Napi Eurovízió 2011: San Marino

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

“Kicsi a bors, de erős…” Oly sokszor halljuk ezt a közmondást, hogy már-már közhelyesnek hat, de ha megnézzük a miniállamok Eurovíziós sikereit, talán megértjük, hogy miről is van szó. Monaco 1971-ben megnyerte a versenyt és háromszor lett bronzérmes, Luxemburg öt győzelemmel büszkélkedhet, és már Máltát is láthattuk kétszer a dobogó második fokán. San Marino 2008-ban próbálkozott először, akkor nem jutottak döntőbe – idei képviselőjük, Senit azonban alátámaszthatja az idézetet.

A széles körben elismert r’n’b-énekesnő, Senit Zadik afrikai, egészen pontosan eritreai felmenőkkel büszkélkedhet. Olaszországban, Bolognában látta meg a napvilágot, de zenei karrierjét már Svájcban kezdte, 1999-ben. 2001-ben pályája Németországba szólította, ahol az Oroszlánkirály című musicalben játszott. Első szólóalbuma 2006-ban jelent meg, melyet egy év múlva egy újabb követett. Ezeken olasz nyelvű dalok kaptak helyet, a helyi eladási listákon pedig előkelő helyezést értek el. 2009-ben Los Angeles városában fölvette harmadik lemezének anyagát, amely a “So high” címet kapta. Ugyanez az év meghozta neki a műsorvezetőként történő debütálás lehetőségét is: saját ranglista-show-ban szórakoztatta a Hip Hop TV nézőit. 2010-ben először lépett fel Eritreában.

Az utóbbi időben az énekesnő idejének nagy részét Nyugat-Amerikában töltötte, ahol neves producerekkel együtt dolgozott készülő új albumán. Európa azonban mindig is fontos marad számára – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vállalta az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételt.

A dalról: Radiosa Romani szerzeményének a szerelem a témája. Senit áll a tengerparton, bámulja a vizet – a nyugalom és az örökkévalóság hullámait. Az egész világ halott körülötte, ő csak barátjára tud gondolni, de erre jó oka van: ha a férfi is beleegyezik, ma becsukják maguk mögött az ajtót, és kint hagyják a problémákat, a bánatot. Megfogják majd egymás kezét, fátylat borítanak az idő sürgetésére: ez az ő éjszakájuk lesz, és csak egymásra fognak koncentrálni.

9 Comments

Nagyon langyos, úgy ahogy van. Semmi kiemelkedő rész nincs benne, egysíkú . Én biztos lapátra tenném, és szerintem európa sem tesz másként…Nem ilyen dalok kellenek ilyen versenyre.

Kb Csézy effektus csak értelmesebb szöveg. Ez a dal első helyen kb senkinél se szerepel…nem a legrosszabb de ki fog rá szavazni?

Én éppenhogy, már láttam első helyen, de csak egyszer. Nálam döntős, mert kis kellemes, meg aranyos. Jobb mint Csézy, és remélem nem lesz utolsó, de a döntőhöz ez sajnos biztosan nem elég, egy ilyen erős mezőnyben. Egyébként én egyre jobban kezdem preferálni a második elődöntőt 😉 Erősebb mint a miénk.

Az első elődöntőben több az olyan dal ami teljesen esélytelen viszont van 4-5 nagyon erős és sztem 12-13 lehetséges továbbjutó van. A másodikban 3 igazán erős dal van viszont itt egyszerüen fogalmam sincs ki fog továbbjutni az utolsó 5 helyen. Szerintem esélyes 15-16 produkció is a továbbjutásra (Macedónia Moldova és Belgium tuti nem)

Középmezőny. Senki sem fog rá szavazni, de mivel nem egy megosztó dal, el fogják fogadni. Nem úgy, mint például a norvégot, amire rengetegen fognak szavazni, de sokak hátán áll fel tőle a szőr. Lásd én.

Azért nem kell elkiabálni a dolgokat. Kitudja, hogy a nagyszínpad mit fog kihozni belőle. Nekem nagyon tetszik a dal,de tény, nagyobb erőbedobással kellene előadni.
Személy szerint örülök az olasz nyelv elhanyagolásának..

Comments are closed.