Naptár

2011. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2011: Izland

Tudósító: Németh Bálint
Forrás: eurovision.tv

Az idei izlandi nemzeti döntőt egy tragédia árnyékolta be: Sigurjón ’Sjonni’ Brink váratlanul elhunyt pár nappal az elődöntője előtt. Családja és barátai azonban úgy látták, hogy Sjonni biztosan azt akarta volna, hogy elhangozzon a dala a nemzeti döntőn, ezért hat barátja adta elő az „Aftur Heim” című dalt. Az izlandi közönség pedig az első helyre szavazta őket, így Sjonni barátai képviselhetik Izlandot Düsseldorfban a dal angol verziójával, amelynek címe „Coming Home”.

A hat barát nem is gondolt arra, hogy megnyerhetik a versenyt, amikor Sjonni emlékének tisztelegtek a nemzeti döntőn. Gunnar, Vignir és Benedikt már korábban is részt vettek az Eurovíziós Dalversenyen: Gunner 2001-ben a Two Tricky tagjaként, Vignir gitározott Birgittának 2003-ban és Selma 2005-ös dalának társszerzője volt, Benedikt pedig Eirikur Hauksson bandájának a tagja volt 2007-ben. Továbbá Vignir, Benedikt, Gunnar és Hreimur a 2010-es nemzeti döntőn Sjonnival lépett fel.

A csapat hat tagja nagyon különböző, egyedül a zene szeretete és Sjonni barátsága köti össze őket. Palmi az idős és a bölcs, Hreimur az ártatlan és az őszinte, Mathias a nevettető, Benedikt a jóképű és a vidám, Vignir a csendes és a rejtélyes, Gunnar pedig a rosszfiú.

A „Coming Home” angol szövegét Sjonni Brink írta, ő is angolul énekelt volna Düsseldorfban. A dal szerint az énekes most távol van az otthonától, ami nagyon hiányzik neki és persze a kedvese is. Tragikussá teszi a dal szövegét az, hogy az énekes már olyan messze jár, ahonnan nem térhet haza: „Nem tudok várni holnapig, hogy elmondjam neked, amit akarok, a mosolyod vezet mindig az utamon. Nem tudok várni, hamarosan jövök, csak az arcodat akarom újra látni. Hazajövök.”

14 hozzászólás Napi Eurovízió 2011: Izland

 • Zolecs

  Az elején nagyon morcos voltam h nem Yohannát küldik, pedig már bele is éltem magam, aztán koppantam egy nagyot. :S
  Viszont szépen, lassan halad előre a listámon.
  Egyre jobban tetszik, és az elődöntőben is továbbjutó helyre tettem már.
  Amugy a döntő nem hinném hogy meglenne nekik.

 • Balint005

  Nagyon nem tetszik ez a dal. Az előadók unszimpatikusak, a hangjuk sem a igazi, a dalt meg inkább vmi amerikai vidéki kocsmában a rádióban tudnám elképzelni. Lényeg hogy ne halljam. Remélem nem jut döntőbe.
  Elődöntőben 17. összesen meg 43/39 xD legalábbis nálam

 • Gabiii

  Kizárt a dönő pláne hogy mi jövünk utánnuk:)

 • Máté94

  Szerintem nagyon jó szám.Most na megnézzük a portugál,litván & a san marinoi dalt akkor igazi felüdülés.Én biztos hogy szavazni fogok rá.

  • Balint005

   Szerintem a litván meg a San Marinói jobb ennél.
   És ha Katihoz nézzük, vagy a Svéd, Norvég, Angol, Észt, Svájci, Lengyel daloz viszonyítjuk akkor teljes kiábrándulás van :S

   Tuti nem lesz amúgy döntős. Vagy ha igen, akkor elásom magam :S
   Pedig veled mindig egyet szoktam érteni 😀

   • Máté M

    Bálint remélem igazad van, mert nem nagyon várom a döntőbe. Igazából 37-40/43 között mozog nálam. A litván daltól jobb, de a san marinóit nem hasonlítanám össze ezzel. Szegény Erna Hrönn és Yohanna…

   • Balint005

    Megnyugodhatsz, kizárt hogy bejusson.
    Eleve az elődöntőjében tuti továbbjut:
    A dal miatt: Lengyelország, Norvégia, Magyarország, Azeriek
    A részben politika miatt: Oroszország, Örményország, Szerbia, Törökország, Görögország <– Mert ezek az országok daltól függetlenül mindig bejutnak… ez így 9, és személy szerint én Svájcot nagyon remélem hogy továbbjut. Kb. szerintem így lesz. Bár pl. a Görög számot ki nem állom, de úgyis bent lesz. És Izland már nem fér be 🙂

   • schanc

    Ha annyian szavazunk Svájcra, mint amennyire aggódunk érte, akkor Anna lassan 12 pontra lesz esélyes Magyarországtól :-)) Egyébként én is szeretném, ha továbbmenne!
    Az izlandiak teljesen hallgatható dalt küldtek, de sztem nem fognak továbbjutni.

   • Máté M

    Én egyáltalán nem vagyok abban annyira biztos, hogy Szerbai döntős elsz. 2009-ben sem voltak azok, és most sem kellene. Inkább San Marino–Svájc–Finnország hármasból valaki. Nem vagyok kárörvendő, de én nagyon örülnék, ha az albán dal kiesne…
    Én úgy gondolom, hogy ezek a dalok jutnak döntőbe:
    * Lengyelország
    * Norvégia
    * Örményország (politika)
    * Törökország (politika)
    * Oroszország
    * Grúzia (politika !!!)
    * Horvátország
    * Magyarország
    * Azerbajdzsán (politika is)
    * Görögország (csak mert görög, de am ratyi)

   • Balint005

    Szerintem a Horvátok kiesnek. Nincs semmi abban a dalban.
    A szerb dal nekem tetszik, nálam top 10.

 • tilla77

  Ha már politika, akkor fehérorosz…

  azeriek évek óta jó dalt küldenek- nem azeri szerzőktől, általában svédek szerzik nekik a dalokat, bár mindig megfogadják, hogy többet nem…de nyerni akarnak
  A görögök évek óta első olyan dala, amit legszivesebben ki se engednék, de valszeg döntős lesz így is- inkább hagyomány, nem politika, ugyanígy a török rockzene is, a tavalyi Manga és a 2 évvel ezelőtti Mor ve Ötesi jobb volt és hallgatható. Hagyományból döntős lesz. A többi jó kérdés.

 • msz

  Én ezt a dalt egyre jobban szeretem, de ki fog esni.
  Az előttem szólókhoz pedig annyit: Én szeretem a görög dalt és biztos bejut.Török, örmény, azeri, grúz, orosz úgyszintén.
  A maradék négy dal között pedig van három kiemelkedő: magyar, lengyel, norvég. Marad egy dal amelyért nagy harc lesz.(persze remélem az albánok viszik el)

 • Minoli

  Nagyon sajnálom, hogy nem izlandi nyelven megy majd a dal. Érdekes, de minél többet hallom, annál jobban tetszik. Bárn em hallgattam még meg angolul… Szívem szerint döntős lenne, de el tudom képzelni, hogy nem jut tovább.

 • KraJCsYY

  ennyi bejutott… ez egy nagyon jó szám kb. a szintet Katin kívül ez a szám és a Svájci ütötte meg egyedül