Naptár

2011. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Elkezdődött az aréna átalakítása

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=o9e8lc4LexA[/youtube]Tudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: eurovision.de

Kicsit vonakodva, de annál nagyobb boldogsággal adta át az aréna kulcsait, Düsseldorf főpolgármestere Dirk Elbers. Már hetek óta nagy örömmel tölti el Észak-Rajna–Vesztfália tartományát, hogy ők rendezhetik meg a világ legnagyobb televíziós showműsorát.

Az NDR intendánsaként Lutz Marmor, az átadással hivatalosan is a házigazdája lett az ez évi Eurovíziós dalverseny helyszínéül szolgáló arénának, ahol körülbelül 60 újságíróval, forgatócsoportokkal és fotósokkal elsőként nyerhettek betekintést az arénában zajló munkálatokba, és ami a szemük elé tárult, nem volt semmi.
A gyepet már felszedték, a tető zárva van, az újonnan lefektetett nagy teherbírású padlón hét felvonó áll, amiről több dolgozó védősisakkal a fejükön, és izzadtsággal az arcukon egyik tetőtartó szerkezetről a másikra vándorol.

Az Eurovízió beköltözött az arénába
Bár még csak pár napja kezdődtek meg Düsseldorfban a munkálatok, már most látni az első lépéseket. A pálya északi kanyarodó részénél kezdték kialakítani a Green-Room-ot, a tetőről kötelek lógnak a fényelemek tartásához, az alapok a kommentátorállásokhoz is folyamatosan épülnek Peter Urban és a kollégái által.
Az ez évi dalverseny dimenziói nem csak az arénában lévő újságírókat, hanem a tapasztalt technikai vezetőt, Dieter Thiessen-t is lenyűgözte: „Minden további nélkül mondhatjuk: Ez a szórakozások olimpiai játéka. Nyolc hónap alatt egy olyan rendezvényt állítanak itt lábra, amire az olimpiának két év tervezési ideje van.” Az, amit most Düsseldorfban megvalósítanak, azt már hosszú hónapok óta tervezik, tesztelik és készítik elő.

Három hét van az építkezésre
A körülbelül 150 munkásnak 3 hete van például a 2200 reflektor felszerelésére, és a színpad mögötti 1300 négyzetméteres videófal felépítésére. Ezt követően kezdődhetnek el az első tesztelések is, mielőtt májusban az első elődöntők szereplői megérkeznének a próbáikra.
„Alapjában véve az idővel nagyon jól állunk” mondta magabiztosan Thomas Schreiber, az ESC show koordinátora a minapi sajtótájékoztatón.

Nagy csarnok, hosszú utak
Düsseldorf Európában az egyik legnagyobb csarnokkal rendelkezik, így nem szabad alábecsülni a vele járó logisztikai kihívást sem. A show egy nagyon hosszú utat tudhat maga mögött, mesélte Thiessen: „A díszletépítési szünetek a fellépések között csak 40 másodpercesek lehetnek, és a résztvevő delegációk felszerelései majdnem 400 méterre állnak a raktárban, erre kigondoltunk egy új szisztémát” Már Oslo-ban bebizonyosodott, hogy az előadók a felszereléseikkel együtt előkészülnek, és közben a következő hat (!) delegáció eszközei is már startra készen állnak.

Már megvan a bizsergés
A színpad mögötti részt is szorgosan építik: már megvan a váza az öltözőknek, a sminkszobáknak, és táblákkal kijelölték a színpadhoz vezető az útvonalakat is. Az NDR intendánsa Lutz Marmor lelkesen beszélt az újságíróknak arról, hogy végre beindult az építés: „Sok minden már papíron megvolt, sokat beszéltünk róla, de ha ezt a rendezvény helyszínén saját szemével látja az ember, sokkal valósághűbb képet kap – és igen, már van bennem egy kis bizsergés is.”
Abban biztos lehet, hogy ezzel az érzéssel nincs egyedül.

Hozzászólások lezárva.