Naptár

2011. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2011: Moldova

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Moldova az Eurovízión résztvevő országok közül az egyik legsokszínűbb – ha csak a legutóbbi három évet nézzük, indultak bűbájos jazz dallal, mindent elsöprő moldáv népzenével valamint hegedűvel és szaxofonnal tarkított diszkóslágerrel is. Idén egy hasonlóan sokoldalú együttes képviseli őket, akik zenéjükben olyan jól kombinálják a moldáv népzenét és a rock elemeit, hogy ezzel kialakítják a világon egyedülálló Zdob și Zdub-jelenséget.

Az együttes 1994-ben alapult. 16 éves fennállásuk során 20 különböző országban voltak fellépéseik, kis klubkoncertektől a nagy fesztiválokig mindenütt: még Budapesten is, az A38-as hajón. A számos önálló koncert mellett szerepeltek előzenekarként a világ legnagyobb és legkedveltebb együttesei – például a Red Hot Chili Peppers, a Korn, és a Rage Against The Machine – előtt.

17 videoklipet forgattak, és a tévéképernyőn is rengeteg alkalommal feltűntek: legtöbbször az MTV Europe adásaiban, de ki ne emlékezne a 2005-ös Eurovíziós Dalfesztiválra, ahol a döntő előkelő hatodik helyét érték el.

2010 októberében teljes egészében orosz nyelvű albumot dobtak piacra, Beloe Vino / Krasnoe Vino címmel. Hamarosan hallható lesz legújabb, angol és román nyelvű anyaguk is.

A dalról: egy konkrét – de valószínűleg csak elképzelt – történet tárul elénk. Az énekes plátói szerelem lángjában ég: a kiszemelt hölgy oly’ tüzes ugyan, hogy „felolvasztja szívét”, mégis csak egy elérhetetlen ideál marad számára: ő minden nő fölött áll, ha megpróbálják megcsókolni, inkább továbbmegy. Mintha ő lenne a királynő, és mindenki más őt szolgálná. Mellette bármelyik hódolója mellékes szerepet játszik, ezért már értjük is az énekes bánatát. Férfitársaim! Kinek ne lenne kisebbségi komplexusa egy olyan hölgy mellett, akit a szövegírók, Andy Schuman és Marc Elsner – egy kis helyzetjátékkal – így jellemeznek: „Szempillák, márkás napszemüveg… Könnyedén mozgok a kabriómban, miközben Martinit és whiskyt kortyolok – az élet tetőfokára hág, a partimnak sosincs vége!”

22 hozzászólás Napi Eurovízió 2011: Moldova

  • fule87

    Nekem 43/42 őket csak az Olaszok tudják alulmúlni.

  • Zolecs

    Ha egy szóval kellene jellemeznem akkor: BORZALMAS!

    A 2005-ös előkelő hely szerintem a nagymaminak köszönhető.Sokan vevők az ilyenre.Én biztos hogy nem.

    A tavalyi dalukat hogy imádtam, sőt a „Hora din Moldova”-t és a „Fight”-ot is.

    Ezek után nem is számítottam ekkora szemétre mint ez. (bocsánat a kifejezésért..)
    Szerintem egyébként a döntő meglesz nekik. 🙁
    Nálam viszont,nagyon utolsó.

    Érdekesség a dologban hogy a listám első, és utolsó helyezettje egymás után lép színpadra! 😀

  • schanc

    Kár rá szót vesztegetni.

  • Zoli

    Hát szerintem meg baromi jó! Idén az egyik legjobb számomra. Ha bejut a döntőbe, esélyes a szavazatomra. Magát a műfajt is imádom, ez meg egy akkora dal… Csillagos ötös!

  • MrSilesian

    Nálam is a lista végén kullog. Semmi érdekes, és jó nincsen benne. Csalódtam Moldovában, ugyanis ott volt nekik az NF-en Natalia Barbu, Karizma, Pasha Parfeny, vagy a Millenium, akiket minden további nélkül akár a top 10-embe juttattam volna, de a Zdob si Zdub-ot ezzel? 2005-ben ritmusos, és aranyos volt, főleg a „Boonika” miatt… 🙂 Egyébként szerintem ha 2008-ban azzal a kis lágy jazzdallal nem lett meg a döntő, akkor ezzel sem lesz meg.

  • Zoli

    „A kis lágy jazzdal” is kedvenc nálam. Erről pedig mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy ne lenne ritmusa.

  • Máté94

    Nálam a 43-as listára nem került fel.Ez katasztrofálisan szar.

  • Balint005

    Katasztrófa ez a dal. Nem is érzem benne a dallamot, nem érzek benne semmit. 3 éve nézek ESC-et, és ez eddig a legrosszabb dal amit hallottam. Ha egyáltalán dalnak nevezhetem…
    Ha lehetne ellenszavazni, hogy ki ne jusson be a döntőbe, azonnal telefont ragadnék. Ezek után nem is kell mondanom nálam 43/43

  • Erzsi

    Nagyon laza ország ez a Moldova: a kabrióban lehet Martinit meg whiskeyt kortyolgatni?
    Sajnálom Zoli, nem tudlak támogatni. Meghallgattam még egyszer, hátha felfedezek benne valamit, de nem sikerült. Van benne egy nagyon ígértes népzenei vonulat, amit a többi jellegtelenség teljesen elnyom. Számomra túlságosan kilóg a lóláb, hogy az indításuk a biztosra menésnek köszönhető. Hogy küldjünk egy már ismert és egyszer már sikeres szereplőt. Nem tudom elhinni, hogy egy volt az idei moldáv mezőny legjobbja.

  • Zsolti

    Nekem a két évvel ezelőtti lett dal volt hasonlóan kilógó, nem is tetszett, viszont meglepő módon élő adásban nagyon bejött.

  • Fabiana

    Ez a dal egy akkora totális káosz, hogy csak kamilláztam, mikor először hallottam. Az első 1 perc meg a vége teljesen jó, de a közepe maga az őrület… Kikerekedett szemekkel próbáltam rájönni a koncepcióra, hogy mégis miért… Mostanra odáig fajultak a dolgok, hogy megkedveltem ezt a felfordulást és az utolsó előtti helyről felkúsztak a 35-re. Az utolsó Portugália. Beismerem az ízlésficamomat, de minden évben van egy-két guilty pleasure-om, idén Lena – TBAS-e mellett nekik sikerült ebbe a kategóriába kerülni.
    A realításokat nézve azt azért bőven elfelejthetik, hogy döntősök lesznek. 😛

  • Zoli

    Erzsi, ez nem az a dal, amiben keresni kell valami értékelhetőt. Ennek a számnak engedni kell, hogy megmozgasson. El kell lazulni, kell egy kicsit tombolni, át kell magunkat adni a ritmusának! Javaslom, töltsétek rá egy MP3 lejátszóra, és menjetek el vele futni! Persze, ez nyilván nem mindenkinek elég, főleg annak nem, aki a minőségre* megy. Az én kedvenc dalaim is így vannak: egy részét azért szeretem, mert lenyűgöz, egy másik részét azért szeretem, mert kikapcsol, és kihozza belőlem az állatot. Mint ez.

    *Az is érdekes kérdés, hogy mitől lesz egy dal minőségi. Szerintem ahhoz, hogy az legyen, nem feltétlenül kell az előadó négyoktávos hangterjedelme, vagy dúsgazdag hangszerelés. Mindegy, a moldáv dalt (meg a belgát) majd szeretem helyettetek is.

  • Nyee

    Erzsi,ne is hidd el h ez volt a legjobb!Natalia Barbu lett a második Let1s Jazz c. számával és az vmi isteni!!!Hallgasd meg!
    Ez a szám nálam abszolút ellenszenves és az írekkel együtt az utsó helyen áll.

    • MrSilesian

      És még Karizma, Pasha Parfeny és a Millenium is oltárian jó volt. De amikor én az NF előtt meghallgattam a So Lucky-t, azt mondtam, hogy 25. az Ők kis 25 fős mezőnyükből… :/ INCREDIBLE. Bocsi Zoli.

  • Zoli

    Incredibly good:)
    Ne kérjetek má’ elnézést… A bíróságon sem mondják a védőügyvédnek, hogy bocs, bármilyen reménytelen is az eset:)

  • Mara

    Szerintem pedig jó…De hozzáteszem, hogy én alapból szeretem őket.
    Jó, a 2005ös daluk jobb volt, de nekem ez is tetszik. 🙂