbákhoz képest sokat fejlődött hangilag. Egy ilyen dalhoz sokkal mozgalmasabb színpadkép kellene, a ledfal nem volt rossz, de a reflektorok fénysugarai sem lettek kihasználva. Az utolsó refrén-sorozat elején meg úgy rázúdították szegény énekesnőre a szélgépet, mint húsvétkor a falusi locsolkodáskor egy vödör vizet. A zsűri bizalmat szavazott neki, látványban javulni kell a jövő hétre, a tovább jutás érdekében. Szegény Anabel Conde, az 1995-ös Eurovízió második helyezettje is megkapta a magáét a 2010-es válogatón, csoda hogy nem repült le a színpadról. A szemét nem tudta nyitva tartani a hajszárítóktól. adal_3e_adas_075 Burai Krisztián pop-rock daláról nem tudok semmi különöset írni, teljesen neutrális produkció. Elő volt adva korrektül, viszont közömbös számomra. adal_3e_adas_027 Az est egyik meglepetése Hoffman Mónika. Ha összehasonlítjuk a 2008-as dalával, hát emberek, ég és föld a minőségi különbség mind dalban, mind előadásban. A 2008-as kán-kán jelmez után egy bombanőt faragtak Mónikából, sejtelmes színpadképet készítettek neki, szép ledfallal és végre füstgépet is kapott egy versenyző! A hangjában volt sajnos bizonytalanság, ami nem volt elég a tovább jutáshoz. De végre megkapta a szemünk azt, amit látni akartunk már 3 hete, egy igazi fesztiválprodukciót. Szép volt, Mónika!

És most következett a zsűri különszáma, ami örök érvényű vitatéma, és nálunk is rengetegszer felmerül: az Eurovíziós Dal fogalma. Mi való Eurovízióra és mi nem, létezik-e ilyen dal, meg lehet-e fogni ezt a definíciót. Csiszár Jenő felsorolt néhány győztest azok közül, melyekről nem hitte el előtte senki sem, hogy megnyerheti a versenyt. Rúzsa Magdi pedig azzal érvelt, hogy régóta követi a versenyt, és szerintem arra gondolt amikor védeni akarta a saját álláspontját, hogy az ilyen típusú dalok jól szoktak érvényesülni a színpadon. Jó volt látni mindenesetre azt, hogy egy létező vitatémát mutattak meg a szélesebb közönség előtt. Egyébként úgy érzem, ebben a fordulóban kevesebb volt a szakmázás, Rakonczai Viktor nagyon visszafogta magát. adal_3e_adas_033 Pély Barna idén a United zenekart hozta magával a nemzeti döntőre, sokkal jobban sült el az idei próbálkozás, mint tavaly. A daluk egész jó, Barnának a szokásos a hangja. A zsűrizésnél kellemesen pikáns volt az a helyzet, ahogy akasztották a hóhért: felcserélődtek a Megasztár óta a szerepek a zsűri és a versenyző között. Az együttes valahogy nagyon visszafogottan és elegánsan adta elő ezt a dalt, melynek hangszerelése valahogy mozgalmasabb színpadképet igényelt volna. Nekem tetszett ez a fura kettősség, a kamerák jó szögekből mutatták meg a színpadon lévőket. A közönségnek is tetszett, mert elküldték őket a következő fordulóba. adal_3e_adas_084 Cserpes Laura. Sok ellenérzéssel, rossz előítélettel vártam ezt a produkciót. A színpadi teljesítménye alapján viszont teljesen levett a lábamról. Volt ismét füstgép, sejtelmes színpadkép és egy álomszép előadó egy lírai, de nem siratódal szerű szerzeménnyel. A zsűrit is meglepte, hogy a néha előforduló hangi problémák ellenére mennyire jól működik a dal a színpadon. És ne feledjük, hogy Laura célfotóval, 33. dalként jutott be az élő adásba – hála a szabálytalan dalokat beküldőknek. Laurának fejlődnie kell hangban és magabiztosságban, különben nem lesz meg a döntő. Hibátlan produkciót kell Malmőbe küldenünk.

A tegnapi forduló kakukktojása a Flash Travel és Újvári Péter alkotta csapat volt. Nagyon megosztja a rajongókat, nem egy szokványos sláger. Valakinek nagyon bejön a dal hangulata akkor, amikor csak hallgatja ezt a dalt, nekem kellett a színpadkép is ahhoz, hogy végig tudjam hallgatni. Színpadon szerintem jobban működik. A csapattagok régi barátok, mindig hülyülnek, fura grimaszokat vágnak, a közelgő új albumuk reklámozásához elsőrangú volt a szereplésük. adal_3e_adas_073 Jaj, jaj, te Fatima. Nem baj, most ez a produkció olyan vérszegényre sikerült hangban és dalszöveg követésben, ahogyan, hiszen a közönség továbbjuttatta a „Nem baj”-t. A színpadkép jó, az énekesnő szerelése kilóg a többiek sorából, mindenki (táncosok, vokálsor) elegáns volt, csak Ő nem. A középdöntőbe bejutott, így már egyáltalán nem kellene izgulni a színpadon, szépen, lazán, nyugisan kellene előadni. Új esélyt fog kapni jövő hétvégén azért, hogy bizonyítsa, ez a vonat még nem ment el. A dala egyébként nagy favorit, laza és bulis, a legjobbak egyike az idei mezőnyből. A versenyhelyzeten felül kell emelkedni, mert Malmőben is nagy lesz a tét.

Brasch Bence egy szép, lírai táncdalt hozott, sportosan elegáns szerelésben lépett a színpadra. Sajnos nem volt eltalálva az összes hang, talán ez is okozta a dal vesztét. Rádióban biztosan fogjuk még hallani ezt a számot. Ilyenkor jut eszembe, hogy én betiltanám az összes playback haknit, hogy mindenki gyakoroljon sokat élő éneklést. adal_3e_adas_055 Az est nagy favoritja, Radics Gigi a következő versenyző. A forduló legmagabiztosabb előadása volt az övé. Gigi hangszíne olyan amilyen, a dal minden hangját eltalálja, cifrázni is tudja, ha arról van szó, igazi énekesnő. A végén túl sokat improvizál. Ez is egy lírai táncdal, modern hangzású elemekkel. Oké, hogy Gigi még csak 16 éves, de valószínűleg ugyanabban a boltban vásárol ruhákat, mint Veca. A zsűri kedvence volt, így bejutott a középdöntőbe, de ha nem cseréli le a ruházatát valami sokkal komolyabbra és elegánsabbra, nőiesebbre, akkor kétséges számomra, hogy döntőbe kerül-e ez a produkció. Erre jó alkalom lesz a jövő heti forduló.

A sort Puskás Péter zárta. Az énekes igazi küzdő típus, a tavalyi, „Csillagok” című lírai dal előadásának vége felé is küzdött az előadásmódjában a továbbjutásért, de akkor kiesett. Most ez a pop-rock dal megtette a hatását, mert a közönség újra látni szeretné. Péter a tavalyi zöld nadrágját nagyon helyesen lecserélte (a zöld nadrág Ádok Zoli óta rossz ómen a továbbjutásra), kíváncsian várom, hogy fognak-e változtatni valamit a jövő hétvégére. Az utolsó refrének előtt a játék a ledfalon megjelenő árnyalakkal zseniális volt! Egy fura költői kérdés: a színpadon résztvevők minden tagja be fogja tölteni a 16-ot május 16-ra?

A vendégprodukciók továbbra is Eurovízión résztvevők nem eurovíziós dalait mutatják be, ezúttal magasabb minőségben. Tóth Gabi, Veres Mónika és a Roy & Ádám trió zseniális volt a színpadon! Lara Fabian 1988-ban Dublinban indult az Eurovízión Luxembourg
képviseletében, 4. lett a „Croire” című dallal. Többször nem indult a versenyen. Viszont a karrierje beindult, az 1997-ben kiadott „Pure” című albumáról több dal vált nemzetközi slágerré.

 

 

 

Csak azért tértem ki ezekre a dolgokra, mert az adás alatt mi értetlenül néztünk egymásra, hogy most ki mit énekelt, kié a másik vendégprodukció dala. Oké hogy elmondtak a műsorvezetők mindent, de sajnos túl sok információt kaptunk rövid idő alatt, mint a nagy versenyeken a „képeslapok” alatt szoktunk kapni. Az ilyen telefonkönyv szintű felsorolásoknak sosem voltam a híve, talán az előadók hosszú önéletrajzából elegendő lenne kevesebb dolgot kiemelni, bár lehet hogy csak én vagyok a lassú felfogású. adal_3e_adas_062 Összességében én nagyon jól szórakoztam, és egyre jobban örülök annak, hogy ezt a műsorsorozatot magunknak csináljuk, és nem az Eurovízió színpada okozta megfelelési kényszerből. Szerintem ha nálunk jól működik egy produkció, annak „kint” is jól kell működnie. Bár ez a kényszer valószínűleg fel fog erősödni az elkövetkező két hétben, bízom benne hogy bölcs döntések fognak születni és széles lesz a produkció támogatottsága legalább itthon. Ráadásul 10 dalt kell elkaszálni a jövő hét végén, sok produkcióért már előre fáj a szívem. De nem kell búslakodni igazán, a jó dalok úgyis önálló életre fognak kelni az év során. Több Eurovízió rajongó a stúdióban nagyobb hangulatot tudna csinálni.

19 hozzászólás Blog: Laura a harmadik elődöntő pozitív hőse

 • Zolitt

  Azt sehol nem látom, hogy megemlítenék, hogy Fatima elfelejtette a saját dalának a szövegét! akkora gáz volt!
  Én biztos, hogy, nem juttattam volna tovább! Inkább Hoffman Mónit küldtem választottam volna helyette.

  Laurát eddig is imádtam, tegnap el is olvadtam tőle! =)
  Szerethető produkciót rakott elénk. Ilyen összhangot szeretnék egyszer végre kint is látni. eddig kint mindig hiányzott valami „összetevő”. Ide már csak egy jó rajtszám kellene. 😀

 • Gabiii

  Az Eurovíziós dal vita megoldása szerintem annyira egyszerű…
  Természetesen vannak tipikus Eurovíziós dalok, de nem biztos hogy ezekkel lehet elérni a legjobb eredményt!
  Gigi pedig már nyilatkozta, hogy nőiesebb ruhában lesz a középdöntőben.

 • Clusters

  Nagyon jó cikk. A legjobban az tetszett, hogy Fatima „vonata még nem ment el”. 😀

 • Kajli25

  Laura annyira kellemes meglepetés volt tegnap! Nagyon kellemesen csalódtam benne 🙂
  Akiért nagyon fájt volna a szívem, ha kiesik az Puskás Peti… A „jackomozdulatokat” otthon hagyhatná szerintem is, de összességében erre a dalra vártam egész este! Nagyon jóóóó volt! Nagyon szorítok Neki, hogy idén sikerüljön!
  A többiről röviden: vagy tetszett, vagy nem, kellemesen vagy kellemetlenül csalódtam, egyetértek, nem értek egyet 🙂

  Hajrá Laura és Peti!!

 • Robek

  Röviden összefoglalom a véleményemet a fenti írással kapcsolatban : én egy másik műsort néztem volna, vajon??? Elmondhatatlanul elégedetlen voltam, vagyok.
  1.Laurát ilyen szinten túlértékelni???brrr
  2.Lilla mi volt ez a tehetetlenség a színpadon
  3.Mónika éneket tanít? Hogyan? CD-ről? Mint produkció jó volt, de az éneeek…
  4.Flash izé, hát ez az elkapcsolási faktor az 5. másodperctől. Ha tehettem volna akkor kimegyek a nézőtérról, de a legfelső sorban ültem és tömeg volt. 3 perc tömény szenvedés volt. Újvári Pétertől pedig az évszázad zenei csalódása.
  5.Fatima? Ez meg mi volt? A listám 2. helyéról a 29.-re csúszott!
  6.United. jó volt , de maradt egy kis hiányérzetem, valami még kellett volna oda a színpadra
  7.Puskás Peti, csúcs volt és ha legközelebb egy kicsivel kevesebbet rángatózik már a dobogó legfelső fokára is állhat.
  8.Gigi? Ott a stúdióban ütött. Még nem néztem vissza a műsort, nem tudom milyen volt képernyőn keresztül. Sajnos legbelül tiltakozom elenne.
  9.Burai Krisztián. Minden rendben volt, csak ne ő lett volna a színpadon. Kivételesen egyet értek a „barátommal”: ezt a dalt oda kellett volna adnia másnak.
  10.Brasch Bence…ez unalmas volt. A managere szerint nem én vagyok a célközönsége. ÓÓoooohhh, hogy én milyen szerencsés vagyok 🙂
  Összegzés: Miért akarnak olyanok énekelni akik nem igazán tudnak? Akik meg tudnak miért nem csinálnak valamit a színpadon, legalább a kezükkel…. ELÉGEDETLEN VAGYOK!

  • Robek, ugyanazt a műsort néztük. Az biztos hogy talán túl pozitív irányból közelítettem meg a produkciókat, de csakis azért, mert a többi fordulóban lehetősége lesz a tovább jutóknak javítani a hibáit. A döntőre persze kőkeményen kellene ítélkezni. Csak attól félek hogy az arcomra fagy a mosoly amikor bejelentik a végső győztest. De talán nem 🙂

  • Robek

   Ilyen nincs, hogy majd a következő fordulóban lesz lehetősége javítani! Volt idő próbálni, tanácsot kérni, alakítani. Mind profik akik bejutottak a középdöntőbe! Akkor meg mi ez a nagy fokú amatörizmus egyeseknél. Pl.: FAtimánál?

 • Robek

  Jelen állás szerint számomra három énekes lenne a legelfogadhatóbb a 4-es fináléban: Alex, Peti, Tibi.

 • B.B

  Kedves Klész Imre.Köszönjük a pozítiv cikket jól fogalmazól tetszik amiket írsz.Engedjétek meg,hogy én is leírjam mit láttam most szombaton.Rögtön leszögezném,hogy más jön le tvből mint ott a stúdióban ezt mind tudjuk, de nekünk az a fontos mit látunk hallunk a képernyő előtt mert így fogunk szavazni a döntőbe isés Malmőbe is.Csak egy pár dalról beszélnék és leszögezném,hogy nem bántani akarok senkit vagy senki favoritját.Én reális szavazotok vagyok kint Malmőben.Minden évben szavaztam Magyarországra az utóbbi pár évben mikor indult.
  Polyák Lilla- a dal tucat mégha ő ezt nem így látja és sérti ez őt.Ettől eltekintve szeretem és hat…de amit szombat este láttam az gyenge volt.Előszőr is ugyanolyan unprofesszionális volt most ő mind tavaly a mi román énekesünk az elődöntőben mikor mutogatta hogy nem megy a füllhallgató.Lilla is minden tiszteletem felé de az állandó fülpiszkálása zavaró volt.A vokális része elég jó volt, de erőtlennek tünt tv-n keresztül.A színpadkép pedig egyenesen rossz volt.Pörgős dalhoz mozgás és táncos és show kell.Ennek az ellenkezőjéről ne próbáljon senki meggyőzni. Nem elég a szélgép a jó kameramozgás és a led ami nem is lesz Malmőbe ugye.Üresnek hatott a színpad és az hogy Lilla állt egy helyben látányban nem volt jó.Ráadásul olyan sok a gyors dal már az első 16 ország dalai közül hogy egy ilyen látvánnyal kitünnénk de rossz szempontból.Ha ő jut ki ugyan kap tőlem voksot, mert magyar és én is az vagyok de nem tartom esélyesnek jó eredményre főleg nem így ezzel a csomaggal.
  Cserpes Laura- minden nagyon szép jó a színpadkép,szóval képileg ok.Hangilag viszont zavaroan kínlódósnak tünt és néhol elésnek,dísszonánsnak,nehézkesnek éreztem valószínű azért, mert az énekes a határait súrólja ami a hangja terjedelmét illeti és néha beletörik a foga.A dal maga megint tucat sőt egyenesen unalmas,felejdhető.Eszembe jutott róla a 2009-es lengyel dal(ott jobban énekelt a hölgy),nagyon hasonló képileg is meg a dal stílusa is.Semmiképpen nem hasolnítanám a 2009-es Yohanna dalához ahogy sokan teszik mert ég és föld.Yohanna remek volt hangilag és a dala is igen jó volt.Ha ő megy nem fogok rá szavazni mert semmi esélyt nem látok a döntőre vele.
  Radics Gigi- a dal közepes nekem, pedig nagyon szeretem az ilye fajta zenét.Ami kárpótól az a világszínvonalú hangja ennek a lánynak.Szombaton azonban ő sem tűnt nagyon jónak csak úgy rendben volt.Ráadásul a háttér vokalista az egyik rémes volt olyannak tünt mind egy héliumos egér.Ami a képi világot illetti nem elég többet várok.Jobb ruhát valami jobb színpadképet stb.Ha ő megy ki és összeáll a színpadkép, feljavul a háttér vokál és Gigi energiában erősebben odateszi magát Magyarország biztos döntős lesz és talán odaérhetünk a top 10-15-be.Ha ő megy sokan fogunk rá szavazni innen Erdélyből is.
  Fatima-rettenetes ez a dal.Semmi íve, semmi fejlődés.Néhány hajlítás és ugyanaz 3 percig.Dögunalom.Ha ez megy ki akkor Europa a pisiszünetre fogja használni a dalt.A beígért koreográfia Fatimától egy pár totyogó kacsalépés volt és a nagy stílusváltás a ruha a képernyőn egy túlsúlyos nőfélét mutatott aki temetésről jött.Nálunk az ilyen dalt MANELE nek hívják és a déli igénytelen románok hallgatják.Szóval ha ez meg ki Fekete vonat ide vagy oda no voks tőlem és no final for Hungary.
  Köszönöm hogy elolvastátok és bocsánat hogy erős voltam Fatimával de ezt gondolom.Köszönöm

 • KBSCfan

  Amúgy Gigi előadásának vége egy jó vokállal kiváló lenne, hiszen gondoljunk bele, hogy tavaly az albán lány is végig kiabálta kb. a dalt az erős hangjával és mégis nagyon elől végzett, szóval szerintem annyira nem baj az, ha valaki megmutatja mit tud a hangjával. 🙂

 • greenday

  a zsűriből a klikkérdek beszél.
  gigikből meg laurákból lesz egy tucat az eurovízión, esélye brash bencének lett volna.

 • KBSCfan

  Vááááó most néztem utána ennek a Myrtill, akinek az extra produkcióban énekelt, meglepett, hogy régen ő volt a Náksi és Brunner duó Myrtillje :O