Napi Eurovízió 2012: Portugália

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Portugália idén már a 46. képviselőjét küldi, azonban nyerni eddig nem tudtak, legjobb eredményük is egy 6. hely még 1996-ból, sőt a tíz legjobb közé is ekkor kerültek utoljára. A 2008-ban bevezetett két elődöntős rendszer óta mindössze egyszer estek ki, tavaly a Homens da Luta örömküzdelme által. Talán Filipa Sousa elhozza első alkalommal a portugál győzelmet.

Filipa 1985-ben született, zenei karrierjét pedig korán, már 6 évesen elkezdte, amikor is zenét kezdett tanulni. 12 éves korában már több fesztiválon és karaoke versenyen vett részt, melyet általában meg is nyert és több Fado versenyen is sikert aratott A fado egy olyan melankolikus zenei műfaj, melyet portugál és spanyol gitárral ad elő az énekes (fadista).
Miután több színházi műben vett részt, 2003-ban csatlakozott az Al-Mouraria nevű fado-csapathoz és több országban zenéltek, köztük Spanyolországban és Marokkóban is. 2007-ben bekerült a Operação Triunfo tehetségkutatóba. Itt egészen 7 héten keresztül maradt a versenyben, pozitív visszajelzésekkel távozott a műsorból. Rá egy évre, 2008-ban megnyerte a Big Fado Soirée of the Algarve versenyt Louléban.

2010 májusán részt vett a Nasci para o Fado (A fadora születtem) gálán, melyet az RTP közvetített. Célja az volt hogy a Fado: História de um Povo (Fado: Egy ember története) musicalra megtalálják a megfelelő előadót. Kiválasztották a döntő gálára is.
Jelenlegi célja hogy ő legyen a legelső portugál győztese a Dalversenynek. Hogy sikerült-e, arra májusban megkapjuk a választ.

11 Comments

Egy percig nem csodálkozom azon hogy 45 szereplés után egyszersem nyertek. Ha minden évben ugyanazt küldik úgy elég lehetetlen. Na jó tavaly nem, de őszintén szólva az a daluk ezerszer jobban bejött mint ez. 🙂
Szóval nyugodtan kimerem jelenteni hogy nálam a leggyatrább dalokat küldő ország Portugália.

Ez a dal rettenetesen unalmas és semmitmondó,az énekesnő idegesítő, remélem kiesik. 42/41

Naaaaa, olyan rossz ennyire elutasító véleményt olvasni egy olyan dalról, amelyik nekem nagyon kedves. Sajnos az előre jelzések tényleg nem sok esélyt adnak neki, de azért reménykedem, hogy lesz még meglepetés. A zsűri szokta értékelni az igényes dalokat.

Első hallgatásra az ember azt mondja, igazi latin zene. Aztán rájön, hogy ezt akár a dalmát tengerparton is hallgathatná vacsora mellé. Ja, persze Andrej Babic … Nekem ez is tetszik, hogy egy horvát zeneszerző és egy Portugália nevű ország között ilyen sikeres munkakapcsolat alakuljon ki. (Az egyetlen negatívum a dallal kapcsolatban, hogy ez tulajdonképpen a Senora do mar kevésbé drámai változata.) És annak is örülök, hogy portugálul énekelnek. Nekem sok kedves dalom van tőlük és bár nem sok esélyét látom egy portugál győzelemnek a közeljövőben, azért szurkolok nekik.

Szeretem, elsőre is és sokadjára is. A hangszerelés kicsit régimódi, amikor elindul a refrén, de megbocsátom, talán épen ez adja a klasszikus fesztiválhangulatát. Szimpatikus az énekesnő, de kezdeniük kell valamit a koreográfiával. Egyébként meg hogy is ne drukkolhatnék egy lassan fél évszázada nyeretlen országnak?! 🙂 A rossz széria nem idén fog megtörni, de egy top 10-es helyezés azért biztató lenne nekik (persze kinek nem…). Remélem megelőzik a görögöket, hogy ők is lássák, a régi receptből is lehet jót főzni. A verseny egyik legfülbemászóbb refrénje, bízom a döntőben.

Zolecs-el értek egyet minden portugál dal ugyanilyen és hihetetlen hogy az NF-en is mind mind ilyen dalok vannak minden évben.

Elsőre kicsit unalmas, de mégis van benne valami, ami megfog – én megszerettem, az meg pluszpont, hogy portugálul van. Negatívum: folyton a 2008-as daluk jut róla eszembe.
Nekem az utóbbi évek legjobb dala a Todas as ruas do amor, utána a Senhora do mar, és most ez.
Mellesleg tényleg nem ártana, ha kipróbálnának végre valami mást is…

Egyet kell értsek Veled! A Todas as ruas do amor mai napig az egyik kedvencem! 🙂
Én azért szorítok nekik! Szép dal!

Én meg még ennél is lejjebb érzem ezt a dalt. Sajnos a portugál dalok közül nekem még egy sem nyerte meg a tetszésemet.41/42

Comments are closed.