Napi Eurovízió 2012: Ukrajna

Forrás: eurovision.tv
Tudósító: Szücs Zoltán

Senit (ESC 2011, San Marino) után az idei dalfesztiválra is jut egy afrikai származású énekesnő: Gaita-Lurdes Essami, alias Gaitana ereiben kongói vér csörgedezik. Ő képviseli májusban az utóbbi évek egyik legeredményesebb Eurovíziós országát, Ukrajnát. “Emberek, legyetek a vendégeim” – szól a meghívás a “Be My Guest” című dal refrénjében. Az, hogy hányan bólintanak rá a felkérésre, a szavazatok alapján minden bizonnyal mérhető lesz, de a nemzeti döntőn egyszer már a zsűri és a nézők szimpátiáját is elnyerte.

Gaitana, az énekes-dalszerző tízéves pályafutása alatt öt lemezt dobott a piacra, és 20 videoklipjét játszották a csatornák. Tehetségét gigantikus rajongótábora mellett a szakma is elismerte: többek között megkapta a legjobb női előadó díját egy nemzeti gálán, és ő volt a 2010-es Frankofónia Fesztivál arca. Emellett az UEFA Euro 2012 hivatalos “barátja”, és több kreatív jellegű feladatba is belevágta a fejszéjét: elkészítette például az egyik árvabarát projekt hivatalos himnuszát. Hamarosan megjelenő új CD-jének anyagán Narada Michael Walden, Eric Daniels, Rob Hoffman és Robert Damper is dolgozott. A számok felvételére az Egyesült Államok városaiban (Los Angeles, Seattle, San Francisco) került sor.

Kapcsolódó cikk: Ukrajna: Gaitana – Be my guest

30 Comments

Mindig sikerül jót választaniuk, legalábbis 2008-tól egészen idáig szerettem mindet, főleg Mikát és Alyoshát 🙂 Bár most azért lett volna egy picivel jobb is, de még így is előkelő helyre pakoltam őket.
42/12

Én ezt is nagyon szeretem. Egyik oldalról nézve tingli-tangli, de másik oldalról meg, … olyan nagyszabású. Nem kispályás, hogy úgy mondjam. Ha hallgatom, látom az örjöngő stadiont. Meg minek lenne manapság pozitívabb mondanivalója, mint hogy “légy a vendégem”. Igazi fiesta hangulata van és ezzel az afrikai hangzással szerintem a dél-afrikai vb-re is szeretnének visszautalni. Pedig azok a kürtök, amiket az ember első hallásra afrikai hatásnak gondol, azok a hatalmas havasi kürtök, amikkel a Kárpátokban “kommunikálnak” egymással a pásztoremberek és amik már Ruszlana dalában is benne voltak. Egyszerre afrikai és ukrán. Szerintem zseniális.

Ugyanez a kettősség van bennem, egyszerre habkönnyű, de mégis élvezhető. Tudja azt, amit a Haba haba nem. Jobb üzenetet nem is hozhatna egy épp EB-t rendező ország, tökéletes időzítés. (Már egész kezdek pozitív lenni végre, ahogy egyre jobban ismerem a dalokat. 🙂 )

“Tudja azt, amit a Haba haba nem.” MI??? Te most ezzel a Haba Habát rosszabbnak ítélted ennél??? Nálam az tavaly Top10-ben volt, és ez is abban van, csak ez a hátsó Top10-ben, a legrosszabbaknál.

Ez elég nagy baj:) Igazából én egyiket sem szeretem, de a Haba Haba gagyi volt szerintem, ezt meg viszont valahogy még el tudom ismerni…

már csak holnap, jövő hét kedden és jövő hét szombaton fogok negatív véleményt írni, a többi pozitív lesz…ha annyira nem tetszenek a negatív véleményeim

Ja, és sok esetben volt már igazam, de NEM mindig. És azt nem említettem, hogy engem csak Gaitana hangja irritál, a dalszöveg és a dallam tetszik…de, amint mondtam, Gaitana hangja miatt megy a véleményem negatív irányba

😀 Igen, a Haba haba nálam egy-két kategóriával alatta van. Gaitana hangjával sincs különösebb bajom, én általában csipázom az ilyen őserővel teli fekás-öblös hangszínt. 🙂

Igazából vegyes érzelmeim vannak a dallal kapcsolatban, ha esc dalként tekintek rá, akkor annyira nem jön be, de ha eszembe jut, hogy nyáron eb lesz (és mindenki tudja kik rendezik), akkor már is egy remek kis dal lesz belőle.
Szerintem döntőbe fog jutni, vagy ha nem is, a nyáron még biztos fogjuk egy párszor hallani ezt a dalt.

Az énekesnő hangját nagyon szeretem,ha maga a szám nem is annyira jó. De együtt remekül hangzik. Nem hinném,hogy kiesne.

Hozzátenném, ha egy amerikai énekesnő énekelné, akkor már rég az egész világ dúdolná… Az előadásmódjában pedig csak az zavar, amikor furcsa módon mozgatja fel le a szája előtt a mikrofont, az kicsit viccesen néz ki 😀

Nem a kedvencem, de ha elolvassátok a hozzászólásokat, ez az a dal, amiről mindenkinek megvan a véleménye. Nekem nem annyira jön be, inkább a középmezőnybe tenném.

Egyébként lehet, hogy én olvasom rosszkor a hozzászólásokat, de mostanában nem látom a Top-listákat, pedig engem érdekel mi a véleményetek úgy egészében.

Elismerem az énekesnő tehetségét, de számomra egyáltalán nem kellemes hallgatni őt. (ahogy a bolgár énekesnőt sem)
A refrén tulajdonképpen csak önfeledt lálázgatás, a vers részek viszont tetszenek. Összegezve nem nagy durranás. Nálam 30+ -os.
Természetesen döntős lesz és én megreckírozok egy újabb top 10-es helyezést Ukrajnának.

Én mind a bolgárt,mind ezt a dalt a kedvenceim közé sorolom.Jó hangulatú,fantasztikus hangja van az énekesnőnek,barátságos szöveg.Nekem ennyi elég h jó kedvem legyen tőle.TOP5 és remélem a nagyversenyen is TOP10 lesz belőle(feltéve,hogy jól adja elő).Hajrá Gaitana!

Fura dal ez, egyrészről lendületes, és visz magával, de miután vége, nem kapok kedvet ahhoz, hogy meghallgassam még 1x. Remélem döntőbe jut, de ott hátul végez.
Tavaly a Haba Habát imádtam. Nem érdekelt, hogy bugyuta, de tetszett. Ez messze van tőle, legalábbis nálam.

A Haba Haba és ez a dal nem hozható egy pályára.
Toplistám:
1.Ukrajna
2.Málta
2.Fehéroroszország
4.Szerbia
5.Macedónia VJK
6.Hollandia

7.Portugália

Comments are closed.