Naptár

2012. május
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: Végre Magyarország is kapott pontokat az idei OGAE szavazáson

Szerző: Klész Imre
Forrás: escxtra.com – OGAE RoW@Facebook – oddschecker.com
Fotón (nagyítható): szerelik a ledfalakat a bakui színpadra

Tavaly Magyarország nyerte meg az Eurovízió Rajongóinak Általános Szervezetének (OGAE) szavazását, 7 ponttal megelőzve a fogadóirodák kedvencét, Franciaországot. A későbbi győztes Azerbajdzsán a hetedik helyet érte el a rajongók szavazásán, Franciaország pedig a döntő 15. helyén végzett. 41 klub vesz részt a pontok kiosztásán, Magyarország nem tagja a szervezetnek.

17  klub szavazott eddig, viszont az adta az apropóját az írásomnak, hogy Magyarország most kapta meg az első pontjait, egészen pontosan 6 pontot Macedónia VJK-tól. A jelenlegi állás szerint Svédország vezet 197 ponttal, második helyen Izland áll 106 ponttal, a harmadik pedig Szerbia, 96 ponttal.

Wolf Kati a düsseldorfi Eurovízión

Tavaly ugyan megnyertük a hivatásos rajongók szavazatait, de a verseny végeredményét tekintve (22. hely a döntőben) nagy melléfogás volt ez a szavazás. A fogadóirodák pedig szinte végig kitartottak Franciaország mellett. Bő három héttel a verseny kezdete előtt a fogadóirodák oddsait átlagoló oddschecker.com, és az OGAE szavazások jelenlegi állása szerint idén a svéd Loreent és az ‘Euphoria’-t veszi körül nagy hype, Magyarország a 24. helyen szerepel.

Loreen "Euphoria" a 2012-es svéd nemzeti döntőn

Következtetéseket nehéz levonni, hiszen a próbák idején, amikor mindenki ugyanazon a színpadon fog fellépni, akkor fog kiderülni, hogy melyik dalt tudják megfelelően tálalni a tévénézőknek. Annyi bizonyos, hogy Magyarországnak idén sem lesz könnyű dolga a döntőbe jutással, figyelembe véve azt, hogy a dal már adott, már csak a nézőknek bemutatandó körítés a kérdéses, mint ahogy sok országnál.

Fábián Juli kidekorálja a ledfalat az idei magyar válogató döntőjében

Érdekes volt látni az idei magyar nemzeti döntőn, hogy mennyire tudott fejlődni azoknak a produkciója, akik a döntőben is kipróbálhatták magukat. Ilyen szempontból a mi döntőnkben Fábián Juliék csapata értette meg a legjobban, hogy ha már ott van az a bazinagy ledfal is, akkor hozzuk ki a legtöbbet magunkból, a színpad adta lehetőségeket teljesen felhasználva, és egy csavaros ötlettel megfűszerezve. Ebből a szempontból viszont Tóth Gabi fellépése esett vissza a legtöbbet: a szerelmi vívódásáról szóló produkció az első elődöntőben lehengerlő volt, azóta is emlegetjük, hogy akkor tényleg kihozta magából a maximumot. Persze a tévés zsűrinek totál más volt a véleménye.

Tóth Gabi a magyar nemzeti döntő első elődöntőjében

A Compact Disco nagyon minimálisat változtatott, bár pár héttel a nemzetközi verseny előtt már nemigen tudnak változtatni azon a koncepción, amit megálmodtak. Csak bízni tudok abban, hogy ki fogják tudni használni a színpad adta lehetőségeket, a ledfalat, a fényeket, és a kameraállásokat, a koreográfiát, mint ahogy tavaly Azerbajdzsán is sikeresen és hitelesen végre tudta hajtani.

Ell és Nikki, a tavalyi verseny győztesei Azerbajdzsánból

Ötletelésre ilyenkor már nincs idő, de amikor megtudjuk hogy ki az aktuális képviselőnk, akkor mindig sokat fantáziálok rajta, hogy mit kellene a színpadon használni, hogy a legjobb legyen a produkció. Nos most is agyaltam rajta, de tudom, ha már megvan az alap koncepció, és sok, szakértőnek kikiáltott, vagy akár a szakmájában, szakterületén profi ember elkezdi beleépíteni a saját ötletét a végső verzióba, akkor egy nagy kavalkádot láthatunk a színpadon. És ilyenkor könnyű átesni a ló túloldalára, és telepakolni rengeteg felesleges vagy giccses dologgal, ami végül ellenszenvet vált ki a nézőkből.

Ékszerbemutató 2005-ből (Fehéroroszország)

Nos, én bízom a legjobbakban, mert az olyan típusú, „világbéke” hangulatú dalok, mint amilyen a miénk is, mindig jól szoktak szerepelni, így nincs mese, az előzetes előrejelzésekhez képest meglepetést kell okoznunk Bakuban.

Világbéke dal csodás ledfallal 2011-ből (Finnország)

40 hozzászólás Blog: Végre Magyarország is kapott pontokat az idei OGAE szavazáson

  • Loreen most legalább akkora közönség-kedvenc, mint anno Alexander Rybak volt, szóval a győzelme szerintem borítékolható. És az is biztos, hogy Magyarország a 24. helynél jobbat érdemel. Akár szubjektíven, akár objektíven nézem a dolgokat, top 10-et érdemlünk.

  • Zolecs

    Nem szeretem ezeket a jóslásokat amikor nem azt preferálják akit én szeretnék hogy nyerjen. Idén sajnos megint ez van, a svédek tudnak nyerni elhiszem, de már unalmas. Én a „nyerjen olyan aki még nem nyert” elméletet vallom.

    A magyar színpadképnél pedig mindenképp a földgömbös megoldást szeretném látni, ledes cuccokkal. A két szemét dal közül pedig simán ki fog emelkedni. Az utóbbi években egyébként szerintem pont a színpadképpel szúrtuk el a dolgokat. (2009,2011)

    Idén ismét van egy jó dalunk, ne rontsuk már el megint, és essünk túlzásba akár a ruhákkal vagy az oda nem illő ugrabugráló táncosokkal.

    • Bogi

      Mindenben egyet értek veled. Csak azt nem értem, hogy tavaly a Németektől egy díj, az „OGAE” meg első hely és a végén 22. hely( ha jól emlékszem ), akkor most az Azeriekkel van 6 pontunk, így a TOP 10-ben benne kell, hogy legyünk. Ahogy Zolecs írta a színpadkép sokat jelent. A kamera mozgás kihasználtsága is lényeges, és szerintem a nem official videoklipből ki kell venni a politikamentes részeket és azt rávetíteni a földgömbre.Az a fontos, hogy az a 3 perc NYOMOT HAGYJON !!!!

  • oddschecker-en Olaszország a második… szerintem úgy fog járni, mint tavaly a franciák.

  • Én megértek mindenkit, akinek tetszik Loreen dala, de most mégis azt kérem, írja le valaki, mi abban a dalban olyan nagyszerű? Számomra nem más, mint egy David Guetta-mintára épülő pörgős tuctucc dal, amit nyilván a rádióban szívesen meghallgatok, de akkor sem értem, Eurovízión miért olyan kiemelkedően jó a mezőnyből? Szerintem mondjuk a csaj sem nagy durranás. Szöveg? Koreográfia? Mi tetszik nektek benne? Hadd tudjam már meg, lehet, valamit nem vettem eddig észre…

    • Gabiii

      Ez egyszerű! Az előadás!

    • Jól mondja Gabiii, csak az előadás javítja fel azt a dalt! Ha megnézel egy olyan videót, ahol csak egy helyben áll Loreen, akkor arra azt mondod, hogy elmegy. Viszont ha ugrabugrál, esik a hó, nindzsa harc van a színpadon, akkor azt mondod, hogy cool! Ezt kéne nekünk is, mármint normális színpadkép, nem hóesés!

      • Ez nindzsatánc? :O
        Hááát… ok, most végignéztem, látványos meg minden – bár engem idegesít, hogy alig látok valamit az énekesnő arcából -, de hogy ez ennyire felhúzza a dalt… Melodifestivalen mindig ilyen nívós volt megjelenésben is, gondolom hasonló lesz a stílus, a forma Bakuban is. Ugyanakkor nekem kicsit fáj, hogy ennyire a látvány számít és nem a dal…
        Azért az elmúlt években a nyertes szerintem mindig magának a dalnak köszönhette a győzelmet (talán kivétel a Lordi), remélem, ez idén sem lesz másképp.
        Persze ettől függetlenül biztosra veszem, hogy itt, hazánkban is népszerű lesz ez a dal a rádiókban. Akár úgyis, hogy nem nyeri meg a versenyt.

      • Erzsi

        Ne idegesítsen, hogy nem látod az arcát, nem olyan szép látvány. Határozottan előnyös neki, amikor eltakarja a haja. A látvány tényleg nagyon ütős, de azért a dal sem olyan rossz. Szerintem Dima Bilan sem a dalnak köszönhette a győzelmet, nagyon is a látványnak. Vagyis fordult már elő ilyen korábban is.
        Ami a dalt illeti … Azt írod, rádiós tucctucc, ami Eurovízión kissé snassz. Szerintem is agyon van effektezve. Az én szívemhez-ízlésemhez sokkal közelebb áll a finn dal letisztult egyszerűsége, a bosnyák bensőséges, intim hangulata vagy a szlovén nagyszabású eleganciája, de ha egymás után hallgatom őket, akkor mégis csak azt kell mondjam, a balkáni balladák a kilencvenes évek zenei világa, Loreen pedig a „2012 HANGZÁS”. Azt gondolom, ez az abszolút mai, a korszerű.

        És ezt valaki olyan írja, akinek 25 év alatt még nem volt svéd dal a top tízében. Engem nem nagyon lehet svéd szimpátiával vádolni.

      • Fabiana

        Ha ránézek Loreenra nekem Samara jut eszembe a Kör c. filmből. A koreo sem olyan nagy szám, Kate Bush-os. Loreen dala 2012-es hangzás? Szerintem inkább 2000-es évek eleje kb.

      • A nindzsatánc az amikor a hóesésben „próbálja” rugdosni őt a táncos 😀 egyébként a melodifestivalenen élőben ment a vokál, mert nehezemre esik elhinni, hogy azokat a tökéletes visszhangzásokat énekli valaki ott a háttérben!

      • Nyee01

        Én tiltakoznék…itt Loreen végig egyedül áll és így is imádom:
        http://www.youtube.com/watch?v=T33cutfGNo4&feature=player_embedded#!
        Egyszerűen felrepít a hangjával,fantasztikus ez a dal.Balázs…a visszhangzás az egy technikai megoldás amit megenged az ESC,mindazonáltal a vokálosok is nagyon jók voltak és igen,a Melodifestivalen élőben megy.

    • Csengettyű

      Annyira egyetértek veled!
      Meg nekem aztán lehet ilyen jó meg olyan jó a látvány, ha a dal nem tetszik… mint tavaly Azerbajdzsán (lásd be, ők se a dallal nyertek), szuper show, átlagos dal.

    • Mettyú.

      hát én készítettem egy duó koreográfiát Loreen dalára, és sikeres lett. Nagyon jó átlehet adni érzelmeket azzal a dallal, könnyen megfogható vele az ember szerintem. Én ezért szeretem nagyon.
      és plussz, aki először hallotta a dalt, abból nagyon pozitív dolgokat váltott ki.

  • Azért azt merész kijelenteni, hogy a győztesek nem a dallal nyernek, hanem az előadással. Azon még nem gondolkodtatok el, hogy lehet, hogy a tömegízlés ilyen? Természetesen a dal mellett rengeteg más tényező is befolyásolja a szavazókat, de a dal még mindig számít több, mint 60%-ban.

  • Dani

    Én már a színpadot szeretném látni készen! Ez alapján a kép alapján…hát…elég jó lesz! Talán a legjobb! (Amúgy a „színpad Top 10” listámon eddig 2008 az 1., 2007 a 2. és 2006 a 3.)

  • Én ebből a képből még nem tudok levonni semmit következtetésképp.
    Én azon gondolkodtam tegnap, hogy mior fognak vajon kezdődni az esti showk. Aztán megnéztem, és láttam, hogy a mi időnk szerint este 9-kor. Lehettek volna az azeriekre kicsit tekintettel, mert hogy ott ez már éjjeli 1 óra. Igaz mondjuk, a legtöbben itt nézik tévében, és ők jóval kevesebben vannak ehhez képest, de szerintem simán kezdhetnék két órával korábban, itt az 7 óra lenne, ott meg este 11. Itt megnéznék héttől is ugyanúgy az emberek (lenne is nézettsége, elvégre már az is főműsoridő), ott meg legalább nem nyúlna annyira az éjszakába. Én örülnék is neki, mert annyira sokáig elhúzódnak a műsorok, a döntő rendre éjfél után ér véget, ami ott meg már hajnali négy óra.
    Mit gondoltok erről, miért kell mindig CET idő szerint este 9-kor kezdeni?

    • Dani

      egyetértek azzal, hogy előbb kellene kezdeni valamennyivel…de tulajdonképpen nekem mindegy…én úgyis nézem…

    • Tavaly nem nyolctól kezdődött? A 19 és a 20 óra lenne legmegfelelőbb kezdés szerintem, mivel az emberek nem szívesen ülnek a tévé előtt hajnali 1 után, mivel kb akkor végeznének a döntővel. Emlékszek, tavaly éjfél után kicsivel lett vége.

      • Nem csak a portugálok, a britek is a korábbi zónában vannak. Szerintem sem annyira jó, hogy hajnalokig eltart, simán kezdődhetne itt 7-kor, az még a korábbi zónában is csak 6 lenne. Nem brutális. A döntő meg így negyed 11 körül fejeződne be a mi időzónánkban. Azerbajdzsánban meg már úgyis negyed 3 lenne. Nem mi döntünk, az a lényeg…

  • Miért náluk hány óra van, mikor kezdődik? Vagy ott nem is egy időzóna van az egész országban?

  • Zoli

    A kép honnan van? Csak mert szívesen látnék többet, és ahol egy akad, ott általában másik is lesz…

  • skeurovision

    ezen a cseh oldalon van 3 kép a színpadról, pontosabban 2, harmadikon csak a háttérben van http://escportal.cz/prace-na-podiu-pokracuj/

  • Sanya

    Nem hinném,hogy Svédország nyerne,szerintem túl van értékelve az egész dal.A Melodifestivalenen minden előadás eddig sokkal jobb volt,mint az Eurovízió bármelyik nagyszínpadán előadva.Én szívesebben hallgatom az Olasz dalt:)

    • Szerintem főleg igaz ez Malena Ernmann esetében, ő az Eurovízión abszolút nem tudta hozni azt a színvonalat, sem hangban, sem látványban és koreográfiában. Ettől függetlenül ez volt anno az egyi kedvencem (mai napig az), de akkor én is megállapítottam ezt.

    • Még mindig fenn áll a kérdésem, a melodifestivalenen élőben megy a vokál? Mert -mint már írtam- nehezemre esik elhinni, hogy valaki énekli Loreen mögött azt a tökéletes visszhangot.

      • Balint005

        Én úgy tudom, hogy nem élő a vokál. Ezzel volt az Eurovízión tavaly gondja Ericnek, hogy változtatniuk kellet a produkción, hogy a 6 fős korlátba beférjenek a táncosok mellet a vokalisták is.

  • Zolecs

    Már csak azért sincs semmi értelme ennek az OAGE-nek, mert most nézem a törököknek is kemény 4 pontja van. Amit elég kizártnak tartok hogy reáléis legyen. Nem azért mert én nagyon szeretem, de mégiscsak egy Törökország.

    De azt nagyon bírom ahogy 1-2 külföldi komment hogy leoltja már ezeket. Pl. a görögök a 12 pontot a svédeknek adták, de ugyis ciprusnak fogják. Vagy románia moldovának.
    És ezek fordítva is igazak.

    Az a bajom a svédekkel hogy rettenetesen túl vannak értékelve, és hasonlóan megutáltam mint Alexander Rybak dalát.Valószínűleg ha nem a magyar dalról lett volna szó tavaly, azt is ellenszevessé tették volna számomra.
    Zavar az ilyen mert tönkreteszik a verseny izgalmát.

    • Gabiii

      De…most komolyan azért nem szeretsz egy dalt mert sokan szeretik? Ez eléggé rossz dolog szerintem. Ha ez zavar akkor nem kéne megnézned a statisztikákat/szavazásokat vagy akár a dalokat a verseny előtt 🙂 De nehogy már emiatt utálj egy dalt!

      A másik meg ez a „túlértékelt” szó már az agyamra megy…hogy lehet túlértékelni egy dalt? Mindenki annyira értékeli amennyire tetszik neki és kész. A többi meg úgy is csak május 26-án derül ki.

      A törökök meg tavaly is kiestek pedig mindenki azt mondta hogy alap döntősök és ha ez a „részeg matróz” performance lesz Bakuban is (Amszterdami koncert) akkor nagyon remélem hogy a döntőben nem kell még egyszer végignézni.

      • Zolecs

        Sajnálom Gabiii, de én így állok hozzá. Van bennem egy ilyen „csakazértse” dolog/érzés. A statisztikákat pedig akarva-akaratlan meglátom.

        Ugyanazt érzem most, mint 2009-ben, szóval én nagyon biztos vagyok benne. Ráadásul már a stadiont is építik szóval gyanús.

        A túlértékeléses témához annyit fűznék hozzá hogy nem hiszem el hogy 42 dal közül a népesség 90%-nál ő az első. Holott egy raklap más stílusú dal van a mezőnyben.

    • Örülj, hogy általában nem jönnek be a jóslatok 🙂 Az előző évi statisztikák alapján könyvelhető, hogy Svédország NEM nyer! Persze mindig lehetnek meglepetések.

  • Vektor

    Nem olyan erős a svéd dal, hogy már most elkönyveljük győztesnek. A nézői szavazás győztese várhatóan a svéd-olasz-orosz trióból fog kikerülni, a kérdés az, hogy kit fog támogatni a zsűri. Tavaly nagyon felhozták az olaszokat, és az előbb említett hármasból szerintem az ő daluk állhat legközelebb a zsűri ízléséhez. Ha az EBU megint Nyugatra akarja vinni a versenyt, akkor elképzelhetőnek tartom a britek győzelmét is, akinek a daluk abszolút zsűrikedvenc lehet, ha a nézőknél top10-ben végeznek, jövőre mehetünk Londonba.

  • Fabiana

    Újabb OGAE pontokat kaptunk! 😀
    Ezúttal Olaszország jutalmazott minket 2 ponttal. (akik nem mellesleg a mi elődöntőnkben fognak szavazni)

    12 Spain
    10 Iceland
    8 Sweden
    7 Germany
    6 Serbia
    5 Azerbaijan
    4 France
    3 Estonia
    2 Hungary
    1 Switzerland

    Így már összesen 8 pontunk van.