Naptár

2012. november
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2013: A rajtsorrenddel kapcsolatos a legfrissebb újítás

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos Facebook-oldalán már tegnap beharangozták egy érdekes tudnivaló közeledését, de a konkrétumról és részleteiről csak ma olvashattunk. A LED-fal kiiktatása után egy újabb meglepetésre derült fény: a malmői verseny három „felvonásának” (két elődöntő és a finálé) rajtsorrendjét a korábbi sorsolásos rendszerrel szemben a show producerei fogják meghatározni. Egyedül a rendező ország helyzetét bízzák a véletlenre, a döntőben.

Persze a hagyományok közül többet meg is tartanak majd, így januárban az eddig megszokott módon fog lezajlani az országok elődöntőkbe való „szétültetése”. Az elosztás egyik alappillére továbbra is az egymással baráti viszonyt ápoló országok szétválasztása lesz. Az államokat partnerkapcsolataik szerint csoportosítva sorolják be egy-egy urnába, majd ezekből húzva eldől, hogy kiknek, kik ellen, melyik napon kell majd először „megküzdeniük”. A rendezők csak ezt követően fognak eleget tenni új feladatuknak.

Bár a különféle fórumok hozzászólói erősen bírálják magát a gondolatot, a döntés biztossága aligha vonható kétségbe – a referenciacsoport felvetését ugyanis az EBU bizottsága is szentesítette. A „fair play” kedvéért a kész rajtsorrend is csak az ő jóváhagyásukkal válhat hivatalossá.

A változtatás okát a kételkedőknek Jon Ola Sand így magyarázta: „Egy fantasztikus televíziós produkciót szeretnénk létrehozni, a nézőinknek és a delegációknak egyaránt. Ehhez kell, hogy a rendezők jogot kapjanak a fellépési sorrend meghatározásához. Így a három show izgalmasabb és változatosabb lesz, ráadásul minden versenyzőnek adott lesz a lehetőség, hogy kitűnjön a tömegből. Senkinek sem kell majd attól tartania, hogy hasonló stílusú vagy tempójú dalok vehetik körül.”

Emellett a napokban néhány kisebb problémára is megoldást találtak. A jegyeladások arányossága miatt a szomszédos Norvégia képviselője megállapodás szerint a második, Dániáé pedig az első elődöntőben áll majd a közönség elé (A legtöbb látogatót ebből a két országból várják).

A sajtó képviselőinek és az Eurovízióhoz köthető kísérőrendezvényeknek helyet adó Euroclub épületét is kijelölték. Ez az 1600 fő befogadására képes, zsidó-lengyel származású mérnök tehetségét dicsérő Moriska Paviljongen lesz. Az ezt körülölelő park látogatói képernyőkön keresztül figyelhetik majd a főbb eseményeket. Tervek születtek még egy „Olimpiai Falu” jellegű, külső nézőtér kialakítására – így szinte bármelyik malmői részese lehet a fesztiválnak, és magára a városra is nagyobb figyelem terelődhet.

54 hozzászólás Eurovízió 2013: A rajtsorrenddel kapcsolatos a legfrissebb újítás

  • János

    Csak azt nem értem,hogy az elődöntő után hogyan lehet eldönteni,hogy valamelyik szám jó avagy sem. Nem hinném,hogy az ottani első dalnak mernének alacsony rajtszámot adni,viszont több rosszabb biztosan azt fog kapni.
    Ez egy túl nagy újítás,amit szerintem a verseny már nem bír el… 🙁

  • Tilla77

    Most megy a svéd-angol barátságos foci meccs, a Friends Arénából. Durva…Ha tényleg itt lesz a Melodifestivalen döntője, akkor az nem kis rekord lesz. Gyönyörű a stadion.