Naptár

2012. május
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Számok, százalékok, adatok a 2012-es eurovíziós dalversenyről

Tudósító: Szalma Róbert
Forrás: eurosong.hr – old.eschungary.hu

Résztvevők, visszalépők, visszatérők.
Az 57. Eurovíziós Dalversenyen résztvevő országok száma 42. Könnyelmű kijelentésnek bizonyult, hogy Örményország is a résztvevők között lesz, de sajnos politikai nézeteltérések miatt kénytelen az ország távol maradni az idei rendezvénytől. Lengyelország a másik távolmaradó ország, akik a labdarűgó EB–re hivatkozva idén kihagyják az Eurovíziót. De, hogy az idei fesztivál sem múljon el visszatérő nélkül: a színpadon láthatjuk majd Montenegró versenyzőjét is, akik 2009 óta nem képviseltették magukat a versenyen. Az idei Eurovíziós Dalversenyen résztvevők száma csak 1-el marad el a 2008. és 2011. évi rekordnak számító 43 induló mögött.

 

Nemzeti selejtezők, kiválasztási módok.
A belső választás módját idén 12 ország választotta, ami annyit jelent, hogy 30 országban volt előselejtező, azaz a résztvevő országok 71%-ában! Ebből a 30 országból négyben (Azerbajdzsán, Belgium, Ciprus és Spanyolország) előre kijelölték az előadót majd később választottak nekik dalt. Valamint belső kiválasztás volt olyan országokban, akik egyébként előselejtező keretén belül választanak (Horvátország, Izrael és Szerbia).

Nyelv
A versenydalt teljes egészében angol nyelven 24 ország fogja előadni, ez a résztvevők 57%-a.
Az angol egy másik nyelv kombinációját összesen 7 dal esetében fogjuk hallani. Anyanyelven összesen 10 dalt fog felcsendülni.
A „Love Unlimited” című dalban 11 nyelven hallhatunk majd 1-1 mondatot, ezért őt egyik csoportba sem lehet sorolni.
Ami a nyelvi statisztikát illeti, még soha nem indult annyi dal vegyes nyelven, mint idén (a nyelvi szabályok eltörlése óta).
Rambo Amadeus (Montenegró) dalában az angol nyelv dominál, de hallhatunk benne német és montenegrói (?) szavakat is.
A dánok dalában hallhatóak arab és dán nyelű részek az angol mellett.
Érdekesség, hogy az Eurovízión idén először hallhatunk olyan dalt, amelyet udmurti nyelven adnak elő, természetesen az angollal keverve, valamint először szerepel olyan dal az Eurovízión melynek a címét a latin nyelvből kölcsönözték, ez pedig a „Suus” Albánia színeiben.

Előadók
2012-ben az Eurovízió színpadán 33 szólista lép fel, míg a többi kilenc országot vagy duett, vagy együttes képviseli majd. Érdemes megemlíteni, hogy ez a kilenc résztvevő közül csak egy (Fehéroroszország) van a második elődöntőben! A 33 szólista közül 21 (63%) énekesnő és 12 (37%) férfi énekes szerepel majd Bakuban.
A legidősebb fellépő – nem csak idén, hanem az Eurovízió történetében – az orosz színekben induló Natalya Pugachyova (76 éves), mögötte csak 1 évvel maradt le az Egyesült Királyság képviselője Engelbert Humperdinck. A legfiatalabb résztvevő a 16 éves Szlovéniát képviselő Eva Boto.

Visszatérők
A visszatérők között elsősorban Željko Joksimović (Szerbia) nevét kell megemlíteni, hiszen a színpadon, mint előadó másodszor (2004, 2012) fog állni, negyedszer, mint dalszerző (2004, 2006, 2008, 2012) és nem szabad elfeledni, hogy 2008-ban ő volt az egyik műsorvezetője a Belgrádban tartott Eurovíziós Dalversenynek.
Az Eurovízión újra találkozhatunk Jonsival (Jón Jósep Snæbjörnsson) aki 2004-ben képviselte Izlandot az Isztambulban rendezett versenyen. Idén Greta Salomeval (Gréta Salóme Stefánsdóttir) együtt újra lehetőséget kapott, hogy képviselje hazáját.
Az ír testvérpárt talán be sem kell mutatni, hiszen a 2011-es düsseldorfi versenyen ismerhettük meg őket.
Kaliopiról talán kevesen tudják, hogy 1996-ban elnyerte a jogot, hogy képviselje Macedóniát VJK az Oslóban rendezett Eurovízión, de az előzsűri sajnos nem jutatta az élő műsorba (Ebben az évben Delhusa Gjon ugyanezen okból kifolyólag nem tudott színpadra állni Magyarország színeiben).
Anri Jokhadze Grúzia színeiben 2008-ban Diana Ghurtskaia mögött vokálozott, valamint tagja volt annak a formációnak, amelyet 2009-ben kizártak a versenyből a dal szövege miatt.
Maya Sar a tavalyi düsseldorfi versenyen Dino Merlini vokalistájaként lépett színpadra Bosznia-Hercegovina színeiben.

Elődöntők és a döntő
A két elődöntő bevezetése óta mindig az első illetve a második elődöntőbe már csak 4 2 ország jutott. Finnország Dánia és Ciprus idén újra az első elődöntőből szeretne a döntőbe jutni, míg Ukrajna immár ötödik alkalommal a második elődöntőben lesz látható.
A döntőben pedig rekord számú, 26 dal fog elhangzani, amire 2003 óta nem volt példa.

2004-ben volt az első Eurovíziós Dalverseny, amelynek már elődöntője is volt és 2008-ban vezették be a két elődöntős versenyt. Nézzük, hogy 2004 óta mely ország hányszor jutott a döntőbe!

8 alkalommal: Bosznia-Hercegovina, Görögország, Románia, Oroszország, Ukrajna.
7 alkalommal: Törökország, Svédország
6 alkalommal: Norvégia, Dánia, Moldova
5 alkalommal: Albánia, Horvátország, Izrael, Finnország, Írország, Izland
4 alkalommal: Azerbajdzsán, Grúzia, Litvánia, Lettország, Szerbia, Macedónia VJK, Málta
3 alkalommal: Ciprus, Magyarország, Portugália, Svájc
2 alkalommal: Ausztria, Belgium, Fehéroroszország, Észtország, Szlovénia
1 alkalommal: Bulgária, Hollandia
Soha: Montenegró, San Marino, Szlovákia

18 hozzászólás Számok, százalékok, adatok a 2012-es eurovíziós dalversenyről