Napi Eurovízió 2011: Izland

Tudósító: Németh Bálint
Forrás: eurovision.tv

Az idei izlandi nemzeti döntőt egy tragédia árnyékolta be: Sigurjón ’Sjonni’ Brink váratlanul elhunyt pár nappal az elődöntője előtt. Családja és barátai azonban úgy látták, hogy Sjonni biztosan azt akarta volna, hogy elhangozzon a dala a nemzeti döntőn, ezért hat barátja adta elő az „Aftur Heim” című dalt. Az izlandi közönség pedig az első helyre szavazta őket, így Sjonni barátai képviselhetik Izlandot Düsseldorfban a dal angol verziójával, amelynek címe „Coming Home”.

A hat barát nem is gondolt arra, hogy megnyerhetik a versenyt, amikor Sjonni emlékének tisztelegtek a nemzeti döntőn. Gunnar, Vignir és Benedikt már korábban is részt vettek az Eurovíziós Dalversenyen: Gunner 2001-ben a Two Tricky tagjaként, Vignir gitározott Birgittának 2003-ban és Selma 2005-ös dalának társszerzője volt, Benedikt pedig Eirikur Hauksson bandájának a tagja volt 2007-ben. Továbbá Vignir, Benedikt, Gunnar és Hreimur a 2010-es nemzeti döntőn Sjonnival lépett fel.

A csapat hat tagja nagyon különböző, egyedül a zene szeretete és Sjonni barátsága köti össze őket. Palmi az idős és a bölcs, Hreimur az ártatlan és az őszinte, Mathias a nevettető, Benedikt a jóképű és a vidám, Vignir a csendes és a rejtélyes, Gunnar pedig a rosszfiú.

A „Coming Home” angol szövegét Sjonni Brink írta, ő is angolul énekelt volna Düsseldorfban. A dal szerint az énekes most távol van az otthonától, ami nagyon hiányzik neki és persze a kedvese is. Tragikussá teszi a dal szövegét az, hogy az énekes már olyan messze jár, ahonnan nem térhet haza: „Nem tudok várni holnapig, hogy elmondjam neked, amit akarok, a mosolyod vezet mindig az utamon. Nem tudok várni, hamarosan jövök, csak az arcodat akarom újra látni. Hazajövök.”

14 Comments

Az elején nagyon morcos voltam h nem Yohannát küldik, pedig már bele is éltem magam, aztán koppantam egy nagyot. :S
Viszont szépen, lassan halad előre a listámon.
Egyre jobban tetszik, és az elődöntőben is továbbjutó helyre tettem már.
Amugy a döntő nem hinném hogy meglenne nekik.

Nagyon nem tetszik ez a dal. Az előadók unszimpatikusak, a hangjuk sem a igazi, a dalt meg inkább vmi amerikai vidéki kocsmában a rádióban tudnám elképzelni. Lényeg hogy ne halljam. Remélem nem jut döntőbe.
Elődöntőben 17. összesen meg 43/39 xD legalábbis nálam

Szerintem nagyon jó szám.Most na megnézzük a portugál,litván & a san marinoi dalt akkor igazi felüdülés.Én biztos hogy szavazni fogok rá.

Szerintem a litván meg a San Marinói jobb ennél.
És ha Katihoz nézzük, vagy a Svéd, Norvég, Angol, Észt, Svájci, Lengyel daloz viszonyítjuk akkor teljes kiábrándulás van :S

Tuti nem lesz amúgy döntős. Vagy ha igen, akkor elásom magam :S
Pedig veled mindig egyet szoktam érteni 😀

Bálint remélem igazad van, mert nem nagyon várom a döntőbe. Igazából 37-40/43 között mozog nálam. A litván daltól jobb, de a san marinóit nem hasonlítanám össze ezzel. Szegény Erna Hrönn és Yohanna…

Megnyugodhatsz, kizárt hogy bejusson.
Eleve az elődöntőjében tuti továbbjut:
A dal miatt: Lengyelország, Norvégia, Magyarország, Azeriek
A részben politika miatt: Oroszország, Örményország, Szerbia, Törökország, Görögország <– Mert ezek az országok daltól függetlenül mindig bejutnak… ez így 9, és személy szerint én Svájcot nagyon remélem hogy továbbjut. Kb. szerintem így lesz. Bár pl. a Görög számot ki nem állom, de úgyis bent lesz. És Izland már nem fér be 🙂

Ha annyian szavazunk Svájcra, mint amennyire aggódunk érte, akkor Anna lassan 12 pontra lesz esélyes Magyarországtól :-)) Egyébként én is szeretném, ha továbbmenne!
Az izlandiak teljesen hallgatható dalt küldtek, de sztem nem fognak továbbjutni.

Én egyáltalán nem vagyok abban annyira biztos, hogy Szerbai döntős elsz. 2009-ben sem voltak azok, és most sem kellene. Inkább San Marino–Svájc–Finnország hármasból valaki. Nem vagyok kárörvendő, de én nagyon örülnék, ha az albán dal kiesne…
Én úgy gondolom, hogy ezek a dalok jutnak döntőbe:
* Lengyelország
* Norvégia
* Örményország (politika)
* Törökország (politika)
* Oroszország
* Grúzia (politika !!!)
* Horvátország
* Magyarország
* Azerbajdzsán (politika is)
* Görögország (csak mert görög, de am ratyi)

Ha már politika, akkor fehérorosz…

azeriek évek óta jó dalt küldenek- nem azeri szerzőktől, általában svédek szerzik nekik a dalokat, bár mindig megfogadják, hogy többet nem…de nyerni akarnak
A görögök évek óta első olyan dala, amit legszivesebben ki se engednék, de valszeg döntős lesz így is- inkább hagyomány, nem politika, ugyanígy a török rockzene is, a tavalyi Manga és a 2 évvel ezelőtti Mor ve Ötesi jobb volt és hallgatható. Hagyományból döntős lesz. A többi jó kérdés.

Én ezt a dalt egyre jobban szeretem, de ki fog esni.
Az előttem szólókhoz pedig annyit: Én szeretem a görög dalt és biztos bejut.Török, örmény, azeri, grúz, orosz úgyszintén.
A maradék négy dal között pedig van három kiemelkedő: magyar, lengyel, norvég. Marad egy dal amelyért nagy harc lesz.(persze remélem az albánok viszik el)

Nagyon sajnálom, hogy nem izlandi nyelven megy majd a dal. Érdekes, de minél többet hallom, annál jobban tetszik. Bárn em hallgattam még meg angolul… Szívem szerint döntős lenne, de el tudom képzelni, hogy nem jut tovább.

ennyi bejutott… ez egy nagyon jó szám kb. a szintet Katin kívül ez a szám és a Svájci ütötte meg egyedül

Comments are closed.