Naptár

2012. május
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2012: Észtország

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

A balti ország már 17. alkalommal küld versenyzőt az Eurovízió színpadára. Nyerni eddig egy alkalommal tudtak, 2001-ben a Tanel Padar, Dave Benton & 2XL-nek köszönhetően. A 2004-ben bevezetett elődöntős rendszer óta a döntőbe mindössze kétszer jutottak, ott azonban 2009-ben meg sem álltak a 6. helyig. Tavaly, az előzetesen esélyesnek tartott, Getter Jaani csak a 24. helyet csípte el 44 ponttal. Idén Ott Lepland kap esélyt arra, hogy újra a döntőbe repítse az országot és talán elhozza a második győzelmét.

 

Ott Lepland mindent megnyert hazájában, amit lehetett, többek közt az észt Megasztárt 2009-ben, a főszerepet a High School Musicalban 2010-ben és végül, de nem utolsó sorban a nemzeti válogatót, és ezzel a jogot Észtország képviseletére Bakuban. Legtöbbször nagy fölénnyel nyeri a versenyeket, példának okáért, a Kuula-val a szavazatok 67%-át kapta az Eesti Laul (észt nemzeti döntő) döntőjében.

Ott Lepland 1987 májusában látta meg a napvilágot Tallinnban, már gyermekkora óta jól ismert hazájában. 4 sikeres gyermekalbummal büszkélkedhet, de ezeket szüneteltetve, tinédzser korában zenei tanulmányaira fektette a hangsúlyt. Az eredmény pedig nem maradt el: az egyik legelismertebb vokalista, zongorista és zeneszerző, akinek a keze alatt több rádiósláger született. Eddig 2 albuma jelent meg az észt piacon, a rajta szereplő dalok többségét pedig saját maga írta. 2010 végén még könyv is jelent meg életéről, mely bevételének egy részét a fiatal énekelni vágyóknak adományozta. A Laulupealinn című showműsor első helyén végzett és a kapott 20.000 eurót, amit jótékony célokra ajánlott fel Kärdla város részére.

Énektanára, Maiken szerint a Kuula lehet az új évszázad emblematikus, „I will always love you” dala – energetikus és kiegyensúlyozott ahhoz, hogy nemzetközi sikert érjen el.

Ott erőssége az erőteljes hangjában és a gyakorlatiságában rejlik, talán nem egy showman, de egy igaz és komoly előadó. Ilyen egy igazi észt ember!

Úgy tűnik, hogy Ott számára nem okoz nehézséget a díjak bezsebelése. Csak az idő tudja megmondani, hogy folytatódik-e ez a sikerszéria az Eurovíziós Dalverseny színpadán is. „Úgy érzem, szerencsés vagyok, hiszem, hogy ennek az oka, hogy tettem a saját dolgom és igaz maradtam magamhoz.” – mondja az énekes.

Kapcsolódó cikk: Észtország: Ott Lepland – Kuula

15 hozzászólás Napi Eurovízió 2012: Észtország

  • Rita

    Ez egy nagyon szép dal, remek férfihanggal, és valahogy mégsem tetszik. Nem tudom megfogalmazni, hogy mi ennek az oka, egyszerűen csak taszít, ha volt két alkalom, hogy végig tudtam hallgatni, akkor sokat mondok. Ugyanakkor remélem, bekerül a döntőbe, mert az énekes teljesítménye mindenképp elismerést érdemel.

  • Zolecs

    Amikor először meghallottam egy balladának tűnt a sok közül, mára azonban „A” ballada a sok közül. 😀
    Nagyon megkedveltem ezt a számot. Engem leginkább a dinamikusabb saját nyelvű dalokkal lehet megfogni. Ez pedig olyasmi 🙂
    Szerintem tuti döntős is lesz. 42/3

  • Erzsi

    Gyönyörű dal. Csodálatosan építkezik. Tökéletes az érzelmi fokozás. Ráadásul anyanyelven énekel. Én ezzel meg vagyok véve.

    (Az észt nyelv olyan szép, annyira alkalmas az éneklésre, szerintem mindig észtül kellene énekelniük. A nyelvészetben a „dallamos” nyelv azt jelenti, hogy a magánhangzók és mássalhangzók aránya milyen. Ennek alapján a világ „legdallamosabb” nyelve a finn, ahol a magánhangzók és mássalhangzók aránya kb. 50-50%. De az észt és a magyar is elől van. Úgy látszik ez a finnugor nyelvek sajátossága.)

    • Pitbull

      Minden szavaddal egyetértek! Gyönyörű az észt nyelv!
      Annak idején a Rändajad nagyon nagy hatással volt rám, és már korábban is szerettem az észt nyelvű dalokat. Ajánlom mindenki figyelmébe, aki szereti ezt a nyelvet, a Vanilla Ninja nevű együttes észt nyelvű dalait, szerintem csodásak.

      • Pitbull

        Csak úgy mellesleg (ha valaki esetleg nem tudná), a Vanilla Ninja Eurovíziós szereplő is volt 2005-ben Svájc(?) színeiben, a Cool Vibes című angol nyelvű dallal, és a nyolcadik helyet szerezték meg, ami nem rossz!

      • Kajli25

        A Randajad-ot rongyosra hallgattam régebben és most is szívesen hallgatom! Az énekes lány pedig olyan szép volt 🙂

    • Rita

      Az észt nyelv nekem is nagy szerelmem, és magam is csodálkozom rajta, hogy ez a dal nem nyerte el különösebben a tetszésem. A Randajad egy mestermű, és az észt nyelv csak ráerősít erre, imádom a mai napig. Nem tartom kizártnak, hogy egyszer ez a dal is tetszeni fog, de mint írtam, a hang miatt nagyon drukkolok az országnak, mert a férfiénekes egyszerűen bámulatos.

  • Sosem csíptem különösen ezt a dalt, de az elmúlt időben egyre jobban kedvelem. Már talán benne van a második elődöntős TOP 10-emben; és valahogy úgy érzem, hogy 100 % döntős dal!

  • msz

    Szépnek nagyon szép, az összes többi ballada mellett, de ebből a műfajból idén csak a spanyol meg az izlandi dal(az balladának számít?) előzi meg. És végre egy anyanyelveen éneklő énekes, ami egy olyan vilgban ahol Franciao. és Olaszo. is félig angolul adja majd elő,nagynak számít. Engem valahogy a Titanic dalára emlékeztet, csak férfi verzióban.
    7/42

  • Nem tudom, engem valahogy nem fogott meg ez a dal. Tény, nagyon szép, és a férfi hangja is jó, de ennyi. Régebben a litván dallal említettem volna egy lapon, de mára ő hátrébb, a love is blind pedig előrébb került a listámon. 38/42

  • Kajli25

    Szép dal és Ott hangja is csodás! Szívesen hallgatom, remélem döntős lesz és valahol a mezőny elejében fog végezni!

  • Dani

    Remélem döntős lesz, mert ezt a jobb balladákhoz tudnám sorolni. De összesítésben csak 30/42.

  • smileyshine

    Nem is tudom. Az énekes szimpatikus, a hangja is nagyon tetszik, de nem hagyott bennem mély nyomokat. (A balladák között is a középmezőnyben van nálam.)

  • Zolitt

    Angol verzió:
    http://www.youtube.com/watch?v=fLlzzSxGFUk

    (nekem ez jobban tetszik!)