Napi Eurovízió 2012: Azerbajdzsán

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Talán azt bátran kijelenthetem, hogy Azerbajdzsán jó Eurovíziós házigazda. Mindennemű csúszás nélkül sikerült megépíteniük egy vadiúj arénát egy látványos színpaddal, emellett Baku tisztaságára és a közbiztonságra is komoly hangsúlyt fektetnek a mai napig is. Ilyenkor érthető, hogy hatalmas erőfeszítéssel dolgoznak azon is, hogy a küldött produkció a mezőny színvonalát lehetőleg előnyösen befolyásolja – ehhez úgy tudnak hozzájárulni, hogy egyszerűen jól választják meg delegáltjukat. Az, hogy Sabina Babayeva már sokakat levett a lábukról, jó jel, de egyelőre bármiféle kijelentés elhamarkodott lenne.

Sabina 1979 decemberében látta meg a napvilágot Bakuban. Édesanyja szakmaszerűen zongorázott, és örömmel vezette be kislányát a muzsika birodalmába. Az ifjú tehetség az éneklést komolyabban vette, mint egy átlagos hobbit. Így bekerült Azerbajdzsán egyik legnívósabb zenei egyetemére, ahol aztán ütőképes diplomát szerzett. Jelenleg azért dolgozik, hogy a jog tudományában is hasonló szintű végzettségre tehessen szert.

Hazája és Európa számos versenyén kipróbálta magát, a nagy áttörésig azonban harmincéves koráig, 2009-ig kellett várnia. Ekkor egy orosz és egy lett megmérettetésen is neki ítélték a nagydíjat. A kisebb sikerek persze korábban sem kerülték el: 1999-ben egy bakui rendezvényen részesült elismerésben, ahol a zsűri szerint az ő előadásában hangzott
el legtisztábban egy külföldi dal. Emellett színházban játszik, többek között a Victor Hugo regénye alapján színpadra vitt Notre-Dame de Paris szereplője.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvétel régi álmai között szerepelt. Korábban is tett már érte, de kellőképpen érettnek csak idén bizonyult. Nem is baj ez – legalább szülővárosában léphet fel a When the Music Dies című, népi hangszereket is felvonultató balladájával. A szám népszerűsítésére a hetekben Magyarországra is elutazott.

Kapcsolódó cikk: Azerbajdzsán: Sabina Babayeva – When The Music Dies

12 Comments

Az elmúlt években nálam elég magasra tették a lécet, amit idén nem sikerült megugraniuk, de azért a 10. helyre csak sikerült őket betennem 😀

Nekem ez most valahogy nem tetszik annyira, pedig szeretem az azeriek zenéit, de ezt most nem találták el…

valaki nem tudja megmondani, hogy melyik csatornán fogják közvetíteni az Eurovíziós Dalfesztivált..? és hánykor? előre is köszönöm a válaszokat 😉

Annyira azért nem tetszik, mint a tavalyi daluk, de egyébként jobban, mint az az előtti évek azeri dalai. Szép ballada, jó hang.

Nálam 2. Első hallgatásra nem igazán jött be (mert már untam a balladákat) de az élő előadás nagyon meggyőzött. Nekem nagyon tetszik.

Azt kell, hogy mondjam, ez a kedvenc balladám idén, az pedig hab a tortán, hogy a mezőny LEGJOBB hangja énekli, már előre borzongok az élő előadástól. Én még egy duplázást is vi-vízionáltam az azerieknek… ha már egyszer megépítették a Kristályt, lehet, hogy szeretnék alaposabban kihasználni. 🙂 Vesszőparipám a hangszerelés, ebben sem hibáztak az alkotók. A színpadon hóesést képzelek el, ami a bakui környezetben jó kis kontraszt lehet, így a top 10 a minimum lenne.

Akárhogy erőlködtem, csak a 15.helyre sikerült betennem őket. De még így is jobb helyezést adtam nekik, mint tavaly, mert tavaly a döntőbe se juttattam őket.15/42

Szerintem ez a dal és Sabina jobban megérdemelné az első helyet, mint a tavalyi duó. Először én sem szerettem, unalmas volt, de ahogy visszahallgattam az amszterdami fellépést, nagyon megtetszett a hangja és a dal is.

Comments are closed.