Naptár

2011. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2011: Finnország

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Grúzia után észak felé indulunk, hogy a hideg Finnországban beleshessünk a „Paradise Oskar-maszk” mögé, ahol ott rejtőzik a húszéves zeneszerző-énekes, Axel Ehnström. Axel nem volt ötévesen csodagyerek, még csak nem is tudott énekelni, mielőtt járni tanult volna. A sors csupán tavaly sodorta a helsinki konzervatóriumba, bár a zene felé mindig is nyitott volt. Tom Dice óta pedig tudjuk – egy szál gitárral, lehengerlő természetességgel, üdítő egyszerűséggel bármit el lehet érni.

A „Paradise Oskar” művésznevet egy tündérmese ihlette. Astrid Lindgren történetében így hívták azt a csavargót, aki harmonikájával kereste a kenyerét. Tavaly nyáron éppen improvizált, amikor megszületett a „Da da dam” című szerzeménye. Nem volt vesztenivalója, beküldte a YLE köztelevízió válogatására, és láss csodát: nemsokára e-mailben értesítették, hogy a zsűri egyenesen az élő műsorba juttatta őt! Ennek örömére a híres producerrel, Leri Leskinennel elvégeztek néhány csinosítást, utómunkálatot a számon, ami aztán meghódította a finn szavazókat, akik készségesen támogatták kedvencüket. Így történt, hogy Paradise Oskar fölényes győzelemmel megnyerte a finn nemzeti döntőt – ez volt az utolsó állomás az Eurovízió előtt azon az úton, ami az otthoni rögtönzésektől, családi zenélgetésektől indult, és láthatjuk,
hova ért.

A dalról: a „Da da dam” egyike azon kevés idei versenyszámoknak, melynek mondanivalója és minőségi szövege van. Oskar Pétert ismerteti meg velünk, és rajta keresztül a világ problémáit: ez a kilencéves kisgyerek sok dologban tájékozódott, kívülről tudja, melyek Európa országai. Egyszer a tanítónénije mesél neki arról, hogy a Föld haldoklik. Péter először ugyan megijed, de szívén viseli hazája sorsát: megvédi a bolygót! Persze, a felnőttek csak élték szürke hétköznapjaikat ebben a rohanó világban, senki sem hallotta meg a kisfiú szavát. Elvégre ő csak egy gyerek… Honnan értene bármihez is? Úgy tűnik, Péter sokat várt az emberektől – naiv volt. Íme, itt egy párhuzam a dalbeli karakter és Paradise Oskar között: mindketten szürreálisan nagyot álmodtak – az előadónak viszont sikerült megvalósítania a vágyait. Hogy Péterrel mi történik… Ez már tőlünk is függ, sőt… Csakis rajtunk múlik!

23 hozzászólás Napi Eurovízió 2011: Finnország

  • Zolecs

    Először nagyon nem tetszett ez a dal, igen jövök a Tom Dice copy-val…Nagyon nem szeretem ha egy ország meglovagol egy korábbi sikeres témát.
    Aztán jött Zolitt fordítása a dalhoz, így megértettem a mondanivalóját,átértékeltem és nagyon nagyon megtetszett,sikerült elvonatkoztatnom a „másolás” tényétől.
    Szóval ha csak a szöveget nézném , akkor finnország lenne a győztes nálam.
    Ennek ellenére nem nagyon fér bele a listámon a top20-ba, de csak azért mert a többi „dallamügyileg” jobban bejön.
    Szerintem kiesnek, de drukkolok nekik.

  • schanc

    Kis egyszerű, kellemes dal. Nálam épp az első elődöntő 8-13. helye körül van. Kíváncsi vagyok, mit fog produkálni.

  • msz

    Hát az énekes nagyon gyatra de a zene és a szöveg együtt jobbá teszi az egészet. Picit copy(Tom Dice) de döntős lehet.

  • tilla77

    Elődöntős 12 pont. Mert megérdemli.

  • Balint005

    Hát nagyon határeset ez a dal. Én nem hiszem hogy döntőbe fog jutni, mert a jó szöveg nem elég. A srácnak kifejezetten irritáló hangja van (legalábbis számomra), a dal pedig hihetetlenül semmilyen (átlagos).
    2009-ben imádtam a Waldoes People-t, a tavalyi számuk is sokkal jobb volt mint ez, és 09-ben csak zsűrivel mentek a döntőbe, tavaly meg a közönségnél asszem 6.-ok voltak és a zsűrivel onnan is sikerült kikerülni a top10-ből. Akkor most mit várnak ettől? Döntőt ne reméljenek. :/
    Tőlem egyébként az elődöntőjében 1 pontot kap tehát a 10. Összesen 43/19

  • Máté94

    Dehogy érdemli.Majd ha a koppintást pontozzuk akkor megkapja a 12-t.

  • Gabiii

    Nem tudom szerintem Svájc vagy ez döntős 100%ra de mind2 biztos hogy nem! Nekem inkább Svájc mert a csaj olyan természetes kisugárzású és jó hangulata van az egésznek. Sajnálom a Finneket tavaly megérdemelték volna a döntőt:/

  • Zolitt

    én is úgy látom, hogy vagy Svájc, vagy a Finnek vannak bent, mindkettőt nem hiszem. és én is Svájcot gondolnám inkább továbbjutónak!

    Nekem amúgy tetszik ez a dal! nagyon is… és nálam benne lenne a 10 továbbjutó között! 🙂

    Magyar felirattal itt nézhetitek meg:
    http://www.youtube.com/watch?v=c48nBJLlWf0
    🙂

  • tilla77

    Máté mit koppintott? És miért is? Nem tudjuk milyen lesz a produkció, a dalnak pedig köze sincs a tavalyi belgáéhoz. Tom Dice pedig jó volt.Hangilag jobb, mint az idei finn. Paradise Oscar pedig ki tudja milyen lesz, az ilyen és olyan között féluton. Én pedig szeretem úgy hallgatni a dalokat, hogy nem arra figyelek, miről szól. Mint tudjuk az amerikai slágerek is bárgyu szöveggel vannak megáldva, de talán itt derül ki milyen szép a magyar nyelv. A dal hallgatás is olyan, mint a társkeresés vagy interjú, vagy megfog, vagy nem. A többi utána jön. Megérteni pedig nem kell mindent.

  • Erzsi

    Tilla, ha neked tetszik, örülünk neki. Nem a dal a koppintás, hanem a műfaj. A fiú egy szál gitárral meg a nagy őszinteséggel. Tudom, hogy mindannyian elfogultak vagyunk a kedvenceinkkel, de azért nem gondolnám, hogy csak a merő rosszindulat beszél belőlünk – Mátéból és belőlem – amikor azt mondjuk, hogy ezt már láttuk valahol és szeretnénk valami eredetit látni-hallani. Erről a produkcióról én azt gondolom, tartalmas szöveg ide – világmegváltás oda, nagyon szánalmas dolog, amikor valami tavaly jól működőhöz hasonlóval próbálunk szerencsét az idén. Egy egész országban ennyi szellemi muníció van? (És ezt az egészet valami nagy-nagy szomorúsággal írtam le. Nekem tavaly a finnek voltak a kedvenceim.)

  • tacom

    Tilla77, a hozzászólásod végén nagy igazságot írtál le. Azzal együtt mondom ezt, hogy nekem is a könyökömön jön már ki „a fiú egy szál gitárral meg a nagy őszinteséggel” (copyright by Erzsi). Sőt, már Tom Dice esetében is igaz volt ez. Nekem tetszik majd’ az összes egykaptafa svéd típusú „schlager”, amibe pl. az idei azeri, meg a román is beleilleszthető. Hallottunk már ilyet, jobbat is, de akkor is tetszik. Szóval vagy tetszik, vagy nem, és utána jöhet a „megideologizálás”. Miért is kellene megmagyarázni, hogy egyikőnknek mi tetszik a roma-lakodalmas tavalyi finn adaptációjában, vagy másikónk miért őrült meg a tavalyi szlovák indián zenéért, megint másikónk egy ukrán hölgy nyavalygásáért? Jók voltak, és kész. És én sem akarok megérteni mindent, így a szövegeket sem. Ha jó a dal, úgyis átérzem, tök mindegy miről szól – nekem épp erről meg arról.

    • Zoli

      Mi az, hogy nyavalygás? Tina Turner, Celine Dion, Aretha Franklin és még sok nagy énekesnő szeretne így nyavalyogni.

      • Zoli

        Kimaradt Whitney Houston!

      • tacom

        És miért van más irányban, mint a többi jel?
        🙂
        🙁
        tehát…jaa, hogy a 3-t nem tudjuk megfordítani! Ahaaa! Figyeled? Magamtól jöttem rá.
        Szóval szív. Erre nem gondoltam. Bohócsipkára, kétgömbös fagyira, vagy két másik (egy női és egy férfi) testrészre igen.
        A másik témához: Ne túlozzunk, kérem! OK, tud énekelni, de ne áltassuk magunkat!

      • Balint005

        Nem akarom Alyoshát védeni, de szerintem az elmúlt években mondjuk (2009-2011) hangban az összes ESC elődadó elbújhat mellette. Ahogy énekelt májusban, hihetetlen jó volt. Előtte nem is szerettem az Ukrán dalt, még döntőbe se juttattam volna, de az a hang… rögtön top 5 lett nálam. Tehát azért ha ő „nyavalyog” akkor Lena mitcsinál?
        Imádom Lenát de hangja nem sok van… Ja és amit ott a hölgy előtt finom jelzésként benne hagytál, na az azért nekem kicsi erős volt :S

  • tilla77

    Ok. De ha belegondoltok, akkor a dalok több, mint fele nem egyéni, hanem valahonnan koppintás. Nem tudom, amikor a finn dalt meghallgattam, nekem nem jutott eszembe a tavalyi belga dal. De lehet, hogy nem is keresgélek hasonlóságot egyik vagy másik dal között. Nekem a tavalyi finn nem jött be, meg már a metált is untam.
    A fehérorosz dalhoz majd akarok írni…nem tudom mikor lesz, nálam kiverte a biztositékot az I love belarus…de lehet, hogy csak a politikai nézetükre és a diktatorikus, európa utolsó nagy kommunista nemzetére gondolok, kiráz a hideg és nem azért, mert tetszik, ha I love Europa lenne, még azt mondanám, hogy tetszhetne is…de így nem

  • tacom

    Balint005, jogos. Szándékosan akartam sarkítani mindhárom példánál, de túllőttem a célon, tényleg méltatlan volt mindenkivel szemben. Töröltem. Magunk közt vagyunk, szóljatok rám!
    Számomra nem mindig elég a hangi teljesítmény. Ezzel sem leszek népszerű, de vannak olyan komolyzenei, vagy jazz, soul stb. produkciók, amiket fantasztikusan adnak elő, gyönyörű hanggal, de engem a világból ki lehetne kergetni velük. Ezzel a saját szegénységi bizonyítványomat állítom ki, tudom, vállalom. Vegyük a magyar zenei világot. Jimmynek fantasztikus hangi adottságai voltak, messzemenőkig elismerem, de soha nem fogom a dalait hallgatni. Bródy János vagy Koncz Zsuzsa hangterjedelme nem igazán széles vagy tág vagy hogyismondják, de bizonyos dalaik mindig óriási hatással vannak rám. Aztán vannak olyanok, akiknek a hangja, szövege sem valami nagy eresztés, és mégis örök kedvencek.
    Tilla77, látod, én mindkét fehérorosz dalt nagyon szeretem!
    De már megint elkanyarodtunk a cikktől, Zaff kivág minket. Csak a fórumba nem jösztök, muszáj ideírni.

    • Balint005

      De legalább elismered hogy néha eltúlzol dolgokat 🙂
      Valaki sosem ismeri be a hibáit. Egyébként nekem sem kell hogy valakinek világverő hangja legyen (Alyosának egyébként tényleg kitűnő hangja van) ez abból is látszik hogy Katin kívül a 3 abszolút kedvenc számomat 3 olyan énekes énekli akiknek nem sok hangja van, de a kisugárzásuk megfog ez van Lenánál, Ericnél, és Stellánál is 🙂

      Ja Jimmy dalait is ki nem állhatom 😉

  • Zolitt

    hmmm… már sokadszorra futok bele ebbe a szöveg nem lényeg dologba, nem csak itt a Finn dalnál volt már szó róla, hanem asszem mikor arról mentek a nagy ötletelések, hogy Kati milyen nyelven énekeljen…

    Nekem erről annyi véleményem van, hogy én szeretem érteni miről énekelnek. Ezért is csinálgattam ilyen fordításos videókat…
    Nyilvánvaló, hogy akik itt vannak ezen a honlapon, már A-tól Z-ig ismerik az idei felhozatalt, és már jó párszor végig is hallgatták azokat, így nem a dalszöveg alapján ítélik meg, hogy melyik tetszik, melyik nem… Az szerintem, ha van olyan dal ami nekem tetszik, és értem is hogy miről szól, az csak egy kis pluszt adhat hozzá.
    Nem tudom, kicsit így értelmetlennek látszik, hogy ezzel szórakozok szabadidőmben..
    De nekem már annyit megért, hogy képben vagyok pár dal teljes mondanivalójával.