Blog: Az idei Eurovízió éjfélkor kezdődik!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xnt3LWC319c[/youtube]Szerző: Klész Imre
Videón: Örményország debütál, először jelenti be a pontjait, hajnal 3 óra körül

Hangzatos a cím, de mégis igaz. Már biztos sokaknak leesett a tantusz, hogy az időeltolódás miatt helyi idő szerint éjfélkor fog kezdődni az idei Eurovízió minden fordulója Azerbajdzsánban. Persze központi nyári idő szerint este 8-kor kell hogy kezdődjön a verseny, de ezzel nincs is semmi baj, már így szoktuk meg az évek során.

Az időeltolódás egyre érdekesebb kérdés, ahogy szélesedik a résztvevő országok palettája. Marokkó 1980-as debütálása az időzóna szempontjából nem volt különleges, mert a központi időszámítást használják. Az első kilengés a szovjet blokk felbomlása után indult, amikor 1993-ban és 1994-ben lehetőséget kaptak az egykori KGST országok az Eurovíziós szereplésre. Oroszországban 9 időzóna van érvényben jelenleg (11 is volt néhány éve). 2009-ben a moszkvai Eurovízió helyi idő szerint 23:00-kor kezdődött, a magadani régió tévénézői pedig a reggeli mellé, 7 órakor kapták meg a versenyt, élő, egyenes adásban. Bár az utóbb említett területen néhány éve törölték el a téli és nyári időszámítás váltakozását, hogy ne essenek át némi képzavarral élve a ló túloldalára, azaz az alaszkai időzónába. Oroszországban izgalmas téma az idő, régóta pletykálják, hogy népszavazáson szeretnének dönteni az új időkről, hogy csak 4 időzóna legyen az országban. Ezzel is segítenék, hogy a keleti területeken élők ne érezzék magukat annyira elszigeteltnek, vagy hogy a gazdasági kapcsolatok gördülékenyebbek legyenek az ország különböző pontjai között.

A kaukázusi országok közül elsőként Örményország csatlakozott a dalversenyhez. 2006-ban a pontbemondó szóvivő hajnal 3 óra előtt jelentette be pontjait nagy lelkesedéssel. Biztos nagy öröm volt számukra, hogy csatlakozhatnak egy ilyen össznépi ünnephez, nem számít hogy mikor kezdődik és mikor van vége. Idén is ugyanez lesz a helyzet annyi különbséggel, hogy a versenyzők legkésőbb éjfélig nem fognak végezni a fellépésükkel. Magyar idő szerint legkésőbb éjfélig kellene befejeződnie a döntőnek.

Emlékszem, amikor 2008-ban Belgrádban a döntő napja előtti főpróbát, azaz a zsűri-próbát néztük a sajtóközpont kivetítőjéről, megvártuk a pontbemondók körkapcsolását is, ami belgrádi idő szerint majdnem hajnali kettőig tartott. A bakui stúdióban ülő pontbemondó már világosban mehetett haza.

A Forma-1 nagyjából igyekszik kielégíteni mindenki igényét az idő szempontjából. Helyi idő szerint 12 és 20 óra között kezdődnek a versenyek, ami magyar idő szerint 7 és 17 óra közötti időpontnak felel meg (persze elsőnek nem tűnik logikusnak, de a különböző időzónák miatt mégis így alakul). Viszont az Olimpián nincs apelláta, olykor az európaiaknak kell éjszakázniuk, ha más földrészen rendezett játékokat élőben szeretnék látni. Nekünk este 9-kor kell a tévé elé ülni az Eurovízióért már jónéhány éve, akármennyit mutat az óra a rendezvény helyszínén. Persze a felvezető műsorok miatt érdemes hamarabb bekapcsolni a készüléket.

22 Comments

Biztos megint a fáradtság miatt van, de nekem nem teljesen érthető a cikk. Több mondatot csak másodjára tudtam értelmezni, meg azt sem értem, hogy akkor idén 8-tól vagy 9-től kezdődik nálunk az Eurovízió. Szerintem eddig ig 9-től volt.
“Persze központi nyári idő szerint este 8-kor kell hogy kezdődjön a verseny, de ezzel nincs is semmi baj, már így szoktuk meg az évek során.”
“Nekünk este 9-kor kell a tévé elé ülni az Eurovízióért már jónéhány éve, akármennyit mutat az óra a rendezvény helyszínén.”

Ez a videó amúgy melyik évből van? Ez még nekem nem ismerős, biztos 2005 előtti. De a színpad hasonlít valamelyik közelmúlt-belire, talán a 2006-osra. A műsorvezetők itt nagyon amatőrök amúgy, szerencsére azóta jobban odafigyelnek erre is a rendező országok…

Ez tényleg 2006-ból van? XD
Akkor még jó, hogy hasonlít a 2006-osra 🙂
Látszik, hogy abban az évben csak utólag, felvételről láttam a versenyt, és ezek szerint a pontozást nem is láttam anno, mivel a műsorvezetőkre egyáltalán nem is emlékszem.

Ok, ez érthető, tudom is, hogy így volt az elmúlt években, csak akkor ezt a mondatot nem értem:
“nyári idő szerint este 8-kor kell hogy kezdődjön a verseny, de ezzel nincs is semmi baj, már így szoktuk meg az évek során.”
Ez a mondat a versenyre írja a 8 órát, nem a felvezető műsorra.

A kiragadott idézetből úgy tűnik, szándékosan hagytad ki a “központi” szót, vagy nem érted, mi a központi idő lényege. Nem a magyarországi idő az alap idő az időzónák rendszerében, a miénk a Közép-európai időzóna, a briteké például központi, a nyári időszámítás tesz egy csavart az egészbe, a többi a wikipedián van.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Egyezm%C3%A9nyes_koordin%C3%A1lt_vil%C3%A1gid%C5%91

Köszi, így már világos. Én úgy tudtam, a CET idő (Central Europe Time) a központi idő, amibe Magyarország is tartozik. De lehet, csak azért kavarodtam bele, mert a Central is központot, közepet jelent…

Melyik adón volt/ lesz az Eurovíziós Dalfesztivál? :$ Már nézegetem egy ideje a műsorújságban, de nem találtam rá idáig.

Május 22. (kedd)
* 20:40 – Elővízió I. – felvezető műsor
* 21:00-23:05 – Első elődöntő

Május 24. (csütörtök)
* 20:40 – Elővízió II. – felvezető műsor
* 21:00-23:05 – Második elődöntő

Május 24. (szombat)
* 20:10 – Elővízió III. – felvezető műsor
* 21:00-00:05 – Döntő

Én inkább azt mondanám, kabát lopásba keveredtem. A “Vessetek a mókusok elé” Küllikki szavajárása, én csak rákérdeztem, hogy Annie Hall rajongó-e. (Abban a filmben mondja ezt Woody Allen.)

Igen, én vagyok a mókusos 😀

Erzsi, nem mondanám magamat rajongónak, csak ez a mondat nagyon bennem maradt 🙂

De úgy látom MrSilesian is megjegyezte 🙂

Erzsi, az XD, az IMO és a LOL-on már túl vagyok, azt hiszem helyesen tudom használni. Azt a kabátlopásos dolgot szeretném megtanulni: ezt mikor vagy mire kell használni?

Jó film az Annie Hall, egy csomó jó duma van benne, amit alkalom adtán az ember idézhet. Egy kolléganőmnek szoktam mondani, te olyan vagy mint Woody Allen az Annie Hall-ban: “háború esetén túsz”. Meg ebben a filmben mondja, hogy nem lennék olyan klub tagja, amelyik engem is felvesz a tagjai közé.

A “kabát lopásba keveredtem”-t akkor szokták használni, amikor valami közöm van az ügyhöz, de nem úgy, ahogy a másik gondolja. Nem mindegy, hogy én loptam el valaki kabátját vagy az enyémet lopták el. A fenti eset az iskolapéldája a “kabát lopásnak”. Valaki gyakran használ egy fordulatot, én kérdezek valamit vele kapcsolatban, a harmadik személy meg nekem tulajdonítja az idézetet.

Comments are closed.