Naptár

2012. január
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2012: Január végén érkezik a francia dal

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: esctoday.com

Noha magára a versenyszámra a hónap végéig kell várnunk, azt már tudjuk, hogy az országot az indonéz származású Anggun fogja képviselni Bakuban. Az énekesnő gőzerővel dolgozik következő slágerén, mely a tervek szerint a májusi döntőben is felcsendül majd, és a jól értesült francia „Oops!” újság szerint az „Europa” címet viseli.

A dal szerzői a nyugat-európai show-biznisz jeles képviselői, Jean-Pierre Pilot és William Rousseau, akik már a rockopera műfajában is kipróbálták magukat. A produkció elkészítésében részt vesz Veronica Ferraro is, aki korábban David Guettával is dolgozott együtt – most a keverés lesz a feladata. A szöveg bizonyos részei angol nyelven csendülnek majd fel – ennek fontosságára Anggun egy korábbi interjúban utalt.

„Igen, tudom, mennyire fontos a nyelv kérdése a mi nemzetünk esetében, és ehhez igyekszem minél inkább igazodni. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a „Mon meilleur ami” (A legjobb barátom) című dalom, ami a legtöbbet játszott francia nyelvű szám volt az előző nyáron. A legtöbb európai azonban – fájó, de igaz – nem beszéli, és nem is érti ezt a csodálatos nyelvet, így még kivételes hangzatossága ellenére is felmerül a kérdés, hogy érdemes-e 100%-ban ragaszkodni hozzá. Aki választ keres, vegye figyelembe azt is, hogy a modern francia könnyűzene legjobbjai, Air és Daft Punk angolul dobják piacra slágereiket, és érnek el hatalmas sikereket. Sokkal fontosabb tehát megmutatni, hogy milyen tehetséges emberek, szerzők élnek ezen a vidéken, a legjobb megoldás pedig szerintem a nyelvek kompromisszuma – egy kevert verzió előadása. Így cselekedett anno. Natasha St-Pier (ESC 2001) is, és nem hiszem, hogy megbánta, hiszen ezáltal érintette meg igazán az embereket” – vélekedett az énekesnő, aki elárulta azt is, hogy nagyon szereti Dana International dalát, hiszen ez számára a tolerancia szimbóluma, és így különleges értéket képvisel. Dicsérte még a Lordit, hiszen kőkemény rockzenére nőtt fel, de a Sognu (ESC 2011) helyezését méltatlannak tartja.

Franciaország, Napóleon, az Eiffel-torony és még megannyi jelentős ember, nevezetesség, vagy éppen találmány hazája ötször már nyert, a hatodik győzelem eléréséhez Anggun a promóciós turnék módszeréhez folyamodik – a közeljövőben Olaszországot, Belgiumot, és Svájcot is felkeresi, de tervben vannak oroszországi, ukrajnai, törökországi, portugáliai, és görögországi látogatások is. Emellett április elején egy albumot is megjelentet majd.

36 hozzászólás Eurovízió 2012: Január végén érkezik a francia dal

  • ubulthebest

    Alig várom, hogy hallhassam a dalt. 🙂 Az egyik kedvenc francia előadóm! 🙂 Nagyon örülök, hogy ő képviseli Franciaországot! Nagy reményeket fűzök hozzá és a dalához egyaránt! 🙂

  • Mettyú.

    Várom a francia dalt nagyon, remélem idén a Top 10-ben végeznek! 🙂

    Kis kitérő:
    A svéd SVT tv csatorna bejelentette az indulókat a Melodifestivalenen. vannak közöttük ismerős arcok.
    Mint például:
    Afro-Dite (Esc 2002)
    Charlotte Perrelli ( Esc 1999 winner, Esc 2008)
    És akik ismertebb svéd előadók:
    Danny Saucedo
    Loreen
    Love Generation
    Molly Sandén
    The Moniker
    Timoteij
    és Andreas Lundstedt (aki az Alcazar frontembere volt)

    szóval nem fogunk unatkozni én szerintem! 🙂

  • Fabiana

    Számomra csak addig volt nagyon bíztató a választás, amíg meg nem tudtam, hogy egy gyors dalról van szó, aminek az elhintett hírek szerint „Európa” a címe, amit Anggun francia és angol nyelven szeretne előadni.
    Én annyira szívesen láttam volna tőle egy „Mon Meilleur Amor”-hoz hasonló dalt… 🙁

    • ubulthebest

      Igen… de reménykedjünk abban, hogy így is egy szuper dallal jön. 🙂 Igaz, hogy az ő erőssége a lassú dalokban van, DE én bízok benne! Mióta követem az ESC-t, most érzem elsőnek, hogy szorítok a franciáknak! 🙂

      • Fabiana

        Az „Echoes” c. albuma nekem nagyon bejön, annyira reméltem, hogy valami ilyen stílussal fog előrukkolni…
        Nagyon szeretnék már egy francia dalt a top10-emben látni!

      • ubulthebest

        Olyan francia dalt, ami jó is! 😀 Mert a 2009-es francia dal 8. volt, de nekem az nem volt olyan jó… :/

  • nicco

    Nekem van egy olyan érzésem, hogy a francia dal nem lesz a legjobbak között, de remélem tévedek.. : D

  • ktn01

    Én arra lennék kíváncsi, hogy tudtok-e valamit a magyar előadókról? Mármint 30-ig lehetett jelentkezni, de eddig sehol nem találtam olyan cikket, ahol pontosan megírták volna, hogy végül kik is a jelentkezők….

  • ubulthebest

    Nem is baj, Danny nem rossz. Eric meg nem véletlenül lett harmadik 2011-ben.

  • zsoca

    Tudom, hogy a téma nem ide tartozik, de szeretném felhívni a figyelmet egy számomra nagyon fontos dologra. Sok országról beszélünk, sok előadót értékelünk, tetszik-nem tetszik, de egy valamit mi magyarok nagyon szeretünk elfelejteni! Méghozzá, van egy ország Európában, mely szinte mindent megtesz, hogy idézőjelben: „barátkozzon” velünk, mi mégis tojunk a fejükre. Ez az ország évek óta Finnország. Ez nem egy elfogult vélemény, előre mondom, hogy semmi közöm a finnekhez, semmi ilyesmi nincs, csak emlékeztetnék mindenkit, hogy tavaly ők 12 pontot adtak szinte egyedüliként Wolf Katinak, az Esc-n (miközben mondjuk a szomszéd országok akik nagy magyar létszámmal rendelkeznek 0-t!!! ) , minden évben kapunk tőlük nem kevés szavazatot, tavaly már Gundel műsorvezető úr is megjegyezte, hogy illene nekünk is visszaadni e szívességet. Nem tudom minek kell még ahhoz történnie, hogy észrevegyük van egy ország ahol nem utálnak minket, még a fővárosuk főterének központi díszeként is egy hatalmas RUBIK KOCKÁT helyeztek el, hát könyörgöm… Ébresztő!!
    Igen ez nem más mint egy rubik kocka…
    http://www.youtube.com/watch?v=VJ9sWLS36tk

    Úgy, hogy én előre mondom, hogy akárki is lesz idén a Finnek előadója tőlem biztosan kapni fog egy szavazatot, nem érdekel, ha egy förtelmes hangú pocsék énekes és szám lesz, mert igazán nálunk a labda, jah…és ne feledjük mások is így csinálják…sőt…Ciprus és Görögország hosszú évek óta egymásnak adják a 12 pontot..

    • Vivi

      Megmondom őszintén, nekem vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban. Most akkor végül is hogy kellene szavazni? Arra a dalra, ami tetszik vagy puszipajtás, szimpátia, rokonság alapján?

      Semmi bajom a finnekkel, sőt, de most csak azért szavazzunk rájuk, mert kaptunk tőlük 12 pontot? Aztán még mi vagyunk/lennénk felháborodva más országok körbeszavazásán….

      Ha tetszett a dal nekik és azért szavaztak rá, akkor oké, köszönjük, ha meg totál mindegy volt milyen dallal indulunk, csak alapból szeretnek minket, akkor máskor szóljanak előre és mi is úgy szavazunk akkor 🙂

      Egyébként én őszintén megmondom, engem maga a dal érdekel, függetlenül attól hogy melyik ország küldte. Mert végül is ez egy dal fesztivál lenne, nem pedig éves összeurópai barátkozó gyűlés, ahol meg lehet mutatni, ki kinek a legnagyobb barátja, ehhez akkor nem is kellene dalokat küldeni, mert biztos hogy egy dal nem fog nagy összeborulásra késztetni egy két országot….

    • K. Balázs

      Ez hülyeség, ne azért szavazzunk valakire mert milyen kedvesek, hanem azért mert jó a daluk! Miért pont Finnországban lennénk olyan népszerűek, miben más a magyarság Finnországgal szemben mint más országokkal? Ha mindenkiben óriási fájdalmat okoz a körbeszavazás akkor miért írod azt hogy azért szavazzunk rájuk mert ők is…. bocsáss meg de egy óriási hülyeséget írtál le a kommentedben, PONTOSAN AZT ÍRTAD LE AMIT mi magyarok annyira utálunk mivel általába mi semelyik ilyen körbe nem tartozunk bele!

    • Máté94

      Úristen!Ez a komment akkora egy hülyeség.Örültem hogy Finnország nekünk adta a 12 pontot,de az ő daluk abszolút nem jött be és ami nem jön be,arra nem szavazok.

  • ktn01

    Zsoca!

    Tökéletesen igazad van! Ráadásul 2011-ben szerintem nagyon szép és tartalmas zenét hallhattunk Oscar Paradise-től…

    • Zsocának tökéletesen NINCS igaza! Nehogy már beálljunk mi is a sorba. Eddig mindig olyan különlegesen szavaztunk. 2008-ban Azerbajdzsánnak, 2011-ben meg Izlandnak adtuk a 12-t. Nem egy tucatdalnak, vagy annak, aki nagyon jó helyezést ért el; sőt nem is a puszipajtásainknak. Vannak dalok amik nagyon jók. Ha a finn az egyik kedvencem lesz, akkor szavazok rájuk. De ha nem; vagy egyáltalán nem lesz jó, csak azért blokkszavazást nem szabad csinálni, és én nem is fogok, az biztos. Ekkora baromságot régen hallottam… eldobom az agyam

      • Levi21

        Engem például nagyon megdöbbentett , hogy Izland kapta tőlünk a 12-t , mert nekem az a dal egyáltalán nem tetszett , és szerintem Európa is így volt vele 🙂

        Viszont nekem a finn dal tetszett. 😀

  • Zolecs

    Itt már mindenről folyik a vita, csak arról nem amiről ez a topic szól…

    Kíváncsi vagyok milyen lesz a francia dal.Őszintén szólva most nagyon bizakodom bennük.Néztem egy-két Anguun dalt ami egész jó.

    Egyébként nem is emlékszem mikor tetszettek utoljára a franciák…szóval már itt lenne az ideje egy tényleg TOP10-es dalt küldeni kedves Fr.o ! 😀

  • zsoca

    K.Balázs: Ki mondta, hogy „mindenkinek fájdalmat okoz a körbeszavazás”?? Én nem…Nekem nem.. Jah és hát azért kellene egy kicsit másképp állnunk hozzájuk mert ők is másként kezelnek minket. Én egyszer jártam életemben Finnországban, és ott ha kimondod, hogy magyar vagy rögtön rád mosolyognak és nagy szeretettel köszöntenek mert ők még tanultak történelmet és tudják, hogy közös őseink vannak…
    és jól mondtad, : „mi semelyik ilyen körbe nem tartozunk bele!”-
    Mr. Silesian:
    Ezt a szerinted „baromságot” rajtunk kívül majd minden ország csinálja (mint ahogy te is beismered: „Nehogy már beálljunk mi is a sorba”.), ezt nem csak én állítom, hanem minden Esc után megállapítjuk, hogy idén is olyan nyert aki „így vagy úgy közel áll a tűzhöz”…
    Persze ez csak egy javaslat volt, mint ahogy mindenki tesz javaslatot. Mindenki arra szavaz akire akar engem nem izgat, de aztán ne csodálkozzunk ha továbbra is 22.-helyen áll az év egyik legjobb dala..
    Persze én is szeretném, hogy ne így működjön, sőt.. Az igazi fanok szerintem nem azért nézik mert fontos lenne nekik, hogy ki nyer, vagy ki hányadik lesz, hanem a dalok és előadók miatt, de sajna ez nem így megy. Annyira naivak meg ne legyünk, hogy minden szép és tiszta az EBU-n belül…

  • zsoca

    Jah és köszi a kommentem lehülyézését, nem azért írtam, hogy bárkinek a kedvére tegyek, nem gondoltam, hogy valakit is leszóltam volna, vagy megsértettem volna, de ha itt így állnak az emberek véleményéhez, akkor bocs…azt hiszem rossz helyre járok évek óta…

  • Nem hinném, hogy rossz helyre jársz évek óta, de most őszintén és higgadtan megvallva: szerinted mi értelme van a körbe szavazásnak. Már annyi értelmes teóriát kidolgoztunk itt is, és a facebook-os oldalon is, hogy miért nincs igazad, de ezek szerint vannak emberek, akiket nem lehet meggyőzni… attól, hogy a finnek mosolyogva néznek ránk, és szeretnek, meg minden happy, attól nem lesz feltétlen jó a daluk. És ha már itt járunk, akkor ezt a Dalverseny mellett rá lehet húzni a Szépségkirálynő választásra és a műkorcsolya-bajnokságra is. Végül pedig: nehogy azt hidd, hogy még a 22. helytől sosem értünk el jobbat, ugyanis megkérdezném, hogy Friderika, Magdi, vagy a NOX hányadik is lett? Erről van szó. Örüljünk szerintem, hogy lyuk van a …, és legfőbb annak, hogy bejutottunk a 38 elődöntős ország közül a döntőbe 2011-ben! Idén pedig ismét indulunk, vagyis ki lehet javítani az elkövetett hibákat; jobb helyezést elérni a körbeszavazás nélkül, mivel lehet; és persze nem feltétlenül győzni.

  • zsoca

    Mr Silesian: Köszönöm a higgadt választ, én emlékszem még hogy mikor hányadikak lettünk, ebben igazad van, viszont nem mondtam azt, hogy én nem vagyok meggyőzhető. Sőt.. Ha valaki (mint most te) értelmes indokokat tud felhozni valami mellett, akkor én is be tudok állni a sorba… Ezért sem értettem a kommenteket..
    Úgy hogy én is egyetértek veled, örülök hogy indulunk és színpatikus az MTV hozzáállása is, remélem azért hogy nyerhetünk is, hiszen mindig fő az optimizmus! 🙂

  • Ennek a kommentednek kifejezetten örülök 🙂

  • K. Balázs

    Zsoca, most szemét leszek mert a kommentedre egy kérdéssel válaszolok majd. SZERINTED mi a jobb, ha úgy nyerünk hogy mindenkivel puszi-puszi és közbe ezerszer jobb előadók álltak előttünk, vagy az, ha kicsit hátrébb végzünk mert utálják az országunkat de bennük van az hogy ez tényleg jó dal! Úgy gondolom a legtöbben a második opciót tartják a jobbnak mivel ha rengeteg emberrel sikerül megszerettetni egy dalt akkor nem az fog érdekelni hogy a politikai gondok miatt hanyadik lett…. Vannak más hozzánk hasonló országok… példa erre Szlovákia, még csak a döntőbe jutást se érezhették át ( 2011-ben ők voltak akik Belgium után majdnem bejutottak, de mégse) , a nagyon jó dalaik ellenére! Mi viszont (már aki) arról beszélünk hogy miért nem mi nyertünk! Fontos, az Eurovízión mindig fontos volt és az is lesz hogy milyen a tálalása egy dalnak, ha kiállítunk egy nőt a színpad közepére meg odadobunk mellé pár vokálost az nem elég! Remélem kellően higgadt volt a hozzászólásom és nem sértettelek meg!

  • Erzsi

    Alapvetően MrSilesiannal értek egyet: nem kéne nekünk is elkezdenünk a szimpátia szavazást. Mi értelme annak? De Zsocát is megértem: én is úgy szeretném érezni a felénk irányuló szimpátiát. De bármennyire is szeretnek bennünket a finnek, biztos vagyok benne, hogy a 12 pont a jó dalnak szólt és nem a homályba vesző finnugor rokonságnak. És Balázsnak is igaza van, hogy a jó dal nem elég, kell a produkció is, de én ehhez még hozzá tennék valamit. Kell az ország jó megítélése. Egy olyan országra nem szavaznak, amelyikről az a kép alakult ki, hogy mindig külön utakon jár, mindenkivel akaszkodik, konfliktusai vannak. Jelenlegi országímidzsünkkel a legtöbb amit elérhetünk, a döntőbe jutás. A dal persze kaphat elégtételt: Wolf Kati 33. lett az ESC radió karácsonyi-szilveszteri szavazásán, minden idők összes esc dala között. (Láttátok? Szavaztatok? Én persze már csak végeredményt láttam az esc radio honlapján. Későn ébredtem.) Ami azt jelenti, hogy a rajongók szeretik a dalunkat, lehet belőle esc örökzöld, de a verseny nem a mi terepünk.

    És Zoleccsel is egyetértek: ez a topik már mindenről szól, csak a francia dalról nem.

  • zsoca

    K.Balázs:
    Nem értem miben is különbözik a mi véleményünk? Semmiben. Egyetértek veled, én is jobban kedvelném, ha a jó dalaink miatt szeretnének minket, és ezért nyernénk is..
    Én még mondjuk szerettem volna ha esetleg Budapestig (annyira futja) kellene utaznom egy óriási élményért és nem messzebb.
    Lehet, hogy önző vagyok:) és lehet olyan logikát is fejtegetni, hogy csak azért „kellene” körbeszavazni, hogy Zsoca el tudjon jutni ESc-re :D:D… Én ebben is benne vagyok, mint mondtam mindenhez tudok alkalmazkodni, ha van értelmes indok. (persze ez csak vicc…bár várom a felajánlásokat :):):)
    Mondjuk szerintem Wolf Katinak nem volt olyan rossz színpadi produkciója.
    És Erzsi: köszönöm a megértésed, és tényleg a francia dalról is essen szó, hát… én nagyon várom a hónap végét…!

  • Dani

    A francia dal: Echo (You and I)
    (forrás: Wikipédia)
    amúgy meg a Wikipédiában az van, hogy Macedónia: Kaliopi-Black and White