Naptár

2012. január
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2012: Magyarország az első elődöntő második felében

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Magyarországot a bakui 2012-es Eurovízió első elődöntőjébe, azon belül a mezőny második felébe sorsolták. Így 10 és 18 között rajtszámot fogunk kapni a márciusi delegációvezetők találkozóján.

Az MTV tavaly igyekezett bátorítani a határ menti magyarok támogató szavazására. Nos, idén Románia és Ausztria szavazóira számíthatunk, ha az olyan sokszor felemlegetett politikai szavazásra próbálnánk apellálni. Tavaly magas pontot adtunk Izlandnak, idén is megkaptuk ezt a lehetőséget. A politikai szavazások iskolapéldája, azaz Ciprus és Görögország egy elődöntőbe került, az első elődöntő szavazásán részvevő spanyolok pedig küldhetnek voksokat Romániának. A második elődöntő pikantériája, hogy a volt jugoszláv tagállamok közül 5 került be, csupán Montenegró szorult ki a csütörtöki fordulóból.

Lássuk a listát!

Első elődöntő május 22-én kedden (18 ország)
A mezőny első felében fellépő országok
Montenegró
Izland
Románia
Albánia
Belgium
Lettország
Svájc
Finnország
Görögország

A mezőny második felében fellépő országok
Moldova
Ciprus
Ausztria
Dánia
Oroszország
San Marino
Izrael
Írország
Magyarország

Második elődöntő május 24-én csütörtökön (19 ország)
A mezőny első felében fellépő országok
Szerbia
Hollandia
Portugália
Macedónia
Fehéroroszország
Málta
Ukrajna
Örményország
Bulgária

A mezőny második felében fellépő országok
Svédország
Grúzia
Szlovénia
Észtország
Törökország
Szlovákia
Horvátország
Norvégia
Litvánia
Bosznia-Hercegovina

Hat ország, azaz a versenyt szervező EBU legnagybb befizetői és a házigazda automatikusan a döntőbe kerül, és kötelezik őket az elődöntők egyikén való szavazásra. Németország kérvényt adott be, hogy műsorszervezési okokból a második elődöntőre szeretnének szavazni. Az EBU helyt adott a kérésnek.

Az első elődöntőre szavaz:
Olaszország
Azerbajdzsán
Spanyolország

A második elődöntőre szavaz:
Nagy-Britannia
Franciaország
Németország

A Föld iszapvulkánjainak majdnem a fele Azerbajdzsánban található. Így nem csoda, hogy a tűz országának nevezett kaukázusi állam a verseny mottójának a „Light your fire!” azaz Gyújtsd meg a tüzed! nevet adta.

21 hozzászólás Eurovízió 2012: Magyarország az első elődöntő második felében

  • Zsolesz

    A lehető legjobb sororsolási eredmény! egész volt Jugoszlávia a második elődöntőben

  • Zsolesz

    És egész volt Szovjetunió is 😀

    • BenJoe

      Kivéve Lettország, amely, hogy klasszikusoktól idézzek, „Lett cserediák lett” az első elődöntőben, és olyan apróság mellett, hogy a szerény ex-szovjet érdekeltségű Oroszország is az első körben szerepel. Amúgy teljesen helytálló volt az észrevételed!:D

  • Boti

    Jo elodontobe kerultunk.A tavaly szavazott rank Izland,Romania,Spanyolorszag,Azerbajdzsan,Finnorszag,Ausztria…elodontoben Gorogorszag.Az utobbi jo szerepleskor ami 2007-ben volt szavaztak rank a Danok,Irorszag.Akitol majdnem biztos nem kapunk pontot az Moldova és Oroszorszag.Szoval jo a helyzetunk raadasul a masodik feleben vagyunk es mivel iden visszavezettek a 15 perces szavazast ez kimondottan jo hir.

  • Boti

    Most neztem az utobbi 4 evben milyen orszagok szavaztak rank a leggyakrabban es melyek adtak a legtobb pontot.A sorrend a kovetkezo:
    1.Szerbia-sajnos SF 2(semi final 2)
    2.FINNORSZAG 44 pontot adott SF 1 átlag 11 pont
    3.IZLAND 32 pontot adott SF 1 átlag 8 pont
    4.ROMANIA 25 pontot adott SF 1 átlag 6-7 pont
    ..7.DANIA 21 pontot adott SF 1 átlag 5-6 pont
    8.SPANYOLORSZAG 20 pontot SF 1….5 pont
    13.LETTORSZAG 13 pontot SF 1….3 pont
    15.IRORSZAG 12 pontot SF 1 ….3 pont
    16.AUSZTRIA 12 pontot SF 1
    BELGIUM,AZERBAJDZSAN 10 pontot adott SF 1
    szoval ha csak az átlag pontokat megkapnank ezektol az orszagoktol szerintem siman tovabb kene menjunk a dontobe.Remelem jo dal fog kimenni es akkor nem lesz gond.Igy nezegetve az utobbi evek statisztikajat ha jo dal megy ki amire van esely akkor a dontobe kb.75-110 pontal jutunk tovabb.Ez persze egy ilyen saccolgatos allitas de a statisztikak ez sejtetik velemenyem szerint.Mit gondoltok errol?

  • Máté94

    Az teljesen lényegtelen hogy mi volt tavaly,az akkor volt,most meg most van.Attól függetlenül hogy tavaly 12 pontot kaptunk Finnországtól,az még jelentheti azt hogy idén pedig egy kövér nullával ajándékoznak meg.Szóval teljesen felesleges felhozni a tavalyi évet…

    • Vivi

      Azért remélem nem lesznek kampányolások amiatt, hogy köszönjük meg a finneknek a tavalyi 12 pontot és akkor is szavazzunk rájuk, ha a mezőny legrosszabb dala lesz az övék….
      Nem kell itt szerintem lovagiaskodni, meg évről évre visszaadni ide oda az „ajándékokat”, ha tetszik valakinek a dalunk, szavazzon rá, megköszönjük és ennyi. Végül is ez egy verseny, nem pedig kellemes szombat délutáni jópofizás egy csésze tea mellett…
      Kíváncsi lennék, hogy az izlandiak vajon mennyire akarnak nekünk hálálkodni a tavalyi pontok miatt. (amiért természetesen nem kell)

      • Serinon

        Azért tegyük hozzá, hogy Izland szokott minket pontozni. 2007-ben legalábbis kitettek magukért az elődöntős 12 és a döntős 8 pontjuk által. Igazából tavaly mi hálálkodtunk, ha úgy vesszük. 😀

      • Vivi

        Akkor lehet most majd hanyagoljuk egymást, végül is „egyenlítettünk” 😀 vagy lehet úgy belelkesültek, és újra megelőlegeznek nekünk egy magasabb pontszámot 😀

        Egyébként nekem a tavalyi izlandi dal tetszett 🙂

      • Máté94

        Én is erre akartam kilyukadni,szerintem biztos lesznek olyanok akik hálásak lesznek és csak azért is szavaznak a finn dalra még ha nem is tetszik nekik.És amúgy igazad van,ez egy verseny és nem jó pofizás.Minden nemzet annak a 10 dalnak adja a pontjait amelyiket a legjobban kedvelik.

  • Asvi

    Amúgy hogy a francba eshet meg hogy 5 volt jugoszláv tagkoztársaság egy elodontoben legyen? A kalapok hogy voltak beosztva? Hármat még veszem, de 5???!!!!

  • Boti

    Mate es Vivi egyetertek nem kell elvarni pontokat csak erdekesseg hogy kitol varhatunk esetleg ha jo a dal.Milyen nemzetek szoktak pontozni bennunket tobbet.Amugy en is azt mondom hogy a dal a fontos de ha jo a dal akkor valoszinu ezektol a nemzetektol nagyobb eselyel kapunk pontokat.Csak ennyit mondtam.

    • Vivi

      Annyira nem értek hozzá, de szerintem az is sokat számíthat egy adott ország pontozásánál, hogy mennyi és milyen más nemzetiségű él egy adott országban és hogy persze tud-e szavazni az „otthoni” dalra. Gondolom a szomszédaink pontjainál is nagy szerepe van a határon túli magyaroknak, akik mondjuk épp hazaszeretetből szavaznak.
      De teljes sémát nem lehet ráhúzni erre se, mert mindig vannak meglepetések a szavazásoknál szóval lehet idén is fogunk pislogni egy párat 😀
      De a statisztika nem hülyeség egyébként 🙂

  • Mettyú.

    Idáig 4 dal ismert és az is mind az első elődöntőben van ahol mi. Idáig nekem csak Svájcé és Ciprusé ér valamit, a másik kettő nálam selejt.

  • Gaga

    Ennél hülyébb zsűrit még nem láttam!!!!
    Ezek után megérdemeljük a tavalyihoz hasonló SZÉGYENLETES BUKÁST!!!