Naptár

2013. január
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A Dal 2013: Teljes a magyar válogató mezőnye

IMG_2191Tudósító: Klész Imre
Forrás: old.eschungary.hu
Képek a nyitóbuliról ITT!

Megszületett a Dal 2013 eurovíziós magyar nemzeti döntő végleges, 30 dalból álló mezőnye. Az Egy másik zenekart kizárták, Cserpes Laura „Élj pont úgy” című dala kapta meg a megüresedett helyet. Az televíziós válogató szabályait is ismertették, valamint máris elkezdték keresni a jövő évi nemzeti döntő leendő zsűritagját is: jövőre is lesz A Dal.

Ma este egy belvárosi bárban tartotta meg az MTVA azt a sajtótájékoztatót, ahol bemutatták A Dal 2013 versenyzőit. A lista végleges lett, az Egy másik zenekar dalát kizárták. Lencsó Rita, az MTVA kommunikációs vezetője elmondta, hogy kaptak egy fájlt, ami alapján az MTVA szakemberei megvizsgálták és összehasonlították az interneten és a pályázati anyagban szereplő dalt, és ez egyezést mutatott.

A sajtótájékoztatón bejelentették A Dal 2013 szabályait, és a selejtezés folyamatát is.
A három elődöntőben fordulónként 10 dal fog versenyezni, ezekből a zsűri hármat küld tovább a középdöntőbe. A fennmaradó hét dalra pedig a közönség fog szavazni, és a három legtöbb szavazatot kapott versenyző fog tovább jutni. Így alakul ki a középdöntő mezőnye, ahol fordulónként kilenc dal fog versenyezni. A középdöntőkből fordulónként két dalt küld tovább a zsűri. A megmaradt 7 dal közül ismét a közönség fog tovább küldeni szintén két versenyzőt. Középdöntőnként így 4-4 dal jut a döntőbe, azaz 8 résztvevő fog versenyezni a március 2-i fináléban. A döntőben a 8 dalt a zsűri megfelezi, és a fennmaradó 4 dalra fog a közönség szavazni, ahonnan 1 dalt fog bejuttatni a 2013-as malmői Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőinek egyikébe.

Hogy melyik elődöntőbe fog kerülni a magyar versenyző, az már ezen a héten kiderül, január 17-én 14:00-tól az eurovision.tv élőben közvetíti a sorsolást, ahol szétosztják az elődöntők résztvevőit a május 14-i első, és a május 16-i második elődöntőbe.

A Dal 2013 nyitóbuli 2013. január 14.

47 hozzászólás A Dal 2013: Teljes a magyar válogató mezőnye

  • m_sandor

    Biztosan jó volt a hangulat!

  • Tereziarita

    Mikor hallhatjuk vajon mind a 30 számot?

  • Balázs

    „valamint máris elkezdték keresni a jövő évi nemzeti döntő leendő zsűritagját is”

    Ez miben nyilvánult meg? Hogyan képzeljük el? 🙂

    „encsó Rita, az MTVA kommunikációs vezetője elmondta, hogy kaptak egy fájlt, ami alapján az MTVA szakemberei megvizsgálták és összehasonlították az interneten és a pályázati anyagban szereplő dalt, és ez egyezést mutatott.”

    Ezt kifejtitek részletesebben, légyszi! 🙂 Engem nagyon érdekel, de gondolom mást sem hagy hidegen. És a zenekar nem is akart magától visszalépni? És Cserpes Laura is ott volt már? Vagy ő még lemaradt erről?

  • Via

    Ha jól tudom, helyesen Cserpes Laura 🙂

  • Zoli

    Van egy csaj (nem is akármilyen!!), Burai Krisztián és Szabó Ádám között ül. Ő lehet Bogi? Vagy szerintetek ki? 😀

  • Gabiii

    Igazad van és video alapján tényleg a Backgroundos lány 🙂

  • Máté94

    Igen,közben már rájöttem,de köszönöm!:)

  • Gabiii

    Nekem még az kérdéses hogy a két középdöntőben hogyan osztják szét a dalokat. Lesz egy „zsűri kedvencei” meg egy „közönség kedvencei” kör? Sokkal jobb így, hogy a dalok felét a közönség választja ki.

  • Sanya

    Janicsák Veca a music fm vendége lesz a 11 órakor kezdődő made in hungary műsorban,ott hallható lesz a versenydal.

  • Sanya

    Gáspár Laci és Rami dala sem egy nagy eresztés,nem tetszenek.
    Veca dala pedig energikus,elmegy…!

  • Gábor

    Azért legalább valamelyik kieső helyére mehetett volna az Arizóna.
    A ő Horizont számuk a lemezfelvétel alapján jóformán jóformán minden kritériumnak elég jól megfelel. Lehet, hogy nem mindenben a legjobb, de mindenben nagyon jó és ebben kitűnik az eddig meghallgatottak közül.
    Völgyesi Gabi száma is nagyon jó, de nekem kissé beleragad a melankóliába, ami a szám jó részében nem lenne még baj, de zárt hangoknak valahol azért ki kéne nyílniuk a zeneszám során. Galambos Dorina és főleg Pély Barna hangja még ennyire sem nyílik ki, már Pély Barnánál ez eddig is jellemző volt és szerintem hangképzési hiba vagy hiányosság. (Ha nem lehet kijavítani, akkor hiányosság, de akkor meg ne erőltesse a magas hngokat, mert nyögés lesz a vége. Bogié jó bulis-táncos szám lenne, kicsit olyan Hungária-hangulatú, de szerintem pont ezért egy férfi énekessel duettben tudna igazán sziporkázni, vagy legalább egy jó vokálcsapattal. Félreértés ne essék, erős és csodálatosan biztos hangja van, de az ilyen típusú számhoz másféle hang is kell.

  • schanc

    Cserpes Laura dalszerzője Krajczár Péter, húha.

  • Gábor

    Újabb 3 számot hallgattam meg.

    1. Polyák Lilláé: jobb, mint a Loreené, de túlságosan olyan, mind a Loreené és alig jobb, mint a Loreené. (Ugyanis szerintem nem Loreen volt a legjobb tavaly.)

    2. Gáspár Laci: ugyanolyan vacakul, idegesítő divat szerint ejti az sz-eket meg e Z-ket, mint Gerendás Péter. Egyébként nem rossz szám, de nem is valami haj’ de jó.

    3. Background: nagyon jó! Mehetnek, persze magyarul.

    Eddig:
    1. Background
    2., 3. Völgyesi Gabi, Bogi.

    1.+: Arizóna

  • Gábor

    Meghallgattam az utolsó elérhetőt, Kállay-Saunders Andrást is. Csúcskommersz, nem változtatott a sorrendemen.

  • Via

    A végén a közönség fog dönteni abból a négyből, amit a zsűri választ ki.

  • Gábor

    Bocsánat, Baricz Gergőről elfeledkeztem, mert már az elsők között meghallgattam. Nálam ő is az első 5-ben van (Arizónával együtt), persze csak ha magyarul énekel odakint is.

  • Gábor

    Őt VÉTEK vol nem bevenni a 30 közé:
    László Andrea – Egy búcsú, semmi más
    http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=jJfuqEFqfvo&NR=1
    A legeslegszebb dal!

    • Zolitt

      Ezt linkeltem én is kávézóba, szerintem is nagyot hibázott a zsűri azzal, hogy nem választotta be!

      Sajnálom nagyon ezt a dalt!

    • Mónika

      Kár, hogy énekelni nem tud hanem folyamatosan béget. Attól még a dal lehet szép csak szépen is kéne előadni.

  • Zoli

    Megfogalmazódott bennem egy probléma. 😀
    Annyira jó, hogy a magyar szerzők közül rengetegen próbálnak haladni a korral, és beépítenek dubstep elemeket… Tavaly a CD dalban is nagyon jó volt (a második versszak a kedvenc részem), a Jó OK!-ban meg talán az volt a legjobb, hogy nyomokban tartalmazta az is… Idén is rengeteg számban zümmög félénken a háttérben, már amennyire az én botfülemmel az ilyesmit ki lehet hallani, de senki sem meri eléggé kihangsúlyozni. Rami, Background… Mindkettőben lehetne SOKKAL erősebb ez a vonal, az is ad egy pluszt, egy megjegyezhetőséget, extra pleasure-t. A Background együttest pláne nem értem, mert ha megnézitek, élőben milyen bulikat nyomnak, azután úgy fog tűnni a Neonzöld, mintha a húslevesből kimaradt volna a hús… A válogatás előtt a Violets számával is ez volt a problémám… Ti nem érzékeltétek ezt?

    • Zoli

      Nem beszélve arról, micsoda látványvilágot, körítést lehetne mellé kreálni! Kár, hogy ez a hajó elúszni látszik… :/ Elgondolok egy Holdviolát, mire lennének képesek, pl. magyar népzene + dubstep… Atom lenne szerintem:)

    • Fabiana

      Hát igen. Volna miből egyedit teremteni, csak észre kellene venni… Szabó Ádám iránt is azért vagyok optimista, mert valami olyat hozhat, amit eddig még nem hallottam és lehet, hogy az első próbálkozása nem lesz tökély, de tisztelem benne, hogy más irányba indul.(Egyébként ezért hajrá Veca is.)
      Személy szerint a folk-metált is erőltetném az ESC-re, mert egyedi hangzásvilág lenne, most hirtelen nem is emlékszem, hogy lett volna ilyen korábban. Egy Dalriada vagy Tales of Evening szerintem könnyedén közönségre találna.
      A Holdviolát is nagyon szeretném ESC-n látni, de vajon lesz-e ebből valaha valami…

    • Zoli

      A Holdviolára vártam, hogy jelentkezik, tavaly facebookon mindig „üzentek” a CD-nek. A Dalriadáról meg rengetegszer kifejtettem már a véleményemet… Irigy vagyok én ahhoz, hogy odaadjam őket Európának. Eddig is állandóan Lyonba, Marseille-be, meg ilyen helyekre mentek turnézni, mi lenne az Eurovízió után? Mikor jutnának el hozzám Kaposvárra?

    • Robek

      Fabiana ne várd az ádám dalát. Én azt hittem, hogy lesz benne harmonika szó erőteljesen. Van benne, de én mintr harmonika hangszeren játszó ember alig vettem észre a dal első hallgatásakor….most már, így a 10. meghallgatás után már hallom, de egy dinamikus dalt vártam tőle, ehez képest altatónak talán jó lesz. 🙁

    • Mónika

      Ráadásul a refréneb van harmonika ami elmossa és még jobban nem húz.

  • Ez az Ádám dala:
    http://www.youtube.com/watch?v=82r6KR2POOw
    Szerintem nagyon jó. Szól az a harmonika, csak a háttérben. És a vége felé pedig még a virtuózitása is megcsillan. Remélem, élőben is jó lesz. Előnye, hogy vokál nélkül jól hangzik, rossz vokál nem tudja elrontani. Nem bánnám, ha a többi zene is élőben menne majd.
    Sok szerencsét kívánok neki!

    Azért a Cserpes Laura dalára is kíváncsi leszek majd.
    És mivel a legnagyobb hang itt Gigi, még ő is sokmindent kihozhat ebből a nem valami hajde jó, de azért nem is rossz kis dalból.

    Viszont továbbra is László Andrea és az Arizóna dala tetszik legjobban, az előbbit különösen nagy vétek volt kihagyni.

  • Úgy értem: nem bánnám, ha a Szabó Ádám számában (és a többi számban is) a teljes zene, minden hangszer, effektek, stb. élőben menne majd, már a hazai megmérettetésen is.

  • katalin

    kedves gábor valaki kiváncsi a te sorrendedre? mert én nem

    • Kedves katalin, ezzel a hozzászólásoddal kapcsolatban kérlek olvasd el a hozzászólásokkal kapcsolatos alapelveinket a „Rólunk” menüpont alatt. Köszi!

    • Gábor

      Köszönöm szépen, Imre!
      Katalin! Ha jobban szétnézel, ezen a honlapon többen is közzéteszik a maguk sorrendjét, ezen nem kellene fennakadnod, de azért majd megpróbálok rövidebb lenni.

  • Zoli

    Gyanús volt ez a Cserpes Laura, beírtam a nevét a Youtube-ba, és kiderült, hogy indult a Megasztárban… Picit ledöbbentem… Lesznek itt hangi problémák, úgy tűnik. :/

  • Gábor

    30.helyezett: Odett. És nagyon örülhet neki.

  • Gábor

    30. helyezett: Odett és Fatima közt megosztva.

    Odettnek egy másik száma, a Pusszy egyszerűen undorító, leginkább a klipje miatt. De van egyéb száma is, mely gátlástalan szabadosságra vall. El tudom képzelni, hogy szponzorai bátorítják is ezt az irányvonalat, miközben saját gyerekeiket megpróbálják valamelyik jónevű, szigorú egyházi iskolába bejuttatni…

    Fatima kiejtése pedig a magyar nyelv megcsúfolása, szégyen.

  • katalin

    mit értesz csúcskommersz alatt?