Naptár

2012. május
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2012: Bulgária

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

2005-ben vettek részt először, azonban az első két évben nem sikerült döntőbe jutniuk. 2007-ben viszont az előkelő 5. helyre vitte őket Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov. A mai napig ez az egyetlen továbbjutásuk, bár tavaly Poli Genova 48 ponttal a 12. helyet szerezte meg, ám ez nem volt elég a döntőhöz. 8. képviselőjük, Sofi Marinova, talán ismét a döntőbe juttatja Bulgáriát.

Sofi Marinova jön, lát, győz. Készen áll ezt fenntartani az Eurovíziós Dalversenyen is. A 36 éves énekesnő Bulgária egyik legnépszerűbb énekese. Az édesanyja énekelni és táncolni tanította Sofit, majd ennek köszönhetően kitűnt hangi adottságaival iskolás évei során. Nem sokkal később, szülei belegyezése által, esküvőkön és keresztelőkön énekelt, ahol a repertoár része volt Whitney Houston és Michael Jackson is, valamint a kulturális örökség részeként a cigányzene.

Több zenei fesztiválon vett már részt, amelyeknek köszönheti népszerűségét. Ennek hatására jelenhetett meg első albuma, az Old Wounds, a Super Express segítségével, sőt producerekre hivatkozva ez a legjobban kelő lemez az országban. Ezt több szólóalbum követte, 2004-ben azonban a Sunny Music-hoz ment, ahol természetesen tovább folytatódott sikeres élete.

Karrierje során Sofi főként az első helyet hozta el a versenyeken. Elmondása szerint nagyon csalódott amikor a második helyet sikerül csak elcsípnie, ez történt azonban 2005-ben, amikor Slavi Trifonovval együtt a Edinstveni (Only one) című számot énekelte a bolgár nemzeti döntőn. Egy év kihagyás után, 2007-ben újra próbálkozott, akkor a rapper Ustata közreműködésével a Ya Tvoya (I’m yours) számot adták elő, és a harmadik helyen végeztek. Harmadik alkalommal, 2012-ben sikerült azonban nyernie, és ezzel a jogot is Bulgária képviseletére az Eurovíziós Dalversenyen.

44 hozzászólás Napi Eurovízió 2012: Bulgária

  • Zolecs

    Az egy hónappal ezelőtti listámhoz képest Bulgária esett vissza a legtöbbet, pontosan 11 helyet, de még így is a középmezőnyben van. Nem rossz dal, de egy kicsit ráuntam.
    Az pedig nincs előírva hogy csak Románia próbálkozhat efféle stílussal. (Csak mert emiatt is érte kritika) 42/22

    Meglepődnék ha továbbjutnának.

  • schanc

    A dal egyik legnagyobb előnye, hogy pazarul lehet rá takarítani 🙂 Sztem a határon lesz, hogy továbbjut-e vagy sem.

  • Rita

    Ha csak a stúdióverziót veszem alapul, ez nem is annyira rossz dal, bár tény, semmi eredeti sincs benne. A nő hangja nekem kicsit irritáló, és amikor élőben adja elő, akkor egyenesen förtelmes. Szerintem nem lesz döntős, mondjuk, én nem bánnám, csak kezdjenek valamit az élő hanggal, mert az egyelőre nagyon gyászos.

  • Kajli25

    Nem kedvenc, de nem is legrosszabb… Élőben tényleg irritáló a hölgy 🙂

  • Zsolti

    Nem a kedvencem a műfaj, bár feltételezem, hogy ennél többet nem is tud. Én is érzek valami irritálót a nő hangjában, mintha túl magas lenne neki a refrén. A tempósabb dalok közül az egyik leggyengébb.

  • Wohoogirl

    az egyik legidegesítőbb dal…….

  • Nyee01

    Megint szemben az árral:D,de nem azért csinálom,hogy ellent mondjak.Nekem ez is az egyik kedvencem.Hihetetlen jó kis dance-pop.Szeretem,ha egy énekesnek jó kvalitásai vannak és nem csak a szám van jól megírva.Ez egy baromi nehezen elénekelhető szám,pont a refrén miatt,neki megy és ezt külön tisztelem.A stílusa olyan amilyen…Azt viszont cáfolnám,hogy a hölgy „ennél többet nem is tud”.1992 óta van a pályán és több műfajban is kiemelkedőt tud alkotni,aki nem hiszi nézzen youtube-ot:D

  • Erzsi

    Nyee, csatlakozom! Én is nagyon szeretem és nincs rá mentségem. Sosem hittem volna, hogy nekem egy ilyen dal kedves lehet. Nincsenek észérveim mellette, nem tudom, miért, csak tetszik. A legalja, zsigeri tetszés.

  • Erzsi

    Már többször írtam, hogy az idén sok kedvenc dalom van, több olyan is, amit magam sem értek …ukrán, bolgár, svéd. Igyekszem pozitív maradni!

  • Levi21

    Toplistám:
    1.Ukrajna
    2.Bulgária
    3.Málta
    3.Fehéroroszország
    5.Szerbia
    6.Macedónia VJK
    7.Hollandia

    8.Portugália

  • Küllikki

    Vessetek a mókusok elé, de egyszerűen nem ugrik be, hogy melyik a bolgár dal, szóval bennem ennyire hagyott mély nyomokat…. ha lesz időm rákeresek a youtube-on….

    • nyugi nem vetünk a mókusok elé (ajh xDD) nekem is csak annyi maradt meg belőle, hogy olyan romános, és egy kék ruhás nő énekli. 35/42

      • Küllikki

        Köszi 😀
        Mondjuk nekem a második elődöntő nagy része sötét folt, úgyhogy tuti lesz még egy két olyan dal, amire alig emlékszem 🙂

  • Fabiana

    Ha 4 évvel ezelőtt küldték volna, valószínűleg meg lennék vadulva érte, de így… hallottam már kismilliomszor. Az énekesnő hangjáért sem rajongok plusz ez az I love you klisé vagy 6 nyelven… :/ (hogy valami pozitívat is írjak: egy árnyalatnyival jobban kedvelem mint a román dalt) Nem döntős.
    (Poli 🙁 )

    • Szerintem is lecsengőben van már kicsit ez az „inna-pop”, bár nekem bejön. Ez a dal is tetszett eleinte, de mikor meghallottam élőben, és megláttam a nőt, egyből csúszott meredeken lefelé. Kíváncsi vagyok, mennyire tud tisztán énekelni élőben, de már úgy vagyok vele, hogy nem lennék szomorú, de meglepődnék, ha döntőbe jutna. Viszont az ilyen daloknál még a román énekesnők is angolul énekelnek, igazán énekelhetné ő is angolul a dalt, sokkal tűrhetőbb lenne, ha értenénk is.
      Nálam most 42/21, pont a felénél.

      • Ja, és a hangja is idegesít, főleg a refrénnél. De maga a dal nem rossz.

      • Erzsi

        Ne viccelj Zoey, mit akasz ezen érteni? Ájlávjú, ájlávjú, ájlávjú (és még 25 ismétlés…) Képzeld el, mennyire primitív lenne ez angolul. Valószínűleg így is az, csak legalább nem értjük. Meg így egy kicsit egzotikusabb.

    • Csengettyű

      I love you hat nyelven: valóban, ezt már a Todomondo öt éve eljátszotta, csak valamivel szimpatikusabb formában.

      • Ja, hogy ebben a dalban az I love you-t elmondják hat nyelven? 😀
        Nagyon le vagyok maradva… De miért nem ismerek fel más idegen nyelvet benne az angolon kívül?!? :O

      • Fabiana

        Pedig ott vannak: (és még csak nem is 6 nyelven, hanem 10 😉 )
        http://hu.wikipedia.org/wiki/Love_Unlimited

      • Ááá, így már ismerősek, hallottam is ezeket a dalban, de nem tudtam, hogy ezek más nyelven vannak! XD Annyira nem ismerem a bolgár nyelvet, hogy gondoltam, ezek is azon a nyelven vannak. És vajon miért pont ezeken a nyelveken énekli? Lehetne magyarul is, máris sokkal jobban tetszene itt több embernek! 😉

      • Csengettyű

        Gondolom, azért is lett Love Unlimited a címe 😀
        Ja, a refrénben van.
        Seviyorum seni (török), s’agapao poli (görög)
        Yo te quiero a ti (spanyol), volim te (szerb/horvát), mon cheri (francia, ez az egy speciel nem „I love you”)
        Teb običam (bolgár),…

        But dehaftu mange (cigány), voglio bene a te (olasz)
        Mən səni sevirəm (azeri), ya habibi (arab, de ez se „ájlávjú”), je t’aime (francia)
        Meg angolul is benne van valhol.
        Tehát tíz nyelven „I love you”.

      • Küllikki

        Huh, hogy én azt mennyire szerettem anno, megyek és meghallgatom 😀

      • Csengettyű

        Én annak idején nem annyira, egy jó hangulatú dal, és kész… de mostanság sokat hallgatom.

      • Pitbull

        Todomondo-tól imádtam annak idején ezt a sokatmondó dalszöveget, de ettől a számtól kifutok a világból is. Viszasírom Poli-t, tavaly győznie kellett volna a bolgár előadónak!

      • Csengettyű

        Azért győzni nem, de a döntőt simán megérdemelte volna. Durván alulértékelték azt a dalt, ez a szerelmes tüctüc nagy visszaesés tavalyhoz képest. (Pedig Bulgária dalai sokszor tetszenek, pl. Water, Illusion, Angel si ti, és a Na inat is…)

  • Zsolti

    Egyébként ugyanezt a dalt el tudnám képzelni valamilyen érzelmesebb hangszereléssel, valami drámaibb formában. Ez a román tüctüc elrontja.

  • Dani

    Na, hát Bulgáriát idén is utálom, pedig tavaly imádtam, sőt tavaly annyira jók voltak (számomra), hogy ha rajtam múlt volna a verseny, akkor holtversenyben győzött volna Bulgária és Törökország.

    De idén!!! Mi ez a nyávogás??? Ez a pusztító alpáriság (Puzsér Róbert szavaival élve)??? Hogy lehetett ez jobb, mint Desislava??? Hogy??? Csak essenek ki!!! 34/42, de már bánom, hogy ilyen előkelő helyre raktam őket!!! Lejjebb valók, olyan 39-40 közelébe.

    Na, a 2007-es daluk meg az ESC történetének legförtelmesebb dala volt (véleményem szerint)…és mi akkor 10 pontot adtunk nekik!!! Te jó ég!!!

    • Erzsi

      A 2007-es daluk az ESC történetének egyik legcsodálatosabb zenei kísérlete volt. Annak bizonyítása, hogy egymástól nagyon távol eső zenei stílusok milyen jól megférnek egymással. Hogy hogyan lehet a tradicionálist a legújabb zenei irányzatokkal ötvözni. Az ilyen újítások, a műfajok keveredése, a zene még felfedezetlen határvidékei tartják életben a versenyt. A Soluna Samay-féle megbízható minőségű iparosmunkák nem viszik előre a műfajt.

      12 éved minden élettapasztalata benne van ezekben a kategórikus minősítésekben? Bár elismerem, sokat javultál tegnap óta: ebben a hozzászólásban kétszer is odatetted, hogy „számomra”, meg „véleményem szerint”. Értékelem.

      • Dani

        Nekem nem tetszett az a dal, talán azért, mert Elitsa hangja (szerintem) förtelmes…és nálam általában az előadó hangjától függ, hogy milyennek gondolom a dalt…de a dalszöveg és a bolgár nyelv, az jó…meg a dob is…
        amúgy az életkoromat nem találtad el 😀

      • Zoli

        Elitsa hangja förtelmes? Szerintem az Eurovízió utóbbi öt évének történelmében a tíz legjobb énekese között stabilan ott van…
        Vedd figyelembe, hogy az a dal nagyon sokféle, de az eklektikájában nem veszik el a népiessége sem, ahhoz pedig pont ez a torok kell, engem néha emlékeztet Palya Beára.* Az etno, mint műfaj, megkíván szerintem valami mocskosságot, az ének nem lehet annyira steril, jellegtelen, mint mondjuk a sokat sztárolt Soluna Samay-féle.

        *Bizonyíték! Ebben a dalban szerintem hangszínben, és énektechnikailag is sok Elitsa esetében is észrevehető jellegzetességet ki lehet venni, és mellesleg rohadt jól szól. Aki ilyen számhoz nyúl, mint ezek, vagy a Voda is volt, abba kell valamennyi rikácsolás, valamennyi piszkosság… Hallgassátok csak, ilyen jót úgysem minden nap talál az ember, aki követi ezt a linket, annak ígérem, hogy egyből szebbé tettem az estéjét! http://www.youtube.com/watch?v=Sx_h6Vm-zrU
        Remélem Dani és a többiek, értitek, mit akartam kihozni.

        Ez pedig Erzsinek íródik speciálba’: örülök, hogy tetszik a bolgár dal. Ha legközelebb felhozod a Zdob si Zdub-ot, akkor lesz mivel védekeznem:D

      • Erzsi

        Tudom, hogy a bolgár dal nem egy nagyformátumú alkotás, de akkor is tetszik, van néha ilyen is. Zdob si Zdub miatt sem kell mentegetőzni. Tudom, hogy különleges ízlésed van, még tetszik is, hogy mindig kiállsz a „sorból kilógók” mellett. És egyre okosabban érvelsz a kedvenceid mellett. (Most megsimogattam a buksidat.)

      • Zoli

        Ó jee:) Köszönöm Erzsi!

      • Csengettyű

        (Nálam a Zdob si Zdub jó ízlésre vall, de ez csak személyes vélemény – állítólag nekem is furcsa ízlésem van.)

      • Tippelhetek, szerintem 10 és 13 között van az életkorod!

      • Csengettyű

        Valószínű 😀

      • Zoli

        (Ne csesztessük má’ ezzel szegényt… Már engem idegesít a téma. Mi van akkor, ha 10 és 13 között van? Véleményt akkor már nem formálhat? Nem kell egyetérteni vele, de akkor fejtsük ki, hogy miért neki, ne a korával cikizzük. Köszönöm embertársaim nevében is!)

      • Én nem cikiztem, -mivel én se a „legidősebbek közé tartozok”- Csak azért tippeltem, mert már „valaki” megtette feljebb pár kommentel.

      • Pitbull

        Nagyon egyetértek Veled, Erzsi! A Water a legkülönlegesebb hangzást nyújtota, furcsán-érdekesen jó volt. Nem volt ugyan a legjobb dal abban az évben, de az én listámon is bőven Top 10-es helyezést ért el.

      • Nyee01

        Egyet kell értsek szinte mindenkivel.Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov olyat alkottak 2007-ben,ami felejthetetlenül jó volt.Nem véletlen,hogy 5. helyen tudtak végezni(ráadásul anyanyelven énekelve).
        Zoey,az angolon kívüli idegen nyelvek nem mumusok(jó lehet nem 11 kell egy dalba),de attól,hogy nem érted lehet nagyon is szép.Én mindig is amellett voltam,h a nyelvszabály nem volt egy hülye dolog,sokkal színesebbé tette a versenyt.Pl.milyen régen hallottunk már északi nyelvet??(a finnek persze tudják vállalni magukat).Szerintem bármilyen ynelven lehet nagyon jó dalt írni és azt hiszem erre számtalan példa van az idei mezőnyben is.
        Dani:nem megsérteni akarunk az életkoroddal.Ha fiatalabb vagy,akkor büszke lehetsz magadra,hiszen valószínű te vagy itt a legifjabb.Ha vszont idősebb,akkor meg próbálj belőle tanulni,hogy miért tűnik egy 12 éves kommentjének a hozzászólásod.
        Végül ismét megvédeném a hölgyet,aki (nekem) 100X különbet alkotott,mint Desislava és a hangi képzettsége(azért írok képzettséget,mert a hangszín ízlés kérdése) messze elhagyja versenytársáét.Remélem kevesen vannak Európában akik nem szeretik a „nyávogását”.Bár sajnos én is úgy gondolom,hogy ki fog esni,de azért bízom benne,hogy Európa nem megy el egy ilyen dal mellett.

  • Balint005

    Az idei tingli-tangli dalokból (román-ciprusi-görög-bolgár) ez szerintem a leggyengébb, egy Inna utánzat. DE mivel idén sok ország küld balladát, amik egyáltalán nem ragadnak meg bennem, így nálam bejutó helyen van ez a dal, mert azért bőven a hallgatható kategóriában van, ráadásul a gyengébbik elődöntőben, úgyhogy szerintem esélyes a döntőbe jutásra. Az jelenlegi listámon valahol a 20-25. hely között van.

  • smileyshine

    Ez hallgathatatlan. Bármelyik dalt képes lennék végighallgatni az idei mezőnyből, de ezt nem. Ez a nyávogás szörnyű, fáj tőle a fülem és a fejem is. 42/42

  • János

    Ennyi nyelvet vegyíteni a dalba…Ráadásul a leggyakoribbakat. 🙂 Bulgária mindig is meglepett az indulóival. Jól hangzik a dal,de az énekesnő nem igazán értékelhető. Szívesen meg tudom hallgatni,de NEM szabadna továbbjutnia. Akkor a többi sokkal jobb daltól venné el a lehetőséget.