Naptár

2012. május
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: Az idei Eurovízió éjfélkor kezdődik!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xnt3LWC319c[/youtube]Szerző: Klész Imre
Videón: Örményország debütál, először jelenti be a pontjait, hajnal 3 óra körül

Hangzatos a cím, de mégis igaz. Már biztos sokaknak leesett a tantusz, hogy az időeltolódás miatt helyi idő szerint éjfélkor fog kezdődni az idei Eurovízió minden fordulója Azerbajdzsánban. Persze központi nyári idő szerint este 8-kor kell hogy kezdődjön a verseny, de ezzel nincs is semmi baj, már így szoktuk meg az évek során.

Az időeltolódás egyre érdekesebb kérdés, ahogy szélesedik a résztvevő országok palettája. Marokkó 1980-as debütálása az időzóna szempontjából nem volt különleges, mert a központi időszámítást használják. Az első kilengés a szovjet blokk felbomlása után indult, amikor 1993-ban és 1994-ben lehetőséget kaptak az egykori KGST országok az Eurovíziós szereplésre. Oroszországban 9 időzóna van érvényben jelenleg (11 is volt néhány éve). 2009-ben a moszkvai Eurovízió helyi idő szerint 23:00-kor kezdődött, a magadani régió tévénézői pedig a reggeli mellé, 7 órakor kapták meg a versenyt, élő, egyenes adásban. Bár az utóbb említett területen néhány éve törölték el a téli és nyári időszámítás váltakozását, hogy ne essenek át némi képzavarral élve a ló túloldalára, azaz az alaszkai időzónába. Oroszországban izgalmas téma az idő, régóta pletykálják, hogy népszavazáson szeretnének dönteni az új időkről, hogy csak 4 időzóna legyen az országban. Ezzel is segítenék, hogy a keleti területeken élők ne érezzék magukat annyira elszigeteltnek, vagy hogy a gazdasági kapcsolatok gördülékenyebbek legyenek az ország különböző pontjai között.

A kaukázusi országok közül elsőként Örményország csatlakozott a dalversenyhez. 2006-ban a pontbemondó szóvivő hajnal 3 óra előtt jelentette be pontjait nagy lelkesedéssel. Biztos nagy öröm volt számukra, hogy csatlakozhatnak egy ilyen össznépi ünnephez, nem számít hogy mikor kezdődik és mikor van vége. Idén is ugyanez lesz a helyzet annyi különbséggel, hogy a versenyzők legkésőbb éjfélig nem fognak végezni a fellépésükkel. Magyar idő szerint legkésőbb éjfélig kellene befejeződnie a döntőnek.

Emlékszem, amikor 2008-ban Belgrádban a döntő napja előtti főpróbát, azaz a zsűri-próbát néztük a sajtóközpont kivetítőjéről, megvártuk a pontbemondók körkapcsolását is, ami belgrádi idő szerint majdnem hajnali kettőig tartott. A bakui stúdióban ülő pontbemondó már világosban mehetett haza.

A Forma-1 nagyjából igyekszik kielégíteni mindenki igényét az idő szempontjából. Helyi idő szerint 12 és 20 óra között kezdődnek a versenyek, ami magyar idő szerint 7 és 17 óra közötti időpontnak felel meg (persze elsőnek nem tűnik logikusnak, de a különböző időzónák miatt mégis így alakul). Viszont az Olimpián nincs apelláta, olykor az európaiaknak kell éjszakázniuk, ha más földrészen rendezett játékokat élőben szeretnék látni. Nekünk este 9-kor kell a tévé elé ülni az Eurovízióért már jónéhány éve, akármennyit mutat az óra a rendezvény helyszínén. Persze a felvezető műsorok miatt érdemes hamarabb bekapcsolni a készüléket.

22 hozzászólás Blog: Az idei Eurovízió éjfélkor kezdődik!

 • Biztos megint a fáradtság miatt van, de nekem nem teljesen érthető a cikk. Több mondatot csak másodjára tudtam értelmezni, meg azt sem értem, hogy akkor idén 8-tól vagy 9-től kezdődik nálunk az Eurovízió. Szerintem eddig ig 9-től volt.
  „Persze központi nyári idő szerint este 8-kor kell hogy kezdődjön a verseny, de ezzel nincs is semmi baj, már így szoktuk meg az évek során.”
  „Nekünk este 9-kor kell a tévé elé ülni az Eurovízióért már jónéhány éve, akármennyit mutat az óra a rendezvény helyszínén.”

  • Ez a videó amúgy melyik évből van? Ez még nekem nem ismerős, biztos 2005 előtti. De a színpad hasonlít valamelyik közelmúlt-belire, talán a 2006-osra. A műsorvezetők itt nagyon amatőrök amúgy, szerencsére azóta jobban odafigyelnek erre is a rendező országok…

 • Robek

  Az ESC valójában 21hkor kezdődik, de a felvezető műsor 20htól!
  Mindez HU idő szerint! Szóval? 🙂

 • borso

  Melyik adón volt/ lesz az Eurovíziós Dalfesztivál? :$ Már nézegetem egy ideje a műsorújságban, de nem találtam rá idáig.

  • Május 22. (kedd)
   * 20:40 – Elővízió I. – felvezető műsor
   * 21:00-23:05 – Első elődöntő

   Május 24. (csütörtök)
   * 20:40 – Elővízió II. – felvezető műsor
   * 21:00-23:05 – Második elődöntő

   Május 24. (szombat)
   * 20:10 – Elővízió III. – felvezető műsor
   * 21:00-00:05 – Döntő